Slovenija

V pokojninsko blagajno dodatnih 111,7 milijona evrov proračunskih sredstev

Ljubljana, 13. 10. 2011 12.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Svet Zpiza je sprejel rebalans finančnega načrta, s katerim se prihodki in odhodki povišujejo za 1,5 odstotka na 4,95 milijarde evrov. Prihodki in odhodki so usklajeni zaradi proračunskih transferov, ki jih je 111,7 milijona evrov več od predvidenih.

Finančni načrt Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje z rebalansom ne pričakuje ne presežka ne primanjkljaja, prav tako pa se ne načrtuje zadolževanje, pojasnjujejo. Spremenjen finančni načrt je usklajen z ministrstvom za delo, družine in socialne zadeve, z ministrstvom za finance in z rebalansom državnega proračuna.

Svet Zpiza je bil na seji kritičen do sistema dodatnega pokojninskega zavarovanja.
Svet Zpiza je bil na seji kritičen do sistema dodatnega pokojninskega zavarovanja. FOTO: POP TV

O rebalansu se je po besedah direktorja zavoda Davida Klariča govorilo že ob koncu prejšnjega leta, ko so verjeli, da bo zaživel novi zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. A razlogi za rebalans so drugje. Gre za spremembo zakonodaje, ki je Zpizu naložila, da mora državne pokojnine in varstvene dodatke izplačevati celo letošnje leto in ne samo do 1. junija, kot je bilo to predvideno pred spremembo zakona.

Z rebalansom finančnega načrta se po Klaričevih zagotovilih  najbolj povečujejo državne pokojnine in varstveni dodatki, posledično pa tudi transferi v zdravstveno blagajno. Ker se znižujejo prihodki iz prispevkov, pa se še posebej povečujejo prihodki iz državnega proračuna.

Prispevki za socialno varnost v rebalansu znašajo slabih 3,38 milijarde evrov, kar je okoli 43,9 milijona manj od načrtovanih. Da bodo prihodki usklajeni z odhodki, pa bodo iz državnega proračuna in iz sredstev proračuna EU prejeli okoli 111,7 milijona evrov več od načrtovanih, kar skupaj pomeni dobre 1,54 milijarde evrov.

Vse več zavarovancev je začelo dvomiti, da bo sistem dodatnega pokojninskega zavarovanja dejansko prinesel želene rezultate in da bodo skladi lahko izplačali vse, ki tako varčujejo za starost.
Vse več zavarovancev je začelo dvomiti, da bo sistem dodatnega pokojninskega zavarovanja dejansko prinesel želene rezultate in da bodo skladi lahko izplačali vse, ki tako varčujejo za starost. FOTO:

Razpravljavci so na seji opozorili, da se transferni prihodki iz leta v leto povečujejo in da je vse več starostnih upokojencev, število delovno aktivnih pa se vsa zadnja leta zmanjšuje. Zaskrbljenost nad tem, da se iz prispevkov nabere manj sredstev in da jih je treba zagotavljati iz državnega proračuna, je izrazil tudi generalni direktor Zpiza Marijan Papež. Kot pravi je res, da so prihodki in odhodki izravnani, a če ne bo gospodarske rasti, se lahko zgodi, da državni proračun Zpizu ne bo mogel kar zagotavljati sredstva.

Po mnenju predstavnika sindikatov Dušana Rebolja je ključni problem v pokojninski blagajni padanje gospodarske rasti, zato je treba doseči gospodarsko rast in odpirati nova delovna mesta. Kot je prepričan, ključen problem ni v padcu pokojninske reforme, saj z njo ne bi rešili trenutnih javno finančnih problemov.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

carmamk
13. 10. 2011 18.22
Saj imamo denar v SPIZU,sicer pa lahko prodamo hotel Delfin v Izoli,ki je zgrajen z našim denarjem,čeprav nismo naročili gradnje.Povprečen upokojenec tako na gre tja letovat,pa tudi nič ceneje ni.Ko doma nimaš denarja pač nekaj prodaš.
korintos1
13. 10. 2011 16.17
Spet bomo upokojenci malo zaživeli.
hondica
13. 10. 2011 16.09
Ob takem trendu smo resnično doomed. Kmalu.
major1
13. 10. 2011 15.41
korintos Tvoja trditev je na mestu, vendar to ne velja za Slovenijo, kjer je pošteno delo neplačano , če pa je pa je to mionimalec, pa ni možno kaj našparati za starost. Iz rok v usta to ne omogoča, sicer pa spridenci, kaj pa je za vas revščina.Je to privilegij ali normalnost v starosti. Za polno delovno dobo je danes penzija ravno v višini ene tretine cene oskrbe v domu upokojencev.
korintos1
13. 10. 2011 15.24
CDROM Dosti upokojencev živi kar spodobno življenje, samo na starost je treba že v mladosti računati. Socializem je fuč.
korintos1
13. 10. 2011 15.21
the_eye Vsaka debela krava je še do sedaj bila jalova, in potem mleka ni, med smo pa že dosti prej polizali.
upornik18
13. 10. 2011 15.18
celo življenje ti pijejo kri zdaj pa tole,bolje da te ni.
CDROM
13. 10. 2011 15.02
Jaz sem za ukinitev plačila za pokojnino, ker, če preračunamo, koliko denarja namenimo za pokojnino in, če bi ves ta denar nam delodajalec dal zraven plače, bi imeli več, kot imamo sedaj. Ker celo življenje plačuješ in fotraš te uradnike, na koncu pa ko greš v penzijo pa na stare dni životariš iz meseca v mesec. Tako pa, če bi dobili ves ta denar zraven plače in, če si pameten in varčuješ bi lahko dostojno še živel, če pa bi jih zapravljal sproti pa bi delal v nedogled ali pa bi postal klošar, kar tudi danes, KO DELAŠ 30 IN VEČ LET TER PLAČUJEŠ PRISPEVKE NI IZKLJUČENO, DA SE TO NE ZGODI! PAČ PRAVNA DRŽAVA, KO NAM POLITIKI TAKO RADI POUDARJAJO!!! prikaži manj
AlternativeFacts
13. 10. 2011 14.53
Ja to je pa tako,če v času debelih krav nižaš davčne prilive.Pač unikum slovenskih "političnih managerjev".
Drago Kurnik
13. 10. 2011 13.37
Državne in priviligirane pokojnine naj plačuje država ne pa zpiz pa bo v blagajni dovolj denarja, če je pa država določene profile še precej mlade silila v pokoj je pa sama kriva in naj sedaj plačuje !