Slovenija

Nežnejši spol v boj za svoje pravice: ženske živijo dlje, v večji revščini in z nižjo plačo

Ljubljana, 08. 03. 2018 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Obeležujemo 8. marec, praznik žensk. Borba nežnejšega spola za ekonomsko, socialno in politično enakopravnost v teh časih nikakor ni samoumevna, saj ženske z višjo in visoko izobrazbo v povprečju na primer prejmejo okrog 450 evrov manj plače kot njihovi moški kolegi. Tudi revščina pri nas grozi več (starejšim) ženskam kot moškim.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Boj za pravice žensk se že zdaleč ni končal
    02:38
    Iz 24UR: Boj za pravice žensk se že zdaleč ni končal
  • Iz 24UR: Ženske še niso dosegle polne enakopravnosti
    02:22
    Iz 24UR: Ženske še niso dosegle polne enakopravnosti
  • Iz SVETA: Na leto se rodi več dečkov kot deklic, a ženske živijo dlje
    01:08
    Iz SVETA: Na leto se rodi več dečkov kot deklic, a ženske živijo dlje
  • Iz SVETA: Madelein Mkunu o odraščanju v Afriki
    03:49
    Iz SVETA: Madelein Mkunu o odraščanju v Afriki
  • Iz 24UR ZVEČER: Ženske so tiste, ki lahko vplivajo na družbo
    13:39
    Iz 24UR ZVEČER: Ženske so tiste, ki lahko vplivajo na družbo

8. marec je mednarodni dan žensk, ki v prvi vrsti opozarja na enakopravnost med spoloma. Praznujemo ga že od začetka 20. stoletja, na ta dan pa se spomnimo na borbo nežnejšega spola za njihovo ekonomsko, politično in socialno enakopravnost.

Mejnik na naših tleh je bil konec druge svetovne vojne; takrat je bila namreč v nekdanji Jugoslaviji uzakonjena splošna volilna pravica. Ta pravica ni samoumevna; v Švici je bila na primer volilna pravica za ženske uzakonjena šele na začetku sedemdesetih let prejšnjega stoletja, so sporočili s Statističnega urada.

Ženske so pri nas na splošno bolj zadovoljne z življenjem kot moški.
Ženske so pri nas na splošno bolj zadovoljne z življenjem kot moški. FOTO:

Kaj o moških in ženskah pravi statistika?

V večini držav se rodi več dečkov kot deklic in tako je tudi v Sloveniji. V letu 2016 se je v Sloveniji rodilo 10.366 dečkov in 9979 deklic. Razmerje v številu moških in žensk se je obrnilo v korist žensk med 55-letniki. Ženske namreč v povprečju živijo dlje kot moški. To kažejo tudi podatki iz leta 2016; povprečna starost umrlih moških je bila v tem letu 73, povprečna starost umrlih žensk pa 81 let.

V Sloveniji je sicer leta 2016 živelo 51,3 odstotka moških in 48,7 odstotka žensk. 

Pričakovano trajanje življenja ob rojstvu se v državah članicah Evropske unije za oba spola viša, vendar je za dečke krajše kot za deklice. Dečki, rojeni v Sloveniji v letu 2016, lahko pričakujejo 78, prav takrat in tam rojene deklice pa 84 let življenja. 

Ženske kljub različnim težavam v povprečju bolj zadovoljne od moških 

V letu 2016 je bilo v Sloveniji 817.000 delovno aktivnih prebivalcev, od tega je bilo 370.000 ali 45 odstotkov žensk. 275.000 delovno aktivnih prebivalcev Slovenije je imelo terciarno izobrazbo, od tega je bilo 59 odstotkov žensk.

Višje- in visokošolsko izobražene ženske so za svoje delo prejele mesečno povprečno 2146 evrov bruto, kar je bilo 450 evrov manj, kot so prejeli moški z enako izobrazbo.

Kljub temu so razlike med dohodki moških in žensk v Sloveniji že vrsto let med najmanjšimi v EU-28. V letu 2016 je bil dohodek enakomerneje razporejen samo na Slovaškem, najbolj neenakomerno razporejen pa je bil v Bolgariji, dodajo na Statističnem uradu.

Preberite še: Najvplivnejša ženska v SV: Vzgojena sem bila, da je delo vrednota in to sem prepoznala tudi pri uniformi

Revščina grozi v Sloveniji več ženskam kot moškim.
Revščina grozi v Sloveniji več ženskam kot moškim. FOTO: iStock

Revščina pri nas bolj grozi (starejšim) ženskam kot moškim

Revščina grozi v Sloveniji več ženskam kot moškim. Stopnja tveganja revščine je bila med ženskami v letu 2016 15,2-odstotna, med moškimi pa 12,5-odstotna.

Razmeroma veliko razliko med spoloma ustvarja predvsem stopnja tveganja revščine med starejšimi ženskami. Med ženskami, starimi 65 ali več let, je bila stopnja tveganja revščine 22,5-odstotna, med starejšimi od 74 let pa celo 26,6-odstotna.

Kljub različnim težavam in oviram so ženske v Sloveniji na splošno bolj zadovoljne z življenjem kot moški. Ko so ženske v Sloveniji, stare vsaj 16 let, v letu 2013 ocenjevale svoje zadovoljstvo z življenjem z ocenami od 0 do 10, so ga ocenile povprečno z oceno 7,0, kar nas je med članicami EU-28 uvrstilo na 14. mesto.

Moški v Sloveniji so zadovoljstvo s svojim življenjem ocenili v povprečju z nekoliko nižjo oceno, s 6,9, s čimer smo se med državami članicami EU uvrstili na 16. mesto.

Kako merimo razlikovanje med spoloma?

Razlikovanje med moškimi in ženskami meri tudi Evropski inštitut za enakost spolov (EIGE), ki je razvil t. i. indeks enakost spolov. Od leta 2005 meri razlikovanje med spoloma na šestih področjih (ta so delo, denar, znanje, čas, oblast, zdravje) ter na dveh satelitskih področjih (nasilje nad ženskami in prekrivajoče se neenakosti).

Slovenija je po teh področjih v letu 2015 dosegla 68,4 točke od stotih možnih in se je s tem podatkom med državami članicami EU uvrstila na 10. mesto. Na prvem mestu je bila Švedska (82,6 točke), druga je bila Danska (76,8), tretja Finska (73,0), na repu lestvice pa sta bili Grčija (50,0) in Madžarska (50,8).

Povprečje za vse države članice EU je znašalo 66,2 točke.

Slovenija se je na petih področjih (delo, denar, čas, oblast, zdravje) uvrstila nad evropsko povprečje, na področju znanja pa pod to povprečje.

Najpomembnejši razlog je bil ta, da je bil v študij s področja izobraževalnih ved, umetnosti in humanistike, zdravstva ter socialnega dela vključen večji delež žensk kot moških kot v večini drugih držav EU-28.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (71)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tomi.passion@gmail.com
10. 03. 2018 11.08
+9
Največja težava tovrstnih statistik je načrtno zavajanje in manipulacija. Kot prvo, vesel bom, če bodo ženske nekoč prenehala enačiti svoj položaj z ženskami v državah, kjer so le-te resnično zatirane. Sodobna ženska ima v t.i. zahodnem svetu, ali razvitem svetu, kot mu pravimo, popolnoma enake pravice kot moški. Prva težava je v tem, da feminizem ne loči pojmom enaka pravica in enak končni rezultat. Radikalni feminizem, ki je preplavil zahodni svet, postaja tako radikalen, da celo uzakonja sistemsko disrkiminacijo moški (primer so kvote), saj želi pojem enake pravice, nadomestiti s pojmom enak končni rezultat. Nadalje je potrebno pogledati statistiko, ki je javno dostopna spleti (ZN, WHO, EU komisija/parlament). Pa se zadržimo najprej pri revščini. Mediji nas ves čas zasuvajo z informacijo, da ženske živijo v večji revščini. Ko pa človek celovito pregleda statistiko vidi, da le-ta kaže, da je v EU in tudi ZDA, 85% brezdomcev moških in le 15% žensk. Naslednji podatek kaže, da dobrih 84% denarja, ki ga v EU in ZDA zapravijo potrošniki, potrošijo ženske. Že samo ta dva podatka postavljata tovrstne ugotovitve in prispevke kot je ta, katerega komentiramo, na laž. Potem poglejmo enakost pri plačah. Ena najbolj manipulativnih feminističnih manter je ta, da so ženske slabše plačane za enako delo. Kljub temu, da je bila ta mantra še vedno razkrita kot laž, se jo feminizme trdovratno oklepa - verjetno iz razloga manipulacije in doseganja svojih ciljev. Zakaj ženske NE zaslužijo manj in pogosto celo VEČ? Prvi razlog je zakonodaja. V EU plače v veliki meri določajo kolektivne pogodbe. In kje prihaja do razlik? V napačnem tolmačenju statistike. Panoge, v katerih je zaposlenih več žensk kot moških (npr. čiščenje, vzgoja itn.) imajo nižje plače kot panoge, ki so bolj moško zatsopane (npr. strojništvo, znanost...). Toda, če npr. ženska dela kot čistilka in na istem delovnem mestu dela moški kot čistilec, bosta oba plačana ENAKO. Ob tem ne smemo tudi pozabiti na vsaj še dve pomembno dejstvi, da podatki delodajalcev kažejo, da so moški manj pogosto na bolniških in da v povprečju dnevno preživijo skoraj uro dlje v službi, kot ženske. K temu pa moramo dodati še dejstvo, da gredo moški v povprečju 2 leti kasneje v pokoj. Okoli tega je vse preveč manipulacije s strani feminističnih lobijev in krogov, kar pa je še bolj zaskrbljujoče je to, da postaja ta manipulacija in z njo diskriminacija sistemska. Čas bi bil, da dejstva pridejo na dan, točno takšna kot so.
knap11
06. 03. 2019 14.04
+3
In kar mene še posebej boli je to, da sva šla sodelavko oba istočasno v pokoj pri šedtdesetih letih s štiridest elti delovne dobe in 40 let enako plačo pa ima ona zaradi višjega odmernega procenta, 63% proti mojim cca 56% za več kot sto evrov višjo penzijo. KJE je tu PRAVICA?
MrKrmar
08. 03. 2018 19.35
+1
Danes se sramujem da sem moški, da sem Slovenec, da sem Evropejec in da sem belec. To niso lastnosti, ki so pri nas spoštovane.
nikhrast
08. 03. 2018 18.49
+2
V arabskih državah, pa po Severni Ameriki tudi, folk skoraj ne ve kaj je 8. marec. Za enakopravnost se pa v glavnem borijo elite, poglej "Me Too" gibanje, v show biznisu, pa menegžmentu..., tam se borijo tudi za promocije. Po sindikatih more pa tako biti enakopravnost vpisana že v pogodbi.
porota
08. 03. 2018 14.44
+3
Če imata moški in ženska isto plačo, to pomeni da ima po slovenski zakonodaji moški nižji pokojnino. diskriminatorno
METKA102
08. 03. 2018 18.35
Res je. Ker ima moški manjši odstotek za pokojnino. Zakaj je tako, bodo vedeli zakonodajalci. Ti pa prišepnem: moški in ženska nimata iste plače, ker bi potem imela skupaj le eno, imata enaki plači.
26277
08. 03. 2018 14.39
+3
Rezultati so v vojski - SLO. Naj...ženska, ministrica...itd.
BUONcaffee
08. 03. 2018 14.32
+3
Vse kar piše v članku ne drži. Ženske enakovredne moškim oziroma imajo več pravic.
rdeč alarm
08. 03. 2018 12.22
+1
dan žena pa noc čarovnic je identicni prazno sam da se praznuje cez dan.
proofreader
08. 03. 2018 12.07
+3
Na tročrkovnih bencinskih črpalkah danes ženske dobijo čokolado.
tron3
08. 03. 2018 12.05
+5
V diktaturi pod Titejem so ženske praznovale 8. marec, res na delovnih mestih vendar jim ni bilo treba delati, lahko bi rekli, da so imele dan počitka. V demokraciji pa morajo delati na puno, sto na uro itd. Delodajalcim je čist vseeno če je danes Dan žena.
proofreader
08. 03. 2018 11.56
+14
V Sloveniji ne moremo govoriti, da so za enako delovno mesto in opravljene ure ženske slabše plačane.
proofreader
08. 03. 2018 11.51
+8
V osnovnih šolah so zadnja leta učiteljice v večini, kar že pušča posledice zaradi preveč permisivne vzgoje.
sre?a3
08. 03. 2018 11.38
+12
Moje mnenje je, da noben od spolov ni pomembnejši in da sta potrebna oba, da stvari normalno delujejo tako v družini kot tudi v družbi... kot je za otroka večinoma najbolje, da ga oba starša vzgajata, tako tudi država potrebuje gasilce in medicinske sestre...zato bi si za ta praznik želela, da bi bilo med spoloma več spoštovanja, sodelovanja in predvsem več ljubezni...mislim, da smo ženske s tem, ko smo se borile za pravice, pozabile na to, da smo po naravi tudi ljubeče in nežne in da smo na nek način postale kot moški...Zato upam, da bi se na današnji dan tako ženske kot tudi moški lepo imeli in čim lepše praznovali : )
Jamallllll
08. 03. 2018 11.19
+7
dan moških - realna potreba
Bofur
08. 03. 2018 10.38
+1
V naslovu pa "nežnejši spol" ..., kakšen uredniški kiks 24ur. Oznaka, ki se je za ženske uporabljala pred 200 leti, ko niso imele niti volilne pravice niti opravilne sposobnosti, saj po takratnem prepričanju sploh niso bile zmožne dedovanja ali vodenja poslov ... 24ur ne razume sploh kaj je bistvo Dneva žensk - prav to, da so si ženske izborile pravico, da NISO nežnejši spol. In da so lahko v vseh pogledih enakopravne moškim, v nekaterih pogledih so nam moškim dokazano superiornejše, v pogledu stopnje izobrazbe denimo, ženske v Sloveniji so bolj izobražene od moških, v pogledu življenjske dobe, ženske živijo v povprečju dlje, kar je bržkone posledica tega, da vodijo bolj zdrav življenjski slog in da bolj skrbijo za zdravje od nas moških, ki smo v teh dveh pogledih bistveno bolj šibak spol. Sramotno je, da ženske, čeprav so bolj izobražene in vsej enako sposobne nam moških, še vedno ne dobijo enakega plačila, še vedno niso enakopravno zastopane v politiki, vladi, na vodstvenih položajih ...
Razumnež
08. 03. 2018 11.27
+3
Pri vsej tej stvari pa nevem, ali se hecaš, ali resno misliš.... Jap, tako daleč smo prišli.
123ben10
08. 03. 2018 10.38
+5
Izmislili so si dan zena samo da bi zenske pomirili da mislijo da so enakopravne. Realnost je pa drugačna.
vladaricaumov
08. 03. 2018 10.35
-6
Hvala vam, deci, k ste mi tud na današnji dan pokazal, kam spadam. Hvala, res.
Razumnež
08. 03. 2018 11.27
+5
vladarica.... VSE NAJBOLJŠE ob dnevu žena !!!
Razumnež
08. 03. 2018 11.31
+10
Živele feministke, ki ste ženskam pridobile pravico, da lahko ženske zjutraj vstajajo in še v mraku hodijo v službo... in da ne ostajajo doma in skrbijo za dom ter otroke.
tomi.passion@gmail.com
10. 03. 2018 11.10
+1
Salamandros
08. 03. 2018 10.29
+9
Ne vem v čem je problem? Ženske imajo že sedaj veliko več pravic kot moški? Privilegiji na vsakem koraku...
vladaricaumov
08. 03. 2018 10.34
-3
Kje že. Čist nič nismo duble od vas, čist nč, mi pa vam življenje damo. Vpraši se mal, kakšni ste to moški.
Razumnež
08. 03. 2018 11.32
+1
sama ne moreš nikomur dati življenja.... Lahko pa ga vzameš - menda imaš to pravico dano od Boga.
proofreader
08. 03. 2018 11.53
-1
jebalvisvoju
09. 03. 2018 09.44
+0
Vladarica vprasaj se kaksne moske privlacis.. podobne sebi... kaksna si to zenska??
osedlanokolo
08. 03. 2018 10.22
+8
Pozdravljene..Ze statistika pove,kdo vec dela..Sorry,ampak ste po vecini,zal LENE.. Pejte mal delat,pa ne tolk jambrat,kokr ste navajene,..Navajene ste pa od doma,k so vam vedno vse ugodili in ste vse z lahko roko dobile,seveda s pretvezo kolk ste boge in da je to in ono tezko..v Glavnem ne da se mi prevec razglablat,k bi lahko pisal in pisal o tem..Dejstvo je,da mate ze tko vec pravic,kot moski in ja nizjo delovno dobo in,....Dela se primte...TO NE VELJA ZA VSE ZENSKE!!!
nevtroalko
08. 03. 2018 09.22
+20
Vsem voščim lep dan žena. Sam pri pravicah se pa ustavi.Kakšne nove pravice žensk. Že zdaj jih imajo več kot moški. Delajo manj let živijo dlje časa. Opravljajo lažje pisarniške posle. Naj gre ena malat ali pa zidat poleti k je 40 stopinj zunaj. Pa ima lahko 2k € plače pa bo vseeno pustila.Človek ki fizično dela je popolnoma uničen že po 30h letih. V pisarni pa se mi zdi da ni tako. Druga stvar kje je dan moških tako kot imajo evropskih in svetovnih državah. Tretjič zakaj po razpadu zakonske zveze moški vzdržuje žensko, vsak naj vzeme kolikor je vložil. primer:(Če je moški postavil hišo je hiša njegova in če je ženska kupila obleke so to njene.)Kar pa ima našparano na bančnem računu vsak pa je itak njegova/njena lastnina. Tretjič zakaj noben oče nedobi otroka po razpadu zveze. A je mogoče oče manj vreden. Ženske ponavadi lepo skrbite za otroke ampak se pa najde kakšen moški, ki bi še bolje skrbel zanj ampak otroka nebo dobil. Zadnič če bilo govora o naboriškem sitemu za vojsko. Zakaj bi morali iti samo moški. Na norveškem in izraelu služita oba spola in tako je tudi prav. Če je vojna je vojna za vse. Pa če rečemo da je ženska sposobna za približno (0.75-1) moškega pomeni, da ima država še enkrat veje možnosti za zmago. Obema spoloma manjka odgovornosti. Mlada dekleta tud kuhat neznajo več, moški pa so povsem poženščeni.(krivec zato je tudi država(saj se nepodpira nasilja) deloma je to prav sam potem ne jambrat ,ker to potegne za sabo poženščenost moških).
vladaricaumov
08. 03. 2018 09.29
-24
OMG, ja, kok si ti bogi, no. Bogi, bogi moški. Dej se brukat tle pred mano, no.
vladaricaumov
08. 03. 2018 09.39
-26
Lej, model, bašeš in zavajaš in si zmišljuješ.
METKA102
08. 03. 2018 09.54
+7
Kot kaže, se ti je zgodila krivica in si jezen na vse ženske. Pa to ni potrebno, tako kot ste moški zelo različni, take smo tudi ženske. V vseh vojnah so sodelovale tudi ženske - na vojaškem ali pa zdravstvenem področju. Tiste, ki niso bile v vojski, so medtem delale na poljih in v tovarnah in preživljale otroke, katerih očetje so bili mobilizirani in stregle ostarelim in onemoglim. Vojna je bila za vse. In še to: malo pomisli, kaj so vojaki delali in še delajo z ženskami na osvojenih ozemljih. Želim ti lep dan in izbori si svoje pravice, če so ti kratene.
osedlanokolo
08. 03. 2018 10.28
+5
Ja bravo,to je to,majhen je ta odstotek zensk,ki se ne sprenevaedajo in izkoriscajo sistema..In seveda,ce zelimo to enakopravnost,moski-zenska,potem morate tudi ve opravljati enaka dela,kot mi,le tako bo zabrisana meja..Ceprav moje mnenje je,da bo to izredno tezko,kajti ze po fizikalni naravi se zelo ločimo med seboj in po razmisljanju,vendar se lahko vsaj malo drug drugemu priblizamo .
nevtroalko
08. 03. 2018 10.35
+3
Vojna je težka stvar. Dejstvo je, da zmagovalec vojne piše usodo poražencu. Kolikor ima nasprotnik moralnih vrednot tolikšnih vrednot bo deležen poraženec. Se zavedam, kaj delajo ženskam na osvojenih področjih. Upam da nebom koga užalil ampak to je tudi zelo promovirano. Zdi se mi, da pripadnik moškega spola ni deležen nič manj nasilja ampak o tem se ne-govori. Problem nastane če imaš nemoralnega nasprotnika in ti država ne dovoli takšnega ravnanja z njim kot je on delal s tabo ker prihajaš iz "moralne" države.
vladaricaumov
08. 03. 2018 10.36
-13
Dej, Kolo, kaj k bi se ti spelu. Ta pravi deci, nikol tko ne morjo razmišjat, k večina od vas . Hval bogu za mojga ljubčka. Vse bi mu še zdej dala. In on men.
Zima123
23. 03. 2018 13.00
upornik18
08. 03. 2018 09.17
-8
ženska je ustvarjena samo da rojeva
vladaricaumov
08. 03. 2018 09.30
-12
Vi pa itak zginevate. Kromosom y propada. Ber mal. SEj na začetku je bla ženska dvospolnik, pol se je pa narava hotla mal poigrat pa je vas ustvarla. Pa tud uničla vas bo.
vladaricaumov
08. 03. 2018 10.06
-7
Jst sem se že zjutri dol dala. Pa se bom še.
osedlanokolo
08. 03. 2018 10.29
+6
vladaricaumov
08. 03. 2018 10.37
-4