Slovenija

FOTO in VIDEO: Toča poškodovala strehe, vozila in uničila vrtnine

Sevnica/Ljubljana, 02. 09. 2011 18.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Neurja so zajela Koroško, Štajersko in Dolenjsko. Toča je povzročila nekaj škode na vozilih in vrtninah. Zaradi močnih padavin je bil oviran tudi promet. Ponekod je težave povzročala meteorna voda, ki je poplavljala.

Toča v Sevnici 2 - 2
Toča v Sevnici 2 - 2 FOTO: Sara iz Sevnice

Občino Sevnica je zajelo hudo neurje s točo in poškodovalo streho stanovanjskega objekta. Sevniški prostovoljni gasilci so streho prekrili s folijo. Voda je na cesto Sevnica–Zavratec nanosila kamenje, vendar so cestne službe nanose že počistile. Kot je še sporočila bralka, je bila toča velika kot oreh. Povzročila je škodo na avtomobilih in uničila vrtnine, je še povedala.

Neurja so zajela tudi Celje, Laško, Velenje, Savinjsko dolino, Zasavje in Ptuj. Toča pa je klestila tudi v Posavju. O neurjih so poročali tudi s Koroške.

Zaradi močnih padavin je bil promet oviran na večjem delu Štajerske, je poročal prometnoinformacijski center. Zaradi podrtega drevesa je bil celo zaprt vozni pas na pomurski avtocesti pred priključkom Lenart v smeri Murske Sobote.

V občini Radlje ob Dravi so se zaradi močnega neurja drevesa podrla na magistralno cesto iz smeri Radlje ob Dravi proti mejnemu prehodu z Avstrijo Radelj. Posredovati so morali gasilci PGD Radlje ob Dravi, piše na spletni strani uprave za zaščito in reševanje.

V naselju Dolič v občini Mislinja in na Ptuju so poplavile meteorne vode. V Doliču so posredovali gasilci PGD Dolič, ki so izčrpali vodo v kletnih prostorih stanovanjske hiše. Težave zaradi meteorne vode so imeli tudi v Hajdini, v Staršah, v občini Kidričevo, na Meljski cesti in Čufarjevi ulici v Mariboru in v Velenju, kjer je zalilo podhod. V Slovenski Bistrici je meteorna voda zalila podvoz na cesti Pragersko–Ptuj. V občini Kidričevo je veter podrl nekaj dreves. Padla drevesa so povzročala tudi težave v prometu v Trnovski vasi.

V občini Prevalje na Suhem vrhu pa se je zaradi udara strele vnel požar. Posredovali so gasilci PGD Prevalje. Tudi v Zg. Kungoti je strela, ki je udarila v drevo, zanetila požar.

V Celju je zaradi zamašenih odtočnih jaškov na strehi tiskarne Ino d.o.o na Cesti v Trnovlje meteorna voda zalila podstrešne pisarne.

V Moravčah je veter odkrival strehe. V Litiji pa se je podrl telefonski drog, zamašila se je cev hudournika, čez cesto na Bevkovi ulici pa je padlo drevo. V Mengšu je veter poškodoval strehe petih objektov in porušil drevo.

Dežurni meteorolog iz Agencije RS za okolje (Arso) Janez Markošek je potrdil, da se je neurje premikalo iznad vzhodne Slovenije proti Hrvaški.

Kot je še dejal Markošek, lahko jutri pričakujemo suho vreme. Precej jasno bo, le zjutraj bo ponekod po kotlinah kratkotrajna megla. Najnižje jutranje temperature bodo od 9 do 16, ob morju okoli 19, najvišje dnevne od 26 do 31 stopinj Celzija. Tudi pri vseh naših sosedih bo večinoma sončno.

Sončno in jasno vreme se bo nadaljevalo še v nedeljo dopoldne. Pooblačilo se bo šele popoldne. Lahko se bodo pojavljale krajevne plohe in nevihte. Še vedno bo precej vroče. V ponedeljek se bo vreme poslabšalo, padavine bodo predvidoma zajele celo Slovenijo. V torek pa naj bi bilo spet suho vreme.

KOMENTARJI (61)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tejcaaax3
03. 09. 2011 13.22
V Slovenski Bistrici je meteorna voda zalila podvoz na cesti Pragersko–Ptuj. toti smotani podvoz je vedno zalit kadar gre dež zakaj ker so se pametni ljudje ko so delali cesto odločili za podvoz čeprav se ve da je tu predvsem mokro področje in da vode kolko češ ampak jim je bilo predrago delat nadvoz zato pa lahko ob vsakem dežju pišejo da je ta podvoz zalit
Mawsyy
03. 09. 2011 11.38
tinka90
03. 09. 2011 11.20
tut mi bi lahko mel obrambne avijone, ki bi pregnal točo, ampak zgleda d morjo zavarovalnce še naprej kasirat..katastrofa!
Marcel Korošec
03. 09. 2011 10.01
folk to je narava in naravno,neglede če smo jo kaj spremenili je pač toča naravni pojav !!!
P-oldek
03. 09. 2011 09.04
Odpovejmo se bedastim referendumom, zahtevajmo od poslancev, da opravijo svoje delo in denar za referendume porabimo za obrambo pred točo. Sicer pa potratni politiki veliko denarja zapravijo za različne bedarije, namesto, da bi ga namenili z obrambo pred točo. Obrambo pred točo je potrebno urediti na nivoju države in ne po občinah.
dajno
03. 09. 2011 08.54
Gremo proti ledeni dobi (ne pa globalno segrevanje, kot velika večina bučke lušči) in na menjih delih so vedno burne spremembe.... še par tisoč let pa bo spet poledenitev..
Branka Mari?i?
03. 09. 2011 08.53
ja ce se gozd skrc na napacnem mestu in siri na drugem mestu to za tisti predel, kjer je bil skrcen zal ne pomaga je tako ali ni tako.... Heh ves glede pomoci je takle, stroskovno predrago, da bi se vozila, z enega konca slo na drugi konec slo, mam prenizko placo, ker mi drzava prevec vzame od place, ko bo manj davko pa z veseljem prispevam, in se odpeljem na drugi konec drzave. Placujem drzavi tudi za te zadeve tako moj delez od place dobijo, ce ga pa pokradejo je pa to njihov problem, jaz delam prispevam v proracun toliko kot zahtevajo, zdaj naj pa nasi poskrbijo da bo denar prisel v prave roke. To ni moja naloga, niti moje poslanstvo, ce bii se kaj zgodilo v nasem kraju pa vedno z veseljem pomagam ..... . Sej mamo javno upravo, ki jo financiramo pa naj gre ona pomagat.... (pa vse gasilce, policaje, pa se vojsko)
SonyGirl
03. 09. 2011 08.39
@branka20: noben se pa ne vprasa kaj je vzrok za to, da je prislo do taksnega neurja: A ti to resno al kaj? Ko da ma Slovenija svojo atmosfero in da je naše vreme povsem ločena enota. Im povrhu tega, da lahko mi sami odrejamo kakšno vreme bomo imeli. prepoved krcenja gozdov na celotnem ozemlju nase drzave in vrnejo vse hribcke v prvotno stanje pred vinogradi. Naš gozd se širi in ne krči. Nekoč obdelovalne površine se pogozdujejo. Sam tolk, da boš vedla. Huh skoda k sm bla na obali, ker obozujem neurja in obcudujem mogocnost narave, proti kateri se clovek nikdar ne bo mogel braniti, defnitivno pa ne s taksnim odnosom, kot ga imajo ljudje zdaj.... Mislim, da na prizadetih območjih rabijo kakšne roke viška za delat. Lahk greš pomagat.
Branka Mari?i?
03. 09. 2011 08.18
Mislim, da bi se vsak moral vprasati, kaj je bilo prej na ozemlju, kjer stoji zdaj njegova hisa, njegov vinograd, pa bi mogoce prisli kdaj do bolj pametnejsih zakljuckov..... Vsi se samo pizdijo ko pride neurje, noben se pa ne vprasa kaj je vzrok za to, da je prislo do taksnega neurja. Namesto, da se nasi ubadajo z druzinskim zakonikom, in pa nekimi ekoloskimi zakoni, naj sprejmejo zakon za prepoved krcenja gozdov na celotnem ozemlju nase drzave in vrnejo vse hribcke v prvotno stanje pred vinogradi... Pa bomo potem videli, ne pa da sprejemajo neke eko zakone, k so samo lari fari in vsi vemo da je clovek min onesnazevalec. Napakaa clovestva je v krcenju gozdov in unicevanju narave, vsii dobro vemo da plini, ki jih clovek spusti v ozracje predstavljajo le 5% vse onesnazevalcev, in da je glavni krivvec za globalno segrevanje ravno sonce.... Huh skoda k sm bla na obali, ker obozujem neurja in obcudujem mogocnost narave, proti kateri se clovek nikdar ne bo mogel braniti, defnitivno pa ne s taksnim odnosom, kot ga imajo ljudje zdaj....
evasle
03. 09. 2011 08.05
Na televiziji je kmet lepo povedal, da ni bilo pri njih toče, ker so blizu avstrijske meje in tam oblake "razbijajo" z letali. Pri nas pa občine za to niso zainteresirane, pa vsako leto toča uničuje. Denarja za letala ni, za vse tiste bedarije, ki jih po občinah zganjajo, pa je. Kako kmetje lahko to dopustijo? Državi bi moralo biti v ponos, da kmetijstvo cveti, ne pa trgovci in česen s Kitajske.
ferpob
03. 09. 2011 08.00
bog nima nič s tem :)
šala bajzer
03. 09. 2011 07.56
Še pre malo nas bog kaznuje, da bi le tega več blo všeč mi je
divus
03. 09. 2011 07.23
resenik- protitočne avione imamo vendar vsakič, ko toča uniči nas potolažijo, češ, da nekako občine niso zainteresirane za to obrambo, saj se mora plačat, nekaj pa zahteva tudi mariborsko letališče, tako, da se lahko samo križamo, molitve ne pomagajo.
resenik
03. 09. 2011 07.06
kje so protitočni avijoni to potrebujemo ne pa patrij
civitasstain@gmail.com
03. 09. 2011 05.21
Ja, ja. Se drugim smejat ob naravnih katastrofah je pa višek podlosti. Vsakega lahko doleti, pa tudi tebe! Se kaže značaj naše slovenske mladine. Si nekateri mislite, saj bomo pa kupil. Seveda s socialno podporo. Se še bo vam enim spremenilo, ko bomo moral drugim državam plačevat, za domače prebivalstvo pa nebo denarja. Sram vas bodi!!!!!!!!
jakac8
03. 09. 2011 03.01
Hja, ne se hvalit kjer je niste imeli.. Mi jo tudi letos kar dobro odnesli tukaj kjer sem doma..tam, kjer vinograd smo jo fasali tm v juniju,,, Imeli pa 8 in 13 let nazaj tako kot jajce in tkrat bilo res hudo, zato vem kako je tem ljudem, ki so ves pridelek izgubili.. Žal se nekaj čudnega dogaja, ker vedno najhujša toča tolče kjer je precej polj...tu, nekaj smrdi..kot, da se hoče uničit še tisto tistim ljudem, ki se še borijo in kaj pridelajo, že za tako siromašno slovensko samooskrbo... Ne vem no..eni se norca delate, a se ne zavedate kake posledice ima lahko to za nas, vaše otroke in še naprej.. Se zavedate, da bo že za nas premalo hrane..se sploh zavedate, da že naši otroci bodo lahko stradali kot sedaj stradajo v Afriki?..Verjetno se ne in boste napisali, da sem nor.. Kaj boste dal otrokom fuzbal jesti??...ccc...kako pokvarjen narod živi med nami...sram me je, da med takimi živim....
JEBAC29
03. 09. 2011 02.25
lepo jih je zrihtalo!
veselo-na-delo
02. 09. 2011 23.39
Pri nas hvala bogu samo dež po včerajšnji toči ki jo še sedaj imamo za hišo se še ni rastalila do konca.
Marko Hribar
02. 09. 2011 22.56
Saso Markac02.09.2011, 21:263 ta savicapa res nima sreče letos je bilo kr veliko neur in toče Ktera Savica?? A si mislu reko Savo ki teče mimo mesta SEVNICA al si mislu slap Savico al kako??? Al bi en mogu it nazaj v šolo da se nauči brat vlke črke??
zaspanka21
02. 09. 2011 22.53
Pri nas pa lepo,soncno vreme cel dan! Hvala bogu,letos ni bilo hudega in upam,da tudi ne bo =p

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.