Slovenija

Nevarni ekstazi

Ljubljana, 03. 05. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Sara Volčič, Peter Hvalec
Komentarji
0

V Sloveniji naj bi približno štiri odstotke starih do 30 let občasno ali redno uživalo ekstazi. Strokovnjaki s področja drog trdijo, da so nedvomno seznanjeni, da je ekstazi nevaren in da lahko v najhujših primerih privede celo do smrti.

Darjo Hrib
Darjo Hrib FOTO: POP TV

Organizatorji nesrečne zabave v Novi Gorici, kjer sta umrli dve dekleti domnevno zaradi predoziranja droge ekstazi, so danes zatrdili, da so tokrat za varnost poskrbeli še bolj, kot zahtevajo predpisi.

Organizator zabave Darjo Hrib pravi, da je Eksplicit Musick zelo ogorčen, da se je to zgodilo, vendar oni ne morejo odgovarjati za vedenje obiskovalcev pred, med ali po samem dogodku.

Sintetične droge
Sintetične droge FOTO: POP TV

Zmotno je prepričanje, da se ekstazi jemlje le na zabavah z elektronsko plesno glasbo. Vse bolj je namreč prisoten tudi na domačih zabavah. Veliko povpraševanje pa je močno znižalo ceno teh tabletk, ki jim uživalci rečejo bonbončki.

Mina Kranjc
Mina Kranjc FOTO: POP TV

Koordinatorka programov Mina Kranjc iz Drogarta je povedala, da stane ena tabletka od 300 do 500 tolarjev, če se jih kupi več. Zelo poceni so in to je zelo velik dejavnik tveganja, ker ena tabletka ekstazija stane že v bistvu toliko kot eno pivo.

Posamično pa naj bi tabletke stale okrog 1000 tolarjev. Mnogi jih zaužijejo več na noč, kombinirajo z drugimi drogami ali alkoholom, kar je še bolj tvegano. Vsak dan so na črnem trgu nove učinkovine, ki nikoli niso bile preizkušene. Poskusni zajčki so uživalci. Poudariti pa je potrebno, da sintetične droge ne učinkujejo na vse enako. Nekdo lahko zaužije eno tabletko, pa ni nobenega učinka, pri drugem pa že četrt tabletke lahko povzroči resne zdravstvene zaplete.

Milan Krek
Milan Krek FOTO: POP TV

Milan Krek, direktor Urada za droge pa je povedal, da ta delež mladih občasno zaužije te sintetične droge in se izpostavlja zavestno temu riziku, kajti vedo kakšne stranske učinke te droge povzročajo. In kljub temu jih vzamejo in seveda ob tem riskirajo, da bodo v skrajnem primeru tudi ob svoje življenje.

Dolgoročne posledice uživanja sintetičnih drog lahko povzročijo možganske poškodbe, poškodbe ledvic in živčnega sistema. Vendar strokovnjaki še zdaleč ne poznajo vseh posledic. Sogovornik je poudaril, da je takojšnja posledica večdnevne zabave in uživanja ekstazija ponavadi nespečnost, ki jo mnogi zdravijo s heroinom, nekateri zapadejo v depresijo, in poskušajo celo narediti samomor.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou