Slovenija

Policisti zaostrujejo stavko: V nedeljo bodo s poostreno kontrolo blokirali mejo s Hrvaško

Ljubljana, 06. 01. 2016 13.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Policisti se nam opravičujejo: Po skoraj dveh mesecih trajajoči ignoranci vlade druge izbire nimamo, ukrepe boste čutili vsi. Takšna odločitev je padla, ker vlada kljub obljubi ne odgovarja na zadnji predlog sprememb. Hkrati izplačuje dodatke za pripravljenost, kupuje avtomobile in plačuje odškodnine Hrvatom, pravijo.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Policisti bodo stavko v kratkem zaostrili
    01:32
    Iz SVETA: Policisti bodo stavko v kratkem zaostrili
  • Iz 24UR: Policisti bodo zaostrili stavko
    02:44
    Iz 24UR: Policisti bodo zaostrili stavko
  • Iz 24UR: Kako na policijske grožnje odgovarja vlada?
    00:54
    Iz 24UR: Kako na policijske grožnje odgovarja vlada?
Shod policistov - 9
Shod policistov - 9 FOTO: Damjan Žibert
Državljanom se ob tej priložnosti za morebitne nevšečnosti že vnaprej opravičujemo, vendar po skoraj dveh mesecih trajajoči ignoranci Vlade, druge izbire nimamo. Policijski stavkovni odbor

Vlada policistom kljub obljubi še ni odgovorila na zadnji predlog sprememb. Ignorirajo naše legitimne zahteve, hkrati pa izplačujejo dodatke za stalno pripravljenost, kupujejo prestižne avtomobile in plačujejo odškodnine Hrvatom, pravijo. Ukrepe, ki bodo sledili, naj bi občutili tudi državljani. Izključeni niso niti poostreni nadzori na meji.

"Žal bomo prisiljeni izvesti stavkovne ukrepe, ki jih bodo občutili tudi državljani," pravijo v policijskih sindikatih potem, ko se vlada kljub obljubam, da bodo pogajanja po novem letu spet stekla, na njihove predloge ne odziva. 

Vodstvo policije opozarja, da se policisti ne morejo sami odločiti, kdaj bodo poostreno nadzirali potnike na meji.

Neuradno bodo tako v nedeljo pričeli izvajati poostreno kontrolo na treh mejnih prehodih, in sicer na Gruškovju, Dragonji in Obrežju. Od ponedeljka pa tudi tovornjake. V nedeljo lahko tako na mejnih prehodih s Hrvaško pričakujemo kilometrske kolone, saj se Hrvati takrat vračajo s počitnic.

Predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič je sicer danes potrdil le, da bodo državljani ukrepe morebiti čutili na meji ob poostrenem nadzoru potnikov in vozil, a da se bodo o tem odločili v prihodnjih dneh.

Shod policistov - 2
Shod policistov - 2 FOTO: Damjan Žibert

Kot pojasnjujejo, je bila pogajalska skupina policijskih sindikatov na zadnjem sestanku, ki je potekal pred prazniki, obveščena, da bodo pogajanja začasno prekinjena zaradi potrebe po pripravi dodatnih izračunov finančnih posledic, ki bi nastale ob realizaciji zadnjega sindikalnega predloga. "Vodja vladne pogajalske skupine, ministrica za notranje zadeve, je obljubila, da bodo izračuni predstavljeni ob nadaljevanju pogajanj takoj po novem letu. Ponovno pa z razočaranjem ugotavljamo, da vlada vztraja pri neaktivnosti, katere edini očitni namen je pridobivanje časa," v sporočilu javnosti sporočajo stavkajoči policisti. Pravijo, da nimajo prav nobenih informacij o nadaljevanju pogajanj.

Iz MNZ sporočajo, da so uspeli zbližati stališča s policijskima sindikatoma in izdelali projekcijo - torej izračune za plače - na individualna delovna mesta, ki jih bodo stavkajočima sindikatoma predstavili v nekaj dneh.

Ob tem toliko bolj v oči bodejo informacije, da "za nekatere privilegirane skupine denar ni problem". V nos jim gredo predvsem poročanja o nezakonitih izplačilih dodatka za stalno pripravljenost neupravičenim posameznikom, med drugim tudi aktualnemu ministru za finance Dušanu Mramorju, informacije o nakupu novih prestižnih avtomobilov za predstavnike Vlade Republike Slovenije in o plačilu visoke denarne odškodnine Republiki Hrvaški "izključno zaradi napačnih in škodljivih odločitev politikov".

"Finančni minister ne namerava odstopiti in svoja dejanja opravičuje z izgovori, ki ne zdržijo pravne presoje, s takim načinom pa javno diskreditira strokovne ugotovitve pristojne inšpekcije, ki pa zanj očitno ne veljajo in jim ne daje prav nobene veljave! S takšnim ravnanjem "najboljši evropski minister za finance" daje jasno sporočilo vsem državljanom, da pozitivna zakonodaja velja le za "običajne" ljudi, ne pa tudi za najvišje politične prisklednike," so ostri sindikalisti. To kaže tudi na odnos premierja Mira Cerarja, pravijo.

Shod policistov - 12
Shod policistov - 12 FOTO: Damjan Žibert

Policisti: žal smo prisiljeni v ukrepe, ki jih boste občutili vsi

Kljub zagotovilom, da bodo policisti stavkali na način, ki bo usmerjen izključno proti Vladi, bodo glede na odnos slednje do vseh policistk in policistov žal prisiljeni izvesti tudi ukrepe, ki jih bomo občutili vsi državljani, sporočajo. "Državljani bodo zaradi odnosa Vlade pri reševanju odprtih zahtev v času legitimne stavke prikrajšani za dosedanji nivo varnosti, ki že po dobrem mesecu dni stavke močno pada. Vlada se namreč ne zaveda, da vzdrževanje nivoja varnosti države v pretežnem delu temelji prav na samoiniciativnosti, slednja pa je pogojena prav z zadovoljstvom slehernega policista," pojasnjujejo.

Vse državljane pozivajo, da se zaradi morebitnih nevšečnosti oziroma težav obrnejo neposredno na Vlado RS oziroma na "najboljšega evropskega ministra za finance, ki Vlado RS očitno tudi vodi".

Policisti sicer med drugim zahtevajo uresničitev zavez, ki so jim jih dale že prejšnje vlade v različnih dogovorih in stavkovnih sporazumih, med katerimi je povečanje plač za 35 odstotkov in izplačilo presežnih ur. Prav tako zahtevajo, da se policistom zagotovi delovno in zaščitno opremo, ki jim bo omogočala varno delo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (531)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bombanderkrokodil
20. 01. 2016 13.30
ne popustit ,če ste pametni samo malo vas je takih ,ki imate Q 100%
križnagorc
08. 01. 2016 16.14
Gospa ministrica ne se pogajati z sindikalnimi zdraharji.
masni
07. 01. 2016 17.02
+1
Rad bi bil zato da vam dajo večje plače, vendar ne morem, ker bomo spet ljudje v gospodarstvu ki vas že sedaj vzdržujemo, še močneje nasrkali.Žal....vi pa tudi ko me zaustavite nočete slišati, kako malo zaslužim in udri po denarnici, sedaj mi pa naj solze tečejo ali kaj.
RdecaZvezda
07. 01. 2016 16.48
tako je prav ,se strinjam s policijo zapret mejo s Hrvaško,dosledno če bo treba tudi pozidat ograjo tako kot je rekel davnega časa Ježek in imel je prav,Policaji ne se pustit,predolgo že traja,ta Cerar je kar korajžen,če ne bo šlo drugače pa naj traja celo leto nam voznikom to paše pa tudi manj nesreč je,vse se odvija normalno,tako,da če pogledaš ne rabimo ne vas in tudi vlade ne.amen.
murijak
07. 01. 2016 15.59
+1
...za vse komentatorje, ki žalite oz. neokusno izražate nasprotovanje policijskemu štrajku, si poglejte dogajanje v Slo pod KRONIKO... Mogoče vas res ne zanima varnost...mogoče je samo zato, ker se kaj podobnega ne oz. še ni godilo vam.. Policija je potrebna...ob pogojih, ki jih imajo danes policaji je ta pripadnost in volja (na srečo državljanov) še kolikor toliko prisotna...ampak, kako dolgo še... Prišlo bo do tega, da bodo ulični ropi z orožjem postali vsakdanjik vsakega državljana... Malo v razmislek...
ooResnicA
07. 01. 2016 14.36
....zaštopat mejne prehode da se čaka 3dni za prestop meje.....
korintos23
07. 01. 2016 13.56
+1
Bo pa itak tak kak bo Angela rekla!
cmer?ek5
07. 01. 2016 14.24
-1
Karnead
07. 01. 2016 12.29
+2
Ne vem zakaj ne zaostrijo kontrole na severni meji! Naj bo že enkrat konec te farse, ki se imenuje Evropska unija. Ko postaneš član, da te severni sosedje lahko brez ovir in večjih dajatev izkoriščajo!
thc_4u
07. 01. 2016 11.31
-2
M@ko 06.01.2016 18:04:18 Nobeden jih ni prisilil v to, da so policaji. Če se odločiš za neko delo, se moraš zavedati plusov in minusov, pa tudi nevarnosti, ki jih prinaša. Sicer pa jim nihče ne brani, da si poiščejo drugo službo. Kdor hoče delati, jo bo našel, kdor pa noče, bo pa samo jamral. In sedaj ko jih ni na cestah, ni nič več mrtvih, torej ne drži teza, da so na cestah za povečanje varnosti, ampak preprosto zato, da polnijo državno malho, ko kaznujejo voznike z amajhne prekrške. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :kaj hočeš povedati da so majhni prekrški dovoljeni??Danes majhen,jutri majhen,v sredo boš ze gledal kako boš ta velikega naredil......aja.....tako se to dela v sloveniji,kjer vsak počne to kar mu paše......itak to je slovenija!!
milojknzi
07. 01. 2016 11.39
-4
Fant drugje bi mogl delat , pr policiji pa lepo čičajo, kasirajo, pa še narode **** v glavo.
rde?kar
07. 01. 2016 11.29
+0
Da niso povišali Štruklju bi bilo verjetno vse uredu tako pa udri .
rde?kar
07. 01. 2016 11.28
+2
Dejte že raz,..kat to vlado .Saj samo še kradejo in stolčke premikvajo.
ONniON
07. 01. 2016 10.49
+3
glejte ,časi so danes taki da niti služba ni nujno da zadostuje za dostojno in dobro življenje in ni garant pred revščino, tako da policisti vas podpiram, vsi bi se morali upreti tudi delavci , najlažje je pa unim v pisarnah filozofirat ko dobijo 1.500 netto na mesec
ArkaMast
07. 01. 2016 10.46
+5
Nima za SMUČANJE?!?! .................... a si sploh zavedajo, da nekateri nimajo za avtobus in malico........................smučanje je danes prestiž
ArkaMast
07. 01. 2016 10.47
+2
Ko bodo dosegli svoje, nas bodo pa mlatili na protestih, ko bomo mi tudi zahtevali svojo skromnost..............jaojao
anonymous82
07. 01. 2016 10.52
+3
Na protestih mlatijo samo tiste kateri so nasilni razbijajo oz. delajo materialno škodo in si zaslužijo batine tisti, ki samo upijejo in prostestirajo in niso agresivni pa ne dobijo batin
ArkaMast
07. 01. 2016 11.03
+4
ok, se strinjam s tem, zadnjim... nekako ...... a da so na Metelkovi pred leti podtaknili granitne kocke in molotovko ... za kozlat.............sem bil ravno tam, sem videl vse.... dobro, pa tisto je morda spet drugo, ker jih je našuntal-ukazal Vinko GoreNAK
tron3
07. 01. 2016 11.03
+4
Ane, vsi bi morali imeti za smučanje to je to, če še ti ni jasno, samo politiki vseh barv so poskrbeli, da ni tako, brez izjeme, jasnoooo!!!
ArkaMast
07. 01. 2016 11.04
+5
marko03
07. 01. 2016 10.15
+5
Že Platon je govoril , da je demokracija domena ZRELEGA naroda.Kako je s to zrelostjo našega naroda , lahko hitro ugotovimo , če beremo preštevilne pritlehne , nesramne in žaljive komentarje , ki letijo na račun policistov. Nisem policist ,pa vidim in vem , da opravljajo dela , ki jih nebi želel nobeden od teh herojskih komentatorjev. Vse vrste kriminala , alkoholizirani , domači nasilneži , povratniki , divjaki na cestah...da o tem , da so policisti s slabo opremo ob vsakem vremenu na cesti , kot sosedov pes... Najtežje je tem našim narodnjakom vsekakor razumeti , da se tisti , ki ne dela prekrškov nima česa bati s strani policije.Če ste kritični do prometne ureditve in pravil , kandidirajte v strokovne in vladne službe in spreminjajte predpise , ki vas tako strašno omejujejo...če boste dobili političen in strokoven konsenz... Upam , da jih bo vlada RS , ki jo klub vsemu (še) zvesto in strokovno varujejo , počasi začela vsaj toliko spoštovati , da bo začela ZREL,kontinuiran dialog z njimi.In še bolj upam , da se ne bodo pustili peljati žejni čez ocean.
Pazi
07. 01. 2016 10.30
+7
Pomeni - da podpiraš tudi druge težke odgovorne poklice pri zahtevi za povišanjem plač 25%. Ker so tudi njim obljubili enako kot policistom - gasilci, vojaki, cariniki, medicinske sestre, itd....
Pazi
07. 01. 2016 09.20
+12
Če so tako nezadovoljni s plačami, zakaj ne zapustijo policijske vrste. Ker potem bi bili spet , samo - kuharji, mesarji , trgovke-ci, zidarji, kovinostrugarji itd... (vsa čast tem poklicem, nikogar nočem žaliti). Je pa lepo biti gospod v uniformi in igrati avtoriteto. Si predstavljate trgovčka (oproščam se ), ki je po šestih mesecih dobil oblast in je lahko žaril in palil po ljudeh. Pa ne bo on šel nazaj med trgovce, pa če bo imel 750 eurov plače. Kdo pa podpira policaje v stavki, njihovi šefi - večina policijski kader, ki je končal višjo srednjo šolo (upravno policijsko akademijo). Naredi jo 99 % študentov. Težava je lahko samo tuj jezik, tudi to se rešili na enostaven način. Vprašanja in odgovore dobiš po pošti. Kdo pa predava na teh višjih srednjih šolah - bivši policisti, ki so prav tako kader teh šol. Ojojoj.
anonymous82
07. 01. 2016 10.40
+3
Verjetno bi že zapustili nekateri policijske vrste samo nimajo kam iti ker se podjetja v Sloveniji množično zapirajo in brezposelnost je vedno večja. A bi ti pustil službo ker si nezadovoljen (drugih delovnih mest v tej bogi SLO ni več) kako bi pa potem preživel družino seveda, če jo imaš?
Pazi
07. 01. 2016 15.06
+1
Družino - prenizek si. Prvi policist, ki bo šel nazaj med "kurjače", da ga bodo gazili si zasluži nagrado. Ga ni 100%. Če znaš delati in imaš voljo, dobiš službo. Lahko tudi v Avstriji. O ne ne bodo šli, oblast je slast. Družino pa pusti pri miru, zame je sveta. Zate verjetno ne. Povej mi še, a si mogoče koruznik na jugu.
korintos23
07. 01. 2016 09.09
+4
Meni pa to prav paše, meja mora biti zavarovana, celo južna!
roten
07. 01. 2016 09.12
+6
kako je zavarovana če kolone ljudi hodijo preko brez dokumentov
Verbena
07. 01. 2016 08.59
+2
Zdej, ne vem več....eni, ki lohka s pomočjo močnega sindikata izsilijo vse, so vam zgleda všeč...a eni, ki ne dobijo tistega obljubljenega od prej in ko to zahtevajo, pa ne....drgač pa...ko se zgodi karkoli..koga pokličete??..policaja ali enga profesorja....je pa povsod podobno...so izredno dobri delavci in slabi v vseh panogah JS in JU...odgovorni ministri za ta resor že dolgo obljubljajo, da je potreben tudi tu RED...a vzpostavi ga noben ne !!!....
Simoni?
07. 01. 2016 09.47
+1
Eni ste res.... Kdo je komu kaj obljubil in kdo mora danes izpolniti obljube nekoga drugega? V nekih drugih časih jim je nekdo obljubljal pravljice iz Hollywooda, politiki ki so danes na krmilu, pa vsaj zaenkrat ne delijo njegovega mnenja. Tudi jaz sem bivši obljubil da bo njen ta novi BMW. Delala sva na tem, a kaj češ zalomilo se je. Lepo sva šla narazen in ona še danes vozi Kio. Ta novi se po sedmih letih še ni odločil za nakup bavarskega ponosa. Komu naj se ona danes pritoži?
Verbena
07. 01. 2016 10.17
-1
..eni ste pa res, no....Sviz je dobil, ker je bilo obljubljeno..ostali pa ne !!!..če je za vse naj bo za vse malo, če ni, ni za vse...
Verbena
07. 01. 2016 10.19
-1
..če za Štruklja velja, da lohka tudi oni delijo dvig BDP-ja...ne vem , zakaj ne bi tega dobili tudi ostali...zdej, kje je ostalo medicinsko osebje, razen zdravnikov...je pa spet druga zgodba....tudi njim je blo marsikaj obljubljeno, a ko je treba to izpolnit, denarja zmanjka...
roten
07. 01. 2016 08.23
+2
samo vi podpirajte te štrumfe oni se izživljajo nad vami sej proti oblasti so ne močni kažejo moč nad narodom k je že tako ali tako v * udri po siromaku inkasanti kje imate kurji produkt imate samo kurje možgane
Kajetan
06. 01. 2016 21.56
+24
Lahko bi pa res delali kot se spodobi in slucajno zaostrili nadzor nad tokom beguncevin izvajali sengen kar je njihovo delo
tron3
07. 01. 2016 08.11
+4
To pa Cerarja vpraši, zakaj jih morajo čimprej poslati v Nemčijo itd. Posledice so že tam, kmalu pa bodo pri nas!!!
1airbus
06. 01. 2016 21.53
+24
NAPAKA,NAPAD NA LASTEN NAROD.