Slovenija

FOTO: Pristojni v polni pripravljenosti

Ljubljana, 24. 12. 2009 07.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Zaradi močnih padavin in naraslih rek na jugu in jugozahodu Slovenije velja rdeča stopnja ogroženosti. Lokalno so na območju zahodne Slovenije možne tudi nevihte z intenzivnejšimi padavinami, kar lahko povzroči porast hudournikov.

Ali deževje povzroča težave tudi v vašem kraju? So v vaši okolici reke narasle? Ali se je sprožil zemeljski plaz? Pošljite nam fotografije na 24ur.com@pop-tv.si. Pripišite, če dovolite brezplačno objavo in kako naj vas podpišemo.

Danes ponoči po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) pričakujejo močnejše padavine v zahodnem, jugozahodnem in severnem delu države. Predvsem na zahodu države lahko do petka zjutraj pade med 100 in 200 litrov padavin na kvadratni meter in nekoliko manj na območju Kamniško-Savinjskih Alp, kjer lahko skupna vsota padavin doseže med 50 in 100 litri padavin na kvadratni meter. Lokalno so na območju zahodne Slovenije možne tudi nevihte z intenzivnejšimi padavinami, kar lahko povzroči tudi porast hudournikov.

Močne padavine - poplavljanje rek

Trenutno so pretoki rek po državi veliki, le na severovzhodu države so pretoki nekaterih rek še srednji. Zelo velike pretoke imajo še vedno Soča v spodnjem toku, Vipava, Sava v srednjem in spodnjem toku, Krka, Savinja v zgornjem toku in Ljubljanica. V zgornjem Posočju naraščajo Koritnica, Učja in Soča ter Sava Bohinjka s pritoki na območju Bohinja.

Nočna grožnja

Narasla Kolpa
Narasla Kolpa FOTO: Aleš Movrin
Zaradi obilnih padavin, namočenosti in povečane vodnatosti vseh vodotokov se bo še povečala možnost zemeljskih zdrsov na reliefno razgibanem terenu zahodne Slovenije, zlasti v Posočju in na Cerkljanskem.

V noči na petek in proti jutru bodo močneje narasle predvsem reke v Posočju: Soča, Učja, Koritnica, Idrijca s pritoki in Vipava s pritoki. Narasle bodo tudi reke na Gorenjskem: Sava Bohinjka in Dolinka s pritoki, Tržiška Bistrica in Kokra. Ponoven porast pričakujejo tudi na reki Sori, Kamniški Bistrici, Savinji in Kolpi. Ponovno bodo porasle kraške reke Notranjskega in Dolenjskega krasa, predvsem reka Reka, prav tako se bo ponovno povečal obseg poplav na kraških poljih. Z manjšim zamikom bosta ponovno pričeli naraščati reki Ljubljanica in Krka. Ob naraščanju reke Ljubljanice se bodo poplavljene površine na Ljubljanskem Barju zato še povečale.

V petek čez dan bodo reke na teh območjih še ohranjale velike pretoke in ponekod tudi še poplavljale. V noči na soboto pričakujejo počasno upadanje rek, predvsem v zgornjem toku medtem ko bodo kraške reke in reke v spodnjem toku še naraščale. Močneje bo narasla tudi reka Sava v svojem srednjem in spodnjem toku.

Težave

Kot je že včeraj pojasnil vodja oddelka za hidrološko prognozo na Arso Janez Polajnar, na jugu in jugozahodu Slovenije velja rdeča stopnja ogroženosti, kar pomeni, da lahko pride do večje gmotne škode, lahko pa so ogrožena tudi življenja.

Narasle reke povzročajo težave savskim in soškim elektrarnam. Zaradi povečanega vodostaja v spodnjem toku na rekah je bilo začasno zaustavljeno obratovanje verige spodnje savskih in soških elektrarn, so sporočili iz Holdinga Slovenske elektrarne. Primanjkljaj potrebne električne energije so zagotovili Termoelektrarna Šoštanj in drugi termoobjekti.

Čez dan so gasilci na ogroženih območjih izvajali preventivne akcije in pomagali tistim, ki so imeli težave.

Kakšna je vremenska napoved?

Od danes do sobote vremenoslovci napovedujejo največ padavin v zahodni, južni in deloma osrednji Sloveniji. V četrtek čez dan bodo padavine prehodno oslabele in se spet okrepile v noči na petek. Predvidoma bodo ponehale do sobote zjutraj. V petek bo ozračje labilno, možni bodo lokalni nalivi. "Po današnji oceni bo od četrtka zjutraj do noči na soboto v zahodni in jugozahodni ter deloma severni Sloveniji (širše območje Kamniško-Savinjskih Alp) padlo še od 100 do 250 litrov padavin na kvadratni meter,“ so zapisali na Arso. Več o vremenu ...

Meja sneženja se bo danes dvignila nad 2000 metrov, pod to mejo pa se bo sneg talil in dodatno prispeval h količini vode. V petek do večera se bo že spustila na okoli 1400 m, v noči na soboto pa pod 600 m. V Julijskih Alpah se je sicer povečala nevarnost proženja snežnih plazov. Trenutno je 4. stopnje.

Pomagali bodo tudi vojaki

"Pozorno spremljamo, kaj se dogaja s slovenskimi vodami,“ je dejal premier Borut Pahor. Dejal je, da so pripravljeni na morebitne poplave in da so pripravljene tudi pristojne službe. Pahorja tudi dnevno obveščajo o stanju slovenskih voda in o dogajanju na tem področju.

Z ministrstva za obrambo so sporočili, da so za takojšnjo pomoč na voljo intervencijske sile, ki so v stalni pripravljenosti za delovanje v Sloveniji. Ob izrednih potrebah pa bi lahko slovenska vojska (SV) glede na opravljanje že opredeljenih vojaških nalog v domovini ter na mednarodnih operacijah in misijah pomagala odpravljati posledice naravnih nesreč z največ 2000 pripadnicami in pripadniki ter razpoložljivimi materialnimi sredstvi.

Kot dodajajo, je v skladu z zakonom o obrambi naloga vojske tudi sodelovanje pri zaščiti in reševanju, o čemer odloča vlada, v nujnih primerih pa minister na predlog poveljnika civilne zaščite oziroma načelnik generalštaba po pooblastilu ministra.

Zaščita pred poplavami in plazovi

Poplave v Dolu pri Ljubljani
Poplave v Dolu pri Ljubljani FOTO: Barbara Ostrež
Prometno-informacijski center opozarja!

Ponoči se ponovno pričakuje močno deževje zato priporočamo voznikom previdno vožnjo na odsekih, kjer so v bližini cest reke ali potoki.

Poplavljena cestišča

Polovična zapora je na cesti Ljubljana–Kočevje pri Dolenji vasi. Na cesti Javornik–Gorje je oviran promet. Na lokalni cesti Senožeti–Jevnica most čez Savo pa je postavljena popolna zapora.

Srečko Šestan z Uprave za zaščito in reševanje  je dejal, da si v primeru zalivanja individualnih hiš stanovalci lahko najbolj pomagajo s protipoplavnimi vrečami. Če jih občine ne bodo imele dovolj, jim bo s svojo zalogo pomagala uprava, je zagotovil.

Zaradi deževja pa Geološki zavod Slovenije prebivalce na izpostavljenih območjih opozarja na povečano možnost pojavljanja pobočnih masnih premikov, predvsem zemeljskih plazov. Direktor Geološkega zavoda Slovenije Marko Komac svetuje, naj prebivalci na objektih spremljajo predvsem pojav kakršnih koli svežih razpok na zidovih in podpornih zidovih ali pa na objektih. Pozorni naj bodo tudi na pojavljanje sprememb na samem terenu, kot so razpoke, premiki in večje zamakanje vode na določenem območju.

Po njegovih besedah so v Sloveniji nekatera območja bolj tvegana za pojav plazenja zemlje. Običajno so za plazenje najbolj izpostavljena tista območja, ki ležijo na manj obstojnih kamninah. To so območja osrednje Slovenije od Tolminskega preko Škofjeloškega hribovja pa naprej čez Zasavsko hribovje proti Halozam.

Zelo izpostavljene so tudi Slovenske Gorice in del Pohorja, predvsem pa tista območja, kjer so kamnine manj stabilne, pravi Komac. Ob tem poudarja, da se lahko zemeljski plazovi pojavljajo tudi na drugih območjih.

Morje bo še naprej poplavljalo

Morje v Piranu-2
Morje v Piranu-2 FOTO: Stevo Maljević

Zaradi povišanega plimovanja je morje med eno in peto uro zjutraj prestopilo bregove in poplavilo najnižje dele Obale. Plimovanje je bilo k sreči manj intenzivno kot preteklo noč in pod pričakovanim, so pojasnili na koprske policijski upravi. Sirena za javno alarmiranje v Piranu se to noč tako ni sprožila. Zaenkrat tudi ni poročil o materialni škodi.

V Piranu je morje zalilo Kidričevo nabrežje, plažo pred hotelom Piran in Prešernovo nabrežje. V Izoli sta bili pod vodo Sončno nabrežje in carinski pomol, v Kopru pa Semedelska ulica, parkirišče za tržnico, del Ukmarjevega trga ter ribiški in carinski pomol. To noč morje ni zalilo lokalov in stanovanj. Posledice plimovanja so bile manjše kakor prejšnjo noč tudi zaradi šibkejšega jugovzhodnega vetra.

Novo poplavljanje morja lahko pričakujemo že v noči na petek, med drugo in šesto uro, ko bo po napovedih Arso na mareografski postaji Koper doseglo višino med 320 in 340 centimetrov in pri tem poplavilo nižje dele obale. Podobno visoka plima naj bi bila tudi v noči na soboto med tretjo in sedmo uro zjutraj.

Zaradi napovedi poplavljanja morja občina Izola in štab civilne zaščite občine Izola tako občanom, ki živijo ob Velikem trgu in v ulicah za njim, na Sončnem nabrežju ter v bližnjih ulicah, svetujeta, da iz preventivnih razlogov vrednejše predmete in lažje pohištvo dvignejo na višji nivo ter da v času od ene do šeste ure spremljajo stanje plimovanja. Osebna vozila, ki jih po navadi parkirajo na Velikem trgu, naj raje parkirajo na parkirišču pri ladjedelnici. Enote za zaščito in reševanje oziroma gasilci bodo ponoči izvajali opazovanje plimovanja in po potrebi izvajali zaščitne ukrepe. Prostovoljno gasilsko društvo Izola bo občanom, ki živijo na ogroženem območju, izdajalo samonapihljive protipoplavne vreče.

Kot je znano, je deževje že včeraj povzročilo, da so reke izredno narasle. Oglejte si, kako je bilo včeraj v Medvodah:

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (51)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sherlock2
25. 12. 2009 08.02
Žal mi je ker bo to deževje naredilo še večjo škodo revnim ljudem. Neznosno dežuje in intenzivnost se še povečuje. Reke so že zelo jezne poplavlajo...prava katastrofa velikih razsežnosti.
SLOKILL
25. 12. 2009 05.57
UAUAUAUUAUAU KONC SVETA.SREČEN BOŽIČ JEST SM ČIST NAZAUGAN
kurufuk
25. 12. 2009 02.58
konj 1
25. 12. 2009 01.56
uboga.pika
25. 12. 2009 01.48
V Izoli pa je ravnokar sirena odpela svoje,cesta proti Svetilniku pa je že poplavljena,gasilci pa na svojem mestu.Škoda le,da nimam primernega fotoaparata,da bi zadevo poslikala.Ponoči namreč se pozna pomanjkljivost tistih nekaj megapikslov več...:)
lampek
25. 12. 2009 00.41
pristojni v polni pripravljenosti!! Že star pregovor nam pove o toči zvoniti je prepozno! vsako leto je čas poplav od oktobra do decembra. se pravi da imajo/imamo 9 mesecev na leto čas, da stvari pripravimo za te 3 mesece! Rajši bi investirali tiste miljone, ki so potem potrebni za popravilo škode in bi poiskušali zregulirati kritične odseke rek! NE RAJŠI POČAKAJMO POPLAVE, BOMO POTEM RIHTALI!!!!
veselo-na-delo
24. 12. 2009 23.00
Zanimivo pr nas pa ni nič blo, samo oblačno je blo pa mal je rosilo!?. Pa ni sem opazil večjih količin dežja.
Tonček Balonček
24. 12. 2009 22.20
Kot smo obveščeni, bo konec sveta šele leta 2012,, junija, še pred volilno kampanjo in ustanovitvijo druge republike!i
LordOfWar
24. 12. 2009 21.56
SLOVENIJA JE DRZAVA KI JE V EVROPI ZELO OGROZENA GLEDE POPLAV!!! ZARADI TALJENJA LEDENIKOV,....JE ENA IZMED ALI CELO EDINA DRZAVA KI JE V EVROPIMAKSIMALNO OGROZENA ZARADI POPLAV....UPam da mi primorci ki smo blizu morja bomo preziveli in ne bo vecjih tezav in zrtev.Vesel in srecn bozic vsem
JezusKrishna
24. 12. 2009 20.01
rene19
24. 12. 2009 19.44
In če bi vse te padavine padale v obliki snega bi ga ziher meli okoli metra in pol. Škoda za odjugo nebo nič beli božič in novo leto.
razgledani
24. 12. 2009 19.43
vsaj gorelo ne bo
Zikepike
24. 12. 2009 19.22
ja ja pripravljeni tko kot za sneg.
dado.yahoo
24. 12. 2009 19.06
Na video posnetku je vdeti bolj tvegano se vozit s kanujem po razburkani vodi.
hello886
24. 12. 2009 18.49
evo vam. Ni boga kajne ?
razgledani
24. 12. 2009 18.46
vesoljni potop,enkrat mora bit konec
razgledani
24. 12. 2009 18.04
jest mam ene rokavčke za prodat
82dulek
24. 12. 2009 17.55
božiček meni ne rabiš nič nosit ! odčari pato vodo pa bomo vsi srečni..
zeze
24. 12. 2009 17.29
Posnetki so prav grozljivi ubogi ljudje njim ni do športanja s kajaki.
gerradthebest
24. 12. 2009 17.21
razgledani..kaj pa vi ljubljančni znate plavat ko imste tm močvirje al kej?