Slovenija

Nevarni ljubljanski prehodi za pešce

Bruselj/Ljubljana, 16. 12. 2009 10.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Med desetimi najnevarnejšimi evropskimi prehodi za pešce so kar trije prehodi v slovenski prestolnici.

Evropski avtoklubi, združeni v konzorcij Evrotest, med katere spada tudi slovenski AMZS, so opravili raziskavo o varnosti evropskih prehodov za pešce.

Vsako leto v Evropi namreč umre več kot 8000 pešcev, skoraj vsaka četrta nesreča pa se zgodi na prehodu za pešce, piše v sporočilu Mednarodne avtomobilistične zveze (FIA), ki je raziskavo o varnih in nevarnih prehodih za pešce predstavila v Bruslju.

Prehod za pešče
Prehod za pešče FOTO:

FIA poziva k skupnim standardom na evropskih prehodih za pešce, kot so standardne oznake, signalne luči in prometni znaki, vse, kar je potrebno, da bi izboljšali slabo situacijo, ki je prisotna na številnih prehodih za pešce v veliko evropskih mestih.

Prvo raziskavo evropskih prehodov za pešce so naredili lani, v letošnji pa so preverili 310 prehodov za pešce v 31 evropskih mestih 22 držav. V raziskavi so se najbolje izkazali Bratislava, ki ima najvarnejši prehod za pešce, Rotterdam, ki je mesto z največ pozitivno ocenjenimi prehodi, in Strasbourg, ki ima največ zelo varnih prehodov za pešce.

60 odstotkov vseh ocenjenih prehodov je dobilo oceno 'zelo dobro' in 'dobro', 53 prehodov od 310 pa je na testu padlo. Najslabši prehod za pešce imajo v Milanu, medtem ko je Neapelj postal mesto, kjer ni bil niti en prehod za pešce ocenjen pozitivno. Nevarne prehode imajo tudi v Rimu in Bukarešti.

Med poskusom pobega zbil peško
Med poskusom pobega zbil peško FOTO:

V Ljubljani so pregledali deset prehodov na območju vzhodno od Šubičeve ter zahodno od Aškerčeve in Zoisove ceste, na severu do Prešernove ceste in na jugu do Ljubljanice. Kot je za 24ur.com povedal France Kmetič iz AMZS, izberejo območje v mestu, ki je v ožjem središču in je zanimivo za turiste. Tam potem izberejo različne tipe prehodov, nekatere semaforizirane, nekatere ne. Test v Ljubljani so izvajali italijanski strokovnjaki, ''mi pa smo jim dajali podporo, kot je to dogovorjeno'', je povedal. Ocenjevanje poteka po štirih merilih, in sicer zasnova prehoda, vidnost podnevi, vidnost ponoči in dostopnost. Vsako merilo ima tudi svoja podmerila, na podlagi katerih se potem po določeni metodologiji izračuna ocena.

V prestolnici so tako ocenjevali prehod čez Prešernovo cesto na križišču s Šubičevo ulico, prehod čez Šubičevo ulico pri Trgu republike, prehod čez Kongresni trg na križišču z Wolfovo ulico, prehod čez Vegovo ulico na križišču s Trgom francoske revolucije, prehod na Novem trgu na križišču z Gosposko ulico, prehod čez Zoisovo cesto na križišču z Bregom in Krakovskim nasipom, prehod čez Slovensko cesto na križišču z Rimsko cesto, prehod čez Tivolsko cesto na križišču s Tržaško cesto, prehod čez Aškerčevo cesto na križišču s Prešernovo cesto in prehod čez Gregorčičevo ulico na križišču z Igriško ulico.

prehod za pešce
prehod za pešce FOTO:

Štirje prehodi so bili ocenjeni z 'dobro', dva z 'zadovoljivo', štirje pa z oceno 'slabo'. Najslabše so se prehodi izkazali pri vidnosti ponoči, velik problem ljubljanskih prehodov pa je tudi ta, da so preblizu prehodov parkirani avtomobili.

Kot je še povedal Kmetič, ga rezultati v negativnem smislu niso presenetili, saj v Ljubljani obstajajo nekateri problemi, na katere so opozorili že lani. Je pa po njegovem mnenju to opozorilo, da bi za varnost pešcev lahko naredili bistveno več, kot je storjeno. Ljubljanski prehodi za pešce se po raziskavi glede varnosti uvrščajo na 22. mesto od skupno 31.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
16. 12. 2009 21.28
tomi.passion@gmail.com
16. 12. 2009 20.41
Kako ima laž kratke noge. Janković je še teden dni na veliko razlagal, kako je Ljubljana invalidom prijazno mesto, zdaj pa pride resna evropska študija, ki pa ga na laž postavi že pri navadnih prehodih za pešce.
Sleepdance
16. 12. 2009 14.03
In za to zapravljajo denar? Pa še občutek objektivnosti ne daje, saj bi potreboval VSE prehode za pešce, ne pa samo 10 sredi ljubljane. Kako lahko ocenjuješ varnost prehodov za celo državo oz. Evropo, ko jih oceniš le toliko, kolikor se ti po domače rečeno da.
netete1
16. 12. 2009 13.47
dajte ze enkarat nehat s temi top lestvicami. Vedno je samo ljubljana .. in ja vsi vemmo da je glavno mesto in ja vsi vemo da je tam vse naj naj, kar je logicno, ker gre ves denar tja. Da pa kdaj ni kak plocnik urejen je pa ze katastrofa. objavljajte rajsi se kaj iz okolice ljubljane, tam v krogu do 160 km, verjemite, ni samo gozda in travnikov.
venci
16. 12. 2009 13.30
Italijanski strokovjaki naj ocenjujejo doma pa bodo imeli dela čez glavo.Čudno ,da niso prišli ocenjevat hrvaški strokovnjaki
ajena
16. 12. 2009 13.28
Kaj pa v Zg. Kungoti?
Tonček Balonček
16. 12. 2009 13.16
Tako envarne prehode smo dobili v času Pahorjeve vlade! Hočemo predčasne volitve! Gremo an ulice in sproti uredimo še te prehode, ki jih je ta vlada očitno nesposobna označiti kot je treba, njim ni mar za človeška življenja, to je več kot očitno!
Tonček Balonček
16. 12. 2009 13.06
Vsakomur je jasno, da bi morala Janković ter Kresalova že zdavnaj odstopiti, kriva sta za smrti številnih ljudi,. da ne omenjam trajnih invalidov in povzročene materialne škode. Žerjav in Mate sta te zadeve vodila popolnoma drugače, če bi Rupel ostal ljubljanski župan (žal je bil poklican za pomembenjše naloge), bi bili dandanašnji ljubljančani mnogo manj ogroženi! Prepričans em tudi, da večino nesreč povzročajo levaki, ljudje brez vere in upanja, na pešce geldajo kot na kante za smeti, brez spoštovanja do sočlovka. Mir in dobro!
buderus
16. 12. 2009 12.58
Kulturo peščev je reba spremenit, na zebre skačejo kot mačke, nepredvidljivo saj to je njihov cestni pločnik.
redoljub
16. 12. 2009 12.39
Slike prehodov so iz TRSTAAAAAAA!!!!! Ker prehodov v sloveniji nimamo jih uvažamo iz italije, bravo POP TV!!!
xolotl
16. 12. 2009 12.32
ne vem kdo dela te razlicne raziskave in kaksni so kriteriji za ocenjevanje ... zivim na Dunaju in kot voznik tukaj lahko le povem, da je skoraj vsak prehod slabsi kot v Ljubljani; se posebej ponoci ali ob mokri podlagi;))) tako da ne si prevec k srcu vzet;)
Trenirka_SDS
16. 12. 2009 12.06
Kje so slike teh prehodov, da bom bolj pazil???? Objavljene so pa slike prehodov v neki drugi državi , sej to ni normalno
Hrvat2
16. 12. 2009 11.52
Glede na koliko PIJANCEV vozi v Sloveniji,na koliko jih vozi v napacno smer na avtocesti....itd..itd... ni za se cudit!!!!!!
NisemOvcaKotVi
16. 12. 2009 11.37
OK dva od teh prehodov sta zaprta, ker sploh ni vec avtomobilskega prometa na njih, eden je pa na najmanj prometni cestici kjer se tako ali tako avtomobili peljejo 20km/h na 1 uro... KAJ JE TO?!?!
molj
16. 12. 2009 11.27
Točno taki so prehodi na Prušnikovi v Šentvidu! Po zakonu ne sme bit avto parkiran vsaj 5m stran od prehoda!!! Cestarji pa veselo označjo parkirišče točno zraven prehoda! HALO?!
polo19sdi
16. 12. 2009 11.09
Dobro bi bilo da tud pešec malo pogleda prej na cesto to je levo in desno, predno se jo odloči prečkat.
Nad.oblaki
16. 12. 2009 11.09
Ducky: pa saj imaš naprej še 3 prehode dokaj blizu, če me spomin ne vara.
SanS
16. 12. 2009 11.06
najbolj nevarno je pri nas k še prehoda nubenga ni sam piči čez cesto
mickica
16. 12. 2009 11.01
Lahko bi ocenjevali še to, kako na tej beli barvi prehoda za pešce drsi, ko je mokro!
profil24ur
16. 12. 2009 10.58
Za moje pojme je najnevarnejši uni prehod na Dunajski ko se pelješ iz centra proti Črnučam in sicer prvi prehod po obvoznici. Ta prehod je tako neumen, saj gre čez 4 pase Dunajske in to brez semaforja, nevaren je pa še posebej v temi..