Slovenija

Nevarni ljubljanski prehodi

Ljubljana, 24. 11. 2008 15.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pešci so pogosto žrtve voznikov z neprilagojeno hitrostjo, pod vplivom alkohola in z zarošenimi stekli. Zelo nevarni so tudi ljubljanski prehodi.

Nepravilno postavljen prehod (Foto: EuroTest)
Nepravilno postavljen prehod (Foto: EuroTest) FOTO:
Od pregledanih in ocenjenih 215 prehodov za pešce je 28 prehodov dobilo slabo oceno, 69 prehodov je dobilo oceno zadovoljivo. 118 prehodov je dobilo pozitivno oceno, med njimi dva prehoda najvišjo oceno zelo dobro.

Ljubljanski prehodi za pešce so po varnosti v primerjavi s prehodi v drugih evropskih mestih na 12. mestu med 17 ocenjenimi, je pokazala raziskava EuroTest, ki so jo predstavili na Avto-moto zvezi Slovenije (AMZS). Vodja projektov AMZS Andrej Brglez je ob tem pozval ministrstvo za promet k upoštevanju rezultatov raziskave in njihovega dela nasploh.

Sekretar komisije za vzgojo in varnost Robert Štaba je uvodoma poudaril, da je bila Slovenija v letu 2007 po oceni nevladnih organizacij na predzadnjem mestu v Evropski uniji po varnosti v cestnem prometu. Na slovenskih cestah je po besedah sekretarja letos do 20. novembra umrlo 35 pešcev, kar je 18 odstotkov vseh umrlih v prometnih nesrečah. Robert Štaba pravi, da je to zaskrbljujoče.

V nadaljevanju je predstavnik AMZS v konzorciju EuroTest Franc Kmetič podrobneje predstavil izsledke raziskave. Kot je pojasnil, je bilo v okviru testa pregledanih 215 prehodov za pešce v Ljubljani, Amsterdamu, Barceloni, Rimu, Berlinu, Bruslju, Kopengahnu, Helsinkih, Londonu, Madridu, Münchnu, Oslu, Parizu, Rimu, Stockholmu, Dunaju, Zagrebu in Zürichu. V vsakemu mestu je bilo v določenem, in sicer približno enako velikem okolju v središču mesta, pregledanih in ocenjenih najmanj 12 prehodov za pešce, pri čemer so bili upoštevani kriteriji zasnove prehoda, vidnosti podnevi in ponoči ter kriterij dostopnosti, je povedal.

Oceno v vseh mestih so opravili strokovnjaki italijanskega avtomobilskega kluba ACI ob pomoči predstavnikov nacionalnih avtomobilskih klubov – v Ljubljani tako AMZS. V Ljubljani so pregledali prehode za pešce med Dunajsko in Resljevo cesto ter med železniško postajo in Tromostovjem. Ugotovili so, da je med 12 prehodi šest prehodov dobilo oceno dobro, šest pa zadovoljivo, kar ljubljanske prehode po varnosti uvršča na 12. mesto. Sicer pa imajo po besedah Kmetiča najvarnejše prehode v Londonu, Oslu in Kopenhagnu, najmanj varne pa v Bruslju, Rimu in Münchnu.

Napaka pri projektu 'Skupaj za večjo varnost'

Vodja projektov AMZS Andrej Brglez je v nadaljevanju opozoril, da se po objavi rezultatov primerjalnih testov z različnih področij prometne varnosti "na AMZS praviloma zgrne plaz očitkov in to s strani tistih, ki bi morali take rezultate najbolj ceniti". "Če se tisti, ki se jih posamezni test in preskus dotakne, po objavi slabih rezultatov zateče v negacijo in v iskanje načinov za razvrednotenje opravljenega primerjalnega dela, je to, vsaj po našem trdnem prepričanju, nezrelo in predvsem neproduktivno," je prepričan Brglez. Po njegovih besedah posamezni uradniki na ministrstvu za promet ne priznavajo prispevka AMZS pri zagotavljanju višje ravni varnosti na slovenskih cestah.

Pravilno postavljen prehod (Foto: EuroTest)
Pravilno postavljen prehod (Foto: EuroTest) FOTO:

Kot je poudaril, AMZS zastopa interes voznic in voznikov na vseh področjih mobilnosti. "Zato je seveda naša dolžnost, da opozarjamo tiste, ki so v posesti moči kreiranja prometne varnosti in mobilnosti, da kdaj kaj naredijo tudi slabo ali celo narobe," je dejal. Ob tem je opozoril na napako pri projektu "Skupaj za večjo varnost". V okviru te akcije so bili po šolah, vrtcih, občinah, občinskih svetih za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, pa tudi na tako imenovanih jumbo plakatih po njegovih besedah razobešeni plakati z napačnim sporočilom. Na plakatu namreč otrok sedi na sredini zadnjih sedežev, ne sedi v otroškem varnostnem sedežu in tudi pripet ni, je pojasnil Brglez.

Pozor, pešci na cesti!

V zimskem obdobju so pešci zaradi zmanjšane vidljivosti zelo ogroženi. Pogosto so žrtve nesreč zaradi neustreznega ravnanja voznikov motornih vozil – vožnja z neprilagojeno hitrostjo, pod vplivom alkohola, preblizu desnemu robu vozišča in z neočiščenimi ali zarošenimi stekli.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
24. 11. 2008 20.20
Na Šubičevi ne bi bilo slabo, če bi povozili ene par poslancev, ki tam stalno hodijo čez, ne da bi gledali na promet. še meni se je parkrat zgodilo, da nisem koga ruknil, oni mislijo, da se bomo kar ustavili, sam običajno vključim le brisalce! Enkrat sem skoraj Drnovška povozil, ko je tekel po Rožniku, na srečo je pred njim laufal pes, ki sem ga opazil in zaustavil, varnostnik je sopihal daleč zadaj.... Saj se mi je opravičil in zahvalil za to, da nisem povozil psa, ampak ti ljudje vse premalo pazijo na promet!
gozdar1
24. 11. 2008 19.32
Seveda pa ce bi pescem odvzeli prednost na prehodih, potem sploh nebi nihce ustavil, ze tako vecina voznikov raje obvozi pesce kot bi ustavila nenavadno je , da vozniki s tujimi registracijami kot po pravilu ustavljajo pred prehodi medtem ko domacini vecinoma z nezmanjsano hitrostjo (po moznosti s telefonom v rokah tako da pescev sploh ne registrira) na prehod in ce je sreca se pesci se prevocasno umaknejo.
Torpedo
24. 11. 2008 18.53
nekateri pešči enostavno sploh ne pogledajo levo in desno, ko stopijo na prehod...čeprav cpp pravi, da imajo prednost, pa se mi zdi to skrajno butasto, še posebej v deževnem vremenu, ko lahko voznik \"preceni\" sposobnosti, pešec pa gleda v luft
LazniviZares
24. 11. 2008 18.51
Saj nam je EU ze veckrat povedala da imamo najnevarnejse ceste znotraj obmocja....balkan pac!
wwpixel@yahoo.com
24. 11. 2008 18.38
Vem da se sliši smešno, ampak, če bi se vsi držali predpisov, ne bi na cestah umirali niti pešci niti vozniki \"Prav imajo\" pa lahko vsi.
Danijel_5
24. 11. 2008 18.26
Pa saj prehodi dami po sebi niso nevarni. Nevarni so nekateri butasti vozniki, ki nikakor nočejo ustavit pred peščem na prehodu za pešce in, kar pečjejo naprej ne glede, če pešca povozijo ali ne.
F10
24. 11. 2008 18.19
Tonček Balonček - ti si res tok nesposoben, da bi te v kungoti še parkeran avto povozu.
gasilc1
24. 11. 2008 18.11
Uuff celo dva sta dobila najvišjo oceno...od 215 - ih . Zelo pohvalno ( NOT )
Hrvat2
24. 11. 2008 17.43
Je povsod znano da so slovenci za volanom (in ne samo) ,DIVJAKI !!!
sladoledcebula
24. 11. 2008 17.29
zanimivo vse evropske prestolnice ki imajo absolutno večje deleže priseljencev so se uvrstile slabše v ljubljani seveda tujcev ni! JJ bi rekel jw 1 5 balkancev pa 1% argentincev
Tonček Balonček
24. 11. 2008 16.46
V Ljubljani so prehodi gotovo nevarnejši kot v Spodnji Kungoti ali Drsteniku, saj imamo vendar Jankovića!!!
___
24. 11. 2008 16.25
Samo res... vozniki smo pogosto žrtev nesposobnih butcev ki mislijo da \"imajo prav\" in nam poškodujejo s svojo nepomembnostjo odbijač ali še huje, vetrobransko steklo. Če bi bil zakon na strani tistih ki se morajo držati nesmiselnih CPP bi tudi ti tepci dvakrat pogledali preden gredo čez cesto, tako pa pač pelješ mimo vsakega zabitega fosila 1 m naokoli ko šibaš mimo bebca skozi rumeno in on že rine na cesto ker \"ima prav\".
email4fun@email.si
24. 11. 2008 15.54
@Pijanec in eagle Kolikor vem, velja v Sloveniji zakon, da ima pešec prednost, ko prečka čez prehod. Ne mislit da mu delaš uslugo, ko se ustaviš, ampak si v prekršku če se ne! Res je, da bi se morali pešci ponoči bolj vidno oblačit, ampak če bi v Sloveniji postavljali prehode tam kjer je omejitev 90, pri naši prometni kulturi, bi to bil pravi masaker. Kar se pa zahoda tiče: V Italiji si pečen, če pešačiš. Nobeden te niti ne pogleda... lahko imaš reflektor. Avstrija je čisto druga pesem. Ljudje se lepo ustavijo, če vidijo koga, da gre čez prehod.
Navihanko
24. 11. 2008 15.50
to je pa če daš \"strokovnjaku\" kanglco z barvo in čopičem - je ko v risanki Bojan
Prljeche
24. 11. 2008 15.45
Nepravilno postavljen prehod Ne razumem zakaj bi bil ta prehod nepravilno postavljen. Dovolj bi že bilo, za povečanje varnosti na tem prehodu, prepovedat parkiranje v neposredni bližini prehoda, kar seveda zakon že določa vendar očitno to tu ni upoštevano. S tem bi sicer zgubili par parkirnih mest, kar pa je v razmišljanju odgovornih nedopustno, saj v končni fazi ni pomembna varnost pešcev ampak to, da je čim več prostora za parkiranje železja.
pijanec22
24. 11. 2008 15.34
Kaj pa če bi tudi pešci pogledali, preden stopijo na cesto? Tisti, ki pa vozite po zahodni Evropi, pa ste verjetno videli, da imajo tam čez prehode omejitve tudi po 90 ali 100 km/h, pri nas pa je čez vse prehode 50, max 60, pa so še ljudje vedno nesposobni.
egle
24. 11. 2008 15.27
Ja. In pešci so vedno primerno označeni z odsevnimi zadevami kajne?Vedno! In pešci so najšibkejši na cesti, čeprav sami sploh ne poskrbijo za svojo varnost. Če mene vprašate bi mogli kaznovati tudi vse pešce, ki ponoči hodijo neoznačeni in tiste, ki se samo zaženejo na cesto, ne da bi pogledali ali se pelje kakšen \"nevaren\" voznik!