Slovenija

Marušič: Primer Zidar ni izjema

Ljubljana, 18. 05. 2011 15.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.Š.K./STA
Komentarji
28

Na nevrološki kliniki poudarjajo, da je bila operacija Ivana Zidarja nujna. Minister Marušič pa od vodstva ljubljanskega kliničnega centra pričakuje, da bo sistem naročanja uredil tako, da tovrstnih odklonov ne bo več.

Na nevrologiji pojasnjujejo, da je bil sprejem Ivana Zidarja povsem ustrezen.
Na nevrologiji pojasnjujejo, da je bil sprejem Ivana Zidarja povsem ustrezen. FOTO: POP TV

Nekdanjega prvega moža SCT Ivana Zidarja naj bi le dva dni pred operacijo, ki mu jo je opravil nevrokirurg, pregledali na ortopediji ljubljanskega kliničnega centra. Tam naj bi ocenili, da njegovo stanje ne zahteva urgentne operacije, poroča časnik Žurnal24. V kliničnem centru odgovarjajo, da je nevrokirurg na dan operacije pri pregledu Zidarja ugotovil poslabšanje stanja, zato so ga operirali.

So spregledali mnenje ortopeda?

Časnik navaja, da komisija, ki je v minulem tednu opravila strokovni nadzor nad primerom, podatkov ortopedov ni upoštevala. Komisijo so sestavljali specialist kirurg Vladimir Smrkolj, nevrokirurg Borut Prestor ter predstojnik ortopedske klinike Vane Antolič. Smrkolj, ki je komisiji predsedoval, in Prestor naj bi mnenje, da je bila Zidarjeva operacija nujna, podala mimo Antoliča.

Ta je namreč po navedbah časnika zahteval, da se upoštevajo tudi ugotovitve ortopedov, ki so Zidarja pregledali dva dni pred nevrologinjo Bojano Žvan, sicer predstojnico kliničnega oddelka za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo v kliničnem centru. Ta je Zidarja pregledala 21. aprila zvečer, za njo pa še nevrokirurg Seyed Yousef Ardebili, ki ga je tudi operiral.

Ivan Zidar je bil na hrbtenici operiran 21. aprila v poznih večernih urah, poseg pa je bil nujen.
Ivan Zidar je bil na hrbtenici operiran 21. aprila v poznih večernih urah, poseg pa je bil nujen. FOTO: B.G.

Z nevrološke klinike, kjer je bil operiran Zidar, so poslali pojasnila, da je Zidarja v urgentni ambulanti nevrološke klinike, kamor ga je z nujno napotnico napotil osebni zdravnik, sprejela nevrologinja Žvanova. Kot pojasnjujejo, Žvanova ni posredovala pri nevrokirurgu Ardebiliju, kakor tudi ni bila seznanjena z nadaljnjim potekom zdravljenja pacienta oziroma o tem, kdaj je prišlo do operacije.

Nevrološka klinika: Sprejem Zidarja ustrezen

Glede postopkovnih in dokumentacijskih nepravilnosti na nevrološki kliniki pojasnjujejo, da so bile med sprejemom Zidarja resda narejene napake, “ki pa niso vplivale ne na potek zdravljenja ne na njegov izhod. Nepopolno je bil namreč izpolnjen formular Privolitev ali zavrnitev v zdravstveno oskrbo po pojasnilu.“ Na nevrološki kliniki ocenjujejo, da je bil sprejem Zidarja na oddelku za nevrokirurgijo kljub opisanim pomanjkljivostim povsem ustrezen.

Strokovni nadzor je pokazal, da je bil sprejem nujen, da pa je prišlo do kršitve dežurne službe.
Strokovni nadzor je pokazal, da je bil sprejem nujen, da pa je prišlo do kršitve dežurne službe. FOTO: 24ur.com

Na nevrološki kliniki pojasnjujejo, da je bila indikacija za operacijski poseg podana na osnovi pregleda bolnika istega dne pri nevrologu v urgentni ambulanti za vaskularno nevrologijo nevrološke klinike in pozneje na podlagi pregleda dokumentacije ter bolnika s strani zdravnika, ki je Zidarja operiral. Tako dežurni nevrolog kot nevrokirurg Ardebili sta ocenila, da je operacija Zidarja nujna.

Operacijski poseg je bil po podatkih medicinske dokumentacije opravljen v skladu s splošno uveljavljeno operacijsko tehniko brez zapletov in v primernem časovnem intervalu. Pooperacijsko zdravljenje je bilo skladno z uveljavljenim pooperacijskim zdravljenjem na oddelku za nevrokirurgijo, še pojasnjujejo na nevrološki kliniki.

Primer Zidar ni izjema

Minister za zdravje Dorjan Marušič je sicer na današnji novinarski konferenci, na kateri je predstavljal stanje na področju čakalnih dob v zdravstvu, priznal, da primer Zidar gotovo ni izjema. Od vodstva ljubljanskega kliničnega centra pa pričakuje, da bo sistem naročanja uredil tako, da tovrstnih odklonov ne bo več.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mac4_m
21. 05. 2011 16.51
neprečiščni seznami? Ma koga to farbajo? Ko pride pacient dobi številko, urediš excell datoteko (javno dostopno), kjer so ljudje zavedeni po številkah in datumih. Ko pacient pride na 'obdelavo' ga iz seznama izbrišeš. Rabiš računalnik, excel program, dostop do interneta in nekoga z osnovnošolsko izobrazbo, ki vpisuje, dopolnjuje in briše podatke.. Če nečesa tako preprostega ni sposobno speljati ministrstvo, zzzs, vodstva bolnišnic, potem je potrebno odpustit takoj vse direktorje, ministra, in nesposobneže, ki jim ne uspe izpeljati nečesa tako zelo preprostega...
kure bedne
19. 05. 2011 11.32
Kdo je ta Zidar? Kaj sploh je ta Zidar? Je navaden lopov kot vsi ostali, ki ima podkupljeno pol Slovenije. Že zdavnaj bi moral biti za zapahi!
Peter Kralj 1
19. 05. 2011 09.20
"Dominique Strauss-Kahn je odstopil z mesta direktorja Mednarodnega denarnega sklada. " PRI NAS NI TAKO!!!!
kikkison
19. 05. 2011 08.16
V SLO bi bilo potrebno malo razbremeniti vojaške zaloge streliva in jih porabiti v take namene!
tux187
19. 05. 2011 08.15
V. Smrkolj je itaq nestrokoven tako, da njegovo mnsnje ori meni kaj dosti ns steje. Glede na rto, da je komisijako mnenje podal brez soglasnosti predstojnika orto. kl., pa le kaze na korupcijo ter na koruptivnega smrklja.
Grazia Ursic
19. 05. 2011 07.36
Protekcije so bile, so in bodo!!!
M-teorija
18. 05. 2011 22.40
Me pa čudi, da njegovemu odvetniku še ni kapnilo, da je vse skup posledica sestopa iz kombija ob aretaciji. Dober odvetnik bi iz tega potegnil takšno colengo, da bi rešil SCT.
M-teorija
18. 05. 2011 22.37
TB spet žmiga na desno pa me prehiteva po levi. Ja en močan argument, a se sprejme delo na črno. Cariniki se bodo z meje preselili kar na klinični center!
Tonček Balonček
18. 05. 2011 22.34
Šlo je za sosedsko pomoč, to je vse! SCT je pred mnogimi leti pri starih starših tega kirurga napravil neko betonsko ograjo in asfaltiral dvorišče, zdaj s eje pa vnuk pač oddolžil! A nam hočejo vzeti še to?
vivaro
18. 05. 2011 20.00
Na urgenci čakam 5-6 ur in ko pridem na vrsto, si zaželim enega najboljših kirurgov,ki pa je na počitku(doma).res me zanima(pa Marušić,pa Pahor in še kdo.....),verjetno bi me res urgentno-odpeljali na psihiatrično kliniko.V pravlljice(ki jih trosi ta vlada in njeni hlapci- ministri)ne verjamem ,na čudež pa bo treba še nekoliko počakati.
Drago Kurnik
18. 05. 2011 19.55
Kako lahko tako delajo bedake iz nas, zidar je imel veze in ta veza je poklicala tega zdravnika pridi operirat in konec zgodbe ( gdor maže ta vozi ) !!
odbogaposlan
18. 05. 2011 19.37
DUSPRIM, krasti ni lahko si skoz pod stresom,,,, ki vpliva na živčevje, se živci sfuzlajo, pa dobijo drugačno obliko, pravjo dobri nevrokirurgi!
odbogaposlan
18. 05. 2011 19.31
he,he,bogat bogatega pozna. revež pa reveža!
dannyer
18. 05. 2011 18.11
čedalje več primerov je ko osebni zdravniki te ne jemlje resno samo zato ker si recimo reven ali brez službe to je pokazalo pričanje bolnikov ki si morejo še tisti denar za ki ga zaslužijo dati zdravniku k zasebniku da jim ugotovi da so bolani z rakom ,osebni te pa tišči psihijatru ker so revni ljudje nepomembni samo plačat morejo . promoviranje zasebnikov javni nič ne delajo . se sprašujem zakaj jih imamo koristi niti nimamo zares šokantno munistrstvo za zdravje je zanič oz ministrstvo za bogate pomembne ljudje sramota sramota sramota . poznam natanko 12000primerov ljudi ki so imeli hude bolezni pa so jim osebni zdravniki dali pomirjevala in napotnice za psihiatra, sram jih je lahko in to hudo sramota svojemu poklicu .
idrca
18. 05. 2011 17.56
Vsi ki so zavozili podjetja so kar naenkrat bolani ,to je stara praksa.Ko bi bil zares toliko bolan bi imel kakšno bergljo da bi se opiral igralec je pa dober.Nikoli ne bo odgovarjal za svoje nečednosti,ko pri nas je tako vse skorumpirano ,da navaden smrtnik ne verjame čisto nič tej vladi ko samo govorijo tako v en dan.
petmar
18. 05. 2011 17.35
Ubogi zidar sedaj mu rajši zaželite hitro in kvalitetno ozdravitev, saj ga kmalu čaka Dob.
bruselj3
18. 05. 2011 17.16
zidar njemu stanovanje, on njemu alibi za sodišče, tako gre pri nas sistemska korupcija!
bruselj3
18. 05. 2011 17.15
cement007 16. maj 2011 ob 15:35 Prijavi neprimerno vsebinoŠe enkrat vsem novinarjem: Seyed Yousef Ardebili, dr. med. spec. nevrokirurg je na 13. razpisu mol dobil stanovanje kot 81 na B listi???!!! Ima s.p. dela v UKC in naj bi bil eden od najboljših nevrokirurgov v Sloveniji in potem dobi neprofitno stanovanje z neprofitno najemnino!!!??? Da je mera še bolj polna je pa ta da dotični gospod ni dobil po tem razpisu stanovnja v Celovških dvorih, kot ga je dobila večina iz tega razpisa, ampak so mu morali poiskati bolj luksuzno lokacijo!!!!
bruselj3
18. 05. 2011 17.15
cement007 16. maj 2011 ob 13:57 Prijavi neprimerno vsebinoNovinarji preverite tudi "priznanega" kirurga Seyeda Yousefa Ardebilija, ki živi v MOL-ovem neprofitnem stanovanju z neprofitno najemnino!!! On je šele lažnjivi kljukec!!!
bruselj3
18. 05. 2011 17.12
lažete tako kot pes teče!