Slovenija

Nevarna prehitevanja v predorih

Ljubljana, 31. 05. 2007 14.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pritisk tovornega prometa na avtocestah je opazen. Vse več je tudi drznih prehitevanj tovornjakov, celo v predorih.

Po vstopu Slovenije v EU, še posebej pa v zadnjih mesecih, po pridružitvi Bolgarije in Romunije, na Družbi za avtoceste RS (DARS) opažajo "velik in težko predstavljiv porast tovornih vozil na slovenskem avtocestnem omrežju". Hkrati ugotavljajo tudi, da vedno večji obseg medsebojnega prehitevanja tovornih vozil povzroča "vse več preglavic in nevarnih situacij".

Pestro dogajanje pod Trojanami: Vse večji obseg tovornega prometa in vse bolj tvegane vožnje voznikov tovornjakov
Pestro dogajanje pod Trojanami: Vse večji obseg tovornega prometa in vse bolj tvegane vožnje voznikov tovornjakov FOTO:

Nevarnih prehitevanj s tovornjaki je vse več celo v avtocestnih predorih, kjer sicer velja izrecna prepoved prehitevanja s tovornimi vozili.

Znano je, da se nezgode, ki jih v predorih povzročijo tovornjaki, praviloma končajo s hudimi posledicami. Ne mine pa dan, da ne bi bili v slovenskih avtocestnih predorih priča množičnemu kršenju prometnih predpisov. Takšnemu ravnanju smo bili pred dnevi priča sami v predorih čez Trojane, kar so zabeležile tudi nadzorne kamere Družbe za avtoceste RS (DARS).

Na enem od posnetkov je videti tovornjak, ki prehiteva osebna vozila, v drugem primeru pa voznik tovornjaka prehiteva konvoj dveh tovornih vozil, med katerima je tudi cisterna s kemikalijami.

tovornjaki predor
tovornjaki predor FOTO:

Na ministrstvu za promet pravijo, da kršenja prometnih predpisov tam, kjer veljejo prepovedi, sicer ni mogoče preprečiti, saj v predorih ni policijskih kamer, ki bi dokumentirale prehitevanja s tovornimi vozili, storilci pa ostanejo nekaznovani.

Čeprav prepoved prehitevanja s tovornjaki velja v predorih, pa teh na avtocestnih vpadnicah večjih mest (Ljubljana, Maribor) sploh ni, kar vozniki tovornjakov v tranzitu z veliko vneme izkoriščajo. S tem povzročajo dodatne zastoje ob prometnih konicah, z drzno vožnjo pa spravljajo v nevarnost druge udeležence v prometu.

Tako je ljubljanski avtocestni obroč v zadnjih letih postal prehitevalni poligon tovornjakov, ki vozijo čez Slovenijo v tranzitu, saj prepovedi prehitevanja na mestnih avtocestnih vpadnicah s tovornjaki, kot jih denimo poznajo sosednja avstrijska mesta (Graz, Dunaj), v Sloveniji nimamo.

tovornjaki predor
tovornjaki predor FOTO:

"Kot upravljavec slovenskih avtocest ne moremo razpravljati o tem, zakaj je prehitevanje tovornih vozil na avtocestah v Sloveniji dovoljeno, saj so tovrstni predpisi stvar zakonske regulative, ki jo na predlog pristojnega ministrstva sprejemajo državni organi," je povedal tiskovni predstavnik Darsa Matej Kušar.

Tudi prometni minister Janez Božič naj bi se zavedal, da so razmere vse bolj neznosne. "Z DARS smo se nedavno dogovorili, da bodo pripravili študijo, ki naj bi dala odgovore, kako in na katerih avtocestnih odsekih bo prepovedano prehitevanje s tovornimi vozili," je povedal podsekretar na ministrstvu za promet Mile Nunič.

Predor Ločica v nedeljo ob 22:01
Predor Ločica v nedeljo ob 22:01 FOTO: POP TV

Kot pravijo na Darsu, naj bi "tovrstne potencialno nevarne manevre preventivno prepovedali vsaj v določenih časovnih obdobjih in/ali na določenih delih avtoceste".

Študija naj bi bila predvidoma končana v nekaj mesecih, za uvedbo prepovedi pa sprememba zakonodaje ni potrebna. "Zadostuje, da DARS na podlagi ugotovitev študije prepove prehitevanje s tovornjaki s prometno signalizacijo," je povedal Nunič. Omejitve hitrosti in prepovedi na nekaterih avtocestnih odsekih naj bi po Nuničevih zagotovilih začele veljati še letos. Na Družbi za avtoceste pravijo, da bodo ministrstvu "v kratkem podali ustrezen predlog", spremembe pa naj bi se zgodile šele "v prihodnjem letu".

Upati je le, da tiste, ki pripravljajo spremembe, ne bo prehitela prometna tragedija večjih razsežnosti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
01. 06. 2007 14.51
"Jaz v tujini VEDNO spoštujem predpise in pravila gostujoče države." Zaradi povdarka predvidevam da poznaš vse razlike (v primerjavi z domačo državo) v predpisih in pravilih v državi v kateri gostuješ, da se brez težav izzogneš kaznim in kazenskim postopkom. Zelo pohvalno, ampak s čim to trditev lahko jamčiš, morda s pravno poklicno izobrazbo. Saj drugače ne dvomim v tvojo siceršnjo razgledanost. Verjamem, da obstajajo ljudje, ki se vožnji pred, za ali med tovornjaki izogibajo, če se le da, vsaj jaz bi se. Med njimi še posebej, če pride do česa (nesreče), izhoda prepogosto ni več, samo še smrt. Razumljivo, da bližina tovornega vozila na hitrih cestah, marsikomu ni všeč, že preveč nespametnih nesreč je bilo. Temu se ne more izzogniti niti svetovno znani nemški Autobahn.
kritika@email.si
01. 06. 2007 02.22
Nisem nacionalist ampak kaj se mi je zgodilo in se dogaja na avtocestah: romunski tovornjakar se mi kar naenkrat pojavi na levem pasu in čisto malo manjka, da se ne zaletim vanj. Ko mu potrobim, začne on meni trobiti nazaj. Vem, da je najboljša obramba napad ampak to je nesprejemljivo. Sploh si ne znam predstavljati kaj se tem tujcem na naših cestah plete po glavi, da se obnašajo kot da bi bili pri sebi doma in ne spoštujejo naših predpisov in pravil. Jaz v tujini VEDNO spoštujem predpise in pravila gostujoče države.
janezek123@gmail.com
31. 05. 2007 23.50
Ze letos??? Pa kaj so to za eni nesposobnezi na DARS-u, da potrebujejo 7 mesecev za tako dejansko enostavno zadevo??? A za radarje pa imajo denar, ze obstojecih kamer v predorih pa ne morejo uporabit za kaznovanje tovornjakarjev, ki prehitevajo??? Prosim no, ne nas fopat.
rsp.123@email.si
31. 05. 2007 21.37
ninab, oprosti, tud če jes sploh ne hodim v službo, se pač moram držati nekih predpisov. Se mi zdi, da je tvoj dedec šofer, ampak če take klobasaš tudi njemu, pol je on tisti, ki pelje 60, da se ja ne bi prekmalu prpeljal domov k tebi.
usneni angel
31. 05. 2007 21.05
ja čaki mau....oni so si sami to izbral...jih ni noben silu...to je tko k če bi se od policajev žene pizdile d majo njihovi možje nevarno službo....al pa od vojakov, da se vidjo sam čez vikend-če se. žal mi je...ampak vsak si izbere svoj poklic...oni so šli za tovornjakarja in to da se vozijo po več dni skupaj ne opravičuje dejstva da lahko divjajo pa druge spravljajo v nevarnost...sori tuki ni pardona, ne za tovornakarje ne za avtomobile...
ninab@email.si
31. 05. 2007 20.52
+1
ma vsi skupaj nimate mozganov za eno kuro. ja saj najlazje je krivit za vse tovornjake, kaj pa une budale ki se po avtocesti pelje 60,pol pa valda kamionarju dopizdu in ga zacne prehitevet, seveda ma blokado na 90 in pol se un kreten mal zdrami in zacne vozit z njim vsporedno, ker ne, njega pa kamion ze ne bo prehitel, pol pa itak naprej serje po cesti, mislim haloooo. tudi ti ljudje se morajo prezivljati, vi tiste svoje riti peljete najvec 15 km v sluzbo in iz sluzbe pa ste vsak vecer doma, kaj pa oni-so po vec dni skupaj na poti, od doma, doma pa zena in otroci. tudi njim ni lahko, zato prosim pamet v glavo in malo vec strpnosti.
usneni angel
31. 05. 2007 20.32
ma tovornjakarji so itaq u p.m....=) ne vem kera evropska država ma ful dobr organiziran(mensezdi da švica, možn pa tud avstrija...sam ne dam roke v ogenj) k dajo tovornjake na vlak...pa via pejte čez državo...pomoje bi blo to tud v sloveniji smislno uvest... drugače pa še en komentar glede gradnje ac..poglejte hrvaško k so mel u enm letu narjeno avtocesto, zdej jim pa razpada....haha...čprou naj bi mela slovenija enih najbolših ac v evropi...mislm asfalt...
nx56rt28kk290056
31. 05. 2007 20.26
lepo prosim, na vipava-n.gorica je lahko tudi 100 € cestnina in bodo cestninarji od avtomobilov bolj slabo živeli. Še dobro, da je omejitev 100 km/h, ker se že tako vozi 140 in več. Da ne rečem, da dvopasovnica ustreza še vsaj 30 letni prometni rasti. Problem ni v pasovih temveč v pretočnosti pri izstopih na magistralko. Drugače pa to s tovornjakarji... a ni za pričakovat tega, ko pa jih za takšne vragolije in neumnosti krije njihovo združenje? Če so kazni prevelike se gre pa narest zamašek v Ljublajno. Najhitrejši so pa tovornjakarji v naseljih če še niste tega občutili. Ne vem sicer kako jim to uspeva ampak za 80 km/h skozi vas pa moraš biti že junak!
LazniviZares
31. 05. 2007 19.15
Trenutne avtoceste ustrezajo stanju na cestah pred 20 leti tako da ze sedaj mocno zaostajamo.Tripasovnice so neizbezne to je dejstvo ,kot receno pa smo ze sedaj ko avtoceste sploh niso se koncane 20 let zadaj ,da ne govorimo o sramoti slovenije ki gradi kao avtoceste brez odstavnega pasa in omeji na 100 na uro( npr N.ova gorica vipava)in hoce pobirat tam se cestnino...ni kaj smo usiv balkan da ga ni vecjega....
usneni angel
31. 05. 2007 18.57
pa vi niste resni!tripasovnca v sloveniji???? lepo vs prosm...slovenija enostavno nima dovolj prometa za to zadevo in zaradi konic ki prihajajo v začetku in koncu sezone se res ne splača....prvo bi pa postavla eno vprašanje?zdej niste zadovoljni z avtocestami, vi bi mel pa še tropasovnico...in pol k bi bli višji davki, bi blo spet use narobe....joj joj joj....aja pa še to...tistga k je sram žvet u naši državi se lahko mirne duše preseli v kakšno drugo....lp
tomi 2
31. 05. 2007 18.53
govorijo o romunih bolgarih...tovornjak ki je prehiteval je pa slovenski in piše gor Etol:) premale kazni so pa najcenejši v evropi smo po cestninah za tovornjake...
petrovcic.peter1@siol.net
31. 05. 2007 18.07
Jaz samo čakam na Kolaps. Prej ko slej bo prišlo do tega. V Sloveniji je preveč instutucij ki trošijo davkoplačevalski denar rešitve pa ni nobene! Sram me jej da živim v taki državi!
rsp.123@email.si
31. 05. 2007 17.59
Ma, sej bi se dalo zadevo elegantno rešiti: Vse tranzitne tovornjake na vlak, bi še železnice imele več posla. Kazni za kršitelje pa take, da nobenemu niti na kraj pameti ne bi prišlo, da se ne bi spravil na vlak. T.i. strokovnjake iz Darsa pa zaposliti kje drugje, da ne bodo tako pametovali in vlekli dobre dnarje. Lahko bi zapisovali registrske številke kršiteljev.... Igor, v predorih, če prav vem, osebna vozila lahko prehitevajo, le hitrost je omejena.
Ramzess
31. 05. 2007 17.32
Igicza imaš prav, se pa pojavi drug problem. Koga bodo v tem primeru spet krivili ker intervencijska vozila (reševalci, gasilci, ipd), ki za to običajno uporabijo ravno odstavni pas, ki mora za take primere ostati prazen, ne bodo mogla pravočasno priti na kraj nesreče, voznike. Kar vidim to množico voznikov, ki z uperjenimi prsti kaže na DURS-a, ki je naredil 'feler' in ni mislil, verjetno zaradi zaslužka, na posledice. Takšen je ta sistem, pa ga voli če ga želiš.
sdrago@siol.net
31. 05. 2007 17.31
Ni problema. Bomo pa zgradili k obstojiečim cestam še en pas za tuje kamione. Morda bi bilo dobro, da bi ukinili še železnico in tako ceste še dodatno obremenili.... Stari Tržaško bomo preimenovali v parkirišča za šleperje, saj že zdaj stojijo na kilometre pred vsako gostilno. To je nova oblika turizma za špediterje in idealno najstarejšo obrt. Važno je le, da država dobi svoje...
Ramzess
31. 05. 2007 17.18
"saj v predorih ni policijskih kamer, ki bi dokumentirale prehitevanja s tovornimi vozili, storilci pa ostanejo nekaznovani." Čez izgovore jih pa ni in tale res banalen. Bi mar morala policija, zraven obstoječega omrežja kamer, morala imeti še lastno omrežje kamer, da bi lahko kao opravljala svoje delo. Čeprav se že po obstoječih posnetkih, če slučajno namensko niso tako obdelani, vidi da uporabljajo kamere slabe kvalitete. Hej, da se tudi drugače, saj drugače ob nesrečah itak zahtevajo posnetke, v čem je torej razlika, le zadevo je treba prav organizirat. "Kot upravljavec slovenskih avtocest ne moremo razpravljati o tem, zakaj je prehitevanje tovornih vozil na avtocestah v Sloveniji dovoljeno,..." Ni lepo ko se nekateri izgibajo odgovornosti, potem jim ni treba opravljati tega dela, ga bo pa nekdo drug, ki si bo upal dati mnenje in sodelovati z državo tudi pri takih stvareh, saj so vendar v njegovem interesu, ali ne. Pa saj v predoru tako ali tako za vse vrste vozil prepovedano prehitevanje, pol pa se čudijo zakaj tovornjakar ni mogel pravočasno ustaviti in je povzročil, kot običajno, katastrofo, zato.
damirg@email.si
31. 05. 2007 17.10
mislim da pri nas tropasovnice niso potrebne, glede na kolicino avtomobilov. v nemciji blizu velikih mest so se tropasovnice popolnoma nabite. Preprosto je treba bolj aktivno kaznovati prekrškarje. Me pa zanima, kdaj bodo po avtocestah bralci registrskih tablic. V srbiji je tko da ko placujes cestnino, ti izpise registrsko stevilko tablice na listek :p.
igicza
31. 05. 2007 17.10
Ja, pol la še pravijo na DARS-u, da avtocesta od MS do MB ne rabi odstavnega pasu in da bo omejitev 100 km/h. Pa kakšna je to "avtocesta"...Na DARS-u nimajo pojma in pravijo, da bo "avtocesta" brez odstavnega pasu zadostovala za naše razmere...Ja kaj se pa grejo.. Drugo leto bom 100 VOLIU koga drugega.
brunette
31. 05. 2007 16.45
Trije pasovi na AC to je edina realna resitev....nekatere zahodne drzave za primer imajo to elegantno reseno...na prehitevalnem pasu ni tovornjakov.
Francek62
31. 05. 2007 16.43
Kakšne avtoceste pa so to? To so navadne hitre ceste, avtocesta mora imeti vsaj tri vozne pasove!!! To, da na naših kolovozih tovornjaki ne bi smeli prehitevati, bi pa DARS-u lahko povedal vsak kmet zastonj, ne pa, da trošijo miljone.