Slovenija

Nevarna otroška jopica tudi v Sloveniji

Ljubljana, 27. 01. 2009 11.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Otroško jopico znamke H & M, ki je zaradi izpadanja dolgih vlaken lahko smrtno nevarna, so odstranili iz prodaje.

Zveza potrošnikov Slovenije opozarja vse, ki so v trgovinah H & M po Sloveniji kupovali otroška oblačila, da so zaradi izrazitega izpadanja vlaken eno izmed jopic pred kratkim odstranili iz prodaje. Predstavniki proizvajalca so se odločili za umik kitajskega izdelka s svojih polic, saj obstaja resna nevarnost, da se iz dolgih vlaken v otroških ustih oblikujejo klobčiči, ki lahko povzročijo zadušitev. Poročajo o eni nesreči.

Nevarna otroška jopica je bila po poročanju o nesreči nemudoma umaknjena iz prodaje.
Nevarna otroška jopica je bila po poročanju o nesreči nemudoma umaknjena iz prodaje. FOTO: ZPS

Podatki o izdelku

Po podatkih dobavitelja naj bi šlo za otroško jopico H & M s kitajskim poreklom, v slovenskih trgovinah pa so kupci izdelek lahko kupili po ceni 14,90 evra. Identifikacijski številki izdelka, na kateri naj bodo kupci še posebej pozorni, sta po poročanju  437260-6555 in 437261-6555.

Kako ukrepati

Zveza potrošnikov Slovenije opozarja vse, ki imate jopico doma, da jo nemudoma prenehate nositi, tržni inšpektorat pa dodaja, da lahko potrošniki kupljen izdelek vrnejo v trgovino, kjer so ga kupili, in zahtevajo vračilo kupnine.

KOMENTARJI (88)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LomilkaSrc
01. 02. 2009 20.56
ena_nevtralna ti delaš zanjih. ne govori neumnosti. Vsi se trudijo za zaslužiti čim več. to je to.
Barbara Ivezi?
01. 02. 2009 20.48
Najprej naj vsem rečem le to, da se naj malo skulirajo... H&M ima svoje tovarne po svetu, kjer je cenejša delovna sila-kar je s poslovnega vidika logično. Kvaliteta oblačil je res pri nekaterih izdelkih malce slabša, ampak pod koš "škart" definitivno ne spada. Materiali so kvalitetni, povsod je napisano iz česa je oblačilo narejeno. Zadnja leta sem opazila, da se trudijo tudi s kolekcijo oblačil iz organskega bombaža, kar je vsekakor pohvalno. Kolikor vem, kar se tiče kakršnihkoli reklamcij z oblačili, v H&M-u ni nobenih težav. Oblačilo, ki se pri pranju poškoduje ali kakorkoli izgubi prvotno obliko, zamenjajo brez računa oziroma si lahko izbereš kakšen drug artikel. Vračilo denarja pri reklamaciji je vedno možno. V kolikor poznam podjetje H&M so bili vedno dosledni do svojih strank, ker so edina trgovina, ki obvesti svoje kupce o morebitnih napakah na njihovih oblačilih. Vedno imajo obešene plakate, kjer opozorijo na napako izdelka ter da je artikel možno vrniti in zanj dobiti nazaj denar. Pohvalno! Ne spomnim se katera druga trgovina v Sloveniji posluje na takšen način in skrbi za varnost svojih strank. Le tako naprej.
bunza
27. 01. 2009 23.25
Atlas - ne nabiji. V Ljubljani še nikoli nisem nič kupila, ker je vse razvlečeno, materijali umetni, če je pa že bombaž, pa tko šparajo z njim, da se vse čez vid. Iz švedskega HM mam po 5ih letih še vse cunje kot nove, tko da ne nabiji oz. se ne tolaž da je vsa roba enakovredna, zato ker pač ti tam kupuješ. Na Dunaju npr. imaš ločene HMje - nekje je bolj kvalitetna roba, (v centru) tudi malo dražja, v nekaterih trgovinskih centrih pa je čip roba, kot pri nas. Ampak imaš vsaj izbiro! Pr nas pa misljo, da bomo čist vsako sranje, ki nam ga ponudijo kupil, kar drugje ne prodajo. Da o zastarelih kolekcijah in izbiri sploh ne govorim. Ne hvala!
MeSSiiii
27. 01. 2009 19.59
testosteron 27.01.2009, 19:15 ...tudi ,če mislite ,da kupujete originale....POZABITE...kitajski ponaredki so ponekod že vrhunsko izdelani , tako , da se razlike ne opazi....marže imajo pa trgovci abnormalne....hvalabogu , da se včasih le najdekakšen nevaren izdelek.... Točno tako .. v enem izmed športnih trgovin sem opaziL kopačke ( nogometni čevlji ) ki so biLi ponaredek... stalii pa so 120€ !
MeSSiiii
27. 01. 2009 19.57
sonicsyndicate 27.01.2009, 19:24 Wgirl27.01.2009, 19:090 TUDI D&G IZDELKI IN BOSS SO NAREJENI NA KITAJSKEM, TAJSKEM, JPONSKEM... pa ne bit pametna preveč...za navadno majico je tudi 10€ veliko... Še ena pomembna država .. BANGLADEŠ ! pa jaz mam tako jopco doma ... :)
Hana88
27. 01. 2009 19.51
kak se vsi delate pametne, kar prodajajo v katerikoli trgovin po 10 evrov, pa ni vredno ko pa naredijo to za 1evro al pa še manj..pa o D&G si je moj brat prodal jakno, pa je stegnil roke in je popokala po vseh šivih stala pa je 500 evrov, jaz pa imam doma jakno za 25 evrov pa jo že nosim 3 leta pa je ko nova..cena sploh ni merilo..H&M pa po moje sploh nima poceni oblačil po moje, če so vam poceni kavbojke za 50 evrov, hvala jih naj pa imajo, ker niso nikoli toliko vredne..otrok se pa lahko zaduši z marsičem, z vsako jopico če bi aspiriral volno al pa nitke..kr nekaj napihujejo..
gordo
27. 01. 2009 19.37
sonicsyndicate
27. 01. 2009 19.24
Wgirl27.01.2009, 19:090 TUDI D&G IZDELKI IN BOSS SO NAREJENI NA KITAJSKEM, TAJSKEM, JPONSKEM... pa ne bit pametna preveč...za navadno majico je tudi 10€ veliko...
testosteron
27. 01. 2009 19.15
...tudi ,če mislite ,da kupujete originale....POZABITE...kitajski ponaredki so ponekod že vrhunsko izdelani , tako , da se razlike ne opazi....marže imajo pa trgovci abnormalne....hvalabogu , da se včasih le najdekakšen nevaren izdelek....
Elena.s
27. 01. 2009 19.10
se podpišem tolk hvalijo trgovino in na onc je kar neki kar neki kar neki bulš roba je u italiji na tržnici živa resnica dokazano nosim kavbojke bile so 4 evre jaja resno in to že već kot 1 leto pa so super.v tejle trgovini sm kupla hlače nove so bile rjave zdaj so bež ker so sbledele cena pa je bila 30 evrov škoda ki nimam računa da jim grem zafasat nazaj
Wgirl
27. 01. 2009 19.09
ajej... mislim... kaj vsi kupujete D&G pa tako robo...? H&M res ni bog ve kaj... ampak ce das 10 € za neko stvar, lahko pricakujes itak slabo kvaliteto in podobno... zakaj pa potem kupujete tam? Vec denarja - vec muzike!
pinko
27. 01. 2009 19.07
malo pobrskajte po omarah ,pa boste našli kakšno dobro staro cunjico ,ki ji ne izpadajo vlakna .mogoče znamke rašica.
urskaa3
27. 01. 2009 18.54
itak da je to vse iz kitajste
sebastjana987
27. 01. 2009 18.43
kar se pa H&M- ma tiče se pa naj skrijejo nekam folk prau kaka trgovinca kaka trgovinca v rit naj gredo pa je sploh me ne briga, ka si folk misli ampak js povem tist kr mislim cunje, ki jih imajo na razprodajah za fante za deklete tko ne hodm gledat k je brezveze ampak s fantom sma bla v jeseni, da kupila puloverje in zadnič, ki naj bi ble razprodaje so bile na razprodajah iste stvari oz iste cunje sram naj jih bo tak bom povedla jaz sem sicer mislila da kaj zimske kolekcije je pa samo jesenska tko da ja. Kar se pa tiče otroških oblačil bi pa kar verjela ker ta kitajska roba je sam en d...! Če mamo slovenska proizvajalce pol kopujmo od slovenskih proizvajalcev tko bomo vsaj vedl ka kupmo!!! Lepo se imejte in upam,da nisem koga užalila s tem"!!!!
se_kotali
27. 01. 2009 18.42
Pa še to: počasi bomo kupci morali dojeti, da smo prav mi - kupci tisti, ki poganjamo to kolo naprej. Če bi ne bilo kupcev, ki bi hoteli poceni kupovati slabo robo, potem tudi Kitajska ne bi bila tako uspešna kot je. Čeravno bi se kdo našel in rekel, da je to le negativna kampanja proti kitajskih proizvodom, se ne bi v celoti strinjala s tem. Morda v kakšem delu to drži, večinoma pa je kar res, kar se piše. Prav je, da bi prišel čas, ko bi kupci postali nekoliko bolj ozaveščeni (čeravno smo, vendar ne na tem področju) in bi pač bili pripravljeni plačati nekaj evrov več, vendar bi s tem ohranjali svoje blagostanje. Tako pa podpiramo tujo ekonomijo, pa še dobimo en šit. Enako je pri nedovoljeni trgovini z živalmi ali njihovimi deli (koža, okli ...) - potrebno se je osredotočiti na kupce, kajti le-ti poganjajo to verigo naprej.
LOVEavril_xD
27. 01. 2009 18.40
H&M je za en dreek!!!jaz dobim žiučni zlom ko pridem tja!!!nimajo nič pametnega ko pa si kaj kupim pa je fuuuuuuuul za nič-takoj se raztrga,dam prat pa ful zbledi,vse se obrob!
se_kotali
27. 01. 2009 18.37
superkekec: morda ste že slišali za preventivo. Četudi obstaja le najmanjša možnost, da se določen dogodek zgodi, je potrebno to umakniti. Vsi bi radi sigurne stvari, potem nas pa kdo na nekaj opozori, se pa najdejo takšni komentarji kot je vaše. In mimogrede: otrok vedno in povsod tlači skoraj vse v usta. Sploh ko govorimo o manjših otrocih. In če mi boste odgovorili, da je ta jopica mišljena za malčke, ki naj bi v usta ne vlačili vsega, vam zopet odgovarjam, da je poudarek na "naj bi". Otroci pa niso popolnoma kompetenten segment, zato je prav preventiva na prvem mestu. Če bi vedeli kako hitro se kaj najde v otroških ustih in kako hitro gre kaj narobe, potem ne bi pisali, kar ste napisali. Četudi je na milijone otrok, ki so "varni" in se jim to ne bi ali ne bo zgodilo, je dovolj, da se najde le en otrok, ki se zaduši. Morda le v razmislek.
malcek
27. 01. 2009 18.12
Problem globalizacije je ta da če bi bila proizvodnja za H&M v evropi bi bile cujnice sigurno 100% dražje. sam ima tekstilno proizvodnjo in vam povem da ko gledam cene v New Yorkerju se ka zjokam ker vidim kako svinsko nekdo služi na raji. A je morda kdo pogledal kdo je lastnik trgovine. Sportina Group. In če pogledate samo po LJ, boste videli da imajo polovico trgovin z tekstilom in ker imajo tuje zveneče imena tekstila se prodaja. Na žalost slovenski proizvajalci ne znamo morda narediti zveneče blagovne znamke, vednar znamo narediti izdelke ki bodo nosljivi več sezon, ker uporabljamo človeku prijazne bombažne materiale, ampak vse se konča pri ceni.... Nažalost ugotavljam da se v naših trgovinah prodaja več kitajske robe kot stvari iz naše proizvodnje :(. Pol se pa čudite podobnim naslovom. Raje dajte par evrov več za domače proizvajalce, pa še delovna mesta bodo ohranjena. Kaj mene briga za delovna mesta na Kitajskem!
kiki__
27. 01. 2009 18.10
h&m je itak ena čip roba...3 dni po tem, k kšno majco kupm se že odrob,velik pa majo na policah če strganih cun
superkekec
27. 01. 2009 18.02
Ej zdej nej mi pa en pove zakaj bi si otrok te ''vlakna'' u usta tlaču ? tok da se zadusi no