Slovenija

Nezakonito ravnala z denarjem?

Ljubljana, 22. 01. 2008 10.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Filmski producenti so vložili kazensko ovadbo zoper Malčiča in Prodnika iz Filmskega sklada.

Filmski producenti so vložili kazensko ovadbo zoper Malčiča in Prodnika iz Filmskega sklada.
Filmski producenti so vložili kazensko ovadbo zoper Malčiča in Prodnika iz Filmskega sklada. FOTO: Dare Čekeliš

Gospodarsko interesno združenje filmskih producentov Slovenije je na okrožno tožilstvo v Ljubljani vložilo kazensko ovadbo zoper Staneta Malčiča in Igorja Prodnika, ker naj bi kot predsednika nadzornega sveta Filmskega sklada (FS) in vršilca dolžnosti direktorja FS "samovoljno in nezakonito ravnala z namenskimi proračunskimi sredstvi FS".

S tem naj bi povzročila škodo tretjim osebam - producentom, poleg tega pa pomeni "njuno nezakonito in torej protipravno ravnanje tudi odgovornost za kazniva dejanja po členih 270, 262 in 261 kazenskega zakonika". Njuno "nezakonito in torej protipravno ravnanje" je povezano z nastajanjem filmskega programa za leto 2007, poroča današnja izdaja časnika Dnevnik.

Program, ki obsega pet projektov, je bil sprejet mimo vseh pravil in predpisov o izboru projektov ter pogojih za sofinanciranje, k temu pa sta pripomogla "izključno Igor Prodnik kot član nadzornega sveta FS in v.d. direktorja Stane Malčič, po 15. septembru 2007 pa Igor Prodnik kot predsednik nadzornega sveta in obenem v.d. direktorja Filmskega sklada".

Malčiču in Prodniku tožniki očitajo samovoljno in nezakonito ravnanje z namenskimi proračunskimi sredstvi Filmskega sklada
Malčiču in Prodniku tožniki očitajo samovoljno in nezakonito ravnanje z namenskimi proračunskimi sredstvi Filmskega sklada FOTO: POP TV


Takšno samovoljno in nezakonito ravnanje Malčiča in Prodnika z namenskimi proračunskimi sredstvi Filmskega sklada "pomeni njuno odgovornost za kazniva dejanja", piše v ovadbi, kjer je še zapisano, da sta ministrstvo za kulturo in sedanja uprava Filmskega sklada oziroma Prodnik "diskreditirala zapisnik proračunske inšpekcije", ki je prav tako ugotovil nepravilnosti in nezakonitosti.

"Sedanja uprava FS, ki jo kot predsednik nadzornega sveta in v.d. direktorja pooseblja generalni direktor direktorata za medije pri ministrstvu za kulturo Igor Prodnik, deluje popolnoma avtoritarno", kot primer pa je omenjeno, da je Prodnik "izsilil sklep, ki mu omogoča podpis dveh pogodb za realizacijo filmov, ne da bi pogodbe sploh predložil nadzornemu svetu", kar pa je le eden izmed "primerov" v 15 strani obsegajoči utemeljitvi kazenske ovadbe, kjer je skoraj vse poglavje namenjeno nepravilnostim pri sanaciji filma Mokuš.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

politik70
22. 01. 2008 11.28
No ja kako gre tista o pujsih in koritu? Ali pa komu je bog najprej ustvaril brado? Pod to vlado se pa res ne dogajajo take svinjarije! Tole verjetno sodi med rubriko paradajzarskega podtikanja....