Slovenija

Nezgodno zavarovanje: ga vaš otrok res potrebuje?

Ljubljana, 29. 08. 2012 12.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Prve dni pouka bo vaš otrok domov prinesel cel kup ponudb za šolsko nezgodno zavarovanje. Vi pa morate ponudbo dobro prebrati (tudi droben tisk!) in razmisliti, ali vaš otrok zavarovanje sploh potrebuje. In če ga, izberite tistega, ki vam najbolj ustreza.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) staršem svetujejo, da si za pregled ponudb za sklenitev nezgodnega zavarovanja za otroke vzamete čas za razmislek, kaj od zavarovanja pričakujejo. Ponudbe zavarovalnic ob začetku šolskega leta so resda lahko ugodne in omogočajo enostavno sklenitev otroškega nezgodnega zavarovanja, vendar morajo ustrezati tudi pričakovanjem staršev in potrebam otrok.

Vprašajte se, ali vaš otrok sploh potrebuje nezgodno zavarovanje

Poškodovan otrok
Poškodovan otrok FOTO: Thinkstock

"Zdi se, da se velika večina staršev odloči za nezgodno zavarovanje predvsem zato, ker zavarovalnice obsežno reklamirajo svojo ponudbo, ker je postopek sklepanja zavarovanja v okviru akcijskih ponudb na začetku šolskega leta enostaven in ker so premije nizke. Lahko bi rekli, da velja logika: zavarovanje so sklenili drugi, pa ga dajmo še mi," je poudarila Mojca Štrucl, finančna svetovalka na ZPS, in dodala: "Staršem svetujemo, da si letos pred podpisom prve ponudbe, ki jo otrok prinese domov, vzamejo nekaj trenutkov za razmislek, kaj pričakujejo od zavarovanja in ali predstavljene ponudbe tem pričakovanjem zadostijo."

Staršem tako priporočajo, naj se med možnimi kombinacijami nevarnosti, ki naj bi jih obsegalo zavarovanje, osredotočijo predvsem na zavarovanje za primer trajne invalidnosti. "Če bi otrok zaradi posledic nezgode postal invalid, bodo stroški, povezani s tem, najvišji. Dnevna in bolnišnična nadomestila pri nezgodnem zavarovanju otrok ne igrajo posebne vloge," opozarjajo na ZPS.

Otrok z zlomljeno roko
Otrok z zlomljeno roko FOTO: Thinkstock

Izpostavljajo pet ključnih elementov, na katere naj bodo starši pozorni pred sklenitvijo nezgodnega zavarovanja za otroke: 1. Najpomembnejši faktor odločitve naj bo višina zavarovalne vsote za primer trajne invalidnost otroka zaradi nezgode. Stroški, povezani z invalidnostjo otroka, bi predstavljali največje breme za družinski proračun. Ob težji invalidnosti otroka je treba preurediti bivališče, hkrati pa starše lahko doletijo visoki stroški, negovanja, specialističnega zdravljenja in medicinske opreme. Izključena ni niti možnost, da mora vsaj eden od staršev zapustiti službo. Ob upoštevanju teh dejstev pri ZPS ocenjujejo, da zavarovalne vsote, ki so pri standardnih ponudbah lahko tako nizke, da ne dosegajo niti 10.000 evrov, ne zagotavljajo zadostne varnosti. Čeprav je težko vnaprej predvideti stroške takšnega nesrečnega primera, se je primerno odločiti za čim višjo zavarovalno vsoto, ki bi družini oziroma otroku še naprej omogočala normalno življenje. Tukaj je pomembno tudi progresivno izplačevanje zavarovalne vsote, ki zagotovi, da se zavarovalna vsota podvoji, potroji, če je odstotek invalidnosti višji.

2. Visoka dnevna odškodnina in bolnišnično nadomestilo lahko le občutno podražita premijo. Veliko staršev se za nezgodno zavarovanje otroka odloči zaradi izplačila dnevne odškodnine in bolnišničnega nadomestila v primeru, da se je otrok poškodoval in ga je treba posebej oskrbovati. Pri ZPS so preverili pogoje zavarovalnic in ugotovili, da so višine teh nadomestil zelo nizke in tako ne prinašajo posebnih koristi, zvišanje teh nadomestil pa bi nesmiselno podražilo premijo.

3. Starši naj natančno preučijo splošne pogoje zavarovanja (tudi besedila v drobnem tisku).

Včasih je ugodneje, če se nezgodno zavaruje kar cela družina.
Včasih je ugodneje, če se nezgodno zavaruje kar cela družina. FOTO: Reuters

4. Starši naj preverijo, ali je otrok že nezgodno zavarovan oziroma kako je zavarovan
Marsikatera družina ima že sklenjeno družinsko nezgodno zavarovanje. Otrok je morda že vključen v kakšno kolektivno nezgodno zavarovanje, npr. v okviru športne dejavnosti, s katero se ukvarja. Če je otrok že nezgodno zavarovan, naj starši preverijo, kaj zavarovanje obsega in le po potrebi sklenejo nezgodno zavarovanje za otroka, ki dopolnjuje že obstoječe zavarovanje.

5. So vsi člani družine nezgodno zavarovani? Preverite pogoje za sklenitev družinskega zavarovanja!
Če se vsi člani družine želijo nezgodno zavarovati, velja razmisliti o sklenitvi družinskega nezgodnega zavarovanja. Če boste plačevali skupno premijo, bo ta namreč manjša kot seštevek posameznih premij za vsakega družinskega člana posebej. Negativna plat družinskega zavarovanja je v tem, da so največkrat manjše tudi zavarovalne vsote. Staršem na ZPS svetujejo, da preverijo splošne pogoje, predvsem do kolikšnega zneska bo posamezni družinski član upravičen v primeru nezgode.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

delfin11
29. 08. 2012 19.26
+1
po teh pogojih je res brezveze...vse je to poberi groš...le v primeru ne daj bog,da se zgodi smrtni primer je neka odškodnina pa še tam je hakelc pri nekaterih zavarovalnicah,da se izplačajo samo stroški pogreba...
est
29. 08. 2012 14.33
+7
Moj primer nekaj let nazaj. Vplačal sem 500 tolarjev zavarovalnine in ko si je sin zlomil nogo smo od Triglava dobili 360 tolarjev odškodnine.
bustard80
29. 08. 2012 14.39
+0
domus
29. 08. 2012 14.41
+1
Seveda so vse zavarovalnice enake Ravno tisto leto je bil zavarovan pri triglavu in tiliji, pa je bilo na obeh enaka obrazložitev.
User792410
29. 08. 2012 19.03
+1
est,tole ti kar ne verjamem,al si vsaj dve nule pozabu,al pa...?Jaz imam otroka zavarvanga pri isti zavarovalnici in ko si je pri uri športne vzgoje zlomil mezinec na roki,je odškodnina znesla 146 eur,letna premija pa mislim,da je okoli 18 eur.
domus
29. 08. 2012 14.28
+24
Tale zavarovanja so brez vezna..PRIMER: Moj sin si je poškodoval gleženj. In to tako hudo, da so ga morali z vijaki nazaj sestaviti. Pa ni dobil odškodnine za poškodbo razen bolnišničnih dni.OBRAZLOŽITEV ZAVAROVALNICE; Otrok ni imel mavca na nogi. Mavca na nogo pa mu niso zdravniki mogli dati zaradi operativnih posegov.Na rano se ne daje mavec.In tako je ostal brez odškodnine za zelo hudo poškodbo.Zavarovanja so ena sama prevara.
sejbobols
29. 08. 2012 15.30
+4
To pa je verjetno resnica, ki je zapisana v drobnem tisku. Ravno tako otroci ne dobijo dnevne odškodnine, ČE HODIJO K POUKU! In dokler tega ne bodo spremenili v staro verzijo, so "šolska zavarovanja" res BREZPREDMETNA - prevara, kot praviš!!!!!!
rajak
29. 08. 2012 14.20
+9
V ŠOLI PRAVIJO ČE OTROK NI ZAVAROVAN NE MORE ITI NA IZLETE
eosss.slo
29. 08. 2012 14.26
+5
To je odvisno od šole, v šoli ki jo obiskuje moj otrok, niso še nikoli zahtevali, da je kakorkoli dodatno zavarovan.
est
29. 08. 2012 14.34
+4
zavarujte ga sami brez posredovanja šole.
sejbobols
29. 08. 2012 15.27
-1
Šola nima nič od tega ... oziroma ... .mimo šole ne bo nič ceneje!!
sejbobols
29. 08. 2012 15.32
-2
... če pa častijo premijo še razredniku (pa je verjetno ne), naj jo pa! Mene ne moti!