Slovenija

Pri treh učencih potrdili gripo

Ljubljana, 10. 11. 2009 08.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
D.Š./D.L./STA
Komentarji
17

Na OŠ Zgornji Kašelj je zaradi nove gripe doma ostalo 90 otrok, klopi so prazne tudi po drugih ljubljanskih šolah. Novo gripo so potrdili pri treh otrocih.

Higiena je najboljša zaščita!
Higiena je najboljša zaščita! FOTO:
Po informacijah Inštituta za varovanje zdravja med prebivalstvom krožijo različni virusi, ki povzročajo prehladna ter gripi podobna obolenja. Njihovi simptomi so podobni tistim nove gripe. Zato gre po ocenah stroke v naslednjih dneh pričakovati večjo odsotnost ljudi tudi z delovnih mest in ne le iz šol.

Zaradi nove gripe so številne šolske klopi v Ljubljani in okolici ter na Gorenjskem prazne, so sporočili z ministrstva za šolstvo in šport. Na osnovnji šoli Kašelj manjka kar 90 učencev in šest učiteljev. Doma je ostal tudi vsak tretji učenec osnovne šole Hinka Smrekarja in vsak deseti z osnovne šole Miška Kranjca. Obe sta v Ljubljani. Na osnovni šoli Dob pa manjka 17 odstotkov otrok.

Na ministrstvu dodajajo, da so do 14. ure novo gripo potrdili pri treh učencih z različnih šol (OŠ Kašel, OŠ Hinko Smrekar, OŠ Miško Kranjec).

"Šole so bile na takšno situacijo pripravljene, saj imajo za tovrstne primere izdelane načrte ravnanja. Tudi starši so bili o bolezni obveščeni. Ravnatelje smo ponovno pozvali, naj vsi na šoli upoštevajo osnovna pravila higiene, zlasti, kar zadeva umivanje rok in higienično kašljanje, ter jim svetovali, naj na šolah nadaljujejo z normalnim izobraževalnim procesom. Starše pozivamo, naj iz šole izostajajo le bolni otroci, zdravi pa naj še naprej obiskujejo pouk. Stroka odsvetuje kakšna večja druženja, praznovanja in športna tekmovanja," so še sporočili z ministrstva. 

Obvestilo za starše OŠ Polje

Panika je odveč

Da razlogov za paniko v tem trenutku še ni, poudarjajo tudi na ministrstvu za zdravje, kjer so prav tako potrdili novice o več obolelih otrocih. Čeprav je težko napovedovati, kako se bo bolezen širila, na ministrstvu v prihodnjih mesecih pričakujejo intenzivnejše kroženje virusa nove gripe, zato bo takšnih primerov po njihovem mnenju najverjetneje še več.

Na kašeljski OŠ mirijo starše

Cepljenje proti novi gripi
Cepljenje proti novi gripi FOTO: Jani Dolinšek
V šoli v Kašlju so odpovedali nakatere prireditve, čistijo kritične površine, uvedli pa bodo tudi nadzirano umivanje rok pred malicami in kosilom, je napovedala ravnateljica Barbara Smrekar.

Mateja Križan, pomočnica ravnateljice Osnovne šole Polje (kašeljska OŠ je njena podružnica), je za 24ur.com dejala, da pouk poteka normalno. Kritike, da se niso odzvali ustrezno, zavrača. Kot pravi, so starše in učitelje kašeljskih otrok takoj, ko so pri enem od učencev v ponedeljek potrdili novo gripo, o tem obvestili, prav tako so obvestilo objavili na spletni strani šole. 

Dejala je še, da so dobili kar nekaj klicev zaskrbljenih staršev in zaključila, da ja panika odveč. Na šoli so odpovedali zgolj naravoslovne in športne dneve, je dejala.

Ravnateljica Barbara Smrekar pa je v oddaji 24UR ZVEČER starše pozvala, naj zdrave otroke pošljejo v šolo. “Šola je odprta. Mi izvajamo program po letnem delovnem načrtu šole, zato predlagam, da zdravi otroci pridejo k pouku. Če bo pristojno ministrstvo dalo drugačna navodila, bomo to upoštevali in s tem seznanili starše,” je dejala.

Gledalka: Dva razreda nista imela pouka

Ena izmed gledalk se je odzvala na informacije ravnateljice. Dejala je, da pouk včeraj ni potekal normalno, saj vsaj dva razreda nista imela pouka. Trdi še, da zaradi nove gripe otroci teh dveh razredov ne bodo prišli v šolo najmanj sedem dni, četudi so zdravi, o nadaljnih navodilih pa naj bi bili obveščeni po elektronski pošti.

Vsi zdravstveni domovi delujejo običajno

Argumenti ZA in PROTI cepljenju.

V ponedeljek je v Slovenijo prispela dodatna pošiljka cepiva proti novi gripi, 28.000 doz. Minister za zdravje Borut Miklavčič je zagotovil, da bo cepiva do konca leta stalno dovolj.

V Zdravstvenem domu Ljubljana cepljenje in ukrepi pred novo  gripo potekajo običajno. Z drugo pošiljko cepiva bodo prejeli 4000 enot cepiva, zato bodo odprli še dva cepilna centra.

Tako bodo od 16. 11. 2009 v ZD Ljubljana cepili v štirih cepilnih centrih: v enoti Center, Fužine, ViČ (Šestova 10) in Šiška (Derčeva 5). Cepili bodo vsak ponedeljek, torek in četrtek 5 ur v dopoldanskem času in 5 ur v popoldanskem času. Naročanje bo še vedno potekalo v centru za naročanje na telefonski številki 4723 807 in osebno naročanje v ZDL - Center (Metelkova ul.  9) med 8.00 in 18.00 od ponedeljka do petka.

Oboleli na intenzivnem oddelku

Infekcijska klinika
Infekcijska klinika FOTO: Blaž Garbajs
Na Koroškem so bili v zadnjem obdobju potrjeni štirje primeri nove gripe, od tega sta bili dve osebi z območja Velenja, skupno od pomladi pa deset. Verjetno pa je primerov več, ker vseh bolnikov z znaki gripe ne testirajo.

Na infekcijski kliniki v Ljubljani pri štirih odraslih bolnikih obstaja sum na okužbo z virusom H1N1, sumi so tudi pri nekaj otrocih. Ena odrasla oseba je na intenzivnem oddelku. V zadnjih 14 dneh je za novo gripo zbolelo tudi najmanj pet zdravnikov, od tega naj bi se dva okužila v tujini, dva v Sloveniji, eden pa v bolnišnici, in dva zdravstvena tehnika. Nekaj bolnikov je tudi na drugih oddelkih v kliničnem centru, pri nekaterih okužba s H1N1 še ni potrjena.

Pacientovo stanje stabilno

Predstojnik oddelka za interno medicino v slovenjgraški bolnišnici Davorin Benko je dejal, da je stanje 57-letnega bolnika, ki so ga na zdravljenje zaradi okužbe z novo gripo pripeljali prejšnji torek, stabilno. Otrok, ki je prav tako zbolel za novo gripo in je bil pred nekaj dnevi odpuščen, je sedaj v domači oskrbi. Zdravljenje je potekalo brez zapletov, so še pojasnili v bolnišnici. 

Do sedaj se je cepilo 268 zaposlenih v bolnišnici, razpisani pa so še štirje termini cepljenja za zdravstvene delavce.

Omejitve obiskov v Slovenj Gradcu, Celju, Mariboru in Ljubljani

Da je preplah zaradi nove gripe odveč, je poudaril tudi predstojnik infekcijske klinike Ljubljana Franc Strle. Spomnil je, da je poleg cepljenja najučinkovitejši način za preprečevanje širjenja okužbe ustrezna higiena: redno in temeljito umivanje rok oz. kašljanje ali kihanje v robček, ki ga po uporabi odvržemo v smeti, ali v zgornji del rokava.

V bolnišnici še vedno velja omejitev obiskov. Otrokom do 14. leta starosti so obiski bolnikov prepovedani, razen če drugače dovolita lečeči zdravnik ali predstojnik oddelka.

Do nadaljnjega so obiske omejili tudi v celjski porodnišnici, in sicer zaradi nevarnosti širjenja gripoznih obolenj. K porodnici naj bi tako prihajali le najožji svojci, ki nimajo znakov prehladnih oziroma vročinskih obolenj. Pri porodnici sta lahko hkrati prisotna največ dva obiskovalca.

Otroci, stari do šest let, lahko v porodnišnici obiščejo le svoje mamice. Sicer v celjski bolnišnici trenutno zaradi pandemske gripe nimajo hospitaliziranih bolnikov, dva, ki sta bila hospitalizirana prejšnji teden, pa sta bolnišnico že zapustila.

Prav tako so se za omejitev obiskov odločili na pediatrični kliniki v Mariboru. Otroke lahko obiskujejo le starši in skrbniki, medtem ko obiske drugih otrok ali kroničnih bolnikov še posebej odsvetujejo. Razlog je povečano število respiratornih obolenj.

V Kliničnem centru Ljubljana so v ponedeljek omejili obiske zaradi povečanega števila primerov gripe in okužb dihal. Po novem bo lahko bolnika med 16. in 18. uro obiskala le ena zdrava oseba, je pojasnila predsednica kriznega štaba za novo gripo kliničnega centra Brigita Drnovšek Olup. Tudi manjši vhod urgence bo med 22. in 6. uro zaprt. Vrata bodo odpirali, potem ko bo oseba pozvonila na zvonec.

Pomembno je upoštevati tudi preventivne ukrepe.

Cepilni centri po Sloveniji.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mavri
13. 11. 2009 13.45
Spoštovani, V zvezi z zgoraj navedenim POP TV člankom ter na podlagi dejstev in okoliščin moram zanikati oz.ovreči izjavo, ko je ena izmed gledalk podala komentar- razvidno iz članka, da so bili starši Osnovne šole Polje - podružnične šole Kašelj o epidemiji obveščeni zgolj iz medijev,.....resnično nekorektno. Sem mamica učenca podružnične šole Kašelj, ki ravno tako preboleva novo gripo. Želim poudariti, da nas je učiteljica rezreda odlično in promptno seznanjala od samega začetka s potekom dogodkov obolelosto otrok, prav tako pa nam je podajala napotke za postopanje, bolje obveščeni - ne bi mogli biti. Da ilustriram: Učiteljica nas je in še vedno obvešča preko verižnih e- mailov - vse starše, osebno po telefonu,..skratka bila je dosegljiva tudi ob popoldanskih in večernih urah,...samoiniciativno, na razpolago nesebično po potrebi nas staršev,...Tudi sama šola je že od samega začetka izvajala preventivne ukrpe za preprečitev širjenja nove gripe, osveščala tako v tiskani,kot v ustni obliki učence,starše.Tako, da me resnično čudi zgoraj navedeni komentar gledalke in namen, teh subjektivnih netočnih navedb. Gre za zelo urejeno šolo, ki ima visoke standarde - normative reda, temeljitosti, čistoče in ozaveščenost ter proaktivnost šolskega osebja - lahko se tudi sami prepričate o tem, da velja OŠ Polje, podružnica šola Kašel po moji zaznavi za eno izmed najbolj urejenih šol v Ljubljani. Z lepi pozdravi, mamica učenca
negro
12. 11. 2009 02.56
Prav je, če je gripa nevarna, da ljudje ostanejo doma, ker lahko edino tako tudi učinkoviti preprečimo pandemijo.
Drum
11. 11. 2009 02.39
Kako pa to, da samo otroci obolevajo za gripo?
periot
10. 11. 2009 20.33
Kdaj boste zaključili s to paniko zaradi gripe izgleda da ste še premalo cepiva prodali????????
lubej23
10. 11. 2009 19.38
no kdo pa zdaj prav
lubej23
10. 11. 2009 19.35
itak novinarji nas samo strašijo itak da bojo zravniki služli!!!
lubej23
10. 11. 2009 19.32
pozor! če se cepiš dobiš gripo
Robert Slinkar
10. 11. 2009 19.20
to delajo sam propagando
Ramzess
10. 11. 2009 19.07
Theta="OŠ Zgornji Kašelj... ime je tapravo :)" Res je, vse ostalo ne more biti naključje. Kako pa kaj v Spodnjem kašlju? "Na šoli so odpovedali zgolj naravoslovne in športne dneve, je dejala." Res, le kaj je hotela reši s tem, ti dnevi so razporejeni čez vso šolsko leto, uklinitev, ker je pač najceneje, kao, bo pa res veliko pomagala. Kakšno sprenevedanje, samo da lahko pokažejo, kako nekaj počnejo.
Mer
10. 11. 2009 19.03
Ime Zgorjnji Kašelj že kar privlači gripo :D
Hiti.Pocasi
10. 11. 2009 19.01
kera ironija :)
Slovenc07
10. 11. 2009 18.46
nova gripa,nova gripa,nova gripa,nova gripa,nova gripa,nova gripa,nova gripa,nova gripa,nova gripa....bla bla bla bla...................ne bodite cepci 24 ur in se cepite še danes.
sampion
10. 11. 2009 14.35
ja res čudno kako lahko pouk poteka normalno če pa manjka pol otrok inpol učiteljev. ja obveščenost je pa sploh na višku,saj imaš otroka na šoli da pa kaj zveš moraš spremljat medije.
sampion
10. 11. 2009 14.29
ja res čudno kako lahko pouk poteka normalno če pa manjka pol otrok inpol učiteljev. ja obveščenost je pa sploh na višku,saj imaš otroka na šoli da pa kaj zveš moraš spremljat medije
Mateja Škrinjar
10. 11. 2009 12.40
Na spletni strani Osnovne šole Polje so v ponedeljek objavili sporočilo, da so za novo gripo zboleli tudi njihovi učenci. Na spletni strani http://www2.arnes.si/~osljpolje1s/ pa nobenega obvestila! BRAVO
svaljek
10. 11. 2009 11.59
Ja, pa ravno tam, a.
theta
10. 11. 2009 08.58
OŠ Zgornji Kašelj... ime je tapravo :)