Slovenija

FOTO in VIDEO: Po neurju obup in solze

Ljubljana, 15. 07. 2008 08.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min

Podrta drevesa, odkrite strehe, poplavljene kleti; vse to je bilanca nekajdnevnega neurja, ki je prizadelo Slovenijo in po katerem si številni Slovenci, ki jim ujma ni prizanesla, še dolgo ne bodo opomogli.

Slovenska Karitas zbira sredstva za pomoč prizadetim v neurju na TRR: 02140-0015556761, sklic: 00 6220, namen: neurje. Rdeči križ Slovenije pa na TRR: 03100-1111122222, sklic 98615, s pripisom Ujma 2008.

Neurja, ki so pustošila po Sloveniji v zadnjih dneh, so prizadela številna območja, najbolj prizadeta so si že ogledali tudi predstavniki zavarovalnic, ki odškodnino obljubljajo že v naslednjih dneh.

Zavarovalnica Maribor je prejela že več kot 2.000 zahtevkov, pričakujejo pa približno 7.000 škodnih primerov. Nastalo škodo pri njihovih zavarovancih pa skupno ocenjujejo na 3.000.000 evrov. Poudarili so, da gre za grobo oceno, saj cenitev še poteka. Na teren so poslali vse svoje razpoložljive cenilce, poklicali pa so tudi zunanje sodelavce. Na ogled se je tako odpravilo okoli 130 usposobljenih cenilcev, ki so že opravili preko 500 ogledov in ocenitev prvih škod tudi že zaključili. V pomurski regiji so nekatere odškodnine danes že izplačali, večje število odškodnin pa bo izplačanih jutri.

Na zavarovalnici še vedno pozivajo, da zavarovanci škodo prijavijo v čim krajšem možnem času s pomočjo brezplačne telefonske številke 080 19 21, preko spletne strani www.zav-mb.si ali na najbližji poslovni enoti. Na podlagi ocene škode in vse potrebne dokumentacije bo zavarovalnica zahtevek izplačala v roku enega do dveh delovnih dni, so še dejali na omenjeni zavarovalnici.

Zavarovalnica Adriatic Slovenija ima svoje cenilce na terenu, prijave škode pa dežujejo že ves dan. Nekateri oškodovani predeli so že ocenjeni, drugi popisani, vendar je to dolgotrajen postopek, saj je škoda nastala po skoraj celi Sloveniji. Ko je škoda ocenjena, zavarovanci dobijo odškodnino v nekaj delovnih dneh, težko pa je tako zgodaj oceniti, koliko ljudi, zavarovanih pri omenjeni zavarovalnici, je bilo prizadetih v neurjih.

Posledice neurja na Črnivcu pri Gornjem Gradu
Posledice neurja na Črnivcu pri Gornjem Gradu FOTO: Anže Zavolovšek

Svetujejo, da je potrebno preprečiti nastajanje nove škode (npr. pokritje strehe, da ne bi bila dodatno poškodovana) in da škodo fotografirajo. S prijavo pa ni potrebno hiteti, saj to lahko storijo tudi v prihodnjih dneh in prihodnjem tednu. Pri zavarovalnici imajo tudi pojačane ekipe, tako da bo ves postopek ocenjevanja škode potekal hitro, kolikor je to le mogoče.

Zavarovanci lahko škodo prijavijo na poslovno enoto, svojemu zavarovalnemu zastopniku ali agenciji. V nujnih primerih lahko zavarovanci (fizične osebe) za popravilo škode pokličejo tudi brezplačno številko stanovanjske asistence 080 28 28 ali 080 11 10, ki je brezplačno vključena v stanovanjsko zavarovanje AS in ki zavarovancu uredi in krije prihod obrtnika (npr. električarja, zidarja, steklarja) in ima plačano tudi prvo uro njegovega dela.

Grawe Zavarovalnica je dobila okoli 50 zahtevkov, v toku dneva pa jih pričakuje še približno 100. Tudi oni zavarovancem svetujejo, naj škodo fotografirajo, priporočljivo pa je tudi, da jo čim prej prijavijo. Sicer velja, da mora biti škodni zahtevek vložen v roku treh dni, a zavarovalnica obljublja, da bo zahtevke sprejemala tudi kasneje. Zavedajo se namreč, da so ljudje ob takih dogodkih prizadeti in potrebujejo nekaj časa, da ob veliki škodi ugotovijo, kaj imajo zavarovano pri kateri zavarovalnici. Tudi njihovi cenilci te dni intenzivno delajo, zavarovanci pa po cenitvi, v primeru, da nejasnosti ni, odškodnino lahko pričakujejo v roku dveh delovnih dni.

Premier Janša je povedal, da so zavarovalnice že sporočile podatke o nastali škodi. Teh prijav je po njegovih besedah preko 7.000, odškodninskih zahtevkov pa za več kot 10 milijonov evrov, pri čemer pa to še ni dokončna številka, saj se podatki še zbirajo. O prvih ukrepih se bo vlada pogovarjala že na četrtkovi seji, je zatrdil Janša.

Generali Zavarovalnica je prav tako zaposlena zaradi posledic neurij. Škodo je zaenkrat prijavilo približno 250 ljudi, pričakujejo pa še med 300 in 350 prijav. Pravijo, da je celotno škodo težko oceniti, predvidoma pa ne bo manjša od 200.000 evrov. Tudi njihovi cenilci so na terenu, zavarovance pa pozivajo, naj čim prej prijavijo škodo. Obljubljajo, da zaradi zamude pri prijavi njihove stranke ne bodo izgubile pravic iz zavarovalne pogodbe. Denar bodo izplačali v zelo kratkem času po ocenitvi škode.

Zavarovalnica Tilia, ki je v skoraj 100-odstotni lasti Pozavarovalnice Sava, je opravila preliminarno oceno škod iz naslova nedeljskega neurja, znaša pa med 130.000 in 150.000 evri.

V kolikor končne ocenjene škode Zavarovalnice Tilia ne bodo bistveno presegle navedenih zneskov, škodni zahtevki zavarovalnice iz naslova neurja z dne 13. julija ne bodo pomembno vplivali na poslovanje Pozavarovalnice Sava oz. njene skupine. "Pozavarovalnica Sava zaenkrat še ne razpolaga z oceno škodnih zahtevkov iz predmetnega dogodka od drugih slovenskih cedentov, ki imajo sklenjene pozavarovalne pogodbe z našo družbo," so navedli.

Slovenska Karitas je že namenila 70.000 evrov za najnujnejšo pomoč najbolj prizadetim družinam, hkrati pa je začela tudi akcijo za pomoč prizadetim.

Rdeči križ Slovenije (RKS) je za takojšnjo pomoč najbolj prizadetim v neurjih danes namenil 70.000 evrov, so sporočili iz RKS ter pozvali posameznike in organizacije k čim večji solidarnosti. Sredstva, ki so jih prizadetim namenili danes, so odobrena iz sklada solidarnosti.

Od srede naprej bo možno sredstva prispevati tudi tudi preko SMS sporočil s ključno besedo "ujma" na številko 1919. Vsi uporabniki Mobitel GSM/UMTS bodo s tem sporočilom prispevali en evro, družba Mobitel pa se v celoti odpoveduje prihodkom iz naslova dohodnih in odhodnih sporočil.

Slovenska stranka na avstrijskem Koroškem Enotna lista pa je pripravila dobrodelno akcijo Sosed pomaga sosedu, s katero želi pomagati Slovencem pri sanaciji škode, ki je po nedeljskem neurju nastala na stanovanjskih objektih, na kmetijskih in gozdnih površinah.

Škoda je ogromna

Natančna ocena gmotne škode še ni znana. Po do sedaj zbranih podatkih je po Sloveniji poškodovanih 300 stanovanjskih hiš in drugih objektov. Poškodovane so tudi šole, najhuje v Vodicah in Kamniku.

Predstavnik Agencije RS za okolje (ARSO) Brane Gregorčič je dejal, da prve nove nevihte lahko pričakujemo že v četrtek. "Glede na to, da vemo, da so ujme že od nekdaj ogrožale naše kraje, je smiselno razmišljati o tem, da svoje imetje zavarujemo pri zavarovalnici, kajti to je največji garant, da bomo v primerih, da bo prišlo do škode, dobili to škodo nekako povrnjeno,“ je še dodal.

Neurje v Lenartu
Neurje v Lenartu FOTO: Miran Novak

Gozdarska stroka ocenjuje, da je na območju Zgornjesavinjske doline neurje uničilo za okrog 100.000 kubičnih metrov lesa, kar pomeni, da je poškodovanih okoli 500 hektarov gozdov, od tega je 100 hektarov popolnoma uničenih. Posledice bosta čutili najmanj dve generaciji. Potrebno bo namreč na novo zasaditi drevesa in čakati več desetletij, da se gozd obnovi.

Več kot polovica škode je nastala v Prekmurju, kjer celo ocenjujejo, da jim je nedeljsko neurje povzročilo najhujše razdejanje v zgodovini. Med drugim je uničilo velik del pridelkov, predvsem koruzo, pšenico, krompir in buče. Hudo je bilo tudi na širšem območju Maribora, Celja, Nove Gorice in Ljubljane.

Ker tovrstni dogodki lahko povzročijo ogromno materialno škodo, je v določenih primerih predvidena tudi državna pomoč. Statistični podatki sicer kažejo, da so Slovenijo v obdobju od leta 1994 do 2006 poleg potresa najhuje prizadele poplave, požari, suše, neurja in toča.

Močan veter je odkrival strehe.
Močan veter je odkrival strehe. FOTO: PGD Moste


Murska Sobota s številnimi poškodovanimi stavbami

V Murski Soboti je nastala precejšnja gmotna škoda. Samo na infrastrukturi je po prvih podatkih nastalo za več kot 60.000 evrov škode. Poškodovanih je bilo 53 objektov. V Kupšincih pa so bile poškodovane tri osebe v prostorih krajevne skupnosti, v katere je s sosednjega objekta med prireditvijo skozi okno priletela kritina.

Neurje je veliko škode povzročilo tudi v mestnem parku v Murski Soboti, ki je do nadaljnjega zaprt, z njegovo sanacijo pa bodo pričeli v prihodnjih dneh. Kot je pojasnil poveljnik Civilne zaščite Stanislav Wolf, so veliko škodo ugotovili tudi na kmetijskih površinah, kjer je toča uničila skoraj 80 odstotkov pridelka.

Nedeljsko neurje je gasilcem, ki so občanom skušali čim prej pomagati s folijo za začasno prekrivanje razkritih streh, povzročilo veliko težav, saj je bil na večini cest naplavljen gramoz, tako da so bile ceste neprevozne. Zaradi velikega števila poškodovanih objektov, so v prvih urah gasilci najprej posredovali tam, kjer je obstajala nevarnost za življenje ljudi in živali.

V Kamniku gasilci popravljajo strehe.
V Kamniku gasilci popravljajo strehe. FOTO: Boštjan Košir

V sredo se bo na teren odpravila komisija, ki bo popisovala škodo na kmetijskih površinah. Murskosoboška občina ima v svoji proračunski rezervi v primeru naravnih nesreč na razpolago 150.000 evrov, vendar so ta sredstva namenjena predvsem za pomoč občinskim uporabnikom, kot so šole in vrtci. Nekaj sredstev bo možno zagotoviti tudi iz naslova proračunskih rezervacij, ki se štejejo kot nepredvideni odhodki.

Kamnik utrpel ogromno škode

Na območju Kamnika se nadaljuje ogled posledic in ocenjevanje škode. Najbolj nujna sanacija, ki ljudem zagotavlja normalne življenjske pogoje, je v večji meri že končana. V ponedeljek je na območju Kamnika delalo preko 170 gasilcev, ki so pomagali pri prekrivanju streh in spravilu lesa. Vse stanovanjske hiše, ki so v neurju izgubile streho, so vsaj začasno prekrite in manjše ponedeljkove nevihte tako niso povzročale novih težav. Ponekod so se lotili tudi že trajne sanacije z menjavo strešne kritine.

Na območju krajevne skupnosti Črna naj bi po doslej zbranih podatkih ujma povzročila največ škode v občini Kamnik, saj je v naselju Gozd veter uničil strehe 38 stanovanjskih objektov in devetih gospodarskih poslopij. Ena petčlanska družina ima tako uničeno hišo, da ni primerna za bivanje in jo bo potrebno popolnoma sanirati oziroma na novo urediti. S strani civilne zaščite bo družina dobila bivalni kontejner. "Celovite ocene škode še ni, vendar pa bo številka strahovita," meni župan Kamnika Anton Tone Smolnikar.

Posledice neurja v Kamniku
Posledice neurja v Kamniku FOTO: Rok Markuš

V občini Vodice so zaščitni ukrepi že izvedeni. Na številnih stanovanjskih hišah poteka tudi trajna sanacija in zamenjava strešnih kritin. Po tem, ko so si škodo ogledali zavarovalniški agenti in cenilci, so namreč že na delu razpoložljivi tesarji in krovci, ki bodo poskušali izkoristiti nekoliko lepše vreme.

Problem je le tam, kjer hiše niso bile zavarovane. Čeprav je bilo poškodovanih kar okrog 80 hiš, celotna škoda ne bo tako velika kot v kamniški občini.

Celotno ostrešje je odneslo le iz osnovne šole, ki je tudi najbolj poškodovana stavba v celotni občini Vodice. Od srede pa do sobote bodo potekala nujna sanacijska dela in bolj trajna zaščita z začasno streho, ki bi morala zdržati približno mesec dni. Za telovadnico se namreč že zbirajo predračuni in ponudbe, tako da bi konec naslednjega tedna že lahko začeli s prenovo poda in ostalih telovadnih elementov, kasneje pa bi sledila še sanacija ostrešja.

Vendar kaže, da bo celoten strošek sanacije precej višji od sprva predvidenih 300.000 evrov, saj bo samo za tla v telovadnici potrebno nameniti okrog 70.000 evrov. Pri tem občina pomoč pričakuje s strani ministrstva za šolstvo in šport, na katerega bodo predstavniki občine po nasvetu ministra Milana Zvera poslali tudi vlogo.

Ponedeljkova toča povzročila dodatno škodo

Toča v Šempetru pri Gorici
Toča v Šempetru pri Gorici FOTO: Aljaž Božič

Ponedeljkovo neurje s točo je po prvih ugotovitvah v občini Šempeter-Vrtojba povzročilo 11,5 milijonov evrov škode, a ta še ni dokončna. Ker je bilo poškodovanih precej salonitnih streh, je tamkajšnji župan Dragan Valenčič dogodek označil za manjšo ekološko katastrofo. Prava podoba se bo pokazala šele po prvem dežju in ko se bodo ljudje vrnili z dopustov, je še dodal župan. "Daleč od tega, da bi bila to končna številka. Treba bo pregledati vsako streho posebej," je opozoril.

Toča je poškodovala preko 76.000 kvadratnih metrov streh na 27 industrijskih in obrtniških obratih, prekritih s salonitno kritino, kjer je škode za 4,4 milijona evrov. Na preko 300 avtomobilih znaša škoda šest milijonov evrov, 50.000 evrov pa na strehah desetih stanovanjskih hiš. Dodaten milijon evrov znaša neposredna škoda na kmetijskih površinah.

Sicer pa 25 gasilcev nadaljuje z intervencijo, ki naj bi se zaključila jutri, ko bo na terenu 30 gasilcev. Danes so se ukvarjali predvsem s prekrivanjem 1600 kvadratnih metrov strehe na Iskri Avtoelektirki, kjer jim težave povzroča veter.

Huda škoda pa je tudi v vinogradih, saj je med 10- in 80-odstotno poškodovanih 700 hektarov površin. Toča je v nekaterih nasadih breskev vzela ves pridelek, skupaj pa je na 170 hektarih nasadov breskev, hrušk in kakija škoda med 30- in 100-odstotna. Pšenice se ponekod sploh ne splača žeti, 200 hektarov koruznih polj je utrpelo 40 odstotkov škode, medtem ko je v celoti uničen pridelek zelenjave na 30 hektarih v Šempetru pri Gorici.

Poleg avtomobilov so uničena tudi letala.
Poleg avtomobilov so uničena tudi letala. FOTO: Marko Ulčar

Na Krasu pa je nedeljsko neurje poškodovalo med 350 in 380 hektarov vinogradniških površin, predvsem na območju Dutovelj, Kazelj, Tomaja, Križa in Šepulj, škoda po posameznih vinogradih pa je tudi do 90-odstotna.

Tudi na Krasu je toča povzročila precejšnjo škodo v vinogradih. Poleg 380 hektarov vinogradov, ki jih je poškodovala v noči na ponedeljek, je v ponedeljek popoldan na območju komenske občine klestila še na 100 hektarih. Najhuje je na območje Brestovice pri Komnu, kjer je škoda 95-odstotna.

Sicer pa po besedah vodje sežanske izpostave kmetijsko-svetovalne službe Milene Štolfe veliko težavo predstavlja zlasti poškodovan les na trti, kar pomeni, da se bodo posledice poznale tudi na pridelku v prihodnjih letih.

Toča je klestila tudi na območju Šempetra in Vrtojbe.
Toča je klestila tudi na območju Šempetra in Vrtojbe. FOTO: Katjuša Dolničar

Arboretum Volčji Potok hudo poškodovan

Arboretum Volčji Potok bo po besedah predstavnice Melite Miš vsaj en teden zaprt, saj je potrebno odstraniti podrto drevje in veje, ki bi lahko ogrožale varnost obiskovalcev. Po prvih ocenah je veter podrl kar 400 do 500 dreves, med katerimi so tudi redke vrste, ki so imele posebno vrednost in ki jih ni mogoče nadomestiti v kratkem času, saj so bila nekatera stara tudi 70 let. Takega neurja v arboretumu ne pomnijo. Najhujši doslej je bil zimski polom, v katerem je bilo v gozdu uničenih 20 dreves.

Ker arboretum kot javni zavod, ki ohranja naravno in kulturno dediščino, spada pod okrilje ministrstva za kulturo, so na ministrstvo poslali prošnjo za finančno pomoč. Kakšna je škoda sicer še niso uspeli oceniti, saj je težko dati oceno za podrto redko drevo, za kakršnega bo trajalo več desetletij, da bo ponovno krasil arboretum. Kljub temu bo park ponovno odprl svoja vrata takoj, ko ne bo več nevarnosti za obiskovalce in bodo poti očiščene.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (86)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

neich
16. 07. 2008 08.08
ricardo je tko...tut tle u bližini mene so ble učasih....sm politikom si itak j.....tok d so rai ukinl..pa so tiste rakete velik pomnagale učas... Lp
ptuj123
16. 07. 2008 07.16
to je komaj zacetek!!!! Mati narava pripravlja zadnji udarec,ki bo se letos!!!!
ricardo
15. 07. 2008 23.31
POLONS : Imeli pa jih ne smejo več uporabljat.. v parlamentu so baje sprejeli tak zakon že pred parimi leti... nažalost
Flamini14
15. 07. 2008 23.31
Se strinjam s tabo, tivanu1.
ricardo
15. 07. 2008 23.30
sladoledcebula: dej mudel malo odrasti pol se pa pogovarjej tkole pa ne žali... sploh pa nimaš pojma kje sem jaz doma ,in nisem žabar samo za informacijo... nauči se olike pa nazaj v šolo da se boš lahko malo naučil do kam segajo slovenske meje in kaj slovenci sploh imamo... če ti pa ni za v šolo it pa pridi do mene pa ti bom eno na uč povedal! luzer mladoleten...me zanima kako bi piskal če bi vam odneslo streho ali podrlo svinjak v katerm živiš...jaz pa sočustvujem z vsemi ki jih je prizadelo neurje in jim pomagam kakor se le da... danes sem bil cel dan na Gozdu in pomagal, ti pa si sedel doma in si si komaj izmislil ta bedasti komentar... mislim BREZ BESED !!! pa lep pozdrav sladoledcebula 15.07.2008, 11:13 ricardo a je ljubljana kamnik slovenija?? zasavje štajerska pa bosna? tipično za žabarje če je pri vas pol gozda šlo še ne pomeni da je enako po vsej *normalni* in ne purgerski sloveniji
tivanu1
15. 07. 2008 22.44
skoraj me je sram da se slovenec...ljudje so obupani, vi pa se sedaj o politiki prerekate, kot da so politiki za to krivi
pijanec22
15. 07. 2008 22.35
Povprečne mesečne bruto in neto plače za maj 2008 so se tako v primerjavi z aprilom 2008 realno znižale za 0,7 %.
Heinke
15. 07. 2008 22.28
A niso imeli včasih raket proti toči?
kleki89
15. 07. 2008 22.14
ivan.vindis kreten z možgani podobnimi kuri
Golcar
15. 07. 2008 21.35
z dopusta sm prsou v upostoseno vas :(
srecnii
15. 07. 2008 21.16
Neverjetno, katastrofa, samo to lahko rečem. To neurje je šla ravno nad nami skozi vas v tiste kraje, ki jih je najbolj prizadelo (kamnik). Pri nas smo jo dobro odnesli, vse je ostalo na svojem mestu in nič ni poškodovanega. Toče pri nas že en pominim dolgo časa, nazadnje je res bila pred leti, ampak zgolj 1 cm debela, nikoli pa resnično ne pomnemo o velikosti oreha oz.teniških žogic.
Prvo Borec
15. 07. 2008 19.25
Stratus007 s tečajem za obramboslovje, kjer so ga učili samoupravljanje in ostalo, kar je zraven spadalo in to je za Vas izobrazba. To je nekaj takšnega, kot da bi šla računovodkinja malega podjetja za finančnega ministra.
ivan.vindis@gmail.com
15. 07. 2008 19.05
Če bi človek vedel in če bi bilo možno, bi se bilo zelo dobro pred štirimi leti zavarovati pred JJ in SDS :))
Torpedo
15. 07. 2008 18.54
Stratus...če se omejim samo na nekatere tvoje cvetke oz. protiargumente: - če se nekdo spozna na orožje, še ne pomeni, da lahko na naš račun z njim mastno služi denarce, sploh če je to obrambni minister, voljen s strani ljudstva - vinjeti so pač lepa predvolilna gesta kakorkoli pogledaš....to je nekako enako, kot bi rekli ljudem, da zadnje leto pred volitvami nebi plačevali davkov - če si nekdo ŽELI, to še ne pomeni, da je treba kršit zakone ..treba je prevetrit policijo, odstavit nekatere ljudi v policiji, ne pa kratit osnovne državljanske pravice..kje so bili policaji, da bi strpal težavne rome v zapore? ne moreš kar selit folk, sej nismo nomadi - kar se tiče inflacije...prejšnja vlada jo je s težavo spravila u normalne meje, JJ jo je za šalo sesu...tolk o uspešnosti obvladovanja inflacije..hvalisanje o gospodarski rasti se pa sesuje, ko pogledamo delavce z minimalnimi plačami in ko vidimo, koliko so se zvišale plače v primerjavi z rastjo cen, da ne govorimo o nafti - vesel sem, da se strinjava vsaj glede ekipe JJ
Stratus007
15. 07. 2008 17.34
Protiargumenti smashu2004: - JJ je obramboslovec. Verjetno en in edini ki je bil pravilno postavljen kot minister za obrambo (takrat še v prvi vladi) s pravo izobrazbo. Če ma kdo kaj pojma kar se orožja tiče ga ma on... - cro politika je bla vedno na isti ravni ali po domače na zahodu nič novega - vinjete smo si želeli in jih dobili - z ministri se pa čis strinjam :D - strojanove je želel izselit cel okoliš, zakaj že? verjetno ker so fejst fantje... - JJ je edini strahopetec ki je poslal specialce na mejo - Ja tukaj se pa spet strinjama. Bavčar je recimo poslal samo protestno noto ko so nam razdejali ambasado v Beogradu. Smešno :D - inflacijo smo pa tko in tko vedno meli. Prejšnja vlada jo ni in ni znala zajeziti tko da je bil JJ do zdaj najuspešnejši.
Torpedo
15. 07. 2008 17.05
JJ katastrofe: - trgovina z orožjem - z cro politiki mu je uspelo oz. mu uspeva kot mu ustreza skregat dva naroda - nategovanje ljudstva z volilnimi potezami kot so vinjete..skrajno nategovalsko - uspelo mu je sestaviti vlado, v kateri je 80% ministrov nesposobnih oz. ne vedo kaj počnejo (razen viranta in žerjava seveda) - podprl je dejansko kršenje državljanskih pravic slovencev na svoji zemlji (strojanovih) s strani policije - popušča pri meji na naš račun ker ga drugi lahko izsiljujejo zaradi orožarskih in podobnih poslov..skratka strahopetec, ki se mu gre samo za oblast - v njegovi vladi je najbolj nesposoben zunanji minister na planetu, ki nima niti enga samga jajca, kaj šele da bi imel dva...slovenci smo zanj zadnja skrb, sam da smo u EU - inflacija, gospodarska rast?!? - in še in še...
Stratus007
15. 07. 2008 16.13
:) Fora Ferdox :D
ferkritik
15. 07. 2008 16.11
ja spet ste najdl krivca za nesreče...:) tipično slovensko...enako kot v politiki : važno da se ve kdo je krive in NE kako krivdo popraviti !! MI VSI SKUPAJ HOMOSAPIENSI smo krivci tistega kar sedaj gledamo, poslušamo, ...
Ferdo Crni
15. 07. 2008 16.09
Ja. Če Pahor zmaga bodo Darfurske sirote nedvomno vsaj za kanček debelejše. Vsaj zdelo se nam bo tako a ne? :-)
Stratus007
15. 07. 2008 16.07
Ja za vse je kriv Janša pa za lakoto v Afriki tudi.