Slovenija

Ni denarja za plače učiteljev

Ljubljana, 09. 08. 2014 19.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Tri tedne pred začetkom novega šolskega leta ni jasno, kje bodo osnovne šole dobile denar za plače učiteljev. Do septembra bodo lahko nekatere ostale brez petine denarja za plače. Država je breme za plačilo plačnih sorazmerij prevalila na občine, župani menijo, da je to nezakonito.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (201)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ma23
12. 08. 2014 09.54
-1
Dokler bomo plačevali polni penzion zaporniku,ki bo istočasno vlekel še plačo v parlamentu, se stvar ne bo spremenila .........znižat je treba število tistih,ki neproduktivno klepetajo in uničujejo našo prihodnost, pa bo dovolj denarja za vse tiste,ki v svojem delovnem času dejansko nekaj tudi naredijo....
Skalinada
11. 08. 2014 15.48
+9
Kot da so ucitelji krivi, da imajo toliko pocitnic in da morajo v 190 solskih dneh "prinesti noter" vse ure, ki presegajo njihov letni dopust. Spremenimo pravilnik o solskem koledarju, otroci naj bo v soli toliko dni, kot imajo njihovi starsi dopusta. Tako se bodo veliko vec naucili, pa se produktivnost starsev bomo dvignili na zavidljivo raven in tik tak izplavali iz krize. Za ucitelje naj se uvede 8-urni delovnik od 7.00 do 15.00, ukinimo podaljsano bivanje in interesne dejavnosti, po tem casu imejte otroke, kjer hocete ter na roditeljske sestanke in govorilne ure hodite v svojem sluzbenem casu. P.S. Tale nesorazmerja pa je zakuhal Virant s svojo placno reformo leta 2008 in naj jih kar lepo sam placa, kakor ve in zna.
izdelanc
11. 08. 2014 11.05
+6
TO MI DELI!! SOCIALNA DRŽAVA IN DEMOKRACIJA V MAFIJSKI DRŽAVI SLOVENIJI!! HOČEMO BANKROT, RAJŠ POD AVSTRIJO KOT ŠE NAPREJ POD KAPITALISTIČNIM KOMUNIZMOM!!!
izdelanc
11. 08. 2014 11.06
+10
SDS_je_poden
11. 08. 2014 10.30
+12
Pa še nekaj vam povem, naše šolstvo je iz leta v leto slabše, pa ne zaradi učiteljev, ampak zaradi zakonov in pravic, ki je dana mulariji. Liberalizacija v šolstvu nima kaj iskat, šola je delo in ne užitek. Mulariji pobrat pravice in naložit dolžnosti! Drug problem so starši, ki do konca podpirajo nevzgojene mulce in njihovo lenobo. Lepo vas prosim, kako ima lahko otrok, ki ima v OŠ odločbo in ki komaj zdeluje razrede, prednost pri vpisu na katerokoli srednjo šolo? Take otroke vpisujejo na gimnazije, ker si starši nočejo priznat, da njihov otrok pač ni toliko sposoben! Drug problem so otroci z nižjo sposobnostjo dojemanja v rednih OŠ. Nič ne rečem, otroci niso krivi, ampak na podlagi tega, da nekdo rabi enormno več pomoči pri učenju, dojemanju, trpi cel ostali razred, ker se starši spet niso sposobni sprijaznit z dejstvom, da otrok rabi več pomoči in ga ne prepišejo v šole z prilagojenim programom. Suma sumarum: starši nehajte se vtikat v šolstvo.
SDS_je_poden
11. 08. 2014 10.20
-3
Da ni to posledica tistega neustavnega ZUJF-a, ki ga je sprejel Janez? Pa vsakič ko desni nekaj na hitro sprejmejo fašemo vsi ostali račun. Pa je tako z izbrisanimi, pa je to z ZUJF-om.... A je tako težko kaj sprejeti v okviru zakonov?
SDS_je_poden
11. 08. 2014 10.24
+0
wolfterier
11. 08. 2014 16.03
+3
Noben ZUJF,denar je zafračkala Bratuška...
zriki
11. 08. 2014 10.03
+3
spet en nateg, učitelj brez plače??? Bodo raje pridnemu in poštenemu delavcu odtrgal od plače, kot pa njim
Katja Rojnik
11. 08. 2014 08.46
+1
vsi, ki pljuvate po učiteljih.. vsak učitelj, ki to delo opravlja s srcem, bo poučevanju oz. pripravam na delo namenil več časa, kot pa je plačan za to. sistem se spreminja, prihajajo novi učbeniki, kar pomeni, da je treba napisati nove priprave, ki bodo v skladu z novimi učbeniki. to počnejo med počitnicami. seveda pa imamo vsi čez poletje dopust, koliko, je odvisno od vsakega posameznika. pravtako pa tudi vsi učitelji niso enaki. eni bodo v službo prišli nepripravljeni, zamujali bodo k uram.. sama bi predlagala vsakoletno ocenjevanje učiteljev s strani sodelavcev, vodstva šole in seveda staršev. če bi učitelj dobil tri leta zapovrstjo slabe ocene, tega poklica ne bi mogel več opravljati (vsaj na tisti šoli), hkrati pa se mi zdi, da bi se tudi vsak začel bolj truditi. dejstvo je, da je učiteljski poklic vse manj cenjen, po drugi strani pa otroci preživijo v šoli tudi po 10 ur (v podaljšanem bivanju, ker so starši v službi), zato morajo biti učitelji kakovostni in morajo predstavljati zgled učencem (in staršem), saj tudi učitelji na nek način vzgajajo otroke, ne samo, da jih učijo. včasih smo kot učenci čutili spoštovanje do učiteljev, danes ti bo pa že prvošolček rekel, da saj boš videla, bo njegova mama prišla v šolo, pol boš pa imela.. žalostno. pa tudi to je. včasih smo šli v šolo s kolesom, peš že od prvega ali drugega razreda dalje, danes je treba pa še devetošolce pripeljat v šolo, ker se jim lahko kaj naredi na cesti. poznam celo primer, ko so na svetu staršev zahtevali, da šolski kombi pobere vsakega otroka na domu. pa prosim vas, kam smo prišli. kdaj bodo otroci postali samostojni? želim samo povedat, da niso vsi učitelji enaki, tako kot niso vsi otroci enaki. je pa res, da danes učitelj ni težko postati, vendar pa tisti, ki se jim gre samo za plačo in dopust, mečejo slabo luč na ostale učitelje, ki pa ta poklic opravljajo s srcem in se trudijo, da otroci dosežejo maksimalno ne glede na to, ali imajo same petice ali pa trojke. v vsakem otroku mora učitelj najti potencial in ga vzpodbujati, da doseže čim več. kar se tiče pa plač. a je pa sploh kdo zadovoljen s tisto plačo, ki jo dobiva? no, vsaj velika večina nismo.
m0n5t3r
11. 08. 2014 07.47
+0
Samo lena raja pljuva po učiteljih ker nimajo 3 čiste v glavi, spravite se nekaj ornk naučit ne pa da jamrate o proizvodnjih delih pa kak ste malo plačani. Počakajte še par let pa bote na borzi jamrali kak ste nesposobni da so vas stroji nadomestili. Fuj
zriki
11. 08. 2014 10.00
+0
SDS_je_poden
11. 08. 2014 10.21
+0
Šolstvo in znanje je treba podpirat, le tako bomo lahko konkurečni v tehnološko čedalje bolj razvitem in zahtevnem svetu. Seveda, niso vsi sposobni razumet vsega in taki največ jambrajo.
zriki
11. 08. 2014 11.02
+0
glavno, da ti vse razumeš, drugo je nepomembno
Jeanus1
10. 08. 2014 23.19
+4
Bo Bratuškova zrihtala saj se nenehno hvali kaj vse je boljše odkar je (bila) na vladi! Carica....LOL!
PurgatoryXXX
10. 08. 2014 22.16
+15
Za varstvo otrok pa res ne rabijo plačo 3 delavcev v proizvodnji !
Skopušnik Janez
10. 08. 2014 19.50
+4
Nima župane kaj motit, naj dajo občine plače, tako je tudi pravilno.
tilkomamilko
10. 08. 2014 17.59
+16
vse bo šlo k hudiču
Jeanus1
10. 08. 2014 23.10
+6
Skrajni čas da se bodo s tem nekaterim odprle oči, na suho ne gre, JU pa tudi ni sama sebe namen.
maja_d@email.si
10. 08. 2014 15.18
+3
Tako kot je nekdo spodaj že napisal: LE ČEVLJE SODI NAJ KOPITAR. Kolikokrat se je to že predebatiralo in razložilo?? Vsi vidite samo te počitnice! Nihče pa ne ve, da učitelji te počitniške ure morajo prinašati noter (nadomestiti) med LETOM! Torej: Oddelati recimo cca 5 ur dopoldne, še prej napisati priprave za vsako uro (ok, v prvih letih je z njimi res veliko dela, ampak tudi kasneje ne moreš iti na uro nepripravljen. Pregledati je potrebno, če je priprava ok, če bo kaj potekalo drugače ...). Potrebno je narediti poskusna preverjanja znanja za vsak razred nekajkrat na leto (enega za 5., enega za 6. enega za 7. razred - to čimpreje popraviti, narediti teste znanja za iste razrede, popraviti v 7 dneh (seveda popoldne), narediti nekaj sprotnih kratkih testov, imeti govorilne ure, ocenjevalne, pedagoške konference. Da ne govorim, da to sodi v redni delovni čas. Potem zraven pridejo še ure, ki jih učitelji morajo prinesti noter, da so lahko med počitnicami doma - prinesejo notri VSE ure, ko so prosti (delavnice, prireditve, priprave na tekmovanja). Učitelji so med letom (10 mesecev) velikokrat od doma ves dan! No, večkrat so doma in doma delajo. Potem se jim pa te počitnice meče pod nos ... In še to - ministrstvo ima včasih take zahteve za šole, da samo gledaš. Kako boš pa izpolnjeval zahteve ministrstva, če ti spodmika tla pod nogami? Nekdo je spodaj omenil ravnatelja, ki gre 26.6. na morje in pride nazaj 20.8. No poznam obraten primer. Ki je verjetno kar nekaj časa med poletnimi počitnicami preživel v pisarni, da se bo lahko 1.9. šola normalno začela. Saj ne rečem. Po eni strani so v takšnih časih so lahko še veseli, da sploh imajo plače. Samo, ko te pojezi, ko nekdo (ki nima vpogleda v to službo - ali pa pač pozna EN tak primer, ki odstopa) zaničuje delo učiteljev. Dajte se raje spravit na tiste, ki vodijo državo. Ki so jo spravili v začaran krog pomanjkanja. Namesto, da bi kaj ukrenili na področju gospodarstva, da bi VSI zategnili pas .... Se kregajo, kdo je kaj rekel, kdo je levi/desni, si mečejo polena pod noge. Ja, s tem se bomo RES rešili iz krize...Še posebej s pobiranjem drobiža od tistih, ki že tako nimajo. Ne da bi vzeli polovico (pa še bi imeli več kot dovolj) vodilnim.
rfhkl
10. 08. 2014 15.22
+12
Kaj si ne zmisliš! Učitelji so najbolj lena banda!
Jožajoža
10. 08. 2014 15.34
+17
uboga raja. na Ptuju v eni od osnovnih šol že nekaj let uči nižjo stopnjo kelnerca, ki se je šolala ob delu. seveda,službo je dobila spet po vezah in poznanstvih, samo starši, ko pridejo na govorilno in jo vidijo,, so zelo presenečeni ali celo ponižani, kdo vse lahko uči otroke.
Katja Rojnik
11. 08. 2014 08.54
+4
in kaj je narobe, če je prej kelnarila? nekako si je morala zaslužiti denar za študij. sicer pa, dragi Joža, razrednega pouka ni mogla študirati ob delu, ker ta študij obstaja kot izredni samo dve leti. brez prave izobrazbe pa tudi ne bi mogla opravljati tega dela, tako da se najprej prepričaj, o čem govoriš.
sime sime
10. 08. 2014 15.12
+16
jah kaj zapufat se tko kot smo se skos...kaj pa mi rabmo delovna mesta in gospodarstvo nam so pomenbni trgovinski centri pa velika javna uprava to je cilj...nec jutr prev cez ocean pa po nov puf...
sime sime
10. 08. 2014 15.13
+8
+ seveda še več novih občin ustanovit...rešitev je na dlani...
Super Huey
10. 08. 2014 14.54
+36
Mar res, vam ''šolanim glavam'' ni jasno kje je glavni problem? V bistvu imamo slovenski delavci plače ZELO DOBRE, samo država, 240 000 javnikov nam jih pobere 80%!! Dragi nesposobni novinarji, malo se ozrite na naše javne uslužbence (birokrate, politike, bančnike, nesposobno elito)...le zakaj jim mirno lahko rečemo veleizdajalci? Odgovor je enostaven: DAVKI! Kot prvo, dragi mediji.... nehajte zavajat....pri nas ni samo 160 000 javnih, temveč jih je 240 000 in številka vsak dan raste! JS/JU rezat vsaj za polovico! Pa s tem ne mislim medicinke in policaje itd, ampa večino ostalih para-zitov.Na kratko....leta 91 smo imeli 60 000 državnih uslužbencev (sem štejem vse ki so plačani iz proračuna), nikjer interneta, računalnikov....država super prosperira. Davki normalni. Danes? 240 000 državnih uslužbencev (sem štejem vse ki so plačani iz proračuna), v vsaki pisarni internet, komp, klima....davki največji na svetu, država pa popolnoma nesposobna in v prostem padu...primerjajo nas z zimbabvejen. Delavca ste postavili pred vrata RKja in Karitasa, delavski otroci so lačni in stigmatizirani, vi jara gospoda pa bi še kr živeli od sadov dela nekoga drugega. Že sedaj imamo davke nabite med 80 in 85%, zato da se vi nesposobni prisesanci lahko 80% službenega časa šlepate na igricah in surfanju po netu v vaših klima pisarnah? Ste znoreli? Da utemeljim...samo malo je treba biti pozoren in se točno vidi kako je med vsakim delavnikom med osmo in šestnajsto uro popoldan, vsak portal, vsak FB, vsak chat, vsak forum NABITO POLN kjer se norca delate in bogu čas kradete. Koliko časa še? Živite v svojem svetu in ta vaš utopični svet je zgrajen na razčlovečenju delavca. In dokler ne bo aparat vsaj 50% manjši, ne bo nič bolje! Se boste pa kmalu začeli žret med sabo, no saj se že!
Jožajoža
10. 08. 2014 15.22
+29
ja,včasih je bilo vse naše, in smo drug drugega kontrolirali. danes je vse njihovo, tem se reče javni uslužbenci,jih je celo 400 000 in zelo dobro pazijo, da mi ostali ne bi jemali njim.oni mislijo, da smo mi zaradi njih.
rfhkl
10. 08. 2014 13.45
+19
Učitelji so v Sloveniji najbolj preplačani javni uslužbenci. Glede na njihov vložek in izkupiček vsaj 35-40%.
Ata_Smrk
10. 08. 2014 13.53
+12
tinbi
10. 08. 2014 16.19
-6
Škoda, da se nisi odločil za poklic učitelja. Denarja bi bilo malo morje, zdaj se pa moraš truditi s pljuvanjem po učiteljih, ki res veliko delajo in malo zaslužijo.
Ata_Smrk
10. 08. 2014 13.38
+8
Uciteljev odlocno prevec! Nekaj pouka med letnimi, zimskimi, krompirjevimi, prvomajskimi in se kaksnimi kolektivnimi pocitnicami... Pa sole v naravi, kolonije, tabori... Nekateri sicer otroke tudi kaj naucijo, a vecina se miru in discipline v razredu ne vzpostavi. Zame so ucitelji zelo zascitena kasta ki jih brani strukelj... Ce je kriza, je kriza za vse!!!
tinbi
10. 08. 2014 16.23
-3
Oni imajo prav tako dopust kot ti. Vse počitnice so na delovnem mestu ali pa med letom opravijo več dela. Nadur nimajo plačanih, ne napredujejo, nimajo ugodnosti, kot jih imaš verjetno ti, ki pametuješ o njih. Za 15 evrov na dan greš lahko s skupino 15 otrok (pubertetnikov) v šolo v naravi in tam uživaš 24 ur na dan. Mislim, da bi pobegnil že po parih urah. Le čevlje sodi naj kopitar.
Morana7
10. 08. 2014 18.41
+3
Enim res dol visi za red in disciplino ampak je to širši problem kot pa zgolj, da se enemu učitelju s tem ne da ubadat. Recimo imaš učenca, ki ga konstanto serje...po xy številu opominov in nekaj urah poslušanja dretja njegovih staršev kako je problem v tebi itd...daš predlog za izključitev...no tu se pa zalomi, ker šola pa vendar potrebuje dovolj učencev, da ima sama delo....in ker se enemu nič ne zgodi se zgodba ponavlja in tako imaš razred v katerem sedi ne eden ampak 5, 6 takšnih problematičnih otrok zdaj mi pa prosim povej, kako boš vsak dan znova vzposlavljal red, če k tej situaciji dodaš še tiste učitelje, ki v razredu dovolijo popolno anarhijo in seveda apologetske starše, ki za nič na svetu ne bodo priznali, da njihov otrok pa le ni več tisti ljubek sonček za kakršnega je veljal v mali šoli. Skratka situacija je večplastna in tem, ki se trudijo resnično nisem fauš tistim, ki pa zgolj čakajo penzijo in jih delo v šolstvu kratko malo več ne briga bi pa dala kajlo..šolstvo bi moralo delat na kakovosti ne pa na tem, da se trudijo obdržat prav vsakega v svoji šoli....tako učenca kot profesorja.
VSEZNALECno1
10. 08. 2014 13.20
+13
glavn da mamo udzbenik drzavljanske vzgoje, katerega sredstva so predstavniki nove - stare vladne stranke potamanili v svoj zep, se zabavali v universal studiu v los angelesu...... veste kaj zaboli me, itak vam bodo place od nekod prerazporedil..... ce pa ne bodo pa pridite na tecaj prezivetja k meni, .....
ich123
10. 08. 2014 13.14
+29
Ha, ha, ha...!!!!! Mogoče bom pa končno dočakal dan, ko bomo vsi enako nosili breme krize, če ni za plače tistih, ki proizvajamo zakaj bi dobivali plačo tisti, ki samo trošijio !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jožajoža
10. 08. 2014 13.02
+5
po mojih norih komentarjih ste verjetno že spoznali, da sem prosvetni delavec , ki sem še vedno na hrvatskem primorju kot dopustnik, odkod denar, da me boste plačali, pa mene nič ne briga. meni kot javnemu delavcu pripada, pa če delam ali spim. ŽAL. sem zaščiten. živela demokracija kapitala in nas priviligirancev.
tinbi
10. 08. 2014 16.24
+10
Glede na pismenost bi moral malo v osnovno šolo.
Jožajoža
10. 08. 2014 22.17
-2
za učitelja ali javnega uslužbenca sem še predober.