Slovenija
Oglas

Nežno in učinkovito nad bolečine

Ljubljana, 01. 10. 2016 07.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
EVA URŠEJ, prof. šp. vzgoje, dipl. fizioterapevtka
Komentarji
0

Kratica TECAR označuje “prenos energije s kapacitivno in rezistivno metodo” (Trasferimento Energetico Capacitivo e Resistivo, Capacitive and Resistive Energy Transfer), TR-T pa je kratica za »ciljno radiofrekvenčno terapijo« (Targeted Radiofrequency Therapy).

TECAR TERAPIJA – TR-T

Pri tej terapiji gre za prenos visoko-frekvenčne elektromagnetne energije skozi telo do ciljnega tkiva, v katerem povzroči hipertermijo (pregrevanje). Od ostalih oblik termoterapije (ultrazvok, laser, infra-rdeči žarki) se razlikuje predvsem v tem, da toplote tkivu ne dodaja »od zunaj«, temveč z aktivacijo ionov stimulira biološka tkiva in na ta način proizvaja energijo in toploto »od znotraj«. Zaradi dveh različnih metod delovanja lahko zelo natančno določimo ciljno tkivo: kapacitivna metoda deluje na mehka tkiva (mišice, krvožilni, limfni sistem, koža in podkožje), rezistivna metoda pa na tkiva z večjo odpornostjo (kosti, hrustanec, kite, ligamenti, aponevroze, fascije in fibrozna tkiva). Obe metodi se med seboj dopolnjujeta, njun skupni cilj pa je stimulacija telesu lastnih fizioloških procesov celjenja.

S tecar terapijo (http://doktor24.si/fizioterapija/tecar-terapija) dosegamo zelo dobre rezultate pri zmanjševanju vnetja, akutnih in kroničnih edemov, mišično-skeletne bolečine, pospešujemo krvni in limfni pretok ter regeneracijo tkiv.

Tecar terapija daje odlične rezultate pri zmanjševanju bolečin.
Tecar terapija daje odlične rezultate pri zmanjševanju bolečin. FOTO: PZA
Indikacije za uporabo tecar terapije so zelo široke:

- mišične patologije (kontrakture, nategnjene, natrgane ali strgane mišice, udarnine in edemi),
- patologije v ramenskem sklepu (tendinitis, tenosinovitis, adhezivni kapsulitis),
- patologije v komolcu, zapestju in roki (epikondilitis, rizartroza, tendinitis, sindrom karpalnega kanala),
- patologije v kolčnem sklepu (burzitis, coxartroza, pubalgija),
- patologije v kolenskem sklepu (hondropatija, gonartroza, poškodbe ligamentov in hrustanca)
- patologije v gležnju in stopalu (težave po zlomih, zvin gležnja, plantarni fascitis, Ahilarni tendinitis,...)
- patologije v predelu hrbtenice (bolečina v križu, vratni hrbtenici ...)

Zaradi toplotnih učinkov (segrevanje tkiva) tecar terapijo zelo dobro kombiniramo z manualno terapijo in tako zmehčamo ter globinsko dreniramo mišično tkivo, z globinskim delovanjem na vezivna in kostna tkiva pa pospešujemo naravne presnovne procese, ki so zaradi poškodbe/vnetja upočasnjeni ali celo prekinjeni. Lahko jo uporabljamo tudi skupaj s pasivnim raztezanjem, kjer zaradi lokalne hipertermije dosežemo večji obseg giba in hitrejše sproščanje mišic, ob izometrični mišični kontrakciji pa spodbujajoče vplivamo na aktivacijo posameznih mišičnih vlaken.

Tecar terapija ima blagodejni učinek
Tecar terapija ima blagodejni učinek FOTO: PZA

Tecar terapija je zelo prijetna, ker daje ugoden občutek toplote, in nima nobenih stranskih učinkov. Njena uporaba je omejena le pri ljudeh s srčnim spodbujevalnikom, nosečnicah in ljudeh, ki imajo moteno zaznavanje temperature. Ker deluje endogeno (od znotraj), je njen učinek hitrejši kot pri drugih oblikah termoterapije - običajno že s prvo terapijo dosežemo močan analgetični učinek. Za dosego stabilnih, dolgoročnih rezultatov pa potrebujemo manj terapij v primerjavi z drugimi oblikami termoterapije.

PZA - 1
PZA - 1 FOTO: PZA

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3