Slovenija

Vrhunec odstopa: 'Slišim, da se dela vse, da bi me vrgli iz UKC'

Ljubljana, 22. 07. 2015 12.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.Š.K./STA
Komentarji
73

Simon Vrhunec, ki je zadnji dve leti kot vršilec dolžnosti vodil UKC Ljubljana, je dejal, da po 10. avgustu, ko se mu izteče mandat, ni več pripravljen voditi tega zavoda. Prav tako ne namerava več kandidirati na razpisih za generalnega direktorja UKC Ljubljana.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Vrhunec ne bo več vodil UKC Ljubljana
    01:53
    Iz SVETA: Vrhunec ne bo več vodil UKC Ljubljana
  • Iz 24UR: Vrhunec odhaja
    02:53
    Iz 24UR: Vrhunec odhaja
  • Iz 24UR: Zakaj Vrhunec odhaja šele zdaj?
    01:14
    Iz 24UR: Zakaj Vrhunec odhaja šele zdaj?

Simon Vrhunec, ki je zadnji dve leti kot vršilec dolžnosti vodil Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana, je na današnji novinarski konferenci dejal, da po 10. avgustu, ko se mu izteče mandat, ni več pripravljen voditi tega zavoda. To je zapisal v pismu, ki ga je poslal svetu zavoda.

10. avgusta Simon Vrhunec zapušča vodstvo UKC Ljubljana.
10. avgusta Simon Vrhunec zapušča vodstvo UKC Ljubljana. FOTO: POP TV

Vrhunec je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da ni več pripravljen nadaljevati svojega dela kot vršilec dolžnosti generalnega direktorja, prav tako je predsedniku sveta zavoda Tomažu Glažarju povedal, da ne želi več kandidirati za funkcijo generalnega direktorja.

Svet zavoda v pismu prosi, da naredijo vse, da bi našli primernega novega vršilca dolžnosti, ki bi prevzel delo po izteku njegovega mandata. Svet UKC Ljubljana se bona novi seji sešel jutri, ena izmed točk dnevnega reda pa je tudi imenovanje v. d. generalnega direktorja. Kdo bo po 10. avgustu prevzel vodenje naše največje bolnišnice, bo tako znano jutri.

Pismo, ki ga je Vrhunec naslovil na svet zavoda.
Pismo, ki ga je Vrhunec naslovil na svet zavoda. FOTO: 24UR

"Slabo je za UKC Ljubljana, da ima vršilca dolžnosti generalnega direktorja. Potrebujemo generalnega direktorja, ki bo lahko opravljal svoje delo s polnimi pooblastili. Ta inštitucija si zasluži, da dobi direktorja za štiri leta," je dejal. Dodal je, da je UKC naredili vse, da bi bil razpis za generalnega direktorja izpeljan, a "žal do tega ni prišlo".

Po njegovem mnenju bi se lahko postopki okoli novega razpisa odvili že pred mesecem in bi bil lahko na četrtkovi seji že imenovan novi generalni direktor. Odgovornost za "zamudo" pri razpisu je po njegovih besedah na ministrstvu za zdravje.

Vrhunec se je, kot pravi, odločil, da se ne bo vnovič potegoval za generalnega direktorja UKC po tem, ko se svet UKC po zadnjem izvedenem razpisu ni odločil za nobenega od prijavljenih kandidatov. Takrat je hotel tudi odstopiti, a se je odločil počakati s to odločitvijo, saj je bila pred vrati ponovna ocena UKC za akreditacijo. Po njegovem mnenju se je pravilno odločil, da z odstopom ni morebiti ogrozil uspešnosti akreditacijske presoje.

Pričakuje delovno mesto znotraj UKC

Glede svoje prihodnosti je Vrhunec dejal, da ima v pogodbi zapisano, da se mu po izteku mandata ponudi primerno delovno mesto znotraj UKC. "Upam, da se bo to določilo pogodbe upoštevalo," je dejal in pojasnil, da je slišal govorice o tem, da se "dela vse, da se ga iz vrže iz UKC".

Sicer pa nove službe v tem času ni iskal, saj da delo generalnega direktorja UKC zahteva polno predanost službi. Je pa priznal, da je dobil kakšno ponudbo, a konkreten ni želel biti.

Vrhunec ponosen na svoje delo

Vrhunec je na današnji novinarski konferenci tudi predstavil rezultate dela v šestih letih, ko je vodil to inštitucijo. "Mirno lahko rečem, da se je UKC v tem času utrdil kot najpomembnejša zdravstvena inštitucija v Sloveniji," je izjavil in dodal, da je ponosen na to, kar so v tem času naredili, in se tudi zahvalil svojim sodelavcem, ki so mu pri tem pomagali.

Priznal je, da bi mnoge stvari lahko naredil drugače, še bolje, vendar pa se ne sramuje niti ene odločitve in niti enega koraka.

Med drugim je v tem času zaostril odgovornost managmenta za poslovanje klinik, zmanjšali so število nadurnega dela za 30 odstotkov, povečali število zdravstvenega kadra in zmanjšali nezdravstveni kader. Veliko so po njegovih besedah naredili tudi na področju razpisov, kjer so med drugim skušali izločiti koruptivne elemente iz razpisov, večkrat je zaradi enega samega ponudnika tudi razveljavil razpis.

Večje prihranke so po njegovih besedah ustvarili na področju zdravil. Trdi, da so bili pri poslovanju uspešni, pri čemer ni trpela kakovost zdravstvenih storitev. "Zavestno smo se odločili, da za ceno ekonomskega uspeha ne bomo zmanjšali dostopnosti bolnikov do zdravstvene oskrbe," je dejal. Na ta račun se je povečevalo število zdravstvenih storitev, ki jih Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije ni kril.

Samo na račun storitev, ki so jih opravili, ZZZS pa jih ni plačal, je bil UKC v preteklih šestih letih ob 47,3 milijona evrov prihodkov. Po drugi strani pa so v tem času ustvarili 43,5 milijona evrov minusa.

Vrhunec ne ve, ali držijo informacije, da naj bi se strokovni direktor UKC Sergej Hojker nameraval upokojiti. Meni pa, da bi morala strokovni direktor in glavna medicinska sestra dokončati svoj mandat, saj nista vezana na mandat generalnega direktorja.

Sicer bi svojemu nasledniku želel zapustiti boljšo ekonomsko stanje. "Moj neuspeh je, da nismo uspeli prepričati financerja in politike, da bi nam plačali to, kar bi nam morali." Želel bi si tudi, da bi vsem sodelavcem poplačal vse nadure.

Pri vodenju UKC Ljubljana je imel Vrhunec kar precej težav, saj je klinični center že več let v resnih težavah. Od finančnih težav, sporne pogodbe o vzdrževanju operacijskih miz, zapletov pri gradnji urgence ter afere Radan in težav s programom otroške srčne kirurgije. UKC Ljubljana je lani imela kar 14 milijonov evrov minusa, a so iz bolnišnice v začetku letošnjega leta sporočili, da je klinični center pod vodstvom Vrhunca dosegel precej uspehov, izgube pa so plod dela zadnjih 20 let in ne zgolj Vrhunčevega mandata.

Zadnji razpis z desetimi kandidati, a noben ni bil izbran

Svet UKC Ljubljana na zadnji, aprilski seji ni izbral nobenega od prijavljenih kandidatov za generalnega direktorja bolnišnice. Razpis bi morali ponoviti, a ga še niso. Na razpis se je sicer prijavilo 10 kandidatov, razpisna komisija pa je na predstavitev povabila pet kandidatov. Na razpis se je prijavil tudi Vrhunec.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (73)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

enakostzavse
23. 07. 2015 09.25
+5
vrhunec odhaja. Žal pet let prepozno. Kako pa kaj z kazensko odgovornostnjo pri krajah. Operacijske mize, neizvršena, plačana, dela na objektih ukcja................................................................
NoviceResnice
23. 07. 2015 07.39
+8
Tip je ponosen na katastrofalne rezultate....tipično....
sksimon
23. 07. 2015 07.23
+5
sksimon
23. 07. 2015 08.06
+5
se mu vidi ,da je kontaminiran z korupcijo in z celim vodstvom vred
wolfterier
23. 07. 2015 11.43
+1
Ne sekiraj se,Vrhunec,te bo zaposlil Dr.Zemljarić,nje....
devede
23. 07. 2015 06.51
+1
Nic .bat,imamo ze drugega kandidata!Vazn,da je nas!
jutranjisij
23. 07. 2015 05.50
+8
Zamenjati bi bilo potrebno vse vodilne kadre v bankah, javnih podjetjih, upravi in zavodih, ki so pri teh koritih več kot 3 mandate - imeti bi morali takšen zakon. Enako bi moralo veljati za plačane politike na državni ali lokalni ravni: največ 3 mandate. In potem z njimi nikdar več na takšne položaje ali funkcije.
Vaukan
23. 07. 2015 04.07
+7
Dej ze spokaj!
Vaukan
23. 07. 2015 04.09
+2
nightangel
22. 07. 2015 23.10
+6
Kar naj razženejo to bando zdravniško.Taboljše zdravnike so tako odgnali,tisti slabi pa so si razdelili stolčke.Sem za to,da se enkrat za vselej razčisti to osje gnezdo,ti,ki so pa zreli za penzijo,pa naj že grejo in odstopijo delovna mesta mladim,nadarjenim in predvsem poštenim zdravnikom.
tony_abcde@yahoo.com
22. 07. 2015 22.13
+9
Njemu se ni treba bati...ga že čaka nova služba za velike pare, država časti.
cirus
22. 07. 2015 22.40
+5
Glede na to, da je vrhunec po izobrazbi strojni inženir, bo najbrž postal vodja tehničnih služb.
funi
22. 07. 2015 22.13
+6
naj se izkaže kot zasebnik brez državnega sesa vendar te spososobnosti člani foruma 21 nimajo.
cirus
22. 07. 2015 22.41
+4
enakostzavse
23. 07. 2015 09.27
+0
funi, kaj pa ima sedaj F21 tukaj zraven, kjer je tale be... pokazal vso svojo "znanje" in kradljivost ?????
takje
22. 07. 2015 20.57
+15
Končno je tudi toda baraba pokvarjena, podaljšana roka politične mafije, doživel svoj vrhunec!
Viejo cabron
22. 07. 2015 18.33
+8
Politik ima sigurno že pripravljenega novega VRHUNCA!
Sara Rebek
22. 07. 2015 19.50
+3
+++ po mojem imajo polne roke dela z takšnimi mahinacijami ker kakšnih konkretnih ukrepov ni .so si pa podlelili 5 tko.
Skalinada
22. 07. 2015 17.15
+2
Njegovega dela ne morem soditi, ker ga poznam le iz medijev, ti pa samo slabo pisete o njem. Toda, ali ni malo cudno, da je v tej drzavi za vse svinjarije, ki se dogajajo v javnih zavodih, solah, vrtcih....odgovoren predstojnik/direktor/ravnatelj, vsi ostali zaposleni ga pa lahko serjejo, kolikor hocejo brez kancka OSEBNE odgovornosti? Ko delavec v firmi kaj zasustra, odtrgajo od place njemu, ne direktorju, v javnem sektorju se pa vsi skrivajo za direktorji. In ko gre kaj narobe, odzagajo direktorja/ravnatelja, ki je itak edini zaposlen za dolocen cas, vsi ostali pa se veselo valjajo naprej v dosmrtnih sluzbicah.
jutranjisij
23. 07. 2015 06.11
+1
Problem je ravno vodstveni kader. Ti imajo malodane v službah faraonsko moč oziroma pooblastila, tako da lahko kdaj delajo, kar se jim zahoče, bistven cilj večini pa je - ko so že več mandatov na vodstvenih položajih - zgolj še en: kako ostati še naprej na teh stolčkih. Nekateri v ta namen sploh ne izbirajo sredstev, nastavijo pa si povsod, kjer bi bil možen vpliv, "svoje" ljudi, tako ali drugače odvisne od njih.
felix58
22. 07. 2015 16.55
+2
tak zdaj pa bo skoro minister
ecnarf
22. 07. 2015 16.53
+4
Ejga preluftat na vseh področjih in to čim prej
prizemljenec
22. 07. 2015 16.38
+0
Lahko gre namesto Radana
falcon11
22. 07. 2015 16.31
+0
Menda je prosto delovno mesto splošnega zdravnika v Zgornji Kungoti
Ajmomali
22. 07. 2015 16.36
+3
felix58
22. 07. 2015 16.55
+4
pogan
22. 07. 2015 16.01
+3
Če mb zdrži do 95 minute brehz prejetega gola. pol jim bo ratal.
mijavci
22. 07. 2015 16.03
+4
aghr
22. 07. 2015 15.49
+10
Vsaj 5 let prepozno odstopa, so pa res izbrali tipičnega predstavnika zdravstvene mafije za direktorja UKC.
DonDonDan
22. 07. 2015 16.01
+7
Zdravstvene mafije se boji tudi neo-komunistična mafija, zato jo pusti v veliki meri pri miru, delno pa je tudi z njo prepletena oziroma zlizana.
cirus
22. 07. 2015 16.11
+9
Točno to, tipičen predstavnik zdravstvene mafije nima nobene zveze z zdravstvom.
Ajmomali
22. 07. 2015 15.45
+10
zdej pride nov, ki ne bo "NIČ VEDEL, ZA NIČ ODGOVOREN" , skratka - nedolžen in ČIST.
LOPOVEpredZID
22. 07. 2015 15.27
+13
A sedaj ko bo odstopil, tudi nebo odgovoren za svoja dejanja v času mandata?