Slovenija

Neuradno: Janković gre na volitve

Ljubljana, 06. 10. 2011 19.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Vera Lađić
Komentarji
1437

Ljubljanski župan Zoran Janković bo po neuradnih informacijah vendarle nastopil na predčasnih parlamentarnih volitvah. Kandidaturo naj bi objavil v ponedeljek.

Janković naj bi šel na predčasne volitve s svojo stranko.
Janković naj bi šel na predčasne volitve s svojo stranko. FOTO: Miro Majcen
Po neuradnih informacijah gre ljubljanski župan Zoran Janković po temeljitem premisleku vendarle na predčasne parlamentarne volitve 4. decembra. Nastopil bo s stranko in ne z listo, kar se je še pred dnevi ugibalo. Danes velja, da se bo stranka oblikovala v ponedeljek, na sedežu mestne hiše, so poročali v oddaji 24UR.

Stranko naj bi sestavljali vplivni gospodarstveniki, nekateri častni meščani Ljubljane, pa tudi politiki, poslanci, športniki in odvetniki. Zelo raznolika paleta ljudi, saj stranka ne želi biti ideološka, stavili bodo na program. Po neuradnih podatkih sicer morebitne člane še kličejo.

V Janševi SDS Jankovičeve neuradne kandidature ne želijo komentirati, dokler ne bo uradna. Prav tako so do uradne najave kandidature ostali brez besed v Pahorjevi SD. Predsednik SLS Žerjav pisno sporoča: Vsi, ki v teh dneh vstopajo v slovensko politiko, dobrodošli v slovenskem političnem prostoru. Tudi Erjavec iz DeSUS meni podobno.

Ljubljanski podžupan Aleš Čerin, ki naj bi bil pri oblikovanju stranke med bolj aktivnimi, je povedal, da je podpora Jankoviču sicer velika, a pri vsem tem je še več politikanstva. Informacije o kandidaturi pa ni ne potrdil ne zanikal, o tem, pravi, bomo vsi pravočasno obveščeni.

Sicer pa je novica aktualna od popoldneva, ko je tajnik Socialnih demokratov (SD) Uroš Jauševec to zapisal na svojem Facebook profilu. ''Kocka je padla, ljubljanski JZ gre na volitve ... uničit levico ...'' je zapisal Jauševec. Kot rečeno so to neuradne informacije, v politiki pač, dokler ni podpisano, nikoli ne veš.

Mu bo uspelo tudi na državni ravni?
Mu bo uspelo tudi na državni ravni? FOTO: Miro Majcen

Morebitna stranka na drugem mestu po javnomnenjski raziskavi

V oddaji 24UR so dobili tudi zadnjo raziskavo, ki jo je za jutrišnjo Mladino opravila agencija Ninamedia. Po tej raziskavi še vedno močno vodi stranka SDS, ima dobrih 27 odstokov, na drugem mestu pa je morebitna Jankovićeva stranka v nastajanju, ki bi dobila slabih 10 odstotkov podpore. Sledi ta hip največja parlamentarna stranka SD z 9,5 odstotka, pa SLS z devetimi odstotki in Gibanje za trajnostni razvoj Matjaža Hanžka s slabih devet odstotkov.

V Desusu, ki simpatij do Jankovića ne skriva, bi dobili 8,6 odstotka glasov. Kljub veliki prednosti Janševi SDS, sodeč po teh podatkih, koalicije ne bi uspelo oblikovati, Jankoviću pa morda, po tej zadnji raziskavi, z levico celo bi.
 

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1437)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tamara_23
11. 10. 2011 15.53
Večina komentatorjev nima pojma o zgodovini, so nerazgledani in ne dosegajo osnovnih pogojev človeškega dostojanstva! Študiram zgodovino (absolventka), tukaj se pa na nacionalizem sklicujejo ljudje 21. stoletja. Zelo žalostno! HITLER SE JE SKLICEVAL NA TAKŠNE IDIOTIZME!!! Ne vidite, da greste v isto smer?
InterReflectlons
08. 10. 2011 22.39
dundee08.10.2011, 18:16-2 levica nima pojma ko stavi na jankovića,ko gre za njega se Slovenci ne bodo več delili na leve in desne ampak samo še na Slovence in pol bo za SDS 90 procentov nismo v Bosni in Hercegovini, kjer ljudje glasujejo po nacionalni pripadnosti. V Bosni imaš Bošnjačko stranko. Srpsko stranko in pa Hrvatsko stranko v parlamentu, ki imajo 70% mest v pralamentu.
Quatroporte
08. 10. 2011 18.16
levica nima pojma ko stavi na jankovića,ko gre za njega se Slovenci ne bodo več delili na leve in desne ampak samo še na Slovence in pol bo za SDS 90 procentov
Tone 12345
08. 10. 2011 17.44
edini sposoben gospodarstvenik v sloveniji ki se hoče ubadat z politiko!!
mac4_m
08. 10. 2011 13.58
hodulja08.10.2011, 00:033 svaka čast, vsako temo vam rata obrnit na nacionalne predsodke. ja, gospod je pač izjavil, da ni slovenec ampak srb. Kar je prav in prav je, da je ponosen na nacionalnost. Vendar nekako prav bi bilo, da slovenijo vodijo slovenci, seveda v dobro vseh bivajočih. Srbi so jo tako ali tako vodili že 50 let, pa še malo dlje z nastavljenimi marionetami, katerih družine so med drugo vojno prijazno sprejeli. Pa po možnosti naj slovenijo vodi (lahko tudi srb), ki si ni prilastil velikega bogastva na račun zlorabe svojih javnih funkcij...
skoljka11
08. 10. 2011 11.34
mlad2508.10.2011, 03:34 Bravo, zelo dobro napisano. Vendar je problem, da vsaj 8o% Slovencev niti slučajno ne pozna zgodovine, da so zaplankani le to to, kar je bilo okoli njihove gmajne ali mesta, da so podvrženi desetletja dolgim ideologijam enih in drugih, da imajo za sveto, kar se pove ob nedeljah "zjutraj" na pomembnem mestu, itd. Poznavanje zgodovine, ejstev, prebiranje stroovnih knjig, ne le slovenskih, apmak tudi tujih, neobremenjenih avtorjev, pa je itak že preveč za doseg in razmišljanje naroda. Nerazumevanje pojmov je drug problem, niti toliko se ljudjejo ne potrudijo, da bi prebrali razlago posameznega pojma, kaj šele da bi poslušali utemeljitve ljudi, ki vidijo tudi brez plašnic. Predvsem pa vsi taki, ki res ne morejo živeti brez plašnic na očeh, ki so jim jih nataknili, predstavljajo tudi veliko nevarnost za narod in razvoj države. Ko ljudje niso sposobni več sami razmišljati, ko si dovolijo omejevanje lastnega mnenja, potem je to najboljša pot za razkroj enotne države, razmah nacionalizma in povečevanje sovraštva. To pa ni niti najmanj dobra popotnica za boljši "jutri" vseh državljanov Slovenije. To je pot v dokončen propad.
nefretete
08. 10. 2011 10.29
mlad25 08.10.2011, 03:34 Da bi tole razumeli, bi ruralni marginalci potrebovali slovar tujk. Povem ti, kaj Slovence osrečuje: raje smo jug Evrope, kot sever Balkana. Pa razumi to če moreš! lp
InterReflectlons
08. 10. 2011 03.34
bdso107.10.2011, 15:285 Janša je že v mladih letih spoznal,da je ta komunistična politika pogubna za človeštvo! Zato se je opredelil do te politike negativno in zato STE GA TUDI ZAPRLI!! Posebaj je spoznal,da komunizem zavira razvoj in obstoj Slovenije!! Če pa bi poslušali Kučana bi še danes bili v Jugi!??? ON JE TAKRAT ZAGOVARJAL KONFEDERACIJO ZNOTRAJ JUGOSLAVIJE!!???? Ko pa smo se osamosvojili pa se je sprevrženo zavihtel na predsedniško mesto s podporo komunistov!??? In to je največja napaka osamosvojitve ,da smo dovolili tem komunistom ponovno na oblast.Njihova sposobnost pa se ponovno izraža v današnjem polomu njihovega vladanju Slovenije in razsulem gospodarstvu!!! ZDAJ PA JE ŽE SKRAJNI ČAS ,DA SE ZA VEKOMAJ ZNEBIMO TO NEKOČ TUDI POGUBNO POLITIKO JUGOSLAVIJE !!! Prva stvar, da razčistimo!!! Konfederacija je med jugoslovanskimi narodi tradicija. Druga stvar: ideja Jugoslavije je prišla iz Črne Gore, da se vse južne slovane združi v eno konfederativno državo. To idejo je izumil kralj Nikola iz črnogorske dinastije Petrović. Ravno zaradi te ideje je šel v vojno proti Avstro-ogrski! Leta 1918 je Srbija s pomočjo francozov okupirala Črno Goro in s tem preprečila idejo Jugoslavije, Namesto konfederativne države je nastala federativna SHS. Srbi so hoteli prek nje narediti "Veliko Srbijo". Zaradi tega je v tej državi prihajalo do konfliktov. Črnogorce, Makedonce in Bošnjake so Srbi prišteli kar med del Srbov, Hrvate pa se smatrali samo za prebivalce, vzhodno od Šešeljeve linije Karlovac - Karlovag - Vitrovica. Ker so Hrvati, Crnogorci, Bošnjaki in Makedonci prebrali idejo Srbov, so se zaćeli prepirati. Zaradi tega, je bil kralj Karađorđević bil prisiljen spremeniti ime države v Jugoslavijo, kar je bila ideja Črnogorcev. Nekoč v zgodnjem srednem veku je že obstajala država z imenom "Sklavinija" ali "Slovenija" kar bi v slovenskem jeziku pomenila "Slovanija". Njen kralj je bil Jovan Vladimir, prednik današnjih Črnogorcev, ki je dobil tudi titulo od papaže, ki mu je dal pečat "Kralj Slovenov". In v tej "Sklaviniji je bila državna ureditev "konfederativna". Torej, komunisti in četniki su Črnogorcem ukradli idejo Jugoslavije, vendar se niso držali tudi njihove ideje o "konfederaciji", ampak so namesto naredili "federacijo". Žal so na oblast prišli "nacinalisti: v Sloveniji "domobranci", na Hrvaškem "ustašii", v Srbiji pa "četniki". Ta tri nacionalistična gibanja so krivec za razpad Jugoslavije, liberlana gibanja so se zavzemala pa za prvotno idejo Jugoslavije "konfederalnega" tipa. Žal so nacionalistična gibanja dosegla svoje, Jugoslavija se je razpadla. Sedaj pa imamo mestno državi Slovenijo z 2 miliona prebivalci, to se dosegli naši "domobranci". Tako, da tiste, ki so se zavzemali za "konfederacijo", ne štet med komuniste, ker komunisti so bili za "federacijo". Toliko, da vas izobrazim tiste, ki mešajo "konfederacijo" s "federativnim komunizmom. po eni strani pa je konfederativna država tudi Švica. AMEN
Borut Petri?
08. 10. 2011 00.19
Ja (obvezno) je treba volit Jankovića, pa za ministre dati razne Mladiče in Karađiče za dan državnosti pa nam naj igrajo trubači iz Guče. SloveNIJA
hodulja
08. 10. 2011 00.03
svaka čast, vsako temo vam rata obrnit na nacionalne predsodke.
nefretete
07. 10. 2011 20.45
dule100 07.10.2011, 18:56 2 nefretete Glede tega, da Janković verjetno sploh ne bo kandidiral, ti dam pa prav. Če ima malo pameti ne bo nasedel ! Mislim, da bi bilo to zanj usodno ! Nisi me razumel. Nisem rekla, da ne bo kandidiral, rekla sem, da ne verjamem v njegovo kandidaturo, kar pomeni, da je načeloma ne podpiram. Podcenjevati ga ni treba. Imam svoje razloge za to ampak, kdo pa kaj mene vpraša a ne?
kiss-my-ass
07. 10. 2011 20.16
robba, za take ki strašijo imam zmeraj v žepu škatlico svinjske masti...
korintos1
07. 10. 2011 20.12
robba In hrana je poceni, ker imajo dosti kuharjev. Vsaki drugi nosi belo kapo.
korintos1
07. 10. 2011 20.10
robba Me sploh ne moti da si od spodaj, samo poskušaj se slovensko obnašati. Preveč si brihten za nas, in to si menda od tam prinesel?
robba
07. 10. 2011 20.04
kiss-my-ass 07.10.2011, 19:46 1 robba, uživaj v lepi razviti deželici na sončni strani Alp! ti uživaš? fotr je dal svoj prspevk? teb dobra penzija... poštena... jaoooj... sam veš, kaj rečejo vnučki ki berejo kaj več kot zgodovino za peti razred oš?
robba
07. 10. 2011 20.01
kiss-my-ass 07.10.2011, 19:47 0 robba, a meni smetza što vaše žene nemaju vune... dobra ti mora bit penzija.. veš zakaj,... ker zobov za sir nimaš... viagra pa je kar dobra cena... hehehehehe in si ti upaš kako to natgnt? hehehehehehehe... pridejo žlahta... adijo prašnki,.. hehehehehe
zek
07. 10. 2011 20.01
Če bo Jankovič premje potem bo za tiskovnega predstavnika vlade postavil sina Jureta in novinarji bodo odlično obveščeni o delu vlade --- ODGOVOR JE ENAK PREJŠNJEMU he he
robba
07. 10. 2011 19.59
korintos 07.10.2011, 19:48 1 robba Če te kaj zanima še iz zibelke -Choperije, samo vprašaj, sem jo trikrat prevozil. Sedaj se pa malo razvijajo. Dober bodi. hehehehehee, trikrat prevozu... če me kaj zanima.. hehehehehee.
robba
07. 10. 2011 19.57
korintos 07.10.2011, 19:35 1 robba Prenočišče, večerja in zajtrk v hotelu Lovčen 60 evrov, plače 180-250 evrov. Res fina deželica. hehehehehe,geniju. kolk so hoteli v ljubljan? in kolk je minimalc v slo? kar je večina gospodarstva v tej tvoji deželi... diskoteka v budvi okol 5000 folka,trocadero,entrance do 1000 evrov...vse zasedeno.. redarji vljudni in korektni... gostujejo svetovne zvezde-beyonce,guetta,...da ne govorim o ex-yu zvezdah.. slo? tuga.. in, majstor,apartma,petrovac,7 evrov po osebi.. klima,tuš,tv... sanjaj...
mac4_m
07. 10. 2011 19.53
in medtem, ko sodstvo preganja čarovnice naznano kdaj, neznano kje, neznano kaj, za nesojenega reklamiranega 'mandatarja' in njegovo žlahto točno vemo kdaj, kje, kaj, komu, koliko..