Slovenija

'Mislila sem, da zdržim več'

Ljubljana, 25. 03. 2014 08.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
N.D./M.R./STA
Komentarji
1058

Ministrica za zdravje Alenka Trop Skaza je predsednici vlade Alenki Bratušek Zapisala je, da zapušča položaj zaradi pritistkov, vendar pa javnosti teh pritiskov ne želi pojasnjevati. Prav pojasnil pa si želi sindikat Praktikum.

Po tem, ko se je nekaj dni govorilo, da bo ministrica za zdravje Alenka Trop Skaza odstopila, je ministrica danes sama potrdila, da je predsednici vlade Alenki Bratušek sinoči poslala odstopno izjavo. V njej je zapisala, da je bila že pred predstavitvijo programa dela deležna diskvalifikacij in obtožb, da je koruptivna, ker je bila povezana z ljudmi, ki jih, kot pravi sama, sploh ni poznala oziroma jih ne pozna. "Ko sploh še nisem imela najožjih sodelavcev, so se vrstile zahteve po takojšnji rešitvi problemov, ki so se v našem zdravstvu kopičili leta," je zapisala.

Trop Skaza je v odstopni izjavi spomnila, da je napovedala ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in določitev obsega zdravstvenih pravic, ki bi bile v celoti plačane iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. "Opozorili so me, da se v zvezi z napovedano spremembo zdravstvenega zavarovanja veliko dogaja v ozadju in da je ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja odnesla še vsakega ministra," je zapisala. Opozorili so jo: "Ukineš ga lahko samo, če boš zavarovalnicam kaj ponudila."

Za nepreklicni odstop se je odločila zaradi očitkov, podtikanj in pritiskov, ki jih je bila deležna zaradi svojega delovnega mesta. Posledice je čutila tudi njena družina. "Danes vem, da nimam dovolj dobre kože, da bi prenesla vse pritiske," je zapisala. V politiko je vstopila iz popolnoma drugačnega okolja. "Dejansko nisem vedela, da so pritiski tako hudi. In na koncu, ko sem se morala odločiti ali kariera ali družina, sem izbrala družino," je zaključila.

Celotno izjavo si lahko preberete TUKAJ.

Alenka Trop Skaza
Alenka Trop Skaza FOTO: Damjan Žibert

Nič besed o tem, kdo je pritiskal

V današnjem komentarju svojega odstopa ni želela navesti, kdo naj bi nanji izvajal pritiske, niti ni povedala, če je policiji ovadila tiste, ki so pritiskali nanjo. "Mislila sem, da zdržim več," je dejala. Premierki se zahvaljuje za zaupanje, žal ji je, da "zaupanje ni zdržalo tega mandata". Prepričana je, da mora to funkcijo prevzeti nekdo, ki ima vsaj nekaj politične kilometrine. "Jaz te kilometrine nisem imela," je dejala in dodala: "Vedela sem, da bo zadeva težka in zahtevna, da bo tako zahtevno, pa ne."

Zavrnila je očitke, da je bilo njeno ministrovanje dogovorjeno vnaprej, da bi lahko podpisala nekatere pogodbe. "Nič ni bilo v naprej dogovorjeno," je poudarila, pri čemer je navedla vse pogodbe, ki jih je v tem mesecu podpisala. Med njim, kot opozarja, ni nobene koncesije. Ni pa bila prepričana, ali je že podpisala razpis specializacij, a so kasneje z ministrstva sporočili, da je soglasje bilo dani zdravniški zbornici.

Sicer se Trop Skaza odpravlja nazaj na svoje staro delovno mesto v celjski območni enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje, kjer je bila pred ministrovanjem predstojnica enote. Nadomestila po prenehanju funkcije tako ne bo dobila, saj bi morala biti na položaju vsak šest mesecev.

Komentirala je tudi svojo napoved, da bo njen soprog premislil o odprodaji lastniškega deleža v podjetju Klima Ptuj, če bo postala ministrica. Kot pravi, se je odločil, da tega ne stori. Podjetje je začel iz nič leta 1996, medtem ko sta se poročila leta 2008. Pripomnila je, da je protikorupcijska komisija pojasnila, da sklepanje poslov Klime Ptuj z javno upravo ne bi bilo sporno, če to ni ministrstvo za zdravje.

Predsednica vlade odstop obžaluje

Bratuškova njen odstop obžaluje. Pravi, da se je Trop Skaza v tem mesecu reševanja težav v zdravstvu lotila z veliko odločnostjo. A Bratuškova njen odstop tudi razume. "V naši politiki, vedno bolj pa tudi v medijih ter celotni družbi, postajamo zelo nestrpni in pri blatenju oseb, ki želijo nekaj spremeniti na bolje, meje obračunavanja spuščamo iz dneva v dan," pravi Bratuškova. Dodala je, da je Trop Skaza postala tarča vsakodnevnih napadov, kljub temu, da ni sprejela ali podpisala nobene sporne odločitve.

Kljub odstopu in pritiskom je vlada po navedbah Bratuškove odločena, da bo na poti sprememb v zdravstvu vztrajala. Vztrajati namerava tudi z bojem proti korupciji v zdravstvu. "Tudi za ceno še kakšnega odhoda, če bo potrebno," je dejala. Povedala je, da je imela ravno zjutraj pogovor s policijo in Nacionalnim preiskovalnim uradom, da je preverila, v kakšni fazi so postopki na področju zdravstva, pri tem pa "dobila zagotovilo, da je to absolutno prioriteta".

Preberite še: Kdo bo zdaj prevzel ministrstvo za zdravje?

Državni zbor je Trop Skazo kot ministrico za zdravje potrdil 24. februarja, naslednji dan pa je na ministrstvu prevzela posle. Kmalu po njenem prevzemu ministrstva se je v središču pozornosti znašlo poslovanje podjetja njenega moža z javno upravo. Ptujsko podjetje Klima Ptuj se je namreč potegovalo na razpisu za izgradnjo novomeške urgence in je moralo kljub najugodnejši ponudbi odstopiti od posla, saj je šlo za očiten konflikt interesov. Vendar pa v odstopni izjavi Trop Skaza poslovanja njenega moža ni omenjala.

Bratuškova je danes glede tega dejala, da se je ministričin mož na razpis prijavil ko se mu "še ni sanjalo", da bo njegova žena ministrica. Prav tako takrat Trop Skaza ni vedela, da bo postala ministrica. "Zdaj je iz tega nastala cela zgodba. Popolnoma, popolnoma neutemeljena," je dejala Bratuškova.

Alenka Bratušek
Alenka Bratušek FOTO: Kanal A
Zakaj v javnost ne pridejo nobena imena?

Na vprašanje, zakaj ob vnovičnem omenjanju lobijev in pritiskov na dan ne pridejo nobena imena, je Možina odgovoril, da bi si tudi sam želel vedeti kaj bolj podrobnega o pritiskih. Želel bi si, da bi se opravila analiza lobijev in prisvojenega denarja, a so, kot pravi, opazili, da ni nobene volje zanjo.

V zdravniški zbornici odgovornost ob odstopu Trop Skaze pripisujejo Bratuškovi

Predsednik Zdravniške zbornice Slovenije Andrej Možina prav tako obžaluje odstop ministrice za zdravje. Kot je dejal, se zdi odstop po zgolj mesecu dni nerazumno in neodgovorno dejanje in velik del te odgovornosti nosi premierka.

Možina je spomil, da je tudi prejšnji minister Tomaž Gantar ob odstopu navajal podobne razloge kot Trop Skaza. Tudi Gantar je v dejanju obupa kot razlog med drugim navajal lobije, nepripravljenost na kakršne koli spremembe, samozadostnost in nasprotovanja razvoju zasebnega zdravstva, je pojasnil.

"Izkušnja po odstopu Gantarja je bila dovolj sporočilna in boleča," je prepričan Možina. Kot je spomnil, so po Gantarjevem odstopu tekli pogovori o kritičnih in zapletenih razmerah v slovenskem zdravstvu, zaradi katerih da se mora biti njegov naslednik pripravljen soočiti z vsemi pritiski. Odločitev je bila v pristojnosti predsednice vlade, "ministrica se je odločila tako, kot se je, rezultat je danes znan", pravi Možina. Po njegovih besedah je zdaj zaupanje v predsednico vlade manjše, kot je bilo pred imenovanjem Trop Skaze.

Muževiča moti nejastnost glede odstopa

Predsedniku sindikata Praktikum Igorju Muževiču se pri odstopu ministrice za zdravje zdi problematično to, da ni jasno, zakaj odstopa. Muževič tako glede omembe pritiskov pri ministričinem predlogu ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pravi, da ni z imenom in priimkom znano, kdo je pritiskal in kako naj bi ta pritisk preprečil, da ministrica zaradi tega ne bi mogla sprejeti potrebnih reform.

Igor Muževič
Igor Muževič FOTO: POP TV

Poleg tega ga moti tudi dogajanje glede poslovanja ministričinega moža. Kot pravi, se je odziv medijev na to lahko "z lahkoto napovedal, še preden se je odločila za kandidaturo", zato ga čudi ta "nepripravljenost na reakcijo". To bi morala ministrica razčistiti, še preden se je odločila za kandidaturo, meni Muževič, tako pa smo izgubili dragoceni čas, potreben za nujne ukrepe.

Dogajanje je sicer po njegovih besedah slabo za javno zdravstvo, ki že tako razpada. Muževič se boji, da bi to lahko še pospešilo zrušitev sistema, ki je "kolikor toliko še funkcioniral", do te mere, da ga ne bomo mogli nikoli več sestaviti nazaj. Novega ministra po njegovih besedah ne bo težko najti, bo pa novemu ministru, kdorkoli to že bo, težko v parlamentu dobiti zadostno podporo za potrebne spremembe. Naslednik sedanje ministrice bo moral po besedah Muževiča za letošnje leto "dokapitalizirati" zdravstvo in reformo zastaviti tako, da to ne bo več potrbno. Pravi, da je financiranje zdravstva popolnoma neprimerno urejeno.

Virant: Če si čez en mesec premisliš, je to malo lahkomiselno

Vstop v politiko je povezan z velikimi napori in pritiski in jasno je, da družinsko življenje trpi, zato je po tej plati malo lahkomiselno, če se nekdo tako odloči in si čez en mesec premisli, je odstop ministrice komentiral prvak DL Gregor Virant. Sam meni, da njen odstop kaže, da je s tem resorjem in to funkcijo povezanih res zelo veliko pritiskov in naporov. Po tej plati jo razume, po drugi strani pa se strinja, da bi na takšne pritiske lahko računala že prej.

SDS: Vse skupaj je zelo neresno

Poslanka SDS in predsednica odbora za zdravstvo Alenka Jeraj je v odzivu na odstop dejala, da "vse skupaj deluje zelo neresno." "Problemi v zdravstvu niso od včeraj, jih poznamo, od predsednice vlade pa bi pričakovali, da izbere res kompetentne ljudi, ne pa, da nekdo kandidira in je minister en mesec", je poudarila poslanka.

Opozorila je tudi na različne pritiske, na katere so v jo opozorili že kot kandidatko ob zaslišanju za ministrico. "Kandidatko smo takrat vprašali, kaj bo, če jo bodo poklicali gospod Zemljarič, gospod Isajlovič, gospod Miklavčič, pravega odgovora ni imela in očitno se je nekaj takega zgodilo tudi sedaj," pravi Jerajeva.

V SDS so zaskrbljeni, da očitno "nekomu odgovarja, da vodstva na ministrstvu za zdravstvo ni, ker se lahko mimo oči javnosti odvijajo drugačni posli." "Nekaj bo treba narediti in očitno predsednica vlade temu področju namenja premalo pozornosti," je ob tem poudarila poslanka in poudarila, da je tudi s strani "Pozitivne Slovenije neodovorno, da predalagajo nekoga, ki obupa v enem mesecu".

Odstopna izjava Alenke Trop Skaza
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1058)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

25letluzerjev
26. 03. 2014 15.43
+2
Naj si Skažena ministrica zapiči tisto prepotentno glavo globoko v pesek, da iz peska ne bo štrlelo nič.
25letluzerjev
26. 03. 2014 15.39
-1
Kakšna pa bo odpravnina za Skaženo ministrico???????????????????? Po navadi velike odpravnine dobivajo tisti veliko zafurajo in nič ne delajo- to bi bil že razlog za veliko odpravnino te ministrice.
dunc46
26. 03. 2014 15.22
+1
Pa tako je bila pametna da de ne bo odzivala na tel.ko ne bo poznala tel.st.ali da se ne ho pogovarjala z kao nekom zeljaricom....zdaj pa tole!pa naj jih prijavi anonimno...!!al zdaj bo cel lajf prenasala da ve kdo krade drzavo in nam standart?!!!hhhaaaaaaaloooooo!!!!!!njo je treba sedaj zaslisat!!!!!!!!!!!!!naj zapoje vseeeeee al pa v rest z njo zaradi prikrivanaj dokazov o korupciji!!!!!!pa kje mi zivimo folk ej!!!!!!!kje ste ?????noooo
Feinstein
26. 03. 2014 13.31
+3
Mene za ministra za zdravje...veliko bi prišparali...pri pokojninah...
Feinstein
26. 03. 2014 13.20
+5
Jaz sem tudi mislil, da se bom samo sprdnil....
25letluzerjev
26. 03. 2014 12.59
+8
ENO MINISTERSKO PLAČO BO PA LE DOBILA ZA TAKO USPEŠNA DVA PODPISA.
Feinstein
26. 03. 2014 13.37
+2
Jaz pa dobim 100 eur več limita za 14 podpisov..
Timy15
26. 03. 2014 11.47
+5
Le zakaj ministrica ne želi javnosti razkriti kdo je pritiskal na njo,če ima čiste račune.Mogoče pa bi jih moralo več iti prej prej kot ministrca,če bi pravna država delovala in se ne bi trebali bati nobenih pritiskov,če so re bili.
AkenBosch
26. 03. 2014 12.23
+2
Halo? Če so že prej grozili njeni družini, kar je med vrsticami zapisano v njeni odstopni izjavi, a misliš, da konkretno imenovanje teh grozilcev ne bi imelo nikakršnih posledic? Morda bi kmalu spet imeli kak samomor v gramozni jami.
an?ka30
26. 03. 2014 11.04
+0
Podpisala je kr je morala in to že vedo vsi okoli nje in ona sama!!!
etul
26. 03. 2014 10.06
+3
še mal pa bodo klicali za ministre tak ko so nas včasih v JNA dobil si poziv pa ni bilo tarte marte
25letluzerjev
26. 03. 2014 10.05
+5
bruham že eno leto-odkar je to vladno skropucalo na oblasti. Tisti, ki pa to vlado zagovarjajo, pa naj na vse te tedenske odstope ministrov pojasnijo kaj pozitivnega vidijo v njej.
Jaka Planinc
26. 03. 2014 09.25
+4
Mislila sem, da zdržim več' MISLITI SE PRAVI, NIČ VEDETI. KO NEKAJ MISLIŠ ,TO POMENI DA ŠE NIČ NE VEŠ,ALI PA ZELO MALO. Bratuškino RAZMIŠLJANJE ZA NAZAJ,KAKO BI BILO,ČE BI BILO IN VSAKO RAZMIŠLJANJE O PRETEKLOSTI JE DESTRUKTIVNO,SAMOUNIČEVALNO,POGUBNO,TO PA SLOVENSKA VLADA STALNO POČNE,KAJ JE BILO,KO VENDAR VEČ NIKOLI NE BO.
mogerad
26. 03. 2014 08.53
+4
banane banane banane
obiskovalecsmetisca
26. 03. 2014 08.53
+4
...kdaj pa je občutila pritiske?...ko je podpisovala pogodbe?..za 6,5 milijonov evrov...težko se bo znebila suma ,da je bila nastavljena samo zato.....pa tisti,ki so jo nastavili tudi
VSEZNALECno1
26. 03. 2014 07.54
-2
Vseh šest milijonov poslov je podpisala v stresu in nezavedno...
RožLee1ban
26. 03. 2014 08.33
+0
bojankoder
26. 03. 2014 07.48
+6
NI ZDRŽALA PRITISKA POTREBE DENARNICE NJENEGA MOŽA, DRUGAČE PA SE STRINJAM S SPODNJIMI KOMENTARJI ALI SE NJENEMU DEDCU OB NJEJ SPLOH DVIGNE, JE PA RES DA IME NJENA BIVŠA ŠEFICA BOLJŠO ZADNJICO, BI REKLI RIT
Verbena
26. 03. 2014 07.57
+8
Kaj ko bi pustili take povsem zasebne zadeve nekoga!!!..mene čisto nič ne briga, kako nekdo zgleda, kakšen je doma.....važno mi je, da, če se gre politiko, da se bori, grize čez vse in, da naredi tisto kar mi od nje, njega, pričakujemo...to mi je pomembno!!!...očitno to nobenemu ne uspeva in postajajo vsi politiki kot cilj nekih tračev v rubriki rumeni tisk!!....mogoče je zanimivo, ampak men se že smejat več ne da, ker je drugače ornk žalostno stanje...porazno na vseh nivojih!!
Bullschevik
26. 03. 2014 07.41
+2
Vse je larifari.....je že odstopila......torej je passe.....ona pa še kar na naslovnici.......
general,,,****
26. 03. 2014 07.40
-2
Do sm vohah slo.fovsijo hehe
100ub
26. 03. 2014 07.37
+4
'Mislila sem, da zdržim več' in tudi bi če bi po drugi strani še kar lahko molzla državo. Tako pa bom si raje okoli vratu obesila še kakšek dkg zlata.
Nyokiy
26. 03. 2014 07.35
+2
Lani marca so po nalogu malega podleža iz Murgel Burek Ne kulturniki za ceno 210 milijonov eu, ( na sezono ) FDV jevci za ceno svojega obstoja in propada države ( važn da oni Fu.ke špilajo ) Borci za Tekovine NOB ja in svoje neupravičene penzije ( 17 000 borcev letnika 43 ) Balkanci za svoje socialke ter balkan trubači Godina, Vonta, Pirjevec, Krivec..z ostalimi kvazi Akademiki napadli Slovenijo in Slovenski proračun..Rezultat 10 milijard novih kreditov na tisoče Srbjancev na proračunu popolno propad in zlom gospodarstva ter popolna prevlada Kriminala in KrIminalcev na Sloveskih tleh.. Ostal je samo Kučanov, Akademski in Kulturni Gnus ter popolni BANKROT..
dunc46
26. 03. 2014 15.26
+1
Bruhalnica24
26. 03. 2014 07.33
+11
Zakaj je ne zaprejo... Molčati o korupciji je kaznivo dejanje ...
100ub
26. 03. 2014 07.38
+6
Se strinjam! Ampak po tem morajo zapreti vse politike.