Slovenija

FOTO in VIDEO: Posledice divjanja narave

Ljubljana/Kamnik/Gornji Grad, 14. 07. 2008 07.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
D.L./N.S./L.H./STA
Komentarji
129

Bilanca dveh dni neurij je grozljiva: najmanj 13 ranjenih, 300 hiš močno poškodovanih, uničena četrtina slovenskih gozdov in ogromno pridelkov. Najhuje je v Prekmurju.

Vsem bralcem, ki ste nam poslali fotografije in posnetke neurij, se najlepše zahvaljujemo.

Močno neurje, ki je že v nedeljo popoldan presenetilo Slovenijo, se je nadaljevalo tudi ponoči in danes. V zgodnjih jutranjih urah se je vreme zopet razbesnelo nad Pomurjem, kmalu po dvanajsti uri pa je bilo neurje s točo, veliko tudi kot jabolko, znova na Goriškem, in sicer na območju občine Šempeter-Vrtojba. Tamkajšnji župan Dragan Valenčič ocene škode še ni mogel dati, je pa povedal, da je bilo zunaj okoli 3000 avtomobilov, ki so bodisi obtolčeni bodisi imajo poškodovana stekla. poškodovane so tudi številne s salonitnimi ploščami in plastiko krite strehe, ki jih je toča dobesedno preluknjala. Kmalu po 18. uri se je, kot so tudi napovedovali, neurje spet ponovilo.

V Vrtojbi je padala toča velika kot jajce.
V Vrtojbi je padala toča velika kot jajce. FOTO: Ivan Vogrič

Fronta se je pomikala po podobni poti kot včeraj, od zahoda proti severovzhodu, pred 19. uro se je tako narava spet razbesnela nad Ljubljano in okolico. Toče ni bilo, uresničila se je napoved vremenoslovcev. “Mogoče so nevihte, vendar pričakujemo, da se bo vreme postopoma umirjalo. Da bi v osrednji Sloveniji dež prešel v točo ni velike nevarnosti, ker je ozračje že dokaj ohlajeno,“ je za 24ur.com že dopoldne povedal dežurni vremenoslovec Andrej Pečenko. Več o vremenu ...

V včerajšnjih neurjih je bilo poškodovanih najmanj 13 ljudi. Ujma je prizadela 45 občin.

Natančna ocena gmotne škode še ni znana. Poškodovanih je bilo 300 stanovanjskih in drugih objektov. Velika težava na območju Kamnika in Gornjega Grada pa je še vedno preskrba z elektriko, saj je veter podiral električne vode. Za zdaj si skušajo elektriko zagotavljati z agregati. Strehe pa začasno prekrivajo s folijo in z improvizirano kritino. Škoda je ogromna tudi v gozdovih. Še huje pa je v Pomurju, ki ga je ujma najbolj prizadela. Neurja, kakršno se je tam razbesnelo v nedeljo, ne pomnijo niti najstarejši.

gasilci in pripadniki civilne zaščite so bili na delu vso noč in ves dan.
gasilci in pripadniki civilne zaščite so bili na delu vso noč in ves dan. FOTO: Boštjan Košir


Neurje, kakršnega ne pomnijo

Posledice nedeljske hude ure, ki je pustošila nad Prekmurjem, so danes še bolj očitne. Veter je odkril na desetine hiš, izruval številna drevesa, po doslej zbranih podatkih je uničenih tudi več kot 80 odstotkov poljščin. Škoda je največja v zgodovini. “Ponoči smo s polivinilom in ceradami pokrili vseh 53 poškodovanih podstrešij. Veter in dež sta ponoči ponovno razkrila lepo število začasnih streh, zato smo morali v Pušči in Černelavcih dopoldne znova posredovati,“ je za 24ur.com povedal Stanislav Wolf, poveljnik civilne zaščite.

Slovenska Karitas je že namenila 70.000 evrov za najnujnejšo pomoč najbolj prizadetim družinam. Hkrati začenjajo skupno akcijo zbiranja sredstev za pomoč prizadetim v neurju, in sicer na transakcijskem računu: 02140-0015556761, sklic: 00 6220, namen: neurje.

V akciji je bilo 90 gasilcev, aktivirale so se tudi vse ostale službe, vključno z obrtniki, ki so pomagali pri začasnem pokrivanju. Dela bo dovolj tudi v naslednjih dneh, saj že iščejo rešitve za trajnejšo sanacijo. “Mi pripravljamo vse potrebno za dodatno obdelavo. Občina je zagotovila izvajalce del, upam da bomo uspeli zagotoviti tudi dovolj materiala,“ pravi Wolf. Pohvalil je veliko angažiranost vseh ustreznih služb, povedal pa je, da so imeli težave zaradi prometa. “Ponekod smo se težko prebijali na prizorišča, saj so ljudje s svojimi avtomobili množično hodili gledat, kaj se dogaja. To je otežilo tudi intervencijo gasilcev ob požaru v Polani pri Murski Soboti.“

Opeka priletela v tri občane

Neurje ni prizaneslo niti šolam in vrtcem. V stari šoli v Kokšincih so imeli včeraj popoldne prireditev, ko se je razbesnelo neurje. Iz sosednje stavbe je skozi okno v dvorano priletela opeka in poškodovala tri udeleležence, ki so jih prepeljali v bolnišnico. V bolnišnico so morali odpeljati tudi Lenarčana, na katerega je med neurjem priletelo strešno okno. Na srečo pa ni bilo poškodovanih v murskosoboškem parku, ki ga je neurje popolnoma demoliralo in je do nadaljnjega zaprt.

Uničene hiše, polja, gozdovi ...

Murskosoboški župan Dezider Šooš je povedal, da je neurje poškodovalo 60 stanovanjskih zgradb in številne gospodarske objekte. Ogromna je tudi škoda v kmetijstvu.

Župan Benedikta Milan Gumzar je škodo na komunalni infrastrukturi in stanovanjskih objektih ocenil na več kot pol milijona evrov, na poljščinah pa je škoda od 20 do 100-odstotna. Podobno je v Lenartu. Nedeljsko neurje z močnim vetrom in točo je tudi poškodovalo več streh ter uničilo fasade in okna na stanovanjskih, gospodarskih in drugih objektih. Poškodovane so strehe na Osnovni šoli Lenart, kulturnem domu, vrtcu, stanovanjskih blokih in župnišču, medtem ko so morali v podjetju Lentherm proizvodnjo popolnoma ustaviti. Poplavljenih je namreč več kot 5000 kvadratnih metrov poslovnih prostorov.

Toča je v Lenartu sredi poletja naredila zamete.
Toča je v Lenartu sredi poletja naredila zamete. FOTO: Miran Novak

Toča, debela kot kokošja jajca, je v nekaj minutah povsem uničila tudi vrtove, zelenice, sadno drevje, vinograde in druge kmetijske posevke. Z žetvijo pšenice, ki se je hitro približevala, ne bo nič. Do 100-odstotno škodo so utrpele tudi buče in ostale vrtnine, poleg tega je uničenih 80 odstotkov nasadov koruze. Po prvih ocenah je na območju katastrskih občin Varda, Lenart, Spodnji Žerjavci, Zgornji Žerjavci, Spodnji Porčič, Radehova, Zamarkova in Vinička Vas uničenih okrog 500 hektarov njivskih površin in 30 hektarov vinogradov, 10 hektarov intenzivnih sadovnjakov in od 50 do 60 hektarov ekstenzivnih sadovnjakov. Na cestah in mestnih ulicah je po grobih ocenah za 24.000 evrov škode, za popravilo mestne razsvetljave pa bodo potrebovali 30.000 evrov. Neurje je lomilo tudi električne drogove. Sicer pa bodo po besedah župana Janeza Krambergerja podrobnejše analize in ocene škode v občini Lenart znane v naslednjih dneh.

Ogromna škoda na območju Kamnika

Nočna neurja so širšemu območju Kamnika prizanesla. “Na srečo je samo grmelo in bliskalo,“ je za 24ur.com minulo noč opisal kamniški župan Tone Smolnikar. Toda posledice nedeljskega popoldanskega neurja so zato toliko hujše. “Gasilci so bili vso noč v akciji in so poskrbeli za najhujše posledice neurja. Škoda je velikanska, vendar zaenkrat še ne moremo dajati natančnejših ocen. Ljudje nam vseskozi javljajo nove in nove poškodbe. Formirali smo štiri ekipe, ki so zjutraj odšle na različne konce občine,“ je povedal Smolnikar.

Neurje je v Kamniku poškodovalo tudi več streh na stanovanjskih blokih.
Neurje je v Kamniku poškodovalo tudi več streh na stanovanjskih blokih. FOTO: Tomaž Boltin
Prizadetih je več šolskih objektov po vsej državi, zato je minister Zver že sinoči napovedal, da bo ministrstvo pomagalo pri sanacijskih programih.

Neurje je poleg Kamnika močno prizadelo tudi občini Vodice in Komenda, v vseh treh je veter odkrival strehe osnovnih šol. S kamniške šole Marije Vere je odnesel tretjino kritine in povzročil za 100.000 evrov škode. V bližnjih Vodicah je ta še večja, znaša kar 300.000 evrov. "Streho je dobesedno odpihnilo in jo odneslo kar 500 metrov daleč," je pojasnil vodiški župan Brane Podboršek. Voda, ki je zalila prostore, je uničila pod v telovadnici, pa tudi knjige v knjižnici. Upajo, da bo kljub ogromni škodi pouk v šoli jeseni normalno stekel, pri tem pa računajo na pomoč ministrstva za šolstvo in zavarovalnic.

V Kamniku je v nedeljskem neurju poleg tega brez strehe ostalo pet stanovanjskih blokov in še 30 drugih stanovanjskih objektov. Najhuje pa je bilo v vasi Gozd nad Kamnikom, kjer je odkrilo kar 39 stanovanjskih in devet gospodarskih poslopji, veter je strehe nosil tudi več sto metrov daleč. Drugače povedano, brez strehe nad glavo so ostali prav vsi prebivalci. Nekaterim je močan veter odnesel tudi cela nadstropja in pravi čudež je, da ni bil nihče težje poškodovan. “Polno smo angažirani, saj je potrebno čim prej pokriti hiše. Upam, da bomo uspeli zagotoviti kritino, saj jo je na tržišču trenutno izjemno težko dobiti,“ je dejal kamniški župan.

Divjanje narave se je poznalo tudi na letališču v Kamniku.
Divjanje narave se je poznalo tudi na letališču v Kamniku. FOTO: Marko Ulčar


V Gornjem Gradu pa je odkrilo 40 hiš in prav toliko gospodarskih poslopij. Škodo je utrpela tudi podružnična osnovna šola v Novi Štifti, na kateri je močan veter razkril streho.

Neurje v Gornjem Gradu poškodovalo 700 ha gozdov

Veter, ki je v sunkih pihal s hitrostjo tudi do 200 kilometrov na uro, je v nekaj minutah podrl približno 150 tisoč kubičnih metrov lesa na skoraj 700 hektarjih na območju Črnivca in Kašne planine. Predvidevajo, da bo poseg goloseka potrebno opraviti na površini 300 do 400 hektarov gozdnih površin. Nekateri manjši posestniki so na ta način ostali brez gozda, ki jim je bil dopolnilni vir prihodka na kmetiji. Posledice bodo čutili tudi prihodnji rodovi, je dejal gornjegraški župan Stanko Ogradi. Gozd se namreč obnavlja skoraj sto let.

Po neurju v Gozdu nad Kamnikom.
Po neurju v Gozdu nad Kamnikom. FOTO: Ivan Spruk

Drevo je padlo tudi na avtomobil in poškodovalo štiri občane, ki pa so jo na srečo odnesli z lažjimi poškodbami. Pri odstranjevanju posledic neurja pa se je poškodoval tudi eden od stotih gasilcev, ki so priskočili na pomoč na območju Kamnika.

Močno poškodovani gozdovi

Skupna količina podrtega in polomljenega gozdnega drevja je zaradi neurij, ki so se razbesnela nad Slovenijo v začetku julija in v zadnjih dneh, 325.000 kubičnih metrov. Popolnoma uničeni so gozdovi na skupno 500 hektarjih površine, so sporočili iz Zavoda za gozdove Slovenije. Kot so še navedli, so močneje poškodovani gozdovi na 5000 hektarjih površine in na raztresenih manjših površinah v obsegu četrtine površine vseh gozdov Slovenije oziroma na približno 500.000 hektarjih. Neurja so prizadela devet od 14 gozdnogospodarskih območjih Slovenije, najbolj pa so se razbesnela med Kamnikom in Gornjim gradom, kjer je približno 260.000 kubičnih metrov gozdnega drevja podrtega in polomljenega. "Gozd bo treba čim prej očistiti, saj se bo sicer pojavil lubadar, ki bo povzročal še nadaljnjo škodo" je ocenil notranji minister Dragutin Mate. Ni pa prepričan, ali bo mogoče polomljeno drevje v celoti odstraniti še letos.

Mate si je ogledal škodo

Na območju Črnivca je veter podrl ogromno dreves.
Na območju Črnivca je veter podrl ogromno dreves. FOTO: Simon Skalar

Mate si je ogledal opustošenje, ki ga je na območju občin Kamnik in Gornji Grad povzročilo nedeljsko neurje z močnim vetrom. "Najpomembneje je, da je komunikacija med Kamnikom in Gornjim Gradom čez Črnivec vzpostavljena, kar so z napornim delom zagotovile vse službe od cestnih podjetij do gasilcev," je pojasnil po ogledu.

Drevje, ki je padalo kot za stavo, je podrlo električne vode zato so domačije na območju ostale brez elektrike. Kako zagotoviti električno energijo, ki je v sodobnem času nujno potrebna za različne opravke na kmetijah, na primer za molžo, je drug velik problem. "Glede na to, da so poškodbe na daljnovodih zelo resne in da je daljnovod čez Črnivec popolnoma porušen ter da so tudi nizkonapetostni vodi uničeni, kaže, da bodo kar nekaj časa morali elektriko zagotavljati agregati, ki se sedaj nameščajo," je prepričan poslanec s tega območja Jakob Presečnik. Mate pa dodaja, da si lahko občina oziroma krajani pomoč obetajo tudi od države.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (129)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bernarda Škafar
15. 07. 2008 13.03
Dezider Šooš je podžupan MS, župan je Anton Štihec. Preverite podatke prej!
Ramzess
15. 07. 2008 11.10
Axlinn="mene pa zanima, če te lahko strela udari v premikajoči se avto, ali pa da miruje, al pa v človeka, če je zunaj in se premika ali stoji" Ali se vozilo ali človek premikata ali ne, ne igra nobene vloge, strela lahko udar v o oba, posredno ali neposresdno, nepostrednega udara človek ne preživi, med ko so posamezniki, sicer redki, preživeli že več posrednih udarov, ki pa vedno pustijo posledice. V avtu, ne glede ali se premika ali ne pa človek varen, avto je itak ozemljen, razen če se v kritičnem trenutku ne dotika kovinskih prevodnih elementov karoserije. Avto deluje na principu Faradayeve kletke. Mg42="Zakaj je po teh neurjih zmeraj poškodovanih veliko šol!!!!!???" Dobro vparašanje, ker gre sicer za varnost otrok, še dobro da v tem času, kot drugod po svetu, v Evropi ni pouka, sicer bogve kaj bi bilo. Kdo bi odgovarjal, šole kot po navadi najbrž ne, za morebitno ogrožanje otrok, v kot je že očitno neprimerno grajenih objektih, če bi do tega, ali česa hujšeg, a to še en pomeni da ne more, prišlo v času 'sezone' pouka. Starši bi vsekakor terjali odgovornost, saj ima njihovo zaupanje tudi meje, končno pa gre za njihove otroke, katerih življenje je ravno tako dragoceno. Aaron-Heydar="Globalna katastrofa se bliža. Jok ne bo rešil ničesar." Pa še res je. Niko_="Ja super. Svetovne velesile še naprej trdijo, da je segrevanje ozračja naravni pojav, zraven pa še povečujejo izpuste CO2-ja v ozračje. Čez nekaj let se bo nekaj v redu zalomilo, kasirali bodo pa nedolžni. Boste videli: ali bo del Afrike zapadel v totalen kaos, ali bo trajno poplavilo polovico Nizozemske, v Evropi bomo imeli tornade vsako poletje, ali pa, ne kličimo nesreče, se bo Zalivski tok trajno obrnil..." Dejstvo je da svetovne velesile nočejo razmer, ki bi omajale njihov položaj, moč, oz. status quo v svetu, zato se trudijo dolečene zadeve, na skrajne načine obdržati v nekem, za večino neprimernem razmerju, medtem ko si same, zunaj vedenja javnsoti, urejajo zatočišča v podzemnih bazah. 'Kaos' pa bo itak zajel ves svet. Zalivski tok, kateraga samega in njegovo naravo in funkcijo, nekateri slabo ali sploh ne, ne razumejo, se niti slučajno ne obrnil, niti trajno, v nasprotno smer, pač pa se utegne ustaviti, in njegovo kroženje nadaljevati, nižje in v majši pentlji kot je sedaj, kot je nekoč že krožil, denimo ob 'zadnji' ledeni dobi. Narava nam vrača zasluženo, pa če smo pripravljeni ali ne. Za mnoge po pogubno že to, da ne razumejo kaj se dogaja, prepozno bodo dojeli resnost in naravo in razsežnost planetarnih sprememb, ki jih bo bojda preživela četrtina vsega človeštva na planetu.
SEJ BO
15. 07. 2008 10.57
NAZAJ BOMO DOBILI ŠIPTARJE...
Tistih pol milijona Evrov namenjenih Kosovu hitr nazaj v Slovenijo!!!!!
ricardo
15. 07. 2008 10.35
MK SE STRINJAM ker sem ene parkrat poslal slike pa niso objavljene... kakao je Petrolov znak padel cez avtomobile itd...
manjakranjc@hotmail.com
15. 07. 2008 10.23
Admin Prosim! da vestno odpravljaš svojo nalogo. M.K
SEJ BO
15. 07. 2008 10.10
TOLE JE DOBRO,DA LJUDJE VIDIJO,DA NISTA LAKOTA IN REVŠČINA,KI NAS TARETA POD JJ,NAJVEČJE ZLO,KI SE LAHKO ZGODI...
SEJ BO
15. 07. 2008 10.08
PA KAKO JE JANŠA TAKOJ POSLAL SVOJE SLUGE NA TEREN,DA SE MALO PRIKUPIJO NARODU,KIO PA BO VSE MIMO,PA NE BO HOTEL NIČ NAREDITI,TAKO KOT V ŽELEZNIKIH NE.....
brankasrbijanka
15. 07. 2008 09.46
HHK_moj komentar na tvoj post ...
brankasrbijanka
15. 07. 2008 09.45
HAKIHAK_ja seveda, če jih je vizionar v Postojni seznanil s programom svoje stranke.... LOL :-D
brankasrbijanka
15. 07. 2008 09.35
MK_jaz jim nakažem kakšno pest riža, praviš, da je to "naša" čefurska valuta... ... Pri nas je močno deževalo in hvala Bogu nič več. Sedaj se sonček trudi.
hakihak
15. 07. 2008 09.30
KDO IMA SEDAJ JAJCA IN TEM LJUDEM POVE, DA JE BILA NAJVEČJA TRAGEDIJA V SLOVENIJI NA SAVI!!!!!! DRUGAČE PA FOLK MANJOKRANJC ZA PREDSEDNIKA TA BO DALA POMOČ ŠE PREJ KO SE BO NESREČA ZGODILA. MK VSAKA ČAST!!!!!!
ivo55
15. 07. 2008 09.00
Mi pa še kar vozimo s prižganimi lučmi, dvolični zelenjadarji ovirajo gradnjo vetrnih elektrarn, elektrarn na Muri .... Pa nekam preveč se poudarja škoda v gozdovih, pa ne da bi nekdo spet rad porabljal davkoplačevalski denar za nadomestilo izgubljene rente , namesto za pomoč tistim, ki so škodo utrpeli na posajenih njivah, porušenih domovih in gospodarskih poslopjih ?!!!!
manjakranjc@hotmail.com
15. 07. 2008 08.22
Poleg tega, da pišete nevmesne komentarje predlagam, da ob zmožnosti kakršnega koli nakazila pomagate tem, ki so dejansko utrpeli največjo škodo. Sama sem to že storila. Sej bo, ti pa se prosim zadrži, saj ob taki temi....nerazvitost zlahka pripišemo tebi, a v drugačni"obliki". M.K
SEJ BO
15. 07. 2008 08.10
ZRERAJ NASTRADAJO MALE IN NERAZVITE DRŽAVE....
mixidotnet
15. 07. 2008 08.09
muviment Ti si pa en bebec k se pustiš hitro sprovocirat in spravit na stopnjo 5 letnega otroka.
Pantokrator
15. 07. 2008 08.03
Dokler se kaki glupi NIzozemčki ne bodo začel utapljat pa kak Manhattan poplavljen bo vse v redu, dajmo še kar naprej glumimo gljivu.......in se delajmo neumne....ampak narava ničesar ne pozabi, kdor seje veter, žanje vihar!
SEJ BO
15. 07. 2008 08.01
NARAVA VRAČA UDAREC....
ivan.vindis@gmail.com
15. 07. 2008 07.36
ta, da je uničena četrtina gozdov, pa je prehuda. Ne vem kateri kreten to izvjavlja in trdi. Ti novinarji ...
Matjaž Rihter
15. 07. 2008 07.20
@bunnqw... kas ti en majmune eno ei.... pa hrvati pa ostala golazn ne komentirat ker nimate s tem nič....