Slovenija

Neurje opustošilo dele Slovenije

Celje/Železniki/Cerkno/Tolmin, 19. 09. 2007 06.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
M.M./N.M./STA
Komentarji
36

Po torkovem neurju in naraslih vodah se stanje na prizadetih območjih počasi umirja.


Promet na cestah je oviran in nekatere ceste so zaprte
Promet na cestah je oviran in nekatere ceste so zaprte FOTO: POP TV

Na celjskem območju, ki so ga obilne padavine zajele v torek popoldne, se razmere umirjajo. Najhujše je bilo v občini Braslovče, v kraju Podgorje pri Letušu, kjer je zemeljski plaz zasul stanovanjsko hišo, pri čemer sta dve osebi umrli, pet članov družine pa se je varno preselilo k sorodnikom. Veliko težav so imeli tudi v Velenju, ki je bilo zaradi naraslih voda ponoči popolnoma odrezano od sveta, so sporočili iz Regijskega centra za obveščanje Celje.

V občini Dobrna je voda zalila kletne prostore, kuhinjo in dve učilnici v tamkajšnji osnovni šoli, zato tam danes za 200 učencev ni bilo pouka. Na območju Gornjega gradu je reka Dreta s pritoki prestopila brežine, dostop do naselja Boč pa je bil nemogoč. Po zadnjih podatkih se nivo Drete že znižuje. Sicer je Dreta zalila tudi ves spodnji del Nazarij.

V Laškem se je občinski štab Civilne zaščite sešel v torek nekaj minut pred 19. uro in začel z obveščanjem ogroženih prebivalcev in podjetij. Savinja je na tem območju poplavila podvoza pri Pivovarni Laško in Debru, magistralno cesto pri trgovini Laščanka in zdraviliški park.

Škoda je ogromna
Škoda je ogromna FOTO: POP TV

Tudi na Vranskem je reka Bolska povzročila veliko težav, saj je bilo središče kraja poplavljeno, zaradi visokih voda je bila zaprta tudi večina lokalnih cest. Bolska je poplavljala tudi na območju Prebolda, kjer so bili poplavljeni prostori treh stanovanjskih hiš in dveh gospodarskih poslopij, dodatne težave pa so povzročale meteorne vode. Ker sta obe transformatorski postaji v preboldskem kraju Na zelenici poplavljeni, je ta del občine brez električne energije in mobilnih povezav. Prav tako je Bolska prestopila bregove v Kaplji vasi in Dolenji vasi.

Na ptujskem območju torkovo močno deževje ni povzročilo večje škode. Narasle vode so po doslej zbranih podatkih delno poplavile 12 hiš v naseljih Majšperk, Majšperk Breg in Stogovci. Zaenkrat je neprevozna tudi cesta Majšperk - Stoperce - Rogatec, je povedal operativec v ptujskem regijskem centru za obveščanje Franc Krajnc. Reka Dravinja je danes okoli 5. ure zjutraj sicer začela nekoliko naraščati, vendar ni nevarnosti, da bi prestopila bregove, je še dodal Krajnc.

V Slovenskih Konjicah je poplavljala Dravinja s pritoki, najhujše je bilo v naselju Zbelovo, kjer je bilo poplavljenih okrog 20 stanovanjskih hiš, pekarna in nekaj poslovnih prostorov. V Vojniku pa je Hudinja poplavila večje število objektov in zalila celoten mestni trg.

Ob vodotoku Ložnica v bližini Levca na območju žalske občine pa je potok Ložnica poškodoval nasip, zato je bilo ogroženo celotno naselje Levec. S pomočjo delavcev podjetja Nivo Celje so dodatno utrdili poškodovani nasip.

Težave na mariborskem območju

Na mariborskem območju je torkovo močno deževje povzročilo kar nekaj težav v občinah Slovenska Bistrica, Poljčane, Oplotnica, Rače-Fram, Hoče-Slivnica, Duplek in Miklavž. Pripadniki prostovoljnih gasilskih društev so črpali vodo iz stanovanjskih in drugih objektov, odstranjevali drevesa in nanose zemlje s cest ter nudili drugo pomoč prebivalstvu, so povedali v mariborskem regijskem centru za obveščanje.

Reševalci intenzivno iščejo pogrešane
Reševalci intenzivno iščejo pogrešane FOTO:

Na območjih omenjenih občin je v intervencijah na 85 lokacijah sodelovalo okoli 250 gasilcev iz 23 društev. Kot so pojasnili v centru za obveščanje, pa težav niso povzročale le narasle vode. Nekaj po 21. uri je namreč strela zanetila požar na gospodarskem poslopju v naselju Spodnja Bačkova v občini Benedikt. Kljub hitri intervenciji gasilcev je ogenj skoraj v celoti uničil ostrešje objekta.

Po doslej zbranih podatkih so imeli največ težav v bistriški občini. Skoraj v celoti je bilo poplavljeno naselje Leskovec pri Pragerskem. Zaenkrat sta še vedno neprevozna mostova čez reko Dravinjo, ki peljeta v Studenice in Makole. V samem mestu Slovenska Bistrica je narasla hudourniška voda iz potoka Bistrica poplavila več stanovanjskih hiš, prostore podjetja MSK in železniško postajo.

Narasle vode so tudi na več mestih poplavile regionalno cesto Slovenska Bistrica-Poljčane, v bistriški občini pa se je sprožilo tudi nekaj zemeljskih plazov. Podatkov o tem, kolikšno škodo je torkovo močno deževje povzročilo na mariborskem območju, zaenkrat še ni, saj so pristojne komisije šele dobro začele s svojim delom.

Agencija RS za okolje (ARSO) je sporočila, da pretoki rek v večjem delu države postopno upadajo. Narašča reka Sava v spodnjem toku, ki bo na izhodu iz države v dopoldanskih urah dosegla največji pretok več kot 2200 m3/s. Narašča tudi Ljubljanica, ki lahko tekom dneva poplavi v območju vsakoletnih poplav, ter reka Krka in Kolpa. Poplavljena območja ob ostalih rekah se bodo čez dan postopno zmanjševala, je še zapisala ARSO.

Na Cerkljanskem in Tolminskem noč minila mirno

Torkova deževna ujma, ki je na severnem Primorskem najbolj prizadela tolminsko in cerkljansko območje, se je po polnoči umirila, ko je tudi prenehalo deževati. V Cerknem, kjer je voda odnašala avtomobile in uničevala infrastrukturo, so se vodotoki vrnili v struge, a za sabo pustili pravo razdejanje, ugotavlja cerkljanski župan Jurij Kavčič. Voda je v občini odnesla osem manjših mostov, zaradi česar je okoli 100 ljudi še vedno odrezanih od sveta, je povedal Kavčič.

Voda je odnašala avtomobile in uničevala infrastrukturo
Voda je odnašala avtomobile in uničevala infrastrukturo FOTO: Dolores Moravec

Noč je minila mirno in brez večjih nesreč, so sporočili na novogoriškem operativno komunikacijskem centru. Enako je nočno dogajanje, ki so ga spremljali z dežurnimi ekipami po posameznih krajevnih skupnostih, ocenil tudi Kavčič. Jutro je na Cerkljanskem razkrilo številne poškodbe na cestah in drugi infrastrukturi ter stanovanjskih hišah, motena pa je tudi oskrba s pitno vodo, je pojasnil.

Po besedah Kavčiča je še vedno večje število hiš v vaseh Dolenji Novaki, Jesenica, Police in zaselkih nad Zakojco odrezanih od sveta oz. se je do njih težko prebiti. Voda je namreč porušila osem mostov, prav urejanje dostopa pa bo danes prednostna naloga, je poudaril. Prometnice v Cerknem so medtem že očistili. Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje na območju Cerknega zemeljski plazovi ogrožajo več hiš.

Tudi na Tolminskem, kjer je noč minila mirno, so nekatere lokalne ceste še vedno neprevozne, je povedal namestnik poveljnika civilne zaščite občine Tolmin Jože Uršič. Na cesti Idrija - Tolmin od Bače do Dolenje Trebuše in na cesti Bača - Podbrdo poteka promet za osebna vozila izmenično enosmerno, za tovorna vozila pa sta še vedno zaprti.

Poplave na Vranskem
Poplave na Vranskem FOTO: POP TV

Most na Slapu ob Idrijci je poškodovan, s cestišč pa so že odstranjene posledice plazov. Plazove bo sicer treba podrobneje pregledati, je še povedal Uršič. Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje se je v torek zvečer udrla cesta med Drežnico in Drežniškimi Ravnami, v Ravnah pa je poplavilo tudi stanovanjsko hišo.

Sicer se je v torek po 20.30 neurje z nalivom in burjo razbesnelo tudi na Goriškem. Burja je tako dvignila streho graščine v Dobrovem, streho stanovanjske hiše v Lozicah v Vipavski dolini, pri zgradbi sodišča v Novi Gorici pa se je podrlo drevo. Na grajski cesti v Kanalu je podrlo smreko in telefonske kable.

Neurje je prizadelo tudi območje Krasa. Zaradi vetra, ki je lomil drevesa in drogove, so med 21.00 in 0.30 brez elektrike ostali prebivalci Štanjela, Tomačevice, dela Komna, Gabrovice, Kobjeglave, Pliskovice ter še nekaterih drugih naselij.

Kavčič: Partizanske bolnišnice Franja ni več

Partizanska bolnišnica Franja, ki nosi ime po zdravnici dr. Franji Bojc Bidovec in je delovala med drugo svetovno vojno v letih 1943-45, je bila zgrajena za zdravljenje ranjencev in težjih bolnikov na območju 9. korpusa slovenske partizanske vojske. Bolnišnica je bila organizirana v več manjših oddelkov v ožji in širši okolici, v času delovanja se je v njej zdravilo okoli 1000 borcev.

"Partizanske bolnišnice Franja praktično ni več," je stanje v tem pomniku humanosti v Dolenjih Novakih, ki ga je tako kot celotno območje Cerkljanskega prizadelo torkovo neurje, danes opisal župan občine Cerkno Juri Kavčič. Le dve od 13 barak še stojita na svojem mestu, nekaj jih je voda prestavila, tiste v zgornjem delu soteske pa so preprosto izginile, je dodala direktorica Mestnega muzeja Idrija Ivana Leskovec.

"Stanje je hudo. Tudi baraki, ki še stojita na svojem mestu sta močno poškodovani. Največjo škodo pa predstavlja izguba inventarja oz. muzejskih predmetov, ki so bili v barakah, saj gre za originalne predmete," je poudarila Leskovčeva.


SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aljaz.zupancic@siol.net
19. 09. 2007 15.14
veljo | 19.09.2007 | 13:26 da mati narava nam vrača da!!!!!, sam to še ne pomen d si slovenci use to zaslužmo.naj se sprau na ameriko predvsem!!!ki zavira zmanjšanje emisij.u sloveniji so zime čedali bolj mile pa damo svetu manj kot n vm 0.1% vseh emisij, medtem ko američani 50 al kuk majo pa po 2 metra snega pa washington zmer bel pozim pa za božič sneg tko d s jim zdi use nurmaln.js bi jim dau z božič 30 stopinj na p s fukite.mi tmau pa zmjir nfukamo!!!izrodki amerišk
veljo@email.si
19. 09. 2007 13.26
lenci12 ce bi njih kaj takega doletelo mislim da bi jim zbrihtalo malo njihove butaste betice...eni uzivajo doma,se smejijo,pisejo tumarije in blatijo politiko zraven ki nima veze..drugi pa prezivljajo noci,žalujejo za izgubljeno in se sekirajo za svojo/njihovo prohodnost....MATI NARAVA NAM SAMO VRACA!!!to je sele uvod...do zakljucka pa tako in tako ne bomo prisli...namesto da pistete tumarije se vsedite v avto in pomagajte zrtvam prizadetega...ce ne morete financno pa fizicno...smo le isti narod in ljudje...tudi vam bi pomagali ce bi se vam to zgodilo....saj mislim si... lp...veljo
lenci12
19. 09. 2007 12.18
se strinjam iz lucky luserjem!ne vem kako lahko pišete take neumnosti tukaj gor nekateri pa nimajo več strehe nad glavo halllo!!!!!me zanima kako bi bilo vam če bi vas doletelo kaj takega?
Lahka konjenica
19. 09. 2007 12.15
Kot je sinoči za Mozaik dneva na radiu Ognjišče povedal minister za obrambo Karel Erjavec, da Železniki so brez pitne vode, ker so uničene vse vodovodne cevi. Zato bodo jutri dovažali vodo. Pa tudi pool mesta Železnikov je brez elektrike, zato bodo pripeljali agregate. Toliko samo še za razmislek. Poročilo direkt s terena.
Lahka konjenica
19. 09. 2007 11.58
Moje mnenje je sledeče. Vseh video posnetkov nisem videl, samo kar sem videl je grozno. Ni besede in je lahko tudk bez komentarja. In če že mora niti komentar, naj bo na nivoju čoveka in ne na nivoju živali. Ker zgleda, da igor.gojcic je ravno to. Če bi se vam kaj zgodilo bi takoj zganjali paniko, vik in krik. Sedaj pa lepo sedite v svoji stočlčkih in gledate televizijo in se smejite. Kot mi je včeraj špo mobitelu rekel moj stric, ki je nekam šel za cel teden, da ni važna bolnišnica Franja, važno je sedaj, kako pomagati prebivalstvu prizadetih območij. Vi pa tukaj modrujete. Pojdite raje pomagat, če že ne na teren, pa vsoj solidarni bodite z njimi. IN nesi misliti, da vam ne bodo nekaj vašega dvakoplačevalskega denarja vzeli. Verjetno da. In tudi karitas ter Rdeči križ in drugi bodo poslali položnice za pomoč. In to bi oni morali poslati in mi tudi kaj prispevati. ne pa da skrbiste samo za svoje gnile riti. Pojdite malo v kožo teh ljudi v Železnikih, na Tolminskem, Cerkljanskem in Idrijskem, ter na Štajerskem, v savinski dolini in drugod, da vsega ne naštevam., pa boste ivdeli, ako je ljudem hudo, če niso imeli kje preživeti noč. Nekdo iz severnega dela Primorske, iz bače je rekel za Tv.Slo, da jim je zalilo vse, kar imajo za bivanje, spalnice, kuhinjo, stranišče in denvno sobo. Kaj ni to grozno. zato premislite še nekrat preden vse zlijete in izbruhate tukaj na netu. Zgleda, da ste vsi razni debili in degeni jedni. Zanima me, kje je link od Aureliusa. Zgleda, da je bil tako grozen in podel, da ga je administrator vrgel ven. Pa bre zamere, če sem koga razjezil, ampak tako je moje mnenje.
baki82
19. 09. 2007 11.33
Tudi jaz sem pomagal in še bom, zato vem kako je ljudjem pri srcu ko jih doleti kaj takega, in ravno zaradi tega se mi zdi smešno kakšne komentarje trosijo nekateri tu gor...mislim da če bi si nekateri samo enkrat zamazali roke in zakorakali v visoko vodo več nebi pisali takih bedarij!!!!
Hacker15
19. 09. 2007 11.29
mimogrede, nekateri tudi pomagaMO...
generalpostmail@hotmail.com
19. 09. 2007 11.20
Uf! Mrtvi in pogrešani, ogromna materialna škoda, zastoji v proizvodnjah, itd itd. Narava se spreminja, HVALA AMERIČANOM DA NE PODPIŠEJO KYOTSKEGA PROTOKOLA!
david_off
19. 09. 2007 11.20
igor.gojcic: Ti si res en omejenec. Hoces reci, da nam narava hoce povedati, da moramo komunizem pozabiti...hahahahaha, ja kaj takega pa se. Brezupen primer
baki82
19. 09. 2007 11.19
Res ne razumem kako se lahko ob takih situacijah kregate glede GULAGOV in glede KOMUNISTOV itd...mislim, da bi bilo bolj pametno če bi razmišljali kako lahko posredno ali neposredno pomagati ob takih ujmah in se malo zamisliti kaj lahko stori vsak sam če ga doleti takšna ujma!!
Darth Sidious
19. 09. 2007 11.08
Igor, gasilec naj bi verjetno kr v zraku lebdel v poplavljeni kleti, kajne? Omejenec en. Če si ti tako pameten potem res škoda da nisi gasilec, bi ujme spremenile smer toka, ko bi začutile tvojo prisotnost...od samega strahu
reebitz
19. 09. 2007 11.02
Eni ste pa res bolani, da vse takoj na politiko obrnete. Glih ne vem kaj imajo komunisti veze s tem neurjem. Tisti, ki cele dneve prečepite za kišto in pišete bolane izjave se raje vsedite v avto in pejte pomagat odstranjevat posledice neurja!
Hacker15
19. 09. 2007 10.58
igor.gojcic, kako lahko rečeš kaj takega? franja je kot že omenjeno, spomenik humanosti in naša dediščina. s prihodnostjo se ukvarja na miljone ljudi, zakaj se jih nekaj nebi še z preteklostjo?!? lp
Hacker15
19. 09. 2007 10.52
hudo... res... najbolj mi je žal partizanske bolnice Franje. upam da jim jo bo uspelo vsaj delno obnoviti... katastrofa, škoda je neocenljiva. lp
Smackyx
19. 09. 2007 10.36
Žalostno je, da se je kljub vedenju, kje udarijo hudourne vode, plazovi ter kje so razlivna območja, ravno tam dopustilo, da se gradi!! Kdo izdaja gradbena dovoljenja na takšnih kritičnih območjih? Samo da je denar, BK za posledice!!
Felix2
19. 09. 2007 10.36
andrej.rajh, na kateri zavarovalnici si zaposlen, ker delaš tako reklamo za zavarovalnice? :D
Ramzess
19. 09. 2007 10.36
hackinto="To je šele začetek...narava samo vrača kar ji mi dajemo..." Točno tako, ozaveščenih nič ne preseneti, vsaj ne tako da ne bi mogli razumeti. Narava nam vrača storjeno, vzpostavlja ravnovesje v okolju in se pripravlja v prehod v novo dobo. Res je, še huje bo, pa saj vemo zakaj. "Partizanske bolnišnice Franja ni več", kot bi bral zadnje slovo. Ali razumemo kaj nam hoče narava povedati. Končajmo s preteklostjo in se začnimo ukvarjati s prihodnostjo. "Zaradi električnega udara in vode v kateri je stal, je 31-letni gasilec, utrpel zastoj srca in na kraju umrl." Kako lahko GASILEC (tale je bil svež verjetno) naredi tako neumnost. Pa ne opravičujte mi tega, ker je človek, ali ker se to lahko zgodi vsakemu, za to je že prepozno.
andrej.rajh@ibe.si
19. 09. 2007 10.09
Žalostno je, da večina lastnikov nepremičnin plačuje za zavaoravnje svoje lastnine bistveno manj kot za RTV prispevek. Zakonsko bi moralo biti urejeno (tako kot za avtomobilsko zavarovanje) vsaj zavarovanje objektov za škodo, ki jo objekt lahko povzroči tretjim osebam. Pravtako bi moralo biti predpisano zavarovanje zgradb (vsaj večstanovanjskih) za škodo, ki jo povzročajo naravne ujme.
Darth Sidious
19. 09. 2007 09.59
Tomaž, RIP, pogrešali te bomo
Apocalypse
19. 09. 2007 09.33
To je šele začetek...narava samo vrača kar ji mi dajemo..