Slovenija

Omet odpadel zaradi veziva

Ljubljana, 07. 08. 2008 09.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
M.K./T.V./L.H./STA
Komentarji
191

Protipožarna zaščita v predoru Šentvid naj bi odstopala zaradi manjkajočega veznega sloja pod ometom. Premier Janša v enem tednu od ministrov Žerjava in Mateja pričakuje poročilo. Delno so zaprli tudi viadukt Tržiška Bistrica.

Potem ko je od srede zaradi odpadlega ometa zaprt šentviški predor, bo naslednje tri mesece zaradi napake izvajalca SCT-ja delno zaprt tudi viadukt Tržiška Bistrica na gorenjski avtocesti pri Naklem.

Na viaduktu Tržiška Bistrica je poškodovana diletacija, to je stik oziroma kovinski presledek na cesti. Poškodbe so nastale zaradi temperaturnega vpliva. Dars je že konec junija omejil hitrost na 80 kilometrov na uro, potem ko je nekemu vozniku odpadli kovinski del poškodoval avto.

400 metrov dolg viadukt je star že skoraj pet let in je še dva meseca v garanciji. Dars vztraja, da ga mora popraviti izvajalec SCT. Ta pa si mora zagotoviti material iz tujine. Zato lahko zapora traja tudi do tri mesece.

Zastoji na gorenjski avtocesti.
Zastoji na gorenjski avtocesti. FOTO: POP TV

Od četrtka promet poteka izmenično po enem pasu, tam lahko vozite 60 kilometrov na uro. Že ob enih popoldne so nastajale nekaj kilometrske kolone.

Nihče se ne čuti odgovornega

Minister Radovan Žerjav je zavrnil navedbe, da bi lahko bilo hitenje pri izgradnji predora razlog za odpadanje protipožarnega ometa, saj naj bi bil le-ta nameščen že dva meseca pred odprtjem, zato bi bilo dovolj časa, da bi bil narejen tako, kot bi bilo potrebno.

Kot je znano, je v sredo nekaj pred drugo uro ponoči v stari galeriji v cevi proti Primorski v šentviškem predoru odpadel omet v velikosti tri krat en meter, zaradi česar so ta del predora takoj zaprli. Že petič od 1. julija, ko je bil predor odprt za promet. Namesto avtomobilov so se v predor vrnili delavci SCT-ja, ki bodo predvidoma naslednjih štirinajst dni odstranjevali protipožarno zaščito. V tem času bi po najboljšem scenariju lahko predor spet odprli, a brez protipožarne zaščite, možno pa je tudi, da bo zaprt še več mesecev. "Treba pa bo narediti analizo tveganja in v tem smislu izvesti določene ukrepe. Analizo tveganja bo naredil projektant," je pojasnil član uprave Darsa Boštjan Rigler.

Čeprav je protipožarna zaščita v predoru odpadla že drugič, pa se še vedno nihče ne čuti odgovornega. Tako prometni minister Radovan Žerjav kot Dars s prstom kažeta na izvajalca SCT, medtem ko SCT krivdo vali na angleškega podizvajalca in Darsovega projektanta, ki je naročil tovrstno protipožarno zaščito in ne plošč.

SCT se je sicer danes odzval na besede Darsa, da so jim pisno zagotovili, da je predor varen za promet. Kot pojasnjujejo, takšne izjave Darsu nikoli niso posredoval. "Dars je od SCT kot izvajalca del sicer to zahteval, vendar pa izvajalec v skladu z veljavno zakonodajo ni pooblaščen za dajanje strokovnih mnenj o primernosti in varnosti posameznega objekta za javno uporabo," so zapisali v izjavi za javnost. Veljavna zakonodaja določa, da je izvajalec del odgovoren, da so dela izvršena v skladu z veljavnimi standardi in predpisi ter da jamči za kakovost izvedenih del v času trajanja garancijskega obdobja. O primernosti in varnosti zgrajenega objekta za javno uporabo pa presoja upravljalec in ustrezne inšpekcijske službe, ki na osnovi mnenj pooblaščenih inštitutov in ustanov sprejmejo odločitev, kdaj je posamezen objekt mogoče vključiti v javno cestno omrežje in kdaj ne.

SCT je Darsu pisno zagotovil le, da je protipožarna zaščita odstranjena na mestih, kjer so ugotovili, da ni ustrezno oprijeta na podlago.
SCT je Darsu pisno zagotovil le, da je protipožarna zaščita odstranjena na mestih, kjer so ugotovili, da ni ustrezno oprijeta na podlago. FOTO: POP TV

Kot še pravijo v SCT, so Darsu 11. julija na njihovo zahtevo posredovali le Izjavo o delni odstranitvi protipožarne zaščite v galeriji Šentvid. Z njo so potrdili, da je bila odstranjena protipožarna zaščita na mestih, kjer so s testnimi metodami ugotovili, da zaščita ni ustrezno oprijeta na podlago. Vsa dela so bila opravljena ob stalnem nadzoru ZIL Inženiring in ob kontrolnih pregledih Zavoda za gradbeništvo (ZAG).

Manjkajoči vezni sloj

ZAG je po prvem odpadu protipožarnega ometa v predoru Šentvid kot zunanji nadzornik analiziral približno 30 vzorcev. Po besedah predstavnice zavoda Vere Verbovšek so ugotovili, da v vseh analiziranih vzorcih manjka vezni sloj pod ometom, kar je razlog, da so imeli ti kosi protipožarnega ometa slabo oprijemljivost.

Kot je povedala Verbovškova, je tehnologija nanosa protipožarne zaščite v predoru Šentvid predvidevala tri faze: pripravo betonske površine (čiščenje), nanos veznega sloja in nanos celotne zaščite, ki mora doseči projektirano debelino. Manjkajoč vezni sloj na analiziranih vzorcih pomeni, da je to glavni vzrok za odpadanje protipožarnega ometa.

Čiščenje betona so izvedli izvajalci, torej družba SCT. Da je bilo to storjeno, je potrdil nadzorni inženir gradnje predora Milan Črepinšek iz ZIL Inženiringa. "Celoten postopek pa je izvedel podizvajalec, angleška družba Ceramicoat," je zatrdil.

Potem ko je odpadel omet, so takoj zaprli cev proti Primorski, nekaj ur pozneje pa še tisto proti Gorenjski. Tako bo ostalo najmanj 14 dni, lahko pa se zgodi, da še veliko dlje.
Potem ko je odpadel omet, so takoj zaprli cev proti Primorski, nekaj ur pozneje pa še tisto proti Gorenjski. Tako bo ostalo najmanj 14 dni, lahko pa se zgodi, da še veliko dlje. FOTO: Tomaž Ungar

Črepinšek je odpadanje protipožarne zaščite v predoru Šentvid označil za skrito napako, za katero bi moral odgovarjati izvajalec. Odgovorni projektant predora Angelo Žigon iz družbe Elea iC pa je izvedbo protipožarnega nanosa kot celotnega sistema označil za nestrokovno.

Žigon je spomnil, da je bila zaščita sprva v šentviškem predoru mišljena s protipožarnimi ploščami, nato pa je izvajalec predlagal zaščito s protipožarnim pobrizgom. Zanjo so se odločili po preverbi vseh tehničnih karakteristik in referenc, poleg tega pa je tak način nakazoval določene prednosti, predvsem v smislu lažjega nadzora konstrukcije in enostavnejše izvedbe.

Janša zahteva poročila

Kakšni bodo ukrepi prometnega ministrstva glede predora Šentvid Žerjav zaenkrat še ni jasno. "Prespal bom še kak dan ali dva in nato videl, kako naprej," je poudaril včeraj in dodal, da bo razmislil tudi o morebitnih zamenjavah na Darsu.

Odzval se je tudi predsednik vlade Janez Janša. Od ministra za promet Radovana Žerjava zahteva poročilo o vzrokih za zastoje v prometu in ogrožanje varnosti v predoru Šentvid. Minister za notranje zadeve Dragutin Mate pa mora v enem tednu narediti poročilo o dejavnostih ustreznih organov ministrstva pri ugotavljanju utemeljenosti suma povzročanja splošne nevarnosti v predoru. Na obeh ministrstvih so povedali, da bodo poročili v omenjenem roku pripravili in ga poslali na urad predsednika vlade.

Počitnice se za skupino štirih nemških fantov, na njihov avtomobil je včeraj padel 100 kilogramov težek del protipožarne zaščite v predoru Šentvid, niso začele nič kaj obetavno. V nesreči sicer ni bil nihče poškodovan, jo je pa toliko slabše odnesel njihov avtomobil. Poškodovan je sprednji pokrov nad motorjem, popolnoma razbito pa je tudi vetrobransko steklo.

Poškodovana sta pokrov motorja in vetrobransko steklo.
Poškodovana sta pokrov motorja in vetrobransko steklo. FOTO: POP TV

Ko sem zapeljal v predor, je po približno 200 metrih od zgoraj na vsem lepem na avtomobil padel težek kos betona,” se neljubega dogodka spominja voznik Sascha Eichmüller. Takoj po nesreči je stekel do SOS-telefona, da bi poklical na pomoč, a na drugi strani ni bilo sogovornika. Nasprotno od poročanja nekaterih medijev, pa je telefon deloval normalno, nam je pojasnil tiskovni predstavnik Darsa Marjan Koler. Da se zveza vzpostavi, namreč traja nekaj sekund, Nemec pa je še pred tem začel govoriti v telefon. Ker mu ni nihče odgovoril, je ob vsem razburjenju mislil, da telefon ne dela in odložil slušalko.

Koler je še povedal, da so Darsovi delavci vedeli za nesrečo, takoj ko se je zgodila in v 20 sekundah tudi zaprli obe cevi. Ob padcu ometa se je namreč avtomatično sprožil opozorilni sistem, delavci pa so dogajanje v prvih trenutkih lahko spremljali tudi preko nadzornih kamer.

Škodo krije zavarovalnica

Dars je takoj po nesreči z Nemcem stopil v stik, mu ponudil nadomestno vozilo in vso ostalo pomoč. "To je edino, kar lahko trenutno naredi Dars," je včeraj dejal predsednik uprave Tomislav Nemec. Dars ima sicer zavarovanje za tovrstne primere pri Zavarovalnici Triglav, v okviru katerega bodo nemškemu turistu tudi povrnili škodo. Kot so za 24ur.com pojasnili na zavarovalnici, mora oškodovanec z vozilom priti na zavarovalnico, kjer se poslika škodo in naredi zahtevek. Dars mora narediti prijavo, v kateri priznava krivdo, ker gre za tujca, pa se naredi tudi policijski zapisnik.

Podatkov o številu zahtevkov iz naslova zavarovanj Darsa žal ne moremo posredovati. Zavarovalnica Triglav

Iz Zavarovalnice Triglav so pojasnili, da je postopek enak za vse oškodovance, ne glede na narodnost. Zahtevek lahko vložijo osebno ali pošti. “Kadar oškodovanec utrpi škodo na vozilu, je zanj morda enostavneje, da povračilo škode uveljavlja pri svoji zavarovalnici. Ponavadi je takšna rešitev mnogo hitrejša, saj se v tem postopku ne odloča o vprašanju odškodninske odgovornosti, temveč je treba zgolj oceniti višino škode. Če se tuji oškodovanec odloči za to možnost, lahko naša zavarovalnica opravi ogled vozila, izplačilo prejme od svoje zavarovalnice, ki nato uveljavlja morebitni regresni zahtevek proti povzročitelju škod,“ so pojasnili iz Zavarovalnice Triglav.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (191)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

the.undertaker@email.si
12. 08. 2008 08.37
imam ekskluzivne fotke angleških krivcev za katastrofo v predoru.
finec
08. 08. 2008 13.56
Minister Žerjav je poleg ministra Viranta edini v tej vladi, ki je nekaj naredil. Njegov odstop bi omogočil nesposobnim lopovom na DARS-u in SCT-ju še naprej mirno spanje.
prašek
08. 08. 2008 13.33
ja, ja, moja tudi pravi »na moje joške vpliva gravitacija«.
Felix1
08. 08. 2008 13.07
pravicen, ne bluzi, če pojma nimaš. Največjo cerkev (stavbo) v samostojni Sloveniji ni gradil SCT. To je prekraen objekt, ki stoji v Žužemberku, na nasprotnem hribu, kot komunistični simbol spomenik padlim krvnikom slovenskega naroda. Predno blekneš, se prepričaj in ne trobi v prvi rog, ki ga nastavijo pred nos.
pravicen
08. 08. 2008 11.46
Zanimivo da je SCT EKSLUZIVNI gradbenik slovenske RKC !! Kučanov človek ?? hmm ??
brankasrbijanka
08. 08. 2008 11.42
Kaj si mislijo BLONDY36? Da čimprej s.....jo skozi Slovenije zaradi nevarnosti, ki prežijo na naših cestah. Eno nevarnost predstavljajo ceste drugo pa DARS-ovi inšpektorji, ki preverjajo nakup vinjet. Boli nas briga, kaj si tujci mislijo... Kaj si mi mislimo, državljani, uporabniki, plačniki tega cestnega cirkusa...
mindfucker
08. 08. 2008 11.32
zagovor sls- darsa:"omet ni odpadel zaradi veziva. glavni krivec je gravitacija!"
Blondy36
08. 08. 2008 11.22
Kva si misljo tujci k se po našh cestah vozjo pa še pr vinjetah jh oberemo, pol so pa še vse avtoceste zaprte pa omet pada na cesto, zih nimajo na vem kva udobno vožnjo skoz SLO, pomoj se bo morala država mal zamislt.....mah ja glavn da dnar ulečejo zato jih pa boli ku...!!!???????
MATIJASS
08. 08. 2008 11.02
Lep dokaz. Če kaj gradi podjetje, ki je povezano s Kučanom ali njegovim krogom, potem vse propada in se ruši. Na ta način postaja jasno, da če komunisti spet pridejo na oblast, bodo zrušili in uničili celo državo, ne samo en predor. Bo treba Zidarja spet malo odpeljat v keho.
exim@t-2.net
08. 08. 2008 10.50
rode: da nisi ti "roda"-štorklja po naše. Preveč si brihten za ta Forum. Celo Zidar ni imel nič proti trditvi, da je Kučanovo človek. Je pa nadvse skorumpirano nago iznajdljiv-tudi rožni venec mu lahko pade iz žepa, če mora graditi cerkev. Vidiš sedaj, da so bili so in bodo komunisti navadni kameleoni-preje moč vladanja, sedaj pa denarni tajkuni. Če bi bili mediji objektivni, ti sploh ne bi imel bloga danes, verjemi nagec!
rode
08. 08. 2008 10.39
Zidar in SCT bosta veselo še naprej ''kvalitetno'' ustvarjala po Sloveniji zaradi PODPORE RIMOKATOLIŠKE CERKVE ,ki v glavnem pobera tudi profit. Ker ima RKC vse pod kontrolo,vključno vse politične pajace SDS nas lahko reši le čarovnik ali pa hudič
brankasrbijanka
08. 08. 2008 10.34
MARTINCHEQ@ 10:04 =)))
martincheq
08. 08. 2008 10.04
v nekem slovenskem predoru se podre strop. sodišče na zagovor pokliče železo, pesek in cement. najprej odgovarja železo: gospod sodnik jaz ne vem nič, mene so samo pripeljali na gradbišče in me posadili na strop, jaz nisem nič kriv. Nato na zatožno klop sede pesek: jaz nisem nič kriv, tovornjak me je pripeljal, zmešali so me z vodo in dali na strop, nič ne vem zakaj se gre. Zadnji je na vrsti cement, ki pa slabe volje zavpije na sodnika: A VESTE KAJ? ČE ME PREJ NISTE MEŠAL ZRAVN, ME PA TUDI ZDAJ NI TREBA!
the.undertaker@email.si
08. 08. 2008 10.00
ČEH JE KRIV Če ne verjamete si poglejte na strani radia antena.
the.undertaker@email.si
08. 08. 2008 09.58
sploh ni res. Poslušajte na strani radia antena, kdo je res kriv. http://www.radioantena.si/?p=birko&id=1383&a...
300nauro
08. 08. 2008 09.20
Le kaj bi počeli "komentatorji", če ne bi na vsakih nekaj dni izskočila kakšna prigoda, katere povzročitelj je lahko ta in ta, ki ni všeč temu in temu. Čez dan ali dva bo zadeva že skoraj "ad acta", saj ne bo več kaj povedati. Prav zanima me, kaj bo na tapeti naslednjič; morda napovedana podražitev kruha in (komaj verjetna) pocenitev elektrike.
exim@t-2.net
08. 08. 2008 09.17
rokke: hvala! Saj ni bilo težko, kajne? Vidiš, zato ne boste nikoli več vladali-naredili ste škode za 100 let vnaprej; prevsem ste pa uničevali človeške duše 60 let. Dosti je bilo, veš. Mi imamo demokracijo, ki si ji ne bomo nikoli več odrekli. Delamo napake: oja, še jih delamo. A se trudimo, da jih je manj (kot mrtvih na cesti zaradi dobrega zakona), niso tako vnebovpijoče (kot Šrot in tajkuni), ne zapiramo hlapčevskih novinarjev, imamo svobodo govora, ...Ja, in imamo zdravo pamet!
Ro-Zy-YoZi
08. 08. 2008 09.10
Mah taycoon nehi vidš ga da pojme nima vse kar reče v kamere je to da je ršu z dopusta in d aje na tleh...........................PREMALO G. MINISTER! Strategija reševanja bi bila bolj pomembna od tega jamranja in jokanja kako na koncu ste saj ste dobro plačo vleku zdej pa odgovarjajte tej odgovorni, dobroplačani funkciji
Ro-Zy-YoZi
08. 08. 2008 09.09
Dej exim svoje frustracije zdravi kje drugje in piši o zadeva, ki se odvijajo na tem portalu. Jebela cesta najdete pa opravičilo čist za vse banda pokvarena! Bistrc aje bla zgrajena daaaaaavnega leta 03 in šentvid 1998 (samo celovška pa vhodi v hrib pod šentvidom) btw...Kdo je pa takrat u vladi sedu.Dej EXIM vemo LDS in zato so danes tam kjer so in vi boste drugo leto popolnma na istem ker oni so to delali 15 let pa niso tok prodal kot vi v 4 letih in niso tolk politične škode naredl kot vi.
mindfucker
08. 08. 2008 09.05
za razmetavanje davkoplačevalskega denarja, za "zaščite" in ostale "akrobacije", je kriv izključno radovan karadžič, pardon žerjav! več kot očitno je da mulo niti ekipe, ki si jo je izboral in izbral sam, ne obvladuje več, kaj šele zidarja in sct! odstop v ponedeljek bi bil zelo časten umik iz "visoko stokovne vlade" in ne: "danes sem čisto na tleh"!