Slovenija

'Ni pritiskov na tožilstvu'

Ljubljana, 22. 04. 2009 12.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Š.Z./J.B.
Komentarji
13

"Barbara Brezigar je na novinarski konferenci želela tudi mojo udeležbo, vendar me ni bilo zaradi dela in ker v predkazenskem postopku javnosti o vsebini postopka, ki ga v konkretni zadevi tudi edina na tožilstvu v resnici poznam, ne obveščamo," je sporočila ''manjkajoča'' tožilka.

Včeraj je bila na vrhovnem državnem tožilstvu novinarska konferenca, na kateri je vodstvo z Barbaro Brezigar na čelu odgovorilo na aktualna vprašanja, ki so se pojavila v javnosti ob robu zadeve Patria. "Ker v javnosti kljub temu še vedno krožijo ugibanja o domnevnih pritiskih name kot tožilko, ki vodi zadevo, in o moji neudeležbi na včerajšnji novinarski konferenci, želim pojasniti nekaj dejstev,'' je v sporočilu za javnost zapisala višja državna tožilka Branka Zobec Hrastar.

''Prva tožilka'' Barbara Brezigar je javno napadla policijo. Obtožila jo je nestrokovnosti.
''Prva tožilka'' Barbara Brezigar je javno napadla policijo. Obtožila jo je nestrokovnosti. FOTO: Blaž Garbajs
Gre za diskreditacijo in manipulacijo. Gre za poseg v neodvisnost državnega tožilstva. Barbara Brezigar

Generalna državna tožilka Barbara Brezigar jo je včeraj obvestila o novinarski konferenci in želela tudi njeno udeležbo. Ni ji ustregla ''zaradi vnaprej načrtovanega dela in ker v predkazenskem postopku javnosti o vsebini predkazenskega postopka, ki ga v konkretni zadevi tudi edina na tožilstvu v resnici poznam, iz razlogov strokovnosti in profesionalnosti ne obveščamo''. Tožilka zagotavlja, da nanjo ''ne pritiska nihče iz državnega tožilstva, zato tovrstna namigovanja zanikam. Je pa res, da smo tožilci že zaradi narave dela pogosto izpostavljeni različnim pritiskom javnosti.''

Kot je znano, je Brezigarjeva včeraj sklicala novinarsko konferenco, na kateri je priznala, da je spomladi 2008 na mobilni telefon prejela SMS-sporočilo z Njavrovim podpisom, ''ki pa ni imel nobene veze s Patrio''. Obenem pa jo je policijo obtožila nestrokovnosti, ''saj so kriminalisti v preiskavi afere Patria zahtevali podatke o njeni službeni telefonski številki, nato pa z njo niso opravili razgovora''. Ker pa je informacija o njeni komunikaciji z Darkom Njavrom prišla v javnost, zdaj sklepa, da gre za načrtno diskreditacijo tožilstva. Policija očitke zavrača. Da zoper Brezigarjevo niso izvajali prikritih preiskovalnih ukrepov, je ugotovila tudi parlamentarna komisija, ki je preverjala zakonitost nadzora v zadevi Patria.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
22. 04. 2009 15.32
USLUŽBENCE NAJ POVPRAŠAJO PRI KOMU JE BILO BOLJE DELAT,ALI PRI JANŠOTU ,ALI PRI UHCU-ZAPOPUHCU VERJEMTE ,;;;ZANIMIVA ANKETA,JAH
Buena Vita
22. 04. 2009 15.30
GROZIJO SAMO KOMUNISTI,KER TO OBVLADAJO,IMAJO DOVOLJ PODLAGE KAJ PAHOR VES ČAS NE ŽUGA,IN KRIČI ,STISKAJTE PASOVE,DA BOM LAHKO TAJKUNE FUTRAL,KER SEM OBLJUBO DAL,IN SEDAJ SE BOJIM DA ME NE USTRELIJO HJA,TIČKI,TAJKUNI SO PRIPRAVLENI NA VSE,KR NA HRVAŠKO SE OZRITE
Buena Vita
22. 04. 2009 15.27
kaj ima pahor še tet in stricev še ni vseh zaposlil---prefriganc je pa nič čudnga je kučanov učenec in intrige zmore,postaral se se je tud,koža se mu je obesila pod vratom kot tistemu 500 kilogramov težkemu mehikancu---revček,nima časa v KOLOMBAN NA PEGLANJE IN LEPLENJE KOŽE,RES JE REVČEK
zulejka
22. 04. 2009 14.29
Nehajte že enkrat s temi Janševimi frazami o likvidacijah, kdo pa vam kaj hoče, nepomembneži, zdraharji....
Inspire
22. 04. 2009 14.02
Na njen položaj bi rada prišla ga. Zdenka Cerar ,ki ga je 1x že zasedala .Takrat je dejala : ( vsaka lumparija -še ni kaznivo dejanje ) --nekaj takega . Na sodišču oziroma na generalni policijski upravi niso imeli kaj preiskovati ,vsaj tako sem slišal pri dnevniku na RTV SLO . Ga. Brezigar pa lahko slabo izgleda ,saj so vedno neki pritiski na njo ! G. Aleš Zalar ji je osebno dejal ,da ji zaupa ,ker dela strokovno ! Vprašanje pa je : če ona njemu zaupa ,ker sta z Cerarjevo v isti stranki ? Boj za stolčke še ni končan ---očitno !
pikanet
22. 04. 2009 13.30
Ženska je psihično utrujena.Zelo veliko žensk v sloveniji vsak dan zgleda takole,samo ,da od drugačnih stvari.Kaj bodo dale v lonec. Ne vem ,kaj bi ženska želela,da jo prej pokličejo in ji povejo,da ji bodo prisluškovali in jo preiskovali in to na služben telefon.Ja kakšna drznost za nedotakljive.
gepl
22. 04. 2009 13.19
ona je SDS mafija stran z njo ;) :)
spektator213
22. 04. 2009 13.10
tale brezigarjeva je od vseh pritiskov že vsa postarana...
TRDA_ROKA
22. 04. 2009 13.07
mislim da ji bo Katarinca z Zalarjem na čelu kmalu pokazala vrata, da se o aferi patria ne bo več govorilo
zulejka
22. 04. 2009 13.03
ČE NI LJUBIMEC, ZAKAJ JO JE POTEM KLICAL?
toiler
22. 04. 2009 13.00
Če ni bila predmet policijske preiskave ga. Brezigar, potem je moral biti pač g. Njavro. Strokovnost tožilke pa taka, da gre javnosti razlagati katera naj bi bila sporna komunikacija in da ona ni bila predmet preiskave. Potem je pač tisti drugi. Zanimivo bi bilo izvedeti, kaj o tem meni g. Njavro, sedaj ko ve, da ga je policija preiskovala. In kaj bodo preiskovalci rekli na to, da jih je tožilka razkrinkala... Groza, skrbi samo zase, pri tem pa ne pomisli, kaj ogrozi. Lahko bi se pojavilo vprašanje kazenske odgovornosti, ko se v javnosti komentira skrivnosti iz preiskav. Novinarji, kje ste?
Milan Koleznik
22. 04. 2009 12.59
A veste da se mi prav smili,kako grdo jo obravnavajo,ti uboga Brezigarjeva ti.
Klampfman
22. 04. 2009 12.55
In zakaj bi se morala ta tožilka okrog kazat? Naj raje opravi delo, tako kot je treba. PAHOR SE SAMO OKROG KAŽE, NAREDI PA NIČ!