Slovenija

Neznana lokacija za Strojanove

Ljubljana, 19. 06. 2007 12.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zastopnik romske družine je s predstavniki države podpisal dogovor o zamenjavi zemljišča pri Ambrusu.

Na vprašanje, ali so se pogovarjali in dogovorili tudi z okoliškimi prebivalci, je pravni zastopnik romske družine Strojan Aleksander Čeferin odgovoril, da "to ni predmet dogovora, ampak gre za stvar, za katero je zadolžena država". Lokacije za zdaj še ne želijo razkriti, Strojanovi pa so s predvideno rešitvijo zadovoljni.

Parcela v lasti države

Družina Strojan čaka na preselitev na novo lokacijo
Družina Strojan čaka na preselitev na novo lokacijo FOTO: POP TV

Današnji dogovor sta poleg pravnega zastopnika romske družine podpisala predsednik vladne komisije za zaščito romske etnične skupnosti, okoljski minister Janez Podobnik ter direktor vladnega urada za narodnosti Stane Baluh. Po Čeferinovih besedah je dogovor podpisal vodja še enega od vladnih uradov, kar je povezano z lastništvom zemljišča. "Gre namreč za parcelo, ki je sicer v lasti države, vendar konkretno enega njenega specifičnega dela."

Mirko Strojan med telefonskim pogovorom
Mirko Strojan med telefonskim pogovorom FOTO: POP TV


V dogovoru glede menjave parcele Strojanovih pri Ambrusu so določeni roki za menjavo parcel in za dokončno preselitev družine. Ta naj bi menjalno pogodbo podpisala najpozneje do 6. julija.

Preselitev Strojanovih v komunalno opremljene objekte je predvidena najpozneje do konca septembra. "Na zemljišču za zdaj še ni objektov, da bo vse pripravljeno za preselitev, pa naj bi s pomočjo humanitarnih organizacij poskrbela država," je dejal Čeferin.

Janković: Podpisa ne morem komentirati

Podpisa dogovora med pravnim zastopnikom romske družine Strojan in predstavniki države ljubljanski župan Zoran Janković ne more komentirati, je pa znova izrazil veselje, da so v Ljubljani kot edini slovenski občini našli rešitev za Strojanove že ob minulih zapletih. Strojanovi že od lanskega decembra začasno živijo v bivši vojašnici v Rojah pri Šentvidu v Ljubljani.

"Lokacija v Rojah se mi zdi primerna, saj so bivanjske razmere primerne pa tudi otroci obiskujejo šolo," pravi Janković. Vladi pa bi svetoval, da Strojanovim dodeli stanovanjsko pravico v Rojah.

Iz službe za odnose z javnostmi Mestne občine Ljubljana (MOL) so sporočili, da MOL ni bila seznanjena s podpisom dogovora o zamenjavi zemljišča družine Strojan pri Ambrusu z zemljiščem v lasti države na območju MOL. Poudarili so še, da na MOL ne bodo podprli nobene rešitve glede izbrane lokacije za naselitev družine Strojan na območju MOL, ki bo sprejeta brez vednosti MOL in soglasja občanov.

Baluh: Določene zadeve bo treba še preveriti


Baluh je pojasnil, da je "zaradi določenih upravnih postopkov treba kakšno zadevo še preveriti". Vendar pri tem kakšnih težav ne pričakuje. Nato naj bi na lokaciji, kjer naj bi v prihodnje živela družina Strojan, zagotovili komunalno opremljene bivalne objekte. Upa, da bodo tu na pomoč pristopile dobrodelne organizacije, kot sta Rdeči križ in Karitas, je dejal in dodal, da "so z njimi že v stiku".

Družina Strojan
Družina Strojan FOTO: POP TV

Kot pravi Baluh, pa bo treba kasneje bolj celovito urediti tudi druga vprašanja, ki so povezana z bivanjem Strojanovih v novem okolju, na primer glede šolanja otrok, zaposlitev. "Tu bomo morali posamezne službe še dodatno aktivirati, da bodo še naprej tako aktivne, kot so sedaj," pravi Baluh. Na vprašanje, ali so se pogovarjali tudi z okoliškimi prebivalci, pa pravi, da se za zdaj še niso, "zagotovo pa imajo to v načrtu".

Nemir v ljubljanskem naselju

Ljubljanski župan je konec aprila obiskal vznemirjene prebivalce ljubljanskega naselja Cesta v Gorice. Med njimi se je razširila novica, da naj bi bila nova lokacija za stalno nastanitev družine Strojan v njihovi bližini, čemur nasprotujejo. V neposredni bližini lokacije, kjer bi vlada rada nastanila Strojanove, živi okrog 250 ljudi, ki so podpisali peticijo proti naselitvi družine Strojan.

Janković je prebivalcem Ceste v Gorice zagotovil, da se brez njihovega soglasja ne bo zgodilo nič. Potrdil je tudi, da občina načrtuje selitev Romov s Koželjeve ulice ob Žalah na isto lokacijo.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (61)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yanker007@gmail.com
20. 06. 2007 18.29
muscolo a čez vlado Janeza Janše ne boš nič rekel, ker je z državnim denarjem kupila novo parcelo Strojanom?
muscolo666@gmail.com
20. 06. 2007 17.13
Pa zanimivo. Je Jelkica na kaki sliki sploh brez cigareta??? Pri takem tempu pokadi enih 5 škatel na dan! 5x2eur=10eur/dan 10eur*30dni=300EUR. Hm kar dosti keša ima za cigarete. :D socialna je baje precej nižja.... No comment.
muscolo666@gmail.com
20. 06. 2007 17.11
hehe tem strojanom nič ne manjka. Poglejte si samo tisti gnusoben obisk Drnovška in izlivanje žolča na DELOVNO SLOVENSKO PREBIVALSTVO ter drnovškovo objenje z mamo strojna. Baraba. Preverant. Izdajalec. IZDAJALEC POŠTENIH SLOVENSKIH LJUDI. Ste morda videli da je potem Jelkica lepo pekla celega odojka na roštilju :D Grem stavit da si 3/4 slovencev ne more privoščiti takega obroka! Še ena drnovškova. ko je takrat peljal tja kontejner za bivakiranje. Se je kdaj vprašal če morda zebe tudi kakega delavca ki mu je uzakonil žalostno plačo po prihodu na oblast. Baraba. Zdej se pa ubogega hipija dela. Hjiena
robinud@volja.net
20. 06. 2007 14.32
super_man je pisal : "nej si kupjo hišo tko kot vsi ostali, lenuhi." Saj so jo. Aja ups, spet pišem dejstva. Sorry, se bom trudil v prihodnje lagat. Res. Obljubim.
havana17@mail386.com
20. 06. 2007 12.51
Jaz pa mislim, da je Janša kriv za vse. Zdej moramo samo še spisati utemeljitev.
super_man
20. 06. 2007 12.47
nej si kupjo hišo tko kot vsi ostali, lenuhi.
kriss714@amis.net
20. 06. 2007 11.41
Podobnk pravi, da bodo potem vsej soseski uredili infrastrukturo. Halo?!?! A za slovence je bil makadam dost dober, zdaj, ko bodo naselili cigane bo pa treba asfaltirat pa mal komunalno opremit? Sori, ampak meni to zgleda kot zayebavanje.
karmy_love@hotmail.com
20. 06. 2007 11.28
jzt tud želim stanovanje, pa se mi zdi da nisem edina
jb79@email.si
20. 06. 2007 08.34
klapa predlagam kampiranje sredi kongresnega trga v ljubljani, žicanja pred namo in izkoriščanje otrok za psihološki učinek, v kolikor otrok seveda ne joče dovolj, pa ščipanje da dobimo še večji želeni učinek, ker pač otrok joče ker nima hrane... in potem pa hitro hitro v taprvo trafiko po škatlo marlboro rdečih.......bomo mogoče potem tud mi socialno ogoženi in kako novo hiško dobili.....ni pravice v tej državi, je ni...pravzaprav pa cigani, ups se opravičujem da ne bom klasificirana kot najhujši naci, romi, ki tako uneto zagovarjajo svoje korenine in s tem vse običaje in navade....koji k**** jim bo potem hiša, kaj niso oni nomadi???? ma kar neki...v tej državi bolj kot kradeš, bolj se jim smiliš......
zasfican_ful
20. 06. 2007 07.17
Res so bogi. Mobitel ma boljši ko jzt, pa jzt delam, on pa ne. Se vid kje je pravica v tej državi. Na konc me bo en takozvani rom pretepel do smrti, in pobegnil brez kazni. Me zanima kaj bi na to dejali vsi njihovi zagovorniki, ko bi se njim kaj takega zgodilo?
muscolo666@gmail.com
19. 06. 2007 23.42
Problem je ponovno v Drnovšku in očitni nesposobnosti policije ter pridobivanju političnih točk! Žal je tako da so romi ZAŠČITENI preveč in da SO BILI za časa prejšnjih vlad deležni prevelikega ujckanja ki enkrat izbruhne. In pa zagotovo je problem tudi v zakonodaji. Jasno je nekaj : v Yugoslaviji bi celotna družina nekako izginila iz obličja in problem bi bil rešen. ker smo v demokraciji se problemi rešujejo na druge načine. Žal s slabo zakonodajo na čelu in NESPOSOBNOSTJO POLICIJE tudi v škodo ostalim državljanom. In če se policija ciganov boji je nekaj narobe s celotnim aparatom. Torej na naslednjih parlamentarnih volitvah podprite Jelinčiča. On baje že ve kako bo z romi ;)
yanker007@gmail.com
19. 06. 2007 23.30
Ne verjamem, da si je kdorkoli je volil vlado želel, da z našim davkoplačevalskim denarjem kupujejo parcele takim razbojnikom. Kdo je ta predsednik vlade?
muscolo666@gmail.com
19. 06. 2007 23.21
Zmaga za Drnovška&Co! Opozicija je precej prilivala olja na ogenj tem razmeram. Jankovič je pa v ljubljano privlekel kup romov. Bravo. ne vem če so si to volivci želeli... Priznam da so mojtri manipulacije!
yanker007@gmail.com
19. 06. 2007 23.14
Kriss714 popolnoma se strinjam s tabo. Naj vlada vsem nam, ki živimo v slabih razmerah omogoči enako. Naj Podobnik pove ali so Cigani kaj več vredni od nas čistokrvnih slovencev, naj Janša pove ali bo tudi meni našel novo stanovanje, ko mi bo sosed Fadil grozil s smrtjo. In naj mi Jankovič že danes obljubi, da bo postavil klopce in nov vrtiljak na našem otroškem igrišču, če mi bo naselil še Fikretovega brata Mehmeda v sosednjo garsonjero.
kriss714@amis.net
19. 06. 2007 23.09
Kot davkoplačevalci imamo pravico vedeti kolikšna je tržna vrednost obeh parcel, oziroma koliko nas bo taka "dobrodelnost" stala. In po načelu enakosti pred zakonom lahko potem vsakdo dobi primerljivo pomoč pri reševanju stanovanjskega problema.
yanker007@gmail.com
19. 06. 2007 22.58
Res je Janković budala, naj se vlada Janeza Janše ukvarja z njimi ona jih je preselila iz Ambrusa! Kolk so ti Kučanovi paradajzerji glupi!
muscolo666@gmail.com
19. 06. 2007 22.53
Hehe po pregledu teme lahko napišem še tole: očitno romi sedaj levičarjem niso več všeč ker ne služijo svojim interesom :D Dvoličnost brez meja.
civitasstain@gmail.com
19. 06. 2007 22.50
pdmjt Pozabil si še povedat, da je še ponižna Slovenka, ki ne pozna zdajšne vladne morale in je v to vlado zaupala, morda morda še volila. Samo pridna v teh časih.......
ocalnik
19. 06. 2007 22.27
Kaj je pi**e, naj se celi posuši tisti kateri zagovarja te smrade cigane. Kaj so te oni dobrega za Slovenijo naredli, po nas bi bombe metali če bi jih meli. Eni tu gori jih pa zagovarjate, res ste glupi, mate doma ziher fraj pa si jih naselite na hof, pa plačujte in oskrbujte. Eni se grete neke mirovnike, iz mize nam toti smradi kruh jemljejo vi bi jim pa še skrinjo dali. SLOVENIJA, SLOVENCEM!!!!!
tomi.passion@gmail.com
19. 06. 2007 21.56
Dol z Jankovićem, Ljubljano bo čisto uničil.