Slovenija

Milko Novič ostaja v priporu

Ljubljana, 20. 07. 2016 16.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Milko Novič, obtoženi za umor direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika, tudi po ponovnem odločanju sodišča po naših neuradnih podatkih ostaja v priporu. Novičev odvetnik odločitve sodišča še ni prejel, če pa navedbe držijo, se bodo pritožili na višje sodišče, je napovedal.

Milko Novič.
Milko Novič. FOTO: Kanal A

Milko Novič, obtoženi za umor direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika, po naših neuradnih tudi po ponovnem odločanju sodišča ostaja v priporu.

Okrožno sodišče v Ljubljani je namreč po navodilu ustavnega sodišča danes ponovno odločalo o Novičevem priporu.

Novičev odvetnik Jože Hribernik je za STA povedal, da odločitve sodišča še ni prejel. Če navedbe, da sodišče Noviču ni odpravilo pripora, držijo, pa se bodo že v četrtek pritožili na višje sodišče, je napovedal.

Okrožno sodišče je o priporu odločalo potem, ko je ustavno sodišče v torek ugodilo Novičevi pritožbi in razveljavilo odločitvi okrožnega in višjega sodišča v Ljubljani o njegovem priporu. Ustavni sodniki so okrožnemu sodišču naložili, da mora o priporu odločiti v 24 urah po vročitvi odločbe, a hkrati tudi določili, da Novič do ponovne odločitve ostaja v priporu na Povšetovi.

Ustavno sodišče je namreč ugotovilo, da je bila Noviču kršena pravica iz 22. člena ustave, ki opredeljuje enako varstvo pravic. Novič je namreč ves čas zatrjeval, da so obrazložitve sodišč o obstoju pripornih razlogov zaradi ponovitvene nevarnosti pavšalne in brez konkretne vsebine.

Ustavno sodišče je oblikovalo stališče, da okoliščine in teža očitanega kaznivega dejanja same po sebi še ne utemeljujejo sklepa o ponovitveni nevarnosti. Tega je mogoče odrediti šele, ko tudi osebnost obdolženca, okolje in razmere, v katerih živi, in dosedanje življenje omogočajo zanesljiv in konkretiziran sklep o obstoju realne nevarnosti ponovitve, je navedlo ustavno sodišče.

Ob tem je ustavno sodišče ugotovilo, da so obrazložitve okrožnega in višjega sodišča v svojem bistvu le navidezne. Pri tem se nanaša na presojo sodišč v delu, v katerem subjektivne okoliščine utemeljujejo z izvedenskim mnenjem in izjavami prič.

Sodišča bi morala izvedensko mnenje ovrednotiti kot celoto, na kar je Novič ves čas postopka opozarjal, so menili ustavni sodniki. Ampak sodišča tega niso naredila, so dodali.

Novič je obtožen, da je 16. decembra 2014 okoli 19.40 na parkirišču gostinskega lokala na ljubljanskem Viču izza hrbta dvakrat v glavo ustrelil Jamnika. Po mnenju tožilstva je Novič umoril Jamnika iz brezobzirnega maščevanja, saj je bil Jamnik direktor inštituta, s katerega so Noviča odpustili. Jamnik je umrl tri dni po napadu, Noviča pa so aretirali kmalu zatem.

Sojenje Noviču se je na okrožnem sodišču začelo novembra lani, slabo leto dni po umoru, in še vedno poteka na ljubljanskem okrožnem sodišču, kjer čakajo na izvedensko mnenje iz Nemčije, zato so naslednje obravnave razpisane za konec septembra. Novič vseskozi zanika, da bi storil očitano dejanje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CRNALUKNJA
20. 07. 2016 21.52
-2
če prav razumem da je jamnik kr tako odpustil noviča....in kaj zdaj????dobil je kaj si je zaslužil....
iGURT
20. 07. 2016 19.12
+1
...ni nobene panike, če ne kdo drug - ga bo pa Ustavno Sodišče oprostilo.
Kometikjami
20. 07. 2016 18.33
+3
Jaz osebno verjamem, da Novič ni nedolžen. Sem poslušal pogovor z njim, ki ga je objavila nacionalka. Ko poslušaš tisti pogovor, v katerem hoče Jamnik javnost prepričati, da so vse obtožbe izmišljene, se človeku zazdi, da nas morda res vsi skupaj zavajajo in da do umora sploh ni prišlo, da je morda Jamnik še živ. Jaz temu prevarantu ne verjamem, naj pa seveda tožilstvo dokaže svoje, sodišče pa odloči, kot je prav. Kar pa se tiče vrnitve sodbe na okrožno sodišče: ustavno sodišče ni odločalo o tem, ali je prav, da je v priporu ali ne (pripor je celo zadržalo do odločitve okrajnega sodišča), ampak da okrajno sodišče bolje utemelji svoje trditve. Vsi se najbrž strinjate, da morajo biti stvari dobro obrazložene, če naj bo postopek pravičen in da na koncu ni kakšnih odškodninskih zahtevkov ...
mikitr
20. 07. 2016 18.16
+2
Če se ugotovi nedolžnost ,naj nekdo odstopi takoj.
Mauzahecmauzares
20. 07. 2016 18.04
+0
Ni nobenga visjega sodnika na polozaj postavu zdj pa ni proti uslug
johanca123
20. 07. 2016 17.51
-3
Mamila se delajo z znanjem kemije! Rdeči kemiki so proizvajal drogo za narod!
Jure Strle
20. 07. 2016 17.14
+5
kaj je pa z italijansko mafijo??? ki ga je RES ubila????
TheMafiaDon
20. 07. 2016 17.28
+2
nekaj bo na tem ;) ironija. vprašanje kaj je "redčil" kemijski inštitut in v kaj se je Jamnik vpletel...njegova smrt ima značaj mafijskega umora-v javnosti, da čim več ljudi vidi da se ne zajebavat-naši južnjaški kavboji to niso.
.jest
20. 07. 2016 16.37
+5
Ni podaljšalo pripora sodišče ampak oseba na sodišču, ki ima ime in priimek. Ta oseba je po pisanju zavestno ravnala v nasprotju z odločitvijo ustavnega sodišča. In ta oseba naj prevzame tudi odgovornost v primeru odškodninske tožbe obtoženca in plača iz lastnega žepa.
TheMafiaDon
20. 07. 2016 17.05
+4
+++ tako je. Novič ni ustrelil Jamnika, in prav tako mu kršijo pravice..on je samo grešni kozel, kot je bil recimo Rotar.
Jocipros
20. 07. 2016 17.12
+2
Pri nas se gredo sodišča ping-pong, samo tako zgleda, da "resno" delajo, sicer je pa že vse v naprej dogovorjeno. Seveda pravi ljudje to poznamo in tem dejavnostim sodišča in ustavnega sodišča ne verjamemo, ker vem, da hočejo pokazati, kako resno da delajo, a v bistvu se pa primitivnost nadaljuje.