Slovenija

Nezgodno zavarovanje otrok: ponudbe zavarovalnic so podobne, a bodite pozorni na podrobnosti

Ljubljana, 27. 08. 2015 15.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Šola je tik pred vrati in s tem tudi odločitev, ali bo vaš otrok potreboval nezgodno zavarovanje. Na ZPS poudarjajo, da so si sicer ponudbe zavarovalnic na prvi pogled zelo podobne, a strašem svetujejo, da si pri izbiri vzamejo čas in preverijo ponudbo.

Otroka
Otroka FOTO: Thinkstock

Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) ob začetku šolskega leta staršem svetujejo, da se pri odločanju za nezgodno zavarovanje otroka osredotočijo predvsem na možnosti, ki jih zavarovanje ponuja v primeru najhujšega, to je trajne invalidnosti otroka oziroma trajnih poškodb otroka.

Starši se namreč velikokrat odločajo za nezgodno zavarovanje svojih otrok tudi na podlagi raznih dnevnih odškodnin in bolnišničnih nadomestil. Dnevna in podobna nadomestila pa so smiselna predvsem za osebe, pri katerih je njihov zaslužek dejansko odvisen od njihove delovne sposobnosti. "Možnost, ki vam lahko koristi in jo velja preveriti pa je, ali zavarovanje omogoča kritje stroškov tudi staršem, ki morajo zaradi nezgode otroka ostati z njim v bolnišnici v času zdravljenja," izpostavlja Mojca Štrucl iz ZPS.

Nezgodno zavarovanje šolarjev običajno vključuje finančna nadomestila za primere trajne invalidnosti, dnevna nadomestila, bolnišnična nadomestila, pri osebah, starejših od 14 let, pa lahko tudi primere izgube življenja. Oseb, mlajših od 14 let, namreč ni mogoče zavarovati za primer smrti, saj so taka zavarovanja nična. ZPS

Staršem svetujejo, da si pri izbiri zavarovalnice vzamejo čas in preverijo celotno vsebino ponudbe. Na prvi pogled so si sicer ponudbe zavarovalnice zelo podobne, premije niso pretirano visoke, zato vsebini zavarovanja starši niti ne posvečajo posebne pozornosti. Poleg tega pa letaki največkrat le povzemajo ključne značilnosti ponudbe, ne seznanijo pa s podrobnostmi, na katere bi morali biti starši še kako pozorni, pravijo na ZPS.

Pomembno je tudi, kako je otrok zavarovan

Na ZPS poudarjajo, da ni pomembno le, da je otrok zavarovan za primer trajne invalidnosti, ampak je pomembno tudi, kako je zavarovan. Najosnovnejše ponudbe zavarovalnic vključujejo precej nizke zavarovalne osnove, tudi le 10.000 evrov ali manj. Na ZPS staršem svetujejo, da se raje odločijo za višje zavarovalne vsote in ne najcenejša osnovna kritja, saj razlika v cenah med najožjimi in tistimi paketi, ki vsebujejo višje zavarovalne vsote, namreč ni tako zelo velika.

"Poleg osnovne višine zavarovalne vsote bodite pozorni tudi na različne načine določanja in izplačila odškodnin. Raje se odločite za tista zavarovanja, ki predvidevajo progresivno izplačilo za primere trajne invalidnosti. Progresija pomeni, da bo zavarovalnica ob višjih odstotkih trajne invalidnosti izplačala dogovorjeni večkratnik zavarovalne vsote," še svetuje Štruclova.

Če je vaš otrok športnik, skrbno preverite, katere zavarovalnice vam ponujajo nezgodno zavarovanje, ki je posebej namenjeno aktivnim športnikom. ZPS

Kaj še svetuje ZPS?

- Razmislite, kakšno zavarovanje vaš otrok potrebuje.
- Če menite, da o zavarovanju nimate dovolj informacij, prosite zavarovalnico za dodatna gradiva in pojasnila glede ponudbe.
- Podrobno preverite splošne pogoje zavarovanja.
- Pozanimajte se, od kdaj do kdaj traja zavarovalno kritje, katere nevarnosti vključuje, kakšne so omejitve posameznih kritij, višine zavarovalnih vsot ter način izplačila zavarovalnine.
- Zavarovanja ne sklepajte, dokler ne razumete celotne vsebine ponudbe.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kliko7
27. 08. 2015 16.23
+13
zavarovalnice gulijo ljudi, ko pa kaj rabiš, pa nič ni
Karantanija
27. 08. 2015 16.27
+7
Točno tako. Vedno nekaj najdejo, da jim ni potrebno dati denarja. Velikokrat je bolje ne imeti nič. Vsaj jezen ne moreš biti!
KomentatorPolde
27. 08. 2015 19.29
+7
Ko je nam zgorelo podstrešno stanovanje lahko rečem samo kapo dol zavarovalnici. Res smo plačali letno nekaj več, vendar so se izkazali v nulo. Da sem lahko začel obnavljati, so mi v 4-ih dneh po ogledu cenilca, nakazali cca 50% približno ocenjene škode. Po 19-tih dneh pa še ostalo. Še enkrat kapo dol !
flojdi
27. 08. 2015 19.30
-1
. lepo. ampak koliko jih jim plačuje , ki jim Nikoli nič ne zgori...................
flojdi
27. 08. 2015 19.32
+4