Slovenija

Nezadovoljstvo med vojaki na Kosovu

Ljubljana, 13. 10. 2008 08.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pripadniki Slovenske vojske, ki so trenutno na misiji na Kosovu, so opozorili na krivice, ki se jim dogajajo. Slovenska vojska pravi, da gre za nesporazum.

Slovenski vojaki opozarjajo, da so nezadovoljni z delovnimi pogoji na misiji.
Slovenski vojaki opozarjajo, da so nezadovoljni z delovnimi pogoji na misiji. FOTO: Slovenska vojska


Slovenski vojaki, ki so na humanitarni misiji na Kosovu, so nezadovoljni z delovnimi pogoji. To je mogoče razbrati iz pisma, ki so ga poslali v domovino, med drugim tudi predsedniku Danilu Türku, so za 24ur.com potrdili na njegovem uradu. "Pismo smo prejeli danes zjutraj, o njegovi vsebini pa zaradi varstva osebnih podatkov ne moremo govoriti. Pismo bomo preučili," so za 24ur.com povedali v uradu predsednika.

Poklicali smo tudi v generalštab SV in se pogovorili s tiskovnim predstavnikom Simonom Korezom, ki je povedal, da so za pismo izvedeli iz medijev. "Odgovorni v Slovenski vojski niso prejeli tega pisma," je razložil Korez in dodal, da so že v stiku z odgovornimi na Kosovu. Korez nam je dejal, da se bodo odzvali takoj, ko bodo prišli do omenjenega pisma.

'Trpijo naše družine'

"Preden smo odšli na Kosovo, nam je bilo na pripravah rečeno, da bodo imeli vsi tisti, ki imajo družine oziroma otroke, možnost koristiti svoj dopust v dveh delih. Na to smo bili pripravljeni tako mi kot naši družinski člani. Po dobrem mesecu pa so to preklicali in ukazano nam je bilo, da lahko dopust koristimo samo v enem delu, čeprav smo si bili drugi del odhoda domov pripravljeni plačati sami. Ali se vsi vi, ki ste odgovorni za blagor slovenske države, zavedate posledic, ki jih je prinesla ta vaša odločitev? Naše družine niso vojaki, ki bi bile dolžne le izpolnjevati ukaze. Kako bi vi obrazložili vašim partnerjem in otrokom, da ne smete domov, še posebno če ste oče samohranilec?" se v pismu sprašujejo slovenski vojaki.

Bo vojaška policija disciplinirala vojake?

"Poleg vsega nam še pošiljate dodatni oddelek vojaške policije, da bi nas disciplinirala. Želite nemara uvesti diktaturo?“ še pišejo vojaki. Korez niti teh naved ni mogel komentirati.

Slovenska vojska na Kosovu
Slovenska vojska na Kosovu FOTO: Slovenska vojska

'Očitno gre za nesporazum'

Namestnik poveljnika sil Slovenske vojske polkovnik Vojteh Mihevc je na tiskovni konferenci izpostavil, da gre v pismu za posameznike, ki so izrabili institut enote in na tak način tudi izpostavili druge pripadnice in pripadnike, ki tega mnenja ne podpirajo. Zagotovil je, da pripadnicam in pripadnikom zagotavljajo vse pravice iz delovnega razmerja. Seveda pa so po njegovem mnenju tudi seznanjeni s svojimi obveznostmi, ki jih sprejmejo ob zaposlitvi. Med te spada tudi obveznost opravljanja vojaške službe na operacijah kriznega odzivanja zunaj Slovenije.

Mihevc priznava, da je opravljanje nalog zunaj Slovenije ena od zahtevnejših nalog vojaške službe, pri čemer nosijo veliko breme tudi družine vojakov in vojakinj. "Prav zaradi tega,“ poudarja, "v celoti zagotovimo realizacijo pravice do izrabe dopusta v času opravljanja misije.“ Koriščenje dopusta pa opredeljujejo normativni akti, kjer je opredeljeno tudi, da pripadniki, napoteni na operacijo kriznega odzivanja za največ šest mesecev, koristijo dopust v enem delu, razen v izjemnih primerih, kadar gre za posebne družinske obveznosti.

"V opisanem primeru gre očitno za nesporazum, saj je od skupaj 300 pripadnic in pripadnikov 18. kontingenta SV na Kosovu željo za koriščenje dopusta v dveh delih podalo 93 pripadnikov, čeprav jim pripada za čas šestih mesecev misije koriščenje dopusta le v enem delu. Zaradi razjasnitve okoliščin, ki so nastale v zvezi s tem, je poveljnik sil na Kosovo napotil skupino častnikov, ki bo ugotovila, kako je do nejasnosti, navedenih v anonimnem pismu, sploh prišlo in kdo je za to odgovoren,“ so še zapisali v SV.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
14. 10. 2008 08.17
In zakaj bi jim morala država nuditi najboljše, ta je pa dobra? A so oni mogoče najboljši? Tam apč kradejo bogu čas, čuvajo neke samostane s po par reedovnicami in podobno, sem videl na lastne oči! Ne vem, zakaj se pritožujejo zdaj, oktobra, ko je konec dopustov, otroci v šoli, vlada v odhajanju, morda tudi minister? A do zdaj so bili pa tiho? Res je tudi, da šli lahko vsi na dopust, ne vem, zakaj njihovi nadrejeni tako komplicirajo, nikjer s ene bi poznalo, tudi če bi šli na dopust za pol leta!
Masox Oazs
14. 10. 2008 01.27
Slov. vojaki za mir??? dejte nehajte ga srat no...................
dejankr
13. 10. 2008 21.20
mater imate bolane komentarje, dejstvo je da so naši vojaki dol, in jim mora naša država nudit kar se da NAJBOLJŠE ,.... tako kot vsaka država nudi svojim vojakom,... in poberite se s svojimi bolanimi komentarji
roko511
13. 10. 2008 20.37
če niso zadovoljni na kosovem ,pošljite ih v irak
ehs64
13. 10. 2008 18.44
kakorkoli že,slovenska vojska nima kaj delati na kosovem.Slovenija ne rabi vojske ampak močno in bolje plačano policijo,ter cca 10 valukov in ne patrij.Povsem brez potrebe plačujemo\"snažilko\" za sosedovo stanovanje.To je moje skromno mnenje,do katerega imam z ustavo določeno pravico.
Gregor1989
13. 10. 2008 16.53
Tonček Balonček in DJ Turbo dejta mi razložit, kako je za nezadovoljstvo vojakov na misiji v Kosovu odvisno od tega ali je zmagal Pahor ali Janša?? Pod prvo Pahor sploh še ni na oblasti pod drugo pa se vojaki pritožujejo nad razmerami v katere so postavljeni, za kar je kvečjem kriva prejšna (trenutno še vedno aktualna) vlada. Praviloma ne komentiram novic ampak me neprestano in predvsem neutemeljeno pljuvanje po Pahorju resnično jezi. Še bolj me jezi, ker opazim da se pojavljajo eno in isti ljudje ki neprestano izkazujejo svoje politične nazore.
saigon
13. 10. 2008 16.42
ejjj kva mi je pa smešn k se eni ostrižejo HIGH AND TIGHT po vzoru marincev pol pa dol stare mame čuvajo na kosovu ej nehi no naši se borijo pol k je vojna že 10 let mem....pa smešn je tud ko je dal naš minister ratzlago o misiji v afganistanu pa je povedal: NAŠI VOJAKI IMAJO NALOGO VAROVATI BAZO V KATERI SO NASTANJENI..ahahahaha varujejo svoj tabor ki je od bojisc oddaljen 500km
saigon
13. 10. 2008 16.35
edin slovenski \"vojaki\" - taborniki bi radi prisli z misije spočiti medtem ko se ameriška britanska itd mladina zares strelja in tudi umirajo se naši pritožujejo ker nimajo uredu dopusta fino dej lepo odpoved pa pejt v fabrko delat pa boš loh vsak popoldne doma itak pa vem d ste ene reve k niste še krvi vidli zanima vas sam paradiranje z baretko in imidž borca....ker imajo veliko prostega časa naj jim nadrejeni zrihtajo kaksen dokumentarec o pravi vojni in pravih vojakih pa si ga lahko pogledajo namesto da vsako popoldne brezskrbno igrajo biljard pa pikado..
saigon
13. 10. 2008 16.34
edin slovenski \"vojaki\" - taborniki bi radi prisli z misije spočiti medtem ko se ameriška britanska itd mladina zares strelja in tudi umirajo se naši pritožujejo ker nimajo uredu dopusta fino dej lepo odpoved pa pejt v fabrko delat pa boš loh vsak popoldne doma itak pa vem d ste ene reve k niste še krvi vidli zanima vas sam paradiranje z baretko in imidž borca....ker imajo veliko prostega časa naj jim nadrejeni zrihtajo kaksen dokumentarec o pravi vojni in pravih vojakih pa si ga lahko pogledajo namesto da vsako popoldne brezskrbno igrajo biljard pa pikado
Tonček Balonček
13. 10. 2008 15.53
Matej Markovič in Stane Granda naj nemudoma odpotujeta tja in tem revežen razložita, da so na zgodovinski misiji, naj se žrtvujejo za dobrobit vsega človeštva, na kratko seveda, kajti oba imata v sSloveniji še mnogo obveznosti iz pogodb, seicer mastno plačanih, ampak delata pa zelo patriotsko ter domoljubno! Mogoče bi šel tja še dr. Pogačnik iz N. Gorice!?
Tonček Balonček
13. 10. 2008 15.51
Ti de**li naj bodo sploh veseli, da so v hudi konkurenci prostovoljcev sploh prišli v to domoljubno in humanitarno elito, ki širi svobodo in blaginjo na Balkanu. Če s ezdaj repenčijo zaradi dopusta, gre le zato, da spoznajo, da so na item, kot je delavski razred pri nas, ne pa nekaj več, kvečjemu manj, saja je naša vojska pač le nabirka tistih, ki s eniso mogli spraviti delat kaj pametnejšega, neka podaljšana borza dela, recimo da so na javnih delih! Kaj naj bi pa sicer počeli, če ne bi bili vojaki? Protestov gotovo ne bi pisali! A ti bodo zdaj andomestili naše junake iz velike Vojne za Slovenijo pod velikia vodjema Janezom Janšo in Igorjem Bavčarjem, ko je za svobodo padlo 12 Slovencev in 6 tujcev? Stramota! Kje je \"moralnopolitička nastava!?\"
midva60
13. 10. 2008 13.58
1. s tem pismom se samo opozarja 2. b77 - če bi ti v proizvodnji plohe zlagal, ne bi mel zdajle časa take bedarije pisat gor 3. mal se postavte v njihovo vlogo - dobiš datum, moraš nekako uskladit s svojo družino oz. partnerjem, potem ti pa naenkrat porušijo cel sistem, čeprav je bilo prej rečeno drugače, pol leta pa NIKAKOR ni malo 4. mir na Kosovem si želijo le misice, vojaki so poslani tam zaradi političnih direktiv 5. seveda se gre zaradi denarja dol, kako si pa naj ustvari nekaj v življenju, a s socialno? 6. vsi ki se ne morete postaviti v njihovo kožo, pa morate nekaj komentirati samo toliko da opravičujete svoje težave in ničevnost, dajte pljuvat po ostalih, večjih odjemalcih državnega denarja 7. car_alonso, tebe je itak nesmiselno komentirat, ker se tvoja stopnja (ne)razvoja zelo dobro vidi 8. ni namen da se kdo komu smili, še enkrat, namen je da se opozori, dobro si preberite članek pa boste videli da je res tako
deyvi.edini@gmail.com
13. 10. 2008 13.26
Tri mesece Sombor, en mesec Skopje in štiri mesece Priština nato 14 dni dopusta in potem 8 mesecev Prištine brez dopusta. »\"bez prava na žalbu\"« Sedaj se je pa enemu vojaku pi….. sku….. bo pa cela Slovenija v jok. Te vojaki so šli na misijo prostovoljno zaradi dobrih plač kot je meni znano.
car_alonso
13. 10. 2008 12.52
daj no sami debeluhi pa same pi**etine ko se jočejo!!!! če greš v vojsko poveš doma da te nebo in da neveš kdaj prideš nazaj če sploh prideš in čao greš in se znajdeš kak se znajdeš in uporablaš kaj ti je na voljo in ispolnjuješ dokaze nič drugega!!!:)
ZEKI PEKI
13. 10. 2008 12.26
djturbo ti pa si res en butelj ti veš kdaj je prišo pahor na vlsdo ejga saj res pahor še ni na poziciji ej ne piši več takih neumnosti boš sebi in svojim naredo uslugo pa malo več glej pa tv da boš vedo kdo je na vladi l.p
rOolaDa
13. 10. 2008 12.25
DJ TURBO ne pametuj :/
b77
13. 10. 2008 12.19
Vojak je kanon futer in za to je plačan! Zato imamo tudi plačano vojsko! Ko so šli na tuje so šli zaradi denarja in ne zaradi socialnih nagnenj! Delajte ali pa pridite v proizvodnjo plohe skladat! Se mi nobeden ne smili!
porka.malorka
13. 10. 2008 12.10
Za ceno 1 slo.vojaka bi dobili 4 pakistance. Zakaj se naša država ne obnaša kapitalistično.
chemtrail
13. 10. 2008 12.01
Janša je nekoč rekel: Slovenskemu vojaku nikoli več ne bo potrebno služiti v tuji vojski v tuji državi.To je namreč mislil na nekdanjo jla in jugoslavijo. Sedaj vojaki služijo v tujih državah, pod poveljstvom tujih poveljnikov, Francoskih, Ameriških,Britanskih.. Je pa res, da si vojaki tam popolnoma prostovolno in to samo zaradi denarja, pa tistih nekaj avanturistov (plačanci). MO bi se moralo držati dogovorov, ki so jih sklenili z vojaki, še več jih bo odšlo iz vojske. Kdo bo pa potem vozil patrije?
Tonček Balonček
13. 10. 2008 11.57
Vsi smo vedeli, da bodo same težave, če na oblasti ne ostanejo \"pomladniki\"! Ne le monetarni sistem in klimatske spremembe, zdaj bo pričela štrajkati še vojska, na humanitarni misiji celo, pod italjanskim povbeljstvom, zaradi česar ves čas jedo samo makarone in polento, ne pa pasulja in bureka, kot je bilo v navadi nekoč, čeprav so služili na Kosmetu, le da je bilo poveljstvo beograjsko, ne pa rimsko!