Slovenija

Inšpektorica nenapovedano obiskala Lafarge

Trbovlje, 09. 03. 2011 15.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Podjetje Lafarge Cement je obiskala okoljska inšpektorica in mu prepovedala nadaljnje sežiganje odpadkov. Če vodstvo tega ne bo upoštevalo, mu grozi od 75.000 do 125.000 evrov kazni.

Podjetje Lafarge Cement v Zasavju je danes obiskala predstavnica Inšpektorata RS za okolje Bernarda Čopar Sotenšek, ki ga je obvestila, da mu v skladu z razsodbo upravnega sodišča nalagajo, da do odločitve prvostopenjskega organa preneha z uporabo alternativnih goriv.

Lafarge Cement ne sežiga več odpadkov.
Lafarge Cement ne sežiga več odpadkov. FOTO: Vesna Meško

Inšpektorica je v Lafarge prišla nenajavljena, je pojasnila glavna republiška inšpektorica za okolje in prostor Aleksandra Velkovrh. "Ob prihodu so še sosežigali odpadke, ko jih je uradno seznanila s sodbo in ko jim je z ustno odločbo prepovedala sežiganje odpadkov, pa so pristali, da bodo temu sledili in nato začeli odstranjevati odpadke," je še pojasnila.

V Lafargeu so po ustni odločbi inšpektorice zavrnili že prispelo pošiljko plastike in naročili transport za odvoz vseh gum, ki so bile pripravljene za sosežig. "Sosežiga odpadkov ne bo več. Lafarge bo temu sledil, v nasprotnem primeru je kazen od 75.000 do 125.000 evrov," je opozorila Velkovrhova. Inšpektorat za okolje in prostor bo redno nadziral spoštovanje izrečene inšpekcijske odločbe.

Ustni odločbi, ki velja od trenutka prepovedi, mora v osmih dneh slediti še pisna. Ustne odločbe se lahko uporabi v primeru, če gre za nujne ukrepe v javnem interesu. V primeru Lafarge Cementa je bil izkazan javni interes, saj ob sosežigu odpadkov obstaja potencialna nevarnost za zdravje ljudi, menijo na inšpekciji.

Iz cementarne so sporočili, da bodo to odločitev spoštovali, izvajati pa so jo začeli nemudoma, še preden so prejeli uradno pisno odločitev. "V tem primeru spoštujemo pravni red in odločitve pristojnih organov. Hkrati od pristojnih pričakujemo, da bodo o obratovanju cementarne vključno z uporabo alternativnih goriv odločali v roku, ki ga je določilo sodišče in pod enakimi pogoji kot veljajo za druge IPPC zavezance. Smo trdno prepričani, da bodo argumenti in dejstva v prihodnje odločilna pri presojanju vloge družbe ter njene dejavnosti za lokalno okolje," so zapisali.

Macerl: Čaka nas težko delo

Predsednik okoljevarstvene organizacije Eko krog Uroš Macerl, ki je vložil tožbo na upravno sodišče, je izrazil zaskrbljenost, kako bo agencija za okolje kot prvostopenjski organ znova odločila o izdaji okoljevarstvenega dovoljenja Lafargeu. "Upam, da bo sprejela pravilno odločitev," je dejal.

Po mnenju prvega človeka Eko kroga, ki že več let bije boj za čisto zasavsko dolino, je "zelo možno", da bo okoljska agencija na vse možne načine poskušala poiskati način, da "ne bo izpadla kot tisti dejavnik, ki je cel postopek zapeljal po napačni poti". "Poskušali bodo odgovornost spraviti s svojega hrbta. Mislim, da nas v naslednjih nekaj tednih čaka še zelo težko delo," ocenjuje Macerl.

Posredoval tudi trboveljski župan

Še pred tem je  župan občine Trbovlje Vili Treven Lafargeu posredoval sodbo, s katero je upravno sodišče 17. februarja podjetju odpravilo okoljevarstveno dovoljenje za sežig odpadkov. Treven je zapisal, da pričakuje, da bodo v Lafargeu spoštovali izrek sodbe in ravnali skladno s slovenskim pravnim redom. "Glede na vaše navedbe v medijih, da sodbe niste prejeli oz. z njo niste seznanjeni, vam jo pošiljam v vednost," jim je sporočil.

Žarnić: Sodbo bomo dosledno upoštevali

Žarnič: sodbo bomo dosledno upoštevali in se odzvali v predpisanem zakonskem roku.
Žarnič: sodbo bomo dosledno upoštevali in se odzvali v predpisanem zakonskem roku. FOTO: Blaž Garbajs

Minister za okolje Roko Žarnić pa je pojasnil, da bo njegovo ministrstvo sodbo dosledno upoštevalo in se odzvalo v predpisanem zakonskem roku. Zaradi aktivnosti ob zaključku slovenskega predsedovanja Alpski konvenciji se sicer še ni uspel seznaniti s sodbo v celoti. "Ne dvomim v strokovno oceno inšpektorice, ne dvomim v sklepe sodišča in jih bomo tudi upoštevali. Kaj bo to pomenilo politično, pa ne znam presoditi," je še pojasnil.

Neznanci ponoči streljali na stavbo?

Zaposleni, ki so zjutraj prišli na delo v upravno zgradbo trboveljske cementarne Lafarge Cement, so na njej opazili polomljena stekla. Kot so sporočili iz podjetja, je natančnejši ogled pokazal, da so jih povzročile iz neznanega orožja izstreljene štiri krogle. V času streljanja v zgradbi še ni bilo zaposlenih, zato njihova življenja niso bila neposredno ogrožena.

Po besedah direktorja skupnega podjetja Lafarge-Strabag v Centralni Evropi Denisa Berthona je pri tem žalostnem dogodku najpomembneje, da v strelskem napadu ni bil nihče ranjen.

Vodstvo je o napadu obvestilo policijo, ki je opravila ogled kraja dogodka. "Okoli 8. ure je bil OKC PU Ljubljana obveščen o razbitju stekel na poslovnem prostoru v Trbovljah. Po do sedaj zbranih obvestilih in ogledu kraja dogodka je bilo ugotovljeno, da so neznani storilci v noči na sredo poškodovali štiri stekla poslovne stavbe, a do poškodbe stekel ni prišlo zaradi uporabe strelnega orožja," so za 24ur.com sporočili z ljubljanske PU. Neznanci so z dejanjem lastnika oškodovali za okoli 2000 evrov. Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil in nadaljnjimi postopki za izsleditev storilcev, o ugotovitvah pa bodo obvestili pristojno tožilstvo.

V času napada neznancev v stavbi ni bilo nikogar.
V času napada neznancev v stavbi ni bilo nikogar. FOTO: Lafarge Cement

"Ostro obsojamo to odkrito grožnjo zaposlenim v cementarni in hkrati obsojamo vse, ki so z odkritim sovražnim govorom ter z neprestanim zavajanjem javnosti glede delovanja cementarne tovrstna dejanja posredno ali neposredno spodbujali," so še zapisali v Lafargeu. Dokler dejanje in motivi za napad ne bodo v celoti raziskani, bodo naredili vse, kar je v njihovi moči, da zaščitijo zaposlene in njihove družine, so sporočili. Pristojne pozivajo, naj to kriminalno dejanje temeljito raziščejo in sprožijo potrebne kazenske postopke.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (102)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Manu Cocker
10. 03. 2011 16.33
koncno koncno - streljat na te kriminalce - samo - zadeti je treba
mocha
10. 03. 2011 14.43
Ne podpiram kurjenja nevarnih odpadkov s strani Lafarge, prav tako jih ne zagovarjam, vendar...ali sploh kdo ve, kakšna svinjarija se dogaja v ostalih tovarnah Zasavja? TKI Hrastnik je ena izmed njih, kjer naj bi bilo v njeni okolici ogromno obolelih z rakom (več kot izven okolice tovarne). Ko se pelješ skozi Hrastnik obupno smrdi, vonj je veliko močnejši kot v bližini Lafarge cementa. Zakaj pa takšne stvari ne pridejo na dan, bi lahko vprašali vodilne občine Hrastnik. Torej gospod Macerl, kako pa je s tem??? Tisti, ki pa stalno gobezdate nekaj o brezposelnosti v Lafargu..pa sej se sploh ne gre za to! Pa tudi če vam človek ne vem kolkrat reče, še vedno boste trajbal po svoje. Očitno bi blo treba dat kot pogoj za vstop v forum najprej nekaj literature...
Adolph
10. 03. 2011 11.21
Macerl klobasa neumnosti . . . . Po celem svetu sezigajo cementarne automobilske gume, tudi od Macerla . . . Cementarna Trbovlje daje delo mnogim Trbovelcanom, Macerl sam izkoriscuje cementarno, brez da bi dajal delo ljudem . . .. In Svagan naj pometa po zagorski obcini ne po trboveljski dolini . . . Jaz vem kako je bilo v Trbovljah, ko je Macerl se plaval v ocetovih jajcih . . .
LaStellaRossa
10. 03. 2011 09.27
hirvonen 09.03.2011, 20:21 31 Moji dragi sodržavljani, vabim vas v Zasavje-na enodnevni družinski izlet. Pa bomo imeli Zasavci nekaj od tega: 1. odšli boste s spoznanjem, da v Trbovljah nekaj smrdi-to vam bo povedal vaš dvoletni otrok, ki se je komaj naučil govoriti 2. na železniški postaji pri Cementarni pustite avto in pojdite malce na ogled... tudi na vašem avtu bodo vidne posledice kurjenja-najbolje, da ga peljete kar v pralnico v Trbovlje, da boste pustili nekaj denarja v Zasavju 3. brezposelnost... kaj pa tovarne po celi Sloveniji? Saj kaj pa je še ostalo v Trbovljah, je šla Iskra, Peko, Livarna, Tika, Strojna, Ipoz...bodo pa zgradili spet en trgovski center...Zato smo volili naše vrle parlamentarce, bodo že gospod Pahor, Radičeva pa Svetlik reševali posledice... Se opravičujem, seveda tudi naši občinski veljaki... TOREJ DOBRODOŠLI V ZASAVJE-OBIŠČITE OKOLICO CEMENTARNE, PA PRALNICO, MOGOČE ŠE MALCE ZDRAVSTVENI DOM IN V ENEM IZMED LOKALOV NA ZRAKU SPIJTE VSAJ EN KUFE, DA BOSTE PUSTILI VSAJ KAK EURO V NAŠIH KRAJIH! ********************************** Spošto... COMPANERO... POVEDAL SI VSE. In podobno drži za vso HLAPČEVSKO SLOVENIJO, katere glavni problem je imperializem kapitala, ki k nam zaradi poceni delovne sile in NAŠIH HLAPČEVSKIH politikov, seli k nam tiste dejavnosti oz proivodnjo, ki jo sama ne želi obdržati. Največji HLAPCI pa smo državljani Slovenije, ker bi taka podjetja morali BLOKIRATI, BOJKOTIRATI in jih PRISILITI ali naj se umaknejo, ali pa spremenijo odnos do okolja v katerem so. Žarnič, Pahor in ostala kompanija pa je tako ali tako....samo nogice jim gledajo iz riti EVROOPE in ZDA !
Mladen Centrih
10. 03. 2011 07.41
Drgač pa SVAKA TI ČAST GASHNICHAN sej si vse povedu
gashnichan
10. 03. 2011 05.57
DEJMO LOCHIT TUKAJ ZASAVCI NE OBSTAJAJO. SAMO POF.....ZAGORJANI SE UKVARJAJO S CEMENTARNO . MOGLI BI PREJ PRED SVOJIMI VRATI SPUCAT.VEDNO JE LAZJE SE S TUJO HISO UKVARJAT KOT S SVOJO.
vesna1be
10. 03. 2011 00.17
pa so spet eni dosegl, da francosko podjetje v sloveniji ne sme, slovenska industrija 50 m stran pa lahko... in potlej se bodo vsi čudil in zgražal čez pol leta, ko bomo dobil tožbo evropske komisije, da onemogočamo prosti prehod ljudi in kapitala v EU... ker če citiram EKO krog: "tadruga sežigalnica nas ne moti, moti nas lafarge", je tut jasno, v katerem interesu Marceri in Ekokrog deluje... ker če bi "zasavčani dosegli svoje", bi se zaprli obe sežigalnici in ne samo ena...
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
09. 03. 2011 23.46
MISLIM DA NEBOM VEC SPREMLJAL ZGODB VELIKA SPREMEMBA 24 UR.Raje uzivam zivljenje ki je zelo kratko .Le kaj nas caka decembra 2012 zaradi objektov st 1 2 in 3 je velika uganka dokler slike nebodo popolnoma vidne.Manjka se samo malce in jih dobite v urednistvo.Na vse zadnje gre samo zahavala vam ki ste objavili zgodbo in je potrjena.Hvala za vas trud prelep pozdrav in uzivajte zivljenje
Ljubimir
09. 03. 2011 23.43
Nisem vedu da inšpektorji tut kaj delajo!!!
CSI-Morost
09. 03. 2011 23.34
Inšpektorica se je "podelala" na komando. Zbali so se trboveljske revolucije. Vsaj en pozitiven rezultat. Do ponovnega prevzema totalitarne oblasti od rdeče kamrile bodo sedaj "mat' ku..ba"državljani dihali bistveno boljši zrak.
antonov255
09. 03. 2011 21.39
"pa kaj vsi govorite o brezposelnosti in o tem, koliko ljudi bo ostalo na cesti. to sploh ni res! " yure333 saj ne govorimo o brezposelnosti. Pa zakaj misliš da je LAFARGE sploh v zasavju? KER VAS MA RAD? No lepo da ste optimisti. Vendar končni optimizem za Lafarge je dobiček. DOBIČEK pa še enkrat DOBIČEK. Lafarge Vas ma rad "Eko krog rožca cement" Pride čas ko bo potrebno poravnati zapitek. Ni ga brez končnega obračuna.
lolek1111
09. 03. 2011 21.26
končno so se zmigali iz svojih foteljev, ne morem verjet. sploh pa tudi ne izjave, kaj bo to pomenilo politično? svinjarija da je tako dolgo sploh trajalo, ministri pa se ob pobijanju državljanov sprašujejo, kaj bo pomenilo to politično, če se to preneha????!
socoljub
09. 03. 2011 21.22
Uboga Bernarda Čopar Sotenšek. Verjetno bo še pred koncem tedna suspendirana zaradi kake prekoračitve pooblastil ali kake podobne zakonodajske luknje, ki je tam postavljena zato, da pošteni ne morejo normalno delati za dobrobit Slovencev!!!!!!!!
n999
09. 03. 2011 21.19
pa kaj vsi govorite o brezposelnosti in o tem, koliko ljudi bo ostalo na cesti. to sploh ni res! tu se ne gre za zaprtje cementarne kot tovarne, ampak za prenehanje sežiganja odpadkov! ljudje bodo še vedno imeli službe, le lafarge nebo bogatel s sežiganjem odpadkov! .. tako da prosim, da se debate o brezposelnosti zaključi, saj ne spada sem zraven.
antonov255
09. 03. 2011 21.05
"Eko krog Uroš Macerl" Kmalu boš imel priložnost zaposliti vse ki so trenutno zaposleni v cementarni. Boš res velik podjetnik. Novo podjetje Eko krog rožca cement !
ochi
09. 03. 2011 20.59
"Inšpektorica nenapovedano obiskala Lafarge" ja sej to je problem v Sloveniji, ker so vsi inšpekcijski ogledi napovedani. roka roko umije.
unja1.m
09. 03. 2011 20.46
vse,ki si domišljajo,kaj so,imajo dva priimka..
dr.crow
09. 03. 2011 20.38
če samo pogledaš cement iz anhovo ali lafarge vidiš da pri slednjem plavajo sami odpadki, se na vodi kr skorja naredi, tako nizko kazen, za takšen dobiček pri sežiganju odpatkov, mal se je za zamislit žal, je sedaj denar vrednejši od človeškega življenja. Lafarge še enga rešilca, pa bodo spet vsi občinarji srečn
n999
09. 03. 2011 20.38
nekje je nekdo omenil nekaj glede dima. dima ne morete direktno povezovati s sežiganjem odpadkov. namreč v večini je viden dim le vroča vodna para, ki se dviga v ozračje, razni strupeni plini, ki se sproščajo ob sežiganju pa so mnogokrat oz. največkrat brezbarvni. za primer, danes je bilo v Trbovljah lepo, sončno jutro, niti oblačka (lahko tudi dima, če želite) v ozračju, a vendar je bila izmerjena ogromna vrednost strupenih plinov v ozračju (karkoli bi rekel zdajle bi se zlagal, vendar vem, da je kar nekajkrat presegala zgornjo dovoljeno mejo) in praktično oz. teoretično ni bilo biti za zunaj. "hirvonen", se popolnoma strinjam s teboj.
hotchilipoper
09. 03. 2011 20.33
KAJ PA ČE BI MI TO SVINARIJO IZVOZIL V FRANCIJO PA NAJ TAM ZAŽIGAJO ODPADKE ME PRAV ZANIMA KOLK CAJTA BI TO TRAJAL