Slovenija

Nezakonito pregledovanje klicev sodnice?

Ljubljana, 04. 12. 2009 13.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Neda Došenović/STA
Komentarji
8

Ljubljansko okrožno sodišče naj bi zaradi odtekanja informacij preverjalo klice sodnice Lee Habjanič. Ta je sicer že odstopila z mesta vodje kazenskega oddelka, na sodišču pa je bil opravljen inšpekcijski pregled.

Rečem lahko samo to, da če kdo, potem so predsedniki sodišč in vodilni sodniki tisti, ki morajo poznati ustavo, zakon, pa tudi interne akte sodišč. Pravosodni minister Zalar

Potem ko je v javnost prišla informacija, da naj bi vodstvo ljubljanskega okrožnega sodišča zaradi odtekanja informacij preverjalo klice sodnice Lee Habjanič, je ta odstopila z mesta vodje kazenskega oddelka. Kot so sporočili z okrožnega sodišča, bo oddelek v dogovoru z vodstvom sodišča vodila še do konca tega leta. Na okrožnem sodišču je bil opravljen tudi inšpekcijski pregled s strani inšpektorja za varstvo osebnih podatkov. Več informacij o samem dogajanju v povezavi s pregledovanjem telefonskih klicev na sodišču niso dali, saj postopek še poteka.

Ministrstvo za pravosodje je sicer zaprosilo predsednika višjega sodišča v Ljubljani Jerneja Potočarja, naj opravi nadzor sodne uprave in ugotovi, kaj se je tam dogajalo. Pravosodni minister Aleš Zalar je povedal, da mu je Potočar v telefonskem pogovoru dejal, da se je že pogovarjal tako z omenjeno sodnico kot tudi s predsednikom okrožnega sodišča Andrejem Barago. Na podlagi formalne zahteve pa bo Potočar svoje ugotovitve tudi posredoval.

Za pogovor o ukrepih je po Zalarjevem mnenju še prezgodaj, saj še ni dokazov, da je tak pregled klicev na sodišču sploh potekal. "Kaj se je v tem konkretnem primeru zgodilo, ne želim ocenjevati v tem trenutku, ker enostavno nimam vseh popolnih informacij in mislim, da bom najbolj objektivno informacijo dobil od nekoga, ki v te postopke ni bil vpleten, to pa je predsednik višjega sodišča v Ljubljani,“ je povedal Zalar. 

Kaj se je dogajalo na okrožnem sodišču, bo ugotavljal predsednik višjega sodišča v Ljubljani.
Kaj se je dogajalo na okrožnem sodišču, bo ugotavljal predsednik višjega sodišča v Ljubljani. FOTO: Dare Čekeliš

Ministrstvo ni zahtevalo pregledovanja klicev

Ministrstvo za pravosodje je 13. novembra v vednost prejelo dopis zavoda Varna pot, v katere je omenjeni zavod od ljubljanskega okrožnega sodišča in generalne policijske uprave zahtevalo preiskavo odtekanja zaupnih informacij. Po eksploziji pred domom sodnice Katarine Turk Lukan so se v medijih namreč pojavila ugibanja, da je napad na sodnico maščevanje, ker je nedavno oprostila voznika, ki je v okolici Ljubljane so smrti zbil otroka. Policija je na domu deklice, ki je umrla v prometni nesreči, opravila hišno preiskavo, vendar dokazov, da bi bila starša vpletena v bombni napad, ni našla. Informacija je prišla tudi do novinarja Dnevnika Roka Praprotnika, ki je pisal o tem primeru. Zavod Varna pot pa je nato zahteval, naj se razišče, kdo je novinarju to zaupal.

Ministrstvo je tako 17. novembra ljubljansko okrožno sodišče zaprosilo, naj celovito razišče primer. Želelo je tudi, da sodišče ministrstvu posreduje stališče do navedb ter morebitne organizacijske ukrepe povezane z varovanjem osebnih podatkov in posledično zagotavljanjem primerne stopnje varnostne zagotovitve na sodišču. Ministrstvo je zagotovilo, da ni dajalo posebnih navodil sodišču, na kakšen način in kako naj se zadeva razišče.

Predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča Andrej Baraga.
Predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča Andrej Baraga. FOTO: Kanal A

Minister Zalar je sicer dejal, da so standardi v zvezi z zasebnostjo na delovnem mestu, ko gre za komunikacijsko zasebnost, znani že vsaj trideset let. "Tisto, kar bo v tej zadevi verjetno relevantno, bo, ali ima sodišče ustrezne interne akte, ki urejajo to vprašanje nadzora nad tistimi, ki imajo službene telefone, v katerih primerih je ta nadzor možen," je dejal Zalar. Razložil je, da sodna praksa dopušča nadzor, če gre za situacijo, ko se kontrolira obračun storitev, vendar pod pogojem, da so zaposleni s tem seznanjeni. "Zaposleni mora imeti utemeljeno pričakovanje, da njegova zasebnost ni varovana, če gre za preverjanje recimo obračuna telefonskih storitev, v drugih pa ne," pravi Zalar.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
05. 12. 2009 08.49
Buena Vita
05. 12. 2009 08.48
no,slovenci imamo namesto kruha dovolj smeha,,pahorjev cirkus deluje
Buena Vita
05. 12. 2009 08.47
KOMUNISTI SO JA SUPERLATIVCI KO JE TREBA EDEN DRUGMU METAT POLENA POD NOGE imajo svojo zgodovino--64 let ja ni malo,a
resenik
05. 12. 2009 08.04
Če kdo okrog njih kaj brska pa je že nezakonito. Oni bi morali delat zakonito ne pa, da uveljaljajo nezakonito t zakonitim.
moris1991
04. 12. 2009 15.00
Tonček Balonček04.12.2009, 14:470 Časopis Delo je eno samo elglo komunajzarjev, Praprotnik pa zastavonoša! Pa kaj on klilče neke sodnice? bedno! Upajmo, da bo naša Brezigarjeva takoj začela s postopki v imenu zakona! Naša...!!!?, Vaša...!!!? Brezigarjeva.... In kje je tu nevtralnost... neodvisnost sodišč in njihovih zaposlenih?????!!!!!!!
test1243
04. 12. 2009 15.00
Kučan (zarotniško): Diskreditacija, eliminacija, če je potrebno likvidacija. Zalar (ukazovalno): Baraga nočas mora pasti. Zbor novinarjev (ubrano poje): Bagi lopov krade, Bagi lopov krade Pirčevka (daje takt zboru) Baraga(kot ponavadi zmedeno): Za kaj pa gre? Karavana (gre dalje) PS. Tonček Balonček, Praprotnik je še vedno na Dnevniku, se pa kmalu vrne nazaj na Delo
Tonček Balonček
04. 12. 2009 14.47
Časopis Delo je eno samo elglo komunajzarjev, Praprotnik pa zastavonoša! Pa kaj on klilče neke sodnice? bedno! Upajmo, da bo naša Brezigarjeva takoj začela s postopki v imenu zakona!
strogoff
04. 12. 2009 14.39
s5 krivosodne rabote ? BANDA KRIVOSODNA !! _ _ _ _ _ _