Slovenija

FOTO: Najhuje je bilo v Grosupljem in na Igu

Ljubljana, 18. 06. 2010 07.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.R./T.Š.
Komentarji
43

Toča je v okolici Ljubljane povzročila veliko gmotne škode, neurja pa so se razbesnela tudi nad več občinami vzhodno od prestolnice. Škoda naj bi bila znana prihodnji teden, najslabše pa so jo odnesli gozdne površine in kmetijski pridelki.

Včeraj se je nebo razbesnelo nad Slovenijo. Najhuje je bilo v okolici Ljubljane, v občinah Grosuplje in Ig, kjer je padala tudi toča in povzročila veliko škode.

Župan občine Ig Janez Cimperman je povedal, da danes ustanavljajo komisije, ki bodo v ponedeljek začele hoditi po terenu in ocenjevati škodo. Ocenili naj bi jo do četrtka. Po njegovih besedah je veliko škode na gozdnih površinah in objektih ter tudi na kmetijskih pridelkih in elektrovodih. Do približno treh zjutraj so bili deli občine brez elektrike. "Zelo hudo je bilo, zelo hudo. Mislim, da škoda ne bo majhna. Imeli pa smo malo sreče, da nevihtni pas ni bil preširok. Divjalo je kot sto hudičev, ampak je šlo po najmanj naseljenem delu občine. Oplazilo je Iško vas, vasico Kot in Kremenco ter potem Grosuplje," je za 24ur.com povedal župan.

V Grosupljem na novo prekrili 3.000 kvadratnih metrov streh

Zaradi neurja in močnih padavin so ob 16.44 na več lokacijah na območju občine Grosuplje posredovali gasilci. Iz prostorov v trgovskem centru, motelu, policijski postaji ter več stanovanjskih objektih so izčrpali meteorno vodo. Na posameznih objektih pa so gasilci pomagali pri namestitvi PVC-folije na strehe, ki jih je poškodovala za oreh debela toča, ki je padala okoli 20 minut.

Toča v okolici Grosupljega - 2
Toča v okolici Grosupljega - 2 FOTO: Nina K.

Poškodovanih je bilo več streh, okenskih rolet, fasad, mnogo vozil, škoda je tudi na sadnem drevju in vrtovih. Veter je razkril vsaj pet hiš in objekt Komunalnega podjetja Grosuplje, padlo je tudi nekaj dreves. Gasilci so skupno prekrili 3000 kvadratnih metrov strešnih površin in izčrpali 120 kubičnih metrov meteorne vode. Zaradi obilice vode je bilo več cest v Grosupljem začasno neprevoznih.

Škodo lahko prijavite tudi preko spleta

Iz Zavarovalnice Triglav pa so sporočili, da bo njihovo predstavništvo v Grosupljem bo za prijavo škode odprto tudi v soboto, in sicer od 9. do 14. ure, in v ponedeljek od 8.30 do 14. ure. Zavarovancem sicer v zavarovalnici svetujejo elektronsko prijavo.

Zavarovancem še svetujejo, naj s prijavo škode ne hitijo, saj bodo upoštevali tudi prijave, ki bodo prispele kasneje. Zavarovancem svetujejo, da škodo prijavijo prek spletne strani http://www.triglav.si/prijava_skode.asp oz. s klicem na telefonski številki 080 555 555 ali 080 2864, ki sta na voljo 24 ur na dan. S takim načinom prijave se bodo hkrati izognili čakanju v vrstah pri prijavnih okencih. Oškodovanci lahko za pomoč pri prijavi škode pokličejo tudi svojega zastopnika, ki je sklenil zavarovanje.

Škodo lahko prijavite tudi preko spleta.
Škodo lahko prijavite tudi preko spleta. FOTO: Lana Berčan

Kot ugotavljajo v zavarovalnici je včerajšnje neurje s točo največ škode povzročilo na vozilih in stavbah. Cenilci si že od jutra ogledujejo in popisujejo avtomobilske škode na terenu. Ocena višine povzročene škode pa bo znana v naslednjem tednu.

Je vrtec zalilo zaradi problema z upravnikom?

V koseškem vrtcu je včeraj zalilo igralnico. Ravnateljica vrtca Jovi Vidmar je za našo redakcijo povedala, da so imeli velike težave, da so spravili vodo iz prostora in da tudi gasilci niso mogli veliko pomagati. Nato pa je pojasnila, da gre za nekoliko večji problem. Vrtec je namreč v stanovanjskem bloku, katerega stanovalci so se pred kratkim odločili za zamenjavo upravnika. Čeprav prejšnji upravnik ni več vpisan v register pri Javnem stanovanjskem skladu, se je pritožil in tako sedaj pritožbo rešuje pristojno ministrstvo. Težave z zamakanjem so imeli namreč že prej, kar je bil tudi eden od poglavitnih razlogov za odločitev o zamenjavi, a zdaj zaradi pritožbe stvari stojijo, stanovalci, med njimi tudi vrtec, pa imajo še naprej problem z zamakanjem.

Tudi drugod veliko težav zaradi neurij

Gasilci so morali posredovati tudi v Radovljici, kjer so preprečili, da bi voda zalila kletne prostore, iz ene kleti pa so jo morali izčrpati. Strela je udarila tudi v dimnik in streho večstanovanjske hiše, pri čemer je bil poškodavan dimnik. V Šmartnem pri Litiji je veter med neurjem odkril pol strehe osnovne šole, kar so prav tako odpravili gasilci. V občini sta bili v neurju podrti še dve drevesi in odkritih nekaj ostrešij, v Kranju pa so imeli težavo s požiranjem meteorne vode.

Neurje se je nato pomikalo proti vzhodu. Okoli 18. ure je zajelo širše območje občine Laško, kjer je prav tako odkrivalo strehe, podiralo drevesa, zalivalo kleti, gasilci pa so morali tudi preusmerjati tokove hudournikov. Prišlo je do okvar na daljnovodu, meteorna voda pa je zalila podvoz na cesti Zidani Most–Radeče.

Nekoliko pozneje so se močni nalivi preselili tudi nad občino Šentjur. Meteorna voda je udarila preko plazu za stanovanjsko hišo, a ker so padavine kmalu nehale, večje škode ni bilo. Tudi v Sevnici je zalilo hišo, prav tako v občini Podčetrtek, kjer so morali gasilci iz kletnih in stanovanjskih prostorov črpati vodo. V Bistrici ob Sotli pa je močan veter odkril več streh gospodarskih poslopij in na občinsko cesto podrl večje drevo, ki so ga že odstranili, strehe pa bodo na novo prekrili danes. Nekaj po 19. uri so imeli v Loki pri Zidanem Mostu zaradi neurja težave z deročo vodo, saj obcestni jarki zaradi neurja niso več zmogli odvajati meteorno vode, grozilo pa je tudi, da bo zalilo klet stanovanjske hiše.

Malo pred 20. uro pa se je na prehitevalnem pasu na čateškem klancu na avtocesti od Krškega proti Obrežju zgodila prometna nesreča. Krški policisti so ugotovili, da je 41-letnega državljana Hrvaške domnevno zaradi neprilagojene hitrosti zaneslo in je izgubil oblast nad vozilom. V nesreči ni bil poškodovan, policisti pa so zanj uvedli postopek o prekršku.

Neurje - 13
Neurje - 13 FOTO: Katja Potokar

Malo pred 20. uro je v občini Rogaška Slatina veter odkril okoli 100 kvadratnih metrov strehe gospodarskega poslopja. Gasilci so del strehe na novo prekrili, del pa zaščitili s folijo. Klet stanovanjske hiše je zalilo tudi v občini Slovenj Gradec.

Nevihte mogoče, a ne tako hude

V soboto in nedeljo lahko obilne padavine pričakujemo po celi državi. Mogoče so tudi krajevne nevihte, predvsem danes in jutri, a najverjetneje ne v tem obsegu kot včeraj, je za 24ur.com povedal vremenoslovec Brane Gregorčič z Agencije za okolje. Dodal je, da moči neviht ne moremo vnaprej vedno predvideti. "Neviht s točo se ne da povsem izključiti, vendar pa možnost ne bo zelo velika," je odgovoril na vprašanje, ali lahko ta konec tedna zopet pričakujemo take nevihte.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (43)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JanezNovakJohn
19. 06. 2010 07.42
Za Grosuplje je odgovoren Janša
Titus01
18. 06. 2010 21.51
@Rikavandenhass Ne vem. V Sloveniji zagotovo ne, upoštevaje dejstvo, da takšnega davka ni nihče predlagal.
ludikure6
18. 06. 2010 19.21
savinjska leta 2007, isto sranje!!! nature strikes back!!
RikavandenHass
18. 06. 2010 16.19
Kolikor davkov in taks za naravo so si izmulisli mora narava stolčt absolutno vse. Pa kje se rodijo takšni Osli z idejo davka na dež in podobno.
Super1337
18. 06. 2010 15.38
uff....upam da ne pride to neurje tudi na štajersko :S
Andrej Žagar 1
18. 06. 2010 13.53
moj konopaaac :((( use je šlo xD
taraandreja
18. 06. 2010 13.29
simoncahotiza.....nekoč je bilo tega še več ali enako, samo informiranja je bilo manj.
curlie
18. 06. 2010 13.21
dajte rajši na naslovnico članek o SLO-ZDA, ne pa nevihte po sloveniji:D
Ramzess
18. 06. 2010 13.13
Ljubljansko področje ga je pa včeraj dobil, lepo dozo, kašno smo na Ptujskem dobili avgusta 2008, in še nismo pozabili, mnogo vzporednic bi lahko oz. je moč potegniti.
PIKAPOKA112
18. 06. 2010 13.12
za ptujčane je bil začetek dve leti nazaj.. takrat je bila tako velika toča in velika škoda
simoncahotiza
18. 06. 2010 12.58
Če danes Slovenija zmaga mi je vseeno če vse stolče! Bolano razmišljanje.
odkimasin
18. 06. 2010 12.52
Če danes Slovenija zmaga mi je vseeno če vse stolče!
RikavandenHass
18. 06. 2010 12.37
Baje je padla z neba tudi tista tabla na kateri piše. če imaš tisoče diplomiranih družboslovcev brez uporabne vrednosti prispevki za komunalo niso prava pot za nabiranje denarja za njih. Ampak prekvalifikacija v avtomehanike, mesarje ali kaj drugega uporabnega.
Chilly_Willy
18. 06. 2010 12.31
Jamallllll
18. 06. 2010 12.27
Danes fuzbal, oni pa o dežju na naslovnici...
GrEg3c
18. 06. 2010 12.25
Ne za vse je kriv Pahor in ne Janša :D
RikavandenHass
18. 06. 2010 11.53
V Sloveniji katastrofe nimajo kaj več za uničit vse so uničili že LDS, SD in Zares to so tri ulice enega in istega komunističnega mesta tudi toča je bila baje rdeča.
simoncahotiza
18. 06. 2010 11.35
ohjoj...bogi ljudje...te naravne katastrofe so grozne In kdo je temu kriv???Nekoč ni bilo tega.Zakaj ne?Ker ni bilo tolk pleha na cestah,tolk tovarn,škropiva...saj vem svet gre naprej in tehnika z njim ampak vseeno...
Vesna Žnidar 1
18. 06. 2010 11.34
ohjoj...bogi ljudje...te naravne katastrofe so grozne
simoncahotiza
18. 06. 2010 11.30
simoncahotiza 18.06.2010, 11:21 včeraj je bil začetek 2012 Ja in 2012 bo pa potem res konec kot zgleda.. Za ptujčane je bil začetek že lani. Ja res kakšno je naredilo sem videl sicer pa sem 25 km od Ptuja pa do zdaj hb še ni bilo hujšega pri nas.Je bila toča ampak ne tak,da bi vse uničila je bil veter,da nam je vse odneslo po ulici kar smo imeli zunaj pa vseeno ne tak hudo.Bogi ljudje res zato pa je dobro meti včasih kaj dodatno zavarovano nikoli neveš kaj lahko pride.Mi včasih kdo reče eh kaj čem dat zavarovat hišo...