Slovenija

Nevrokirurga Dolenca oprostili obtožb o poskusu goljufije

Ljubljana, 12. 06. 2015 09.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Okrožno sodišče v Ljubljani je nevrokirurga Vinka Dolenca oprostilo obtožb o poskusu goljufije. Kot pravijo, ni dokazov, da bi se Dolenc želel z ustanovitvijo zemljiškega dolga izogniti plačilu odškodnine nekdanjemu bolniku iz Izraela, Eliyahu Mesiki.

Okrožno sodišče v Ljubljani je nevrokirurga Vinka Dolenca oprostilo obtožbe o poskusu goljufije, saj ni dokazov, da bi želel z ustanovitvijo zemljiškega dolga prikrajšati izraelskega oškodovanca. Nekdanjemu bolniku Eliyahu Mesiki mora namreč Dolenc plačati šest milijonov evrov odškodnine za hudo trajno invalidnost.

Nevrokirurg Vinko Dolenc
Nevrokirurg Vinko Dolenc FOTO: POP TV

Dve nepremičnini, vredni milijon evrov, z zemljiškim dolgom v vrednosti štirih milijonov evrov sta po mnenju tožilstva nevrokirurg in njegov odvetnik Mitja Vidmar zavarovala le zato, da bi se Dolenc izognil plačilu odškodnine Mesiki. Okrožna tožilka Petra Vugrinec je zato za oba obtožena v četrtek zahtevala dve leti zapora, za Vidmarja pa še dve leti prepovedi opravljanja odvetniškega poklica.

Tožilstvu vsaj na prvi sodni stopnji ne za nevrokirurga ne za odvetnika ni uspelo dokazati nezakonitosti. Tudi Vidmar je bil namreč v četrtek oproščen. Sodba še ni pravnomočna.

Sodni postopek se je začel pred 15 leti, ko je Dolenčev nekdanji bolnik, izraelski državljan Elijahu Mesika proti njemu vložil tožbo zaradi zdravniške malomarnosti.

V obtožnici sicer piše, da je Dolenc 7. decembra 2012 po nasvetu odvetnika Vidmarja notarju Miru Košaku predložil dve dovolili za ustanovitev zemljiškega dolga na dveh nepremičninah. V začetku leta 2013 sta bila zemljiška dolgova vknjižena, s čimer je po prepričanju tožilstva poskušal onemogočiti poplačilo najmanj 929.921 evrov dolga Mesiki. Ker se je za to odločil kmalu po izdaji sklepa ljubljanskega okrožnega sodišča, s katerim so potrdili tuji sodni odločbi, je to za tožilstvo še dokaz več, da je bil to premišljen nezakonit manever.

Ker pa so bili zemljiški dolg in zemljiški pismi na podlagi sklepa okrajnega sodišča v Ljubljani zarubljeni in je bil pozneje vložen predlog za izvršbo, je dejanje goljufije ostalo pri poskusu, kar je Dolenc na sodišču zanikal. Ker mu je pri tem pomagal še odvetnik Vidmar, se je moral ta zagovarjati zaradi pomoči pri kaznivem dejanju goljufije.

Okrožna sodnica Vladislava Lunder je obtožena oprostila krivde, z obrazložitvijo, da nikakor ni znakov kaznivega dejanja goljufije in je obtožba v tem delu pomanjkljiva. A bo svoje gotovo reklo tudi višje sodišče, saj je tožilstvo že napovedalo pritožbo.

Mesiku so pri starosti 33 let odkrili možganski tumor, maja 1992 pa so ga operirali v ljubljanskem kliničnem centru, toda dan po operaciji so se začeli zapleti. Ko je o primeru leta 2006 odločalo sodišče v Tel Avivu in Dolenca spoznalo za krivega, je bil Mesika trajni invalid.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Apostol1
13. 06. 2015 09.42
+3
Ta zdravnik je izvedel izjemno težko operacijo na mojem prijatelju, odstranil je tumor skozi grlo ker drugače je bilo prenevarno zaradi tega kjer je bil tumor v neposredni bližini kjer se stikajo možgani in hrbtenjača, prijatelj je sedaj zdrav in nima nobenih težav več. Kar se Izraelskega bolnika tiče ga je menda tožil po mnogih letih in namesto da bi Slovenija pomagala tako izjemnemu strokovnjaku kot je dr Vinko Dolenc je samo pokimala češ da je kriv res bedno drugače se človek ne zna izraziti brez nekulturnih izrazov
.jest
12. 06. 2015 18.12
+0
Taka odločitev sodišča je možna edino v Kradistanu. Če te najdejo, napišeš dovolilo in uradno nisi lastnik nobenega premoženja. Za kozlat.
sinaya
12. 06. 2015 12.33
+5
Naj bo ta Mesiki ali kaj je ze sploh srecen,ker je ziv,tumor na mozganih je zelo delikatna zadeva.
24Ppkur
12. 06. 2015 11.05
+5
Saj je moral pacient pred operacijo podpisat, da je seznanjem z vsemi možnimi zapleti pred in po operaciji .... kaj ni to več tako?
Bruhalnica24
12. 06. 2015 10.56
+11
Star žid naj bi bil vreden 6 milijonov... V zadnji teroristični akciji so židi pobili 2000 civilistov po 6 000 000 usd v Gazi... A bo tudi Izrael plačal Palestinska življenja po enaki formuli ?? Svet je vse mirno gledal, kako država brez vsakega pomena terorizira celotno regijo, trenutno Jemen bombajo.... Bolano..
Bruhalnica24
12. 06. 2015 10.48
+6
Kaj pa je operiral Zionista... Med tem Izraelci v Gazi pobijejo 2000 civilistov, uničijo 10 000 hiš... In oškodovanci ne morejo tožit rakave tvorbe Izraela, naj to nekdo razloži... Izrael je nastal na ozemlju Palestine, kot naselje v Jaršah, na črno...
cirenij
12. 06. 2015 10.46
+9
Sramota vseh sramot!!!¨Da naša sodišča upoštevajo sodbo izraelskih sodišč. In uničit nevrokirurga, ki je rešil na tisoče življenj. Vprašanje, zakaj je pacient umrl? Koliko ljudi umre vsakodnevno po svetu, pa nikomur ni mar. Sicer pa birokrat lahko raztrga nepravilne odločbe in napiše nove. Dr. Dolencu pa vsa čast in je res podn od podna, kaj so mu storili.
Bruhalnica24
12. 06. 2015 10.50
+3
Ne razumeš, zionist je bil... Ta je vreden 100 000 palestincev, 10 000 Slovencev.. Dolenc je odličen kirurg.