Slovenija

Neuradno: Rehnov predlog za Slovenijo nesprejemljiv

Ljubljana, 04. 05. 2009 18.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
K.Š./T.Č.
Komentarji
305

Rehnov predlog je za Slovenijo za zdaj nesprejemljiv. Gre namreč za ultimat, v katerem za nas tako pomembnega načela pravičnosti ni, določanje slovenskega stika z odprtim morjem pa je ločeno od določanja meje na kopnem in na morju.

Po omenjenem predlogu, s katerim bi evropski komisar za širitev Olli Rehn rešil mejni spor med Slovenijo in Hrvaško, bi se tako določanje kopenske in morske meje ter določanje slovenskega stika z odprtim morjem obravnavalo posebej.

Slovenija zahteva ločeno reševanje kopenske in morske meje.
Slovenija zahteva ločeno reševanje kopenske in morske meje. FOTO: POP TV

Načela pravičnosti, ki ga je Slovenija ves čas poudarjala, prav tako ni, ampak je večinoma omenjeno mednarodno pravo, za kar si je prizadevala Hrvaška. Obe meji, tako morska kot kopenska, bi se tako določali po slednjem načelu, prav tako bi to ob načelu enakosti in dobrososedskih odnosov igralo pomembno vlogo pri določanju morskih območij in stika Slovenije z mednarodnimi vodami.

Predlog določa še, da noben dokument ali enostransko dejanje katere koli strani po 25. juniju 1991 za arbitražni tribunal nima pravne veljave. Omenjeno telo bi imelo za odločitev o meji leto dni časa, pri tem pa ločena mnenja niso možna in rešitev, ki jo predstavi, velja kot dokončna rešitev mejnega spora in je zavezujoča.

Kaj, če Rehn ne bo upošteval pripomb?

Bo Rehn upošteval pripombe?
Bo Rehn upošteval pripombe? FOTO: Miro Majcen

Slovenska stran namerava v Bruselj poslati kar nekaj pripomb, ki jih za zaprtimi vrati usklajujejo mednarodni pravniki. Glavna zahteva naj bi bila, da se vprašanja kopenske in morske meje ter dostopa do odprtega morja rešujejo kot celota in po enakih načelih, med katerimi mora biti tudi načelo pravičnosti.

Druga pomembna zahteva in pogoj za odmrznitev hrvaških pogajanj z EU naj bi bila ratifikacija dogovora o reševanju spora v obeh parlamentih. Izjava premierjev obeh držav, ki jo predlaga Rehn, je za Ljubljano premalo.

Poleg tega pa naj bi Slovenija zahtevala tudi drugačno sestavo oziroma drugačen način izbire sodnikov. Sporno naj bi bilo predvsem to, da tri od petih sodnikov lahko določi meddržavno sodišče v Haagu. To bi namreč v praksi pomenilo, da je Hrvaška, ki je spor hotela rešiti pred tem sodiščem, pravzaprav dosegla svoje.

Potem ko se bodo na predlog odzvali pravniki, bo sredi tedna o njem razpravljala tudi politika. Predlog trenutno za Ljubljano ni sprejemljiv, kaj pa bo, če Rehn ne bo upošteval pripomb, ostaja vprašanje.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (305)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Boniy
06. 05. 2009 21.05
Dragi politiki za nas je beseda Svojega nedamo Hrvaškega nočemo pa če še 10 let nebojo v EU
maneno48
06. 05. 2009 09.05
Še vedno zavajate, da Slovenija želi ločeno reševanje morske in kopenske meje ! ! !
maneno48
05. 05. 2009 18.30
Slovenija zahteva skupno reševanje meje na kopnem in na morju. Pod sliko Piranskega zaliva imate narobe napisano.
SuperLolek
05. 05. 2009 16.50
Rado, Janša je pa kaj naredil? Nič, popolnoma ni.nč. Ubistvu je Rupel zaj*** prou vse kar se je zajebat dal.
jelica2@gmail.com
05. 05. 2009 16.21
Pa kaj se naši sekirajo! Hrvatje ne spadajo v Evropo, ker nimajo niti malo kulture. Ko se je bojo naučili in pustili tujo lastnino, pa ni nobenega problema.
maneno48
05. 05. 2009 14.51
Rhen dobro pozna EU zakonodajo, dal je take predloge, da jih noben pameten, zaveden Slovenec - ne more sprejet. Rehn pravi:Slovenci blokirajte Hrvaško.
ne.me.hrckat
05. 05. 2009 14.48
admin: nič ne bom napisal, ker če napišem resnico, me boš itak izbrisal, lagat in hinavščino zganjat pa ne mislim... :))
maneno48
05. 05. 2009 14.46
me je zbrisu, pa bom še enkrat: po zdaj znanih podatkih oziroma ponudbi Rhena, je očitno, da Rehn govori nšim politikom naj še naprej blokirajo prijateljsko Hrvaško. Očitno je ugotovil, da Hrvati še niso zreli za EU.
bnam 2707
05. 05. 2009 13.44
Bolje je ,da nas vržejo iz EU,kot pa ,da podpisujemo take natege. Verjame,da noben Slovenec ne bo sprejel nobenega opravičila slovenskih politikov,ki bi se spustili v tako avanturo! Menim,da je čas,da se znebim,politikov iz prejšnjega stoletja,ki nam krojijo tako gnilo usodo.
Jani.
05. 05. 2009 13.39
Itak, NIČ tako neumnega ne smemo podpisat. Zdaj ko niso mogli zlomit hrvaške neumne, probajo pa Slovenijo. NE damo se!!!
bnam 2707
05. 05. 2009 13.34
Še enkrat povem ,da Slovenija NE SME podpistai nobenega dogovora,ki ga ponuja Rehn in ki,je škodljiv za Slovenijo.Če bi se to zgodilo vseeno,mora vlada takoj odstopiti in odgovarjati pred sodiščem zaradi veleizdaje.Barabon Rupelj nima v tej sferi kaj iskati.Kdo pa je on? On je do sedaj že vse zavozil in ni treba .da se vmešava tja ,kjer nima kaj iskat. Če bi vlada podpisala ta nesramen in škodljiv sporazum,bomo na ulici zahtevali odstop vlade in vseh tistih,ki nam že 17 let in več delajo škodo.
Tonček Balonček
05. 05. 2009 13.30
Tako je, Pahor je kriv, seveda tudi Golobič in Kresalova! Spet se je izkazalo, kako so bili ljudje zavedeni an tistih nepoštenih volitvah.Če bi imeli še vedno Rupla, tega predloga ne bi bilo, v Zagreb bi pač poslali kakšno noto in protesirali. Tako nam pa zdaj krade zemljo še Evropa!
RADO62
05. 05. 2009 12.57
Pahor je udaril po mizi in sedaj bomo izgubili naš košček zemlje, zaradi njegove neumnosti.... heh
zupancicevajama@email.si
05. 05. 2009 12.52
Bo Rehn upošteval pripombe? NE NE BO!
zupancicevajama@email.si
05. 05. 2009 12.11
Joj ..kako ste neumni!! Nimate pojma! To so balkanski posli..drag moji..
Mawsyy
05. 05. 2009 12.07
al pa si ti sele vceraj snel plasnice z oci. Kaj te muci... sej ima prav!
sbosbo
05. 05. 2009 12.03
@danaaajaaa ...ma, ti si šele včeraj prišla med ljudi??...
Brabus
05. 05. 2009 10.00
Slovenska politika na preizkušnji.Nazadnje bodo pa spet odgovornost prevalili na nas z referendumom, imajo pa dobre plače. Pa kaj se spet Rupel nekaj zraven rine?
danaaajaaa
05. 05. 2009 09.43
Pa še to, da ne bo slučajno kdo mislil kako v EU parlametu vedo kje in kaj je Slovenija (preverjeno) : veliko jih sploh ne ve da je pri nas plačilna valuta Evro!!!! Morda tega tudi Rehn ne ve! Bi ga bilo dobro vprašat kaj sploh ve o Sloveniji! Verjetno ne kaj dosti! Vsekakor s svojim predlogom kaže nespoštovanje do države polnoplavne članice EU in tudi njenih državljanov, ki so državljani EU! Sicer pa je najbolje da se zavlačuje, tako kot so Hrvatje zavlačevali toliko let in delali kažin! Rehn bo odšel, prišel bo drugi, EU pa bo, s Hrvati ali brez. Sicer pa bodo tudi v EU videli da nam je brez njih bolje! Kdo pa še hoče luzerje podpirat in plačevati tuje dolgove? Mislim da jih imamo sami dovolj. Tako kot se je tu že dostikrat napisalo: TUJEGA NOČEMO - SVOJEGA NE DAMO. In to velja tudi za dolgove, hihihi
danaaajaaa
05. 05. 2009 09.31
Kaj je Rehn pozabil da smo mi v EU in ne Hrvatje? Da se govori o Shengenski meji in ne samo o meji Slovenija - Hrvaška? Potrebujete dokumente? Jelinčič jih ima, še preveč! Kje pa je? Ga je kdo poklical? Ne! Rupel se spet vlači zraven kot da ni že dovolj stvari zafural! Mi smo polnopravna članica EU in kot taki imamo tudi pravice in ne samo dolžnosti! Rehn pa naj ne pozabi da tudi od nas dobiva svojo plačo. To naj nikar ne pozabi tudi naša politika! Že tako je elastika preveč napeta, pa ne samo glede problemov z Hrvaško. Kar pa se tiče dopustovanja na Hrvaškem: sram naj bo vsakega ki gre sedaj tja na dopust, pa še privoščila bi komu da jih dobi po p....., od Hrvatov ( ne bi bilo ne prvič ne zadnjič), samo naj se potem ne pritožuje kaj se mu je zgodilo! Dajmo Slovenci, stopimo skupaj, tako kot smo 91tega. Blokirajmo Hrvate na vseh področjih, ignorirajmo jih kot da jih ni! Izkoristimo vse zakonske možnosti da jim otežimo življenje! Ne pozabimo: Smo demokratična država, polnopravna članica EU, kontroliramo Schengen. Vsi zakoski akti so v naš prid . izkoristimo ga! Jelinčič!!!!! Pridi s svojimi zgodovinskimi dokumenti in reši zadevo ! Ti si Slovenec! Še vedno pa nam ostane tudi REFERENDUM! Najvišja oblika demokratične družbe! Ali smo ali nismo?