Slovenija

FOTO in VIDEO: Veter podiral drevesa in odkrival strehe

Ljubljana, 17. 06. 2010 17.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Močno neurje, ki se je razbesnelo nad osrednjo Slovenijo, je povzročilo precejšnjo škodo. Najhuje je bilo v občinah Ig, Šmarje - Sap in Grosuplje, kjer je klestila toča, velika kot oreh. Meteorna voda je zalila vrtec v Kosezah.

V Ljubljani in okolici se je okoli 16.30 razbesnelo močno neurje, ki je po prvih podatkih zalilo pritlične prostore nekaterih stavb in povzročilo nevšečnosti na cestah.

"Večja nevihtna celica je nastala nad območjem Iga in se je nato pomikala proti vzhodu in severovzhodu, v smeri Grosupljega, Škofljice, nato proti Litiji in potem proti vzhodu," je za 24ur.com pojasnil dežurni prognostik Jure Cedilnik. Čeprav je ta celica še prisotna, pa je možnost, da bo še padala toča, majhna. Kot pojasnjuje Cedilnik, je bila nevihtna celica najbolj aktivna od Grosupljega do Litije in na tej trasi je padala tudi toča v velikosti oreha.

Neurje je povzročilo veliko škode, tako na objektih kot tudi v naravi.
Neurje je povzročilo veliko škode, tako na objektih kot tudi v naravi. FOTO: Katja Potokar

Škoda je velika

Na Upravi za zaščito in reševanje so pojasnili, da so gasilske enote intervenirale v Ljubljani, v občinah Ig, Šmarje - Sap in Grosuplje, a natančne informacije še zbirajo. Po navedbah tamkajšnjih prebivalcev so na Igu ostali tudi brez električne energije.

V Grosupljem je meteorna voda zalila okoli 20 objektov. Na cestah je podrto drevje, škoda je nastala tudi na številnih avtomobilih. Neurje je razkrivalo strehe hiš. Pred občino se je celo zamašil odtok vode. Meteorna voda je zalila nakupovalni center v Grosupljem. Zalilo pa je tudi vrtec v stanovanjskem naselju Koseze v Ljubljani.

"Končna bilanca še ni znana. Škoda je velika, a se bo ocenjevala tekom naslednjih dni," je za 24UR ZVEČER povedal predsednik PGD Grosuplje Iztok Vrhovec

Poškodovanih je veliko stanovanjskih hiš, po nekaterih kleteh je bilo celo okoli 30 centimetrov vode, je dodal.

Kot so nam sporočili bralci, so tudi tokrat vozniki, da bi zavarovali svoje avtomobile, ustavljali kar na avtocesti pod nadvozi in v tunelih.

Škodo, ki jo povzroči toča, najbolj občutijo kmetje, saj jim lahko uniči ves pridelek. Na srečo se lahko zavarujejo pred točo ”normalnih” dimenzij, preverite, kako lahko prihranite dosti denarja, ki bi vam ga sicer odneslo neurje.

Okolica Pijave Gorice
Okolica Pijave Gorice FOTO: Bralec Joco

Kakšno vreme nas čaka?

"Danes je bil bolj nevihtno aktiven dan, jutri je možnost neviht in toče manjša," pojasnjuje Cedilnik. Več dežja lahko pričakujemo v soboto, takrat so možne spet močnejše nevihte, a v smislu nalivov, ne toče.

V začetku prihodnjega tedna se bo vreme ustalilo, a bo hladneje. Temperature se bodo gibale okoli 20 stopinj Celzija.

Več o vremenu ...

 

KOMENTARJI (113)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bor-chee
18. 06. 2010 08.33
Tako kot je napisal DrejcMB, pametni so tukaj v Ljubljani glede obrambe proti toči... Jaz osebno ne pomnim, kdaj je toča tolkla po Mariboru. Vedno, ko sem videl Kumulonimbus(toče nosni oblak), sem tudi v fazi nevihte videl in slišal Cessno iz Letalskega centra Maribor, kako "trosi" srebrov jodid. Sicer je padal orng dež, toče pa ni bilo. Se spomnim parih neurij, ko smo bili vsi "po.rani", kako nam bo avte in kmetom pridelke uničilo, pa so Maribor in okolico rešili. Mogoče bi bilo pametno tudi za Vas v Ljubljani nekaj takega uredit. Očitno je zavarovalnicam lažje izplačat par milijonov škodnih zahtevkov kot pa investirat enkrat v ta projekt, pa bo mir. Drugače pa je bilo neurje kot neurje. Nič nenavadnega za ta letni čas. Nobena narava nam ne vrača. Malo si poglejte meteorologijo in zakaj do takšnih neurij prihaja, pa Vam bo hitro jasno, da poletje in vroči dnevi prinašajo nevarnosti takšnih neviht. Samo namig - izparevanje vode, s katerim se takšen oblak "hrani"... Pa lp
RikavandenHass
18. 06. 2010 08.14
Kaj hoče Bog zaradi LDS - a Slovenijo izbrisati.
nanika87
18. 06. 2010 08.04
ma kakršna koli naravna katastrofa naj bo, država ne bo pomagala, preveč je zaposlena kako obrisat svojo rit, za javkanje ljudi pa ni časa,..sam sosedje si pomagamo, to je pa tut use...
kivzfccz
18. 06. 2010 07.57
Se bo treba sprijazniti z dejstvom,da smo hudo prizadeli naravo -uničili kar se uničit je dalo ter,da se sedaj narava brani.Mislim,da bodo ujme na vso žalost vse pogostejše
Domen Selan 1
18. 06. 2010 07.56
Iluminat
18. 06. 2010 07.25
Vedno ko se zgodi naravna nesreča je hudo in je potrebno pomagati ljudem... Ampak kaj pa je bilo predlani ko je na štajerskem kmetom uničilo vsa hmeljišča in podrlo žičnice? Popolnoma nič! Veliko se je govorilo in pisalo, država je obljubila pomoč, kmetje pa do danes niso dobili 1€!
gondor
18. 06. 2010 07.23
pa marsikatero hišo v Kosezah je tudi voda zalila - kleti v našem naselju so bile polne vode, tudi do 5 cm, ker smo bili na srečo doma, pa smo sosedje hitro stopili skupaj in sami počrpali vodo in čistili najlepše pa je, da ti še kanalizacijo ven vrže :(, pa je JPK v zadnjih dveh mesecih 3X čistila po naselje - me zanima zakaj tega ne uredijo in čakajo na katastrofe? Pravzaprav mi je jasno, pridejo ko jih pokličeš - le zakaj bi sami kaj naredili- in ti lepo za 45 min zaračunajo 140 EUR - zdaj vam je najbrž jasno, zakaj smo čistili do 21. ure sami
Nauders
18. 06. 2010 07.22
in kje je zdaj vojska da pomaga pri sanaciji škode? zakaj jo potem imamo?
nika612
18. 06. 2010 07.20
A SE KJ ČUDTE? TOLE JE BLO PR NS RES GROZN!!!! TAKA TOČA DA TE KAP!
Buena Vita
18. 06. 2010 07.17
AHA,JA PA ŠE KAJ LE KAKO DA NE,A ŠE NARAVO BOSTE KOMANDIRALI, TALE TETA NARAVICA SE POŽVIŽGA NA VAŠE COLORE IN RDEČE PARAZITSKE SKUPNOSTI, ONA KRESNE TAM KJER SE NJEJ ZDI POTREBNO IN MIR
Comster
18. 06. 2010 07.13
Drugače pa s prizadetimi v neurju sočustvujem, ali jim lahko kako pomagam, ne vem. Upam, pa da ni bilo nobenega poškodovanega, saj življenje je le eno, materialna dobrina se bo že kako nadomestila. V stiski je potrebno pomagati kolikor je mogoče.
RudiBr
18. 06. 2010 07.00
Odkrilo je tudi streho Osnovne šole Šmartno (pri Litiji). Pri nas pa je le lilo kot iz škafa, nekaj zrnc toče je bilo vmes, trajalo pa je vse do pol sedme ure.
2suzana
18. 06. 2010 06.23
Lansko leto je sosednjo Avstrijo stolklo do konca od meje pa skoraj do Gradca.In to je zaneslji dokaz kako dobro deluje obramba proti toči a ne .
loden
18. 06. 2010 02.01
Tonček Balonček 17.06.2010, 23:43 Pa saj se ne dogaja nič pretreslivega, lepo vas prosim!! Veš kaj, brez nakladanja, samo to: SRAM TE BODI!
veselo-na-delo
18. 06. 2010 01.27
Pri nas pa ni bilo ne dežja in ne toče,samo oblačno,pa 2krat rahlo zagrmelo in je pa bila sama sparina cel popoldne.
djdj
18. 06. 2010 00.57
Pri taki toči ti tudi pregrinjalo za avto ne pomaga.
dondino
18. 06. 2010 00.52
Men je pa gadafija čist zvil ...pa sm dau mau več € za njega k so rekl da ga nč ne more odpihnt.....dons pridm dam ....in ga vidm ležat na travi* pa sosedu je 2 okna razbil* Najhujš je to da je biu čist nov ...in praktično rabljen 1 tedn =S =S
SLOVENIASTAN
18. 06. 2010 00.37
BeVeg Ne niti pozanimali se ne bomo hvala lepa s spoštovanjem ti kar uzivaj v solati , vem o cem govoris sem bral te clanke o metanu ampak ne verjamem . Ce bo planet unicen bo to najverjetneje po zaslugi cloveka ali pa asteroida ne pa zivali ,
slo_men@hotmail.com
18. 06. 2010 00.16
To je za slovenijo škodljivo ;)
Brina098
18. 06. 2010 00.13
očitno je narava že tako jezna na nas,da niti vremenarjem več ne dopusti,da nam napovejo vreme!!nekaj dni nazaj je bilo v vseh časopisih,da je huda nevarnost toče, pa potem ne duha ne sluha niti o dežju.potem pa danes tak naliv da se čez okno ni videlo. Na 24.ur.com pa delno oblačno.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.