Slovenija

Nevarne igrače: igra z laserjem je 12-letniku uničila vid

Celovec, 04. 12. 2014 10.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.Š.K./STA
Komentarji
19

12-letni Lukas se je igral z laserjem in utrpel trajne poškodbe vida. Avstrijski zdravniki opozarjajo, da laserji niso igrače, če pa jih že damo otrokom, pa jih je potrebno podučiti o pravilni uporabi. Ugotavljajo namreč, da si starši vzamejo čas za nakupe in zavijanje, za navodila pa ne.

Ko kupujete darila, razmislite tudi o tem, ali so darila varna. To pomeni, da preverite, ali je darilo primerno otrokovi starosti (ne vsebuje premajhnih in nevarnih delcev), ali morda vsebuje kakšna nevarna barvila in kemikalije ter seveda poskrbite, da ga bo otrok znal pravilno uporabljati.

Laser mu je trajno poškodoval vid

Kako nevarne so lahko igrače, govori zgodba 12-letnega Lukasa iz Avstrije. Njegov oče je prek spleta kupil majhen laser, ki je bil namenjen za igro z mačkami. Kot so sporočili zdravniki iz bolnišnice v Celovcu, je deček utrpel trajne poškodbe vida, njegov vid pa je zmanjšan za 60 odstotkov.

Laser je 12-letniku trajno poškodoval vid.
Laser je 12-letniku trajno poškodoval vid. FOTO: Thinkstock

Deček je laser usmeril v ogledalo, od tam pa so se laserski žarki odbili v njegovo oko. "Poškodb se ne da zdraviti, le upamo lahko, da se bodo poškodbe vsaj do neke mera zacelile same po sebi," je dejal Yosuf El-Shabrawi, predstojnik celovške klinike.

Deček je prve težave z vidom opazil šele po tednu dni. Očetu se je pritožil, da ne vidi dobro in da je na njegovem vidnem polju črna pika, ki ne izgine. Zdravniki opozarjajo, da so laserji zelo nevarni, če z njimi svetite v oči, posledice pa so lahko še hujše, če gre za odboj laserskih žarkov. Prav tako dodajajo, da laser ni igrača in da je potrebno otroke o teh nevarnostih podučiti, še preden jim jih damo v uporabo.

Laserji so zadnja leta zelo priljubljeni, kot oprema pri različnih prezentacijah ali kot igrača za mačke, ki se neutrudno podijo za tisto rdečo piko na tleh in steni. Policija je v ZDA leta 2013 obravnavala tudi 99 primerov, ko so ljudje laserje usmerili v pilotsko kabino in s tem ogrožali varnost potnikov in posadke na letalu.

Nekatere igrače so lahko tudi nevarne, zato bodite previdni pri izbiri.
Nekatere igrače so lahko tudi nevarne, zato bodite previdni pri izbiri. FOTO: iStockphoto

Nevarne igrače s ftalati in svincem

Od premajhnih Disneyjevih figuric do strupenega nakita Hello Kitty. Takšen je razpon nevarnih igrač, pred katerimi svari ameriška potrošniška organizacija. Kot opozarjajo, je na policah ameriških trgovin kljub vsem varnostnim mehanizmom še vedno možno najti nevarne ali strupene igrače.

Še en vidik je izredno pomemben. In sicer, da pri izdelovanju podarjenega izdelka ni bil nihče izkoriščan. Imejte v mislih, da igrače, ki jih otroci nekje dobijo za darilo, nekje drugje otroci izdelajo. Zato kupujte etična in odgovorna darila, ki ne škodujejo okolju in ljudem.

Samo v letu 2013 je bilo odpoklicanih kar 11 milijonov igrač. Testirali so več sto igrač, med katerimi jih je bilo okoli 25 potencialno nevarnih. Nevarne igrače so razdelili v več kategorij - strupene z visoko vsebnostjo ftalatov, svinca ali kroma, nevarnost zadušitve in predmeti, ki jih je lahko pogoltniti.

Tako na nekaterih igračah manjka opozorilo, da se lahko zlomijo na majhne koščke, ki jih otroci lahko pogoltnejo. V nekih drugih figuricah so odkrili preveliko vsebnost svinca. V nakitu Hello Kitty in plastični rački za kopanje so zaznali visoko vsebnost ftalatov, ki lahko poškodujejo reproduktivne organe.

V prazničnem času zdravniki obravnavajo več primerov opeklin, še posebej pri otrocih.
V prazničnem času zdravniki obravnavajo več primerov opeklin, še posebej pri otrocih. FOTO: Profimedia

Ne puščajte prižganih sveč

Strokovnjaki opozarjajo, da je čas božiča tudi čas, ko imajo gasilci polne roke zaradi požarov. Sveče na adventnih vencih so na dosegu otrok, plamen pa zelo mamljiv našim otrokom, opozarjajo strokovnjaki. Prižganih sveč ne puščajte brez nadzora in ne dovolite svojim otrokom, da se igrajo z ognjem, ker se bodo opekli, lahko pa so posledice tudi veliko bolj tragične.

Prav tako bodite previdni pri izbiri božične dekoracije

Ko kupujete okraske, bodite prav tako previdni, da ne kupite neustreznih okraskov. Če imate doma majhne otroke, ne kupujte majhnih okraskov ali takšnih, ki imajo drobne delčke, ki bi jih otroci lahko zaučili in se zadušili. Če že imate nevarne okraske, poskrbite, da jih otroci ne morejo doseči.

Nevarna so tudi pirotehnična sredstva, zato bodite otroku vzor in jih ne kupujte in ne uporabljate, otrokom pa pojasnite vse nevarnosti, ki jim grozijo, če jih bodo uporabljali.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sherlock2
04. 12. 2014 13.07
-4
Izogibajte se LED svetlobi. Reflektorji, ročne led, razne kuhinjske led svetilke, naglavne itd...torej svetlobi, ki je točkastega izvora. Te ugotovitve bodo strokovnjaki napisali šele takrat, ko bodo lobiji s temi artikli močno zaslužili. Žal za mnoge prepozno....krepko prepozno. Tudi tv in razni tablični LED zasloni niso nedolžni...lep dan želim.
blokirani
04. 12. 2014 13.22
+1
SDS_je_poden
04. 12. 2014 14.48
+3
WTF? Točkasti izvor svetlobe je tudi halogenski reflektor. Kaj ima tu sedaj veze LED svetloba? Če si genij in stremiš v točkasti izvor svetlobe je vseeno ali je to navadna, halogenska, LED žarnica.... gre se za jakost svetlobe. Laser je usmerjena svetloba, torej je zelo močna in to je tisto, kar ti poškoduje roženico.
Ramzess
04. 12. 2014 12.40
+3
Seveda ni navedeno za kakšen vrste laser konkretno gre, spet se posplošuje.
Ramzess
04. 12. 2014 12.38
+8
Potemtakem tudi za igro z mačko ni primeren (tudi njenim očem lahko škodi), oz. to sploh ni igrača. Kaj pa laserji za kazanje po tablah, ...
dostojevski II
04. 12. 2014 17.37
-3
jaz.bajsek
04. 12. 2014 19.50
-3
To se tudi jaz sprasujem! A macku pa lahko v oci svetis ali kako? Ne mores verjet!
anabojc
05. 12. 2014 07.01
Človek je umetnik, da sebi koplje jamo. Na sto načinov.
scipio
04. 12. 2014 12.25
-1
manfred mann so imeli pred mnogo leti dober song z naslovom BLINDED BY THE LIGHT, ki me spomni na žalosten primer tegale dečka, namreč ko v pesmi nek mali svoji mami, ko ga ta uči, da ne sme gledati v sonce, odgovori: "...mama, it's where the FUN is...". uf, ni dobr.
frako
04. 12. 2014 11.19
+5
Na žalost civilizacija maršira naprej s hitrostjo najpočasnejšega prebivalca, če bi bli usi dovol mentalno sposobni neb rabl hitrostnih omejiteu, omejiteu na orožja in podobno, zgleda da bo zarad takih treba take laserje prodajat sam polnoletnim.
frako
04. 12. 2014 11.23
+4
jah če bi usaj na pakungi gor pisal 18+ bi mogoče pogruntal da ni to za mentalno in emocionalno nerazvite osebke.
FIGEC
04. 12. 2014 11.10
+32
Danes so dostopni že žepni laserji po zelo nizkih cenah. Seveda jih 99% izvira iz Kitajske in se relativno hitro pokvarijo. Mnogo bolj kakovostni in dražji so iz Švice. Njihova moč sega celo do 150 mW ali preko, kar je za uporabo kazalnika nekaj krat preveč. Za to zadošča 5 mW. Druga pesem je denimo pri astronomih, ko s temi kazalniki opazovalcem razodevajo ozvezdja in njih imena. Tam je potrebna moč nad 100 mW, barva pa je praviloma zelena. A astronomi seveda vedo, s čim imajo opravka in z laserji neumnosti ne počnejo. Tukaj je izpostavljeno, da si je deček poškodoval vid. Nikoli pa ne bomo izvedeli, kolikim živalim so otroci ali bedaki uničili vid. Tudi o tem bi se morali spraševati...
Ramzess
04. 12. 2014 12.41
-6
Astronomi ne morejo kam in kaj bo zadel laser.
materlanc
04. 12. 2014 11.07
+19
In zakaj je to sploh v prodaji ?
Dulimir
04. 12. 2014 11.10
-5
Kr eni znamo brat, in lahko preberemo navodila.
materlanc
04. 12. 2014 11.56
+1
Domnevam da je 12 letnik pismen. Kaj meniš ti ? In še - pri nas se z našo mačko sploh ne igramo, ker nimamo laserja.