Slovenija

FOTO & VIDEO: Veter podiral drevesa

Ljubljana, 23. 08. 2009 07.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Kot so napovedovali vremenoslovci, je Slovenijo zajelo neurje z močnim deževjem. Razbesnelo se je nad Štajersko, Koroško, pa tudi nad Gorenjsko in Ljubljano. Meteorne vode so zalile tudi nekatere hiše.

Divjanje sobotnega neurja je pustilo posledice tudi na Štajerskem, Gorenjskem in v osrednji Sloveniji, so sproročili s Centra za obveščanje RS (Cors).

V Zgornji Kungoti je padala tudi toča, močan veter je odkril strehe štirih stanovanjskih hiš in podrl drevo na cesto. V Slatinskem dolu se je podrlo drevo in zajezilo strugo potoka, veter pa je odkril streho stanovanjskega objekta. V Slatini je meteorna voda zalila stanovanjski objekt, v Kozjaku pa je veter podrl več dreves na cesto. V Kungoti je zalilo stanovanjski objekt. Zaradi obilnih padavin je hitro narasel vodotok Pesnica, ki je tudi poplavljal.

Posledice neurja v Tržiču
Posledice neurja v Tržiču FOTO: Zdenka Maglica

V občini Pesnica pri Mariboru je meteorna voda zalila 11 stanovanjskih objektov, močan veter je podrl 10 dreves in odkril tri strehe stanovanjskih objektov.

V Plintovcu je meteorna voda zalila šest stanovanjskih objektov, močan veter je odkril šest streh stanovanjskih objektov in podrl nadstrešek, ki je poškodoval osebno vozilo.

Na Ptuju je močan veter razkril streho stanovanjske hiše, ki je bila pokrita s ponjavo. Gasilci so ponovno pokrili streho s ponjavo.

Na Logu v občini Hrastnik se je drevo podrlo na osebni vozili. V Prapretnem je zaradi vetra prišlo do stikanja žic daljnovoda z vejami, kar je povzročalo močno iskrenje. Gasilci PGD Hrastnik so razžagali drevo in ga odstranili z vozila ter očistili cesto, Gasilci PGD Prapretno pa so pregledali odsek trase daljnovoda, kjer je prihajalo do iskrenja.

Huda ura tudi na Gorenjskem

Na območju Mengša so prostovoljni gasilci opravili 10 intervencij črpanja meteorne vode iz kleti stanovanjskih prostorov ter iz prostorov Zdravstvenega doma Mengeš, poleg tega so odstranjevali podrta drevesa, prekrivali strehe, postavili podrto gradbeno ograjo na delovišču in podrto prometno signalizacijo.

Neurje v Križah pri Tržiču
Neurje v Križah pri Tržiču FOTO: Zdenka Maglica

V občini Domžale se je aktiviralo 97 gasilcev različnih prostovoljnih gasilskih društev, ki so opravili 38 intervencij, od tega največ črpanj meteorne vode iz poplavljenih stanovanjskih objektov. Odpirali so tudi jaške na cestah in podvozih, odstranili nekaj podrtih dreves, popravili prevrnjeno cestno signalizacijo ter izčrpali vodo iz jaškov dvigal dveh stanovanjskih blokov. Pokrili so tudi nekaj streh, ki jih je razkril veter.

V Šenčurju so gasilci s pomočjo avtodvigala odstranili drevo s ceste. V občini Cerklje na Gorenjskem je veter podrl drevesa na ceste Zalog-Pšenična polica, Praprotna polica-Brnik in odkril streho stanovanjskega objekta v kraju Velesovo.

Meteorna voda je zalila tri stanovanjske objekte v občini Dol pri Ljubljani, močan veter je podrl tri drevesa. Gasilci so vsa podrta drevesa prežagali in odstranili s cestišč ter izčrpali vodo iz kletnih prostorov stanovanjskih hiš.

Tudi na Celjskem črpali vodo

O močnem deževju in neurju poročajo tudi iz Celja. V Velenju je tako močan veter podrl ograjo na gradbišču na Celjski cesti, ki so jo delavci odstranili že pred prihodom velenjskih gasilcev. V ulici Simona Blatnika v Velenju pa so gasilci s ceste odstranili podrto drevo.

Huda ura pa je bila tudi v okolici Ljubljane, v Trzinu, Mengšu in Domžalah. Tudi tam je veter ruval drevesa, podiral ograje, odkrival strehe. Prostovoljni gasilci so na več mestih črpali vodo, ponekod pa so posledice sinočnjega besnjenja odstranjevali tudi danes.

Tudi laški gasilci so z Valentinčičeve ceste odstranili tri podrta drevesa, njihova intervencija je bila potrebna tudi v Blatnem vrhu, kjer je zaradi udara strele zagorelo ostrešje hleva velikosti 10 metrov krat sedem metrov. Udar strele je povzročil pogin šestih koz in rac, uničena je tudi strešna kritina ter poškodovana ograja pašnika za koze.

V ulici Dušana Kvedra v Celju je meteorna voda zalila kurilnico v kleti večstanovanjske hiše. Celjski gasilci so izčrpali vodo, pomešano s kurilnim oljem in preprečili nadaljnje iztekanje le-tega.

Vremenska napoved za Slovenijo

Danes bo na Primorskem jasno, pihala bo šibka do zmerna burja, ki bo popoldne slabela. Drugod bo delno jasno z občasno zmerno oblačnostjo. Zjutraj bo po nekaterih nižinah megla ali nizka oblačnost. Najvišje dnevne temperature bodo od 23 do 26, na Primorskem do 30 stopinj C. Jutri bo pretežno jasno. Zjutraj bo po nekaterih kotlinah kratkotrajna megla. Burja na Primorskem bo ponehala. Najnižje jutranje temperature bodo od 10 do 14, na Primorskem do 18, najvišje dnevne od 24 do 26, na Primorskem do 30 stopinj C.

Priprave na neurje
Priprave na neurje FOTO: Vremensko društvo ZEVS

Napoved za sosednje pokrajine

Danes bo sončno, le v notranjosti Hrvaške bo dopoldne še bolj oblačno in ponekod se bodo pojavljale krajevne padavine. Ob severnem Jadranu bo pihala zmerna, v Kvarnerju dopoldne tudi močna burja. Popoldne se bo tudi v notranjosti Hrvaške zjasnilo. Jutri bo precej jasno, zjutraj bo po nekaterih kotlinah megla. Burja ob Jadranu bo ponehala.

Vremenska slika

Po prehodu hladne fronte je nad srednjo Evropo in Alpami nastalo območje visokega zračnega pritiska. S šibkim severovzhodnikom doteka nad naše kraje nekoliko hladnejši in postopno spet bolj suh zrak.

Obeti

V torek in sredo bo pretežno jasno in topleje.

Več o vremenu ...

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (61)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jezek_puha_puha
24. 08. 2009 21.03
No, da so drevesa velikokrat žrtev neurja, tisti, ki se s tem malo bolj ukvarjamo, tako ali tako pričakujemo, kakor tudi za strehe in podobno. Nekaj časa sem preučeval drevesa iz Vipavske doline in Nanosa, ter drevesa iz naše Štajerske. Drevesa iz naše notranjosti, so zelo slabo pripravljena na močne vetrove, saj je Slovenija zelo zavetrna, ob močnejših neurjih tako pride do tega, tudi strehe in drogovi so zelo slabo zavarovani pred vetrom. Vsem tistim, ki ne razumete, priporočam ogled Vipavske doline v burji. Kar se tiče neurij, prav nič posebnega, še ena potujoča hladna fronta, ki se je izrodila na območju Islandije. V tem tednu okoli sobote, spet pričakujemo nekaj podobnega, katera stran Slovenije bo na udaru, pa še težko napovem.
Mawsyy
24. 08. 2009 10.51
Jst sem cist alergicna na floskulo "narava nam vraca".... jao no
red_bull
24. 08. 2009 01.52
gasi23
24. 08. 2009 01.32
veš marjetkasmetka na koroška je pa bilo opustošena z poplavami in palzovi in podrtimi drevasami, pa še kaj bi se najdlo.
insert.name
24. 08. 2009 00.32
katastorfa sočostvujem z žrtvami koliko le prepomorem...
nitros007
24. 08. 2009 00.03
ja letos pa temu koncu res ne prizanese ...dolenjska notranjska, primorska ...so ql..pa del gorenjske, ostalo pa kriza ..ma bogi folk
mbedeni1
23. 08. 2009 23.07
KATASTROFA BI LAHKO BILA ŠE VEČJA
DODGE-RAM
23. 08. 2009 23.02
narava nam vrača...oz. mi trpimo kriva je pa politika vojska in te barabe...poizkusi,napadi in drugo...
marjetkasmetka
23. 08. 2009 23.01
Kako lahko napišejo, da je Koroška opustošena, potem pa temu ne namenijo niti stavka. Kaj je sploh bilo tam? Razen tistih slik s Tolstega vrha ni ničesar.
Caterpillar
23. 08. 2009 22.10
Sem bil vceraj v Kotljah, ne toliko stran od Tolstega Vrha. Vam povem, da je bilo ob 19:00 tako nebo grta, da smo sam gledali kje bo usekalo... Cez pol ure pa neurje, kot ga malokdaj vidis...
uri..
23. 08. 2009 21.59
VM89
23. 08. 2009 21.58
men je tui nasade konoplje uničlo pa se nea sekiram te je že moglo tak bit bomo pač majn meli.....
Mawsyy
23. 08. 2009 21.53
Mi smo bli na enem zuru v okolici Kamnika kjer se je konkretno uscalo, mocnejsega vetra pa k sreci ni blo. Sicer bi bla prava katastrofa.
Milivoje Hajdukovi?
23. 08. 2009 21.49
Na dogodke,ki se godijo po celemu svetu,skoraj da ni več kaj komentirati. Nastopila je stiska na vseh področjih zemeljskega živlenja.Zadnjič sem gledal ceremonijalna čaščenja Marije in si mislil svoje. Zdaj marijočastilcem lahko sporočim:Če bi ta njihova marija bila nekaj pred Bogom, bi im zagotovo pomagala.Štiri leta sem hodil z megafonom in transparenti,da oznanim Jezusov prihod. Dok so se nekateri iz mene in mojega oznanjvanja norčevali, cerkve so me hkrati prezirale in se zame celo sramovale. Da je "Nebo" sregovorilo je jaso kot beli dan. Zdaj po internetu lahko osvežim oznanilo o Jezusovom prihodu. Jezus prihaja v odrešitev,ne tisth,ki Vanj verjamejo in ga molijo. On prihaja v odrešitev tistih,kateri Ga ljubijo! (v odrešitev pravičnih) Hvala!
punca08
23. 08. 2009 21.40
a bojo spet kej o železnikih povedal
VIADUKT
23. 08. 2009 21.29
Težko si kar tako zavaruješ od kod denar že tako ali tako so s krediti čist nabasani ,kje bodo še vzeli za zavarovanje saj to ne stane malo verjetno je kar cena pol pa še tak na zavarovalnicah komplicirajo da je grozno . V kungoti tega prej nikoli ni bilo je bil dež ,veter ampak da bi ruvalo drevesa ... pa ni bilo.(se opravičujem za napake)
mihec.zupopihec@email.si
23. 08. 2009 21.23
meni je pa zastonj opravo avto na koroškem, ker je dobro lilo!!!!!
Bela krajina
23. 08. 2009 20.58
halo smalek1 umiri se in vzdihni globoko in bo vse uredi, lol
mclaren87
23. 08. 2009 20.07
Res hudo samo sodeč po videnem tile nimajo nič zavarovano, tko da so si na nek način tudi sami krivi, saj vedo da živijo na kritičnem območju in bi jim tistih nekaj evrov zavarovalnine povrnilo škodo.
maite______
23. 08. 2009 20.00
+1
v kungoti je blo prehudo :| ne morš lei ! <73