Slovenija

Neuradno: Preiskava postopkov odvzema otrok ni potrdila sumov zlorabe položaja ali nevestnega dela CSD Velenje in Slovenj Gradec

Ljubljana, 09. 03. 2017 19.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
24UR/B.G.
Komentarji
3

Celjski kriminalisti naj bi po neuradnih informacijah novinarjev oddaje 24UR končali preiskavo zaradi domnevno spornega odvzema otrok babici s Koroške. Kot so poročali v oddaji 24UR, preiskava bojda ni potrdila sumov zlorabe položaja ali nevestnega dela odgovornih na CSD Velenje in Slovenj Gradec.

CSD Velenje
CSD Velenje FOTO: POP TV

Po neuradnih informacijah so celjski kriminalisti končali preiskavo zaradi domnevno spornega odvzema otrok babici. Kot so poročali v oddaji 24UR, preiskava bojda ni potrdila sumov zlorabe položaja ali nevestnega dela, nihče od odgovornih na Centrih za socialno delo Velenje in Slovenj Gradec ni storil kaznivih dejanj. To sicer še ne pomeni, da zaposleni v postopku odvzema otrok niso storili kakšnih drugih nepravilnosti‎.

V Mariboru včeraj stekla obravnava babičine zahteve za rejništvo

Na Upravnem sodišču v Mariboru je sicer včeraj potekal prvi narok v zadevi, v kateri babica s Koroške, ki je po nasilni smrti svoje hčerke decembra 2015 skrbela za vnuka, nato pa ju je CSD Velenje dodelil v rejništvo, od države oziroma ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti terja dovoljenje za opravljanje rejniške dejavnosti. Kot so poročali v oddaji 24UR, so na upravno sodišče prišli skrbnica, odvetnica centra za socialno delo ter babica z odvetnikom. Slednja pred kamero ni želela, je pa njen odvetnik Velimir Cugmas že pred obravnavo povedal, da bo predlagal dokazne predloge, tudi zaslišanje psihologa. “Do sedaj razvojnega psihologa še nihče ni nič vprašal, denimo ali bi življenje pri babici z razvojnega vidika bilo koristno za oba otroka. Mi menimo, da bi bilo,” je dejal. Obravnava je nato trajala kar šest ur, bila pa je zaprta za javnost, zato so vsi sodelujoči zavezani k molčečnosti.

Babica s Koroške, pri kateri sta vnuka živela od nasilne smrti njune matere decembra 2015 do napotitve v rejništvo 30. marca 2016, je na Center za socialno delo Slovenj Gradec v začetku lanskega leta podala vlogo za rejniško dejavnost, a ta babičine vloge ni pravočasno posredoval v reševanje pristojnemu organu, se pravi ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Po ugotovitvah upravne inšpekcije je bilo takšno ravnanje CSD Slovenj Gradec nezakonito, saj je CSD s tem, ko ni pravočasno posredoval vloge, kršil pravice babice in dedka do odločanja v zakonitem roku. Zaradi ugotovitev upravne inšpekcije je maja lani zaradi objektivne odgovornosti odstopil takratni direktor CSD Slovenj Gradec Jurij Šumečnik.

Je pa medtem babica zavrnilno odločbo glede vloge za izvajanje rejniške dejavnosti od ministrstva za delo dobila aprila lani, to je po tem, ko je Center za socialno delo (CSD) Velenje njuna vnuka 30. marca lani brez vednosti babice in dedka iz vrtca odpeljal v rejniško družino. Otroka, danes stara štiri in šest let, sta vse od takrat v rejniški družini, z babico in dedkom pa imata redne stike.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PS2Xministri
10. 03. 2017 08.32
+0
Nič ni bilo narobe samo otroka ste ukradli iz vrtca........zjutraj jih stari starši pripeljejo ko pridejo po njih po otroci zginejo....ČISTE KRAJA.
Crvena zvezda
09. 03. 2017 19.51
+4
To potrjuje slabo zakonodajo. V se po črki zakona, seveda če je tako napisan .
rokinja
09. 03. 2017 21.30
+0
Sramotno je vse skupaj, ali ne bi bila najbolj pametna rešitev in konec te grozne agonije, da bi stara starša ze končno dobila svoja vnuka, socialna bi jima pa morala pomagati , tako, da bi jih redno obiskovali in ne,da so dali otroka rejnikom, pravzaprav so ju ukradli iz vrtca, kar je nedopustno.