Slovenija

Odvetnik Tovšakove: Sindikat in vodstvo dogovorjena o izposojanju denarja

Celje, 11. 07. 2012 07.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak je spet na zatožni klopi, tokrat zaradi obtožbe neupravičene uporabe in prilastitve sredstev iz blagajne vzajemne pomoči delavcev. Tovšakova krivde ni priznala. Njen odvetnik pravi, da sta bila sindikat in vodstvo dogovorjena o izposojanju denarja.

Nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak ter nekdanja direktorica kadrovskega in splošnega sektorja družbe Branka Gabriel na današnjem predobravnavnem naroku na celjskem okrožnem sodišču nista priznali krivde glede domnevne poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja.

Tovšakova in Gabrielova sta obtoženi neupravičene uporabe in prilastitve sredstev iz blagajne vzajemne pomoči delavcev treh družb Vegrada. Za poslovanje od začetka leta 2009 do sredine leta 2010 sta namreč neupravičeno uporabili nekaj več kot 420.000 evrov sredstev iz omenjene blagajne.

Hilda Tovšak in Branka Gabriel nista priznali krivde.
Hilda Tovšak in Branka Gabriel nista priznali krivde. FOTO: POP TV

Tovšakova se ni izrekla, Gabrielova ne priznava krivde

Tovšakova, ki uradnega vabila sodišča za narok ni prejela, ampak jo je o naroku obvestil njen zagovornik Boris Kanduti, je povedala, da se o obtožnici ne bo izrekla, medtem ko je Gabrielova dejala, da ne priznava nobene točke iz obtožnice. Ker obdolženki nista priznali krivde, so njuni zagovorniki vložili ugovore na obtožnico, ki jo je spisal tožilec Stanislav Pintar.

Sodnica Ingrid Lešnik, ki je vodila današnji narok, je glavno obravnavo razpisala za 10. oktober, do 5. septembra pa pričakuje točne naslove vseh predlaganih prič, nato bo vpletene v zadevo pisno obvestila, kdo bo zaslišan in kdo ne.

Odvetnik Tovšakove: Sindikat soglašal z uporabo sredstev

Kanduti je sodišču predlagal pridobitev in predložitev vseh pravilnikov o poslovanju blagajne vzajemne pomoči od leta 2000. Iz teh pravilnikov naj bi namreč izhajalo, da je z blagajno vzajemne pomoči posloval Vegrad. Pojasnil je tudi, da je izvršni odbor sindikata Vegrada soglašal, da se sredstva blagajne lahko uporabijo v primeru likvidnostnih težav Vegrada in njegovih hčerinskih družb.

Zagovornik Tovšakove je predlagal zaslišanje vseh članov izvršilnega odbora sindikata in številnih drugih prič, v nadaljevanju sojenja naj bi predložil tudi dogovor med predstavnikom podjetniškega sindikata in predstavnikom Vegrada, iz katerega naj bi izhajalo, da se sredstva iz blagajne lahko izposojajo Vegradu in družbam v skupini Vegrad.

Obtožnica zoper Tovšakovo in Gabrielovo je postala pravnomočna februarja, na celjsko okrožno sodišče pa je bila vložena novembra lani, nato pa je sledila pritožba njunih zagovornikov.

Zaslišali naj bi tudi Koruna

V sodni spis naj bi Kanduti vložil tudi dogovor iz aprila 2010, v katerem je navedeno, da mora Vegrad vrniti vsa izposojena sredstva. Po Kandutijevem mnenju sredstva iz blagajne vzajemne pomoči niso bila porabljena nezakonito.

Predlaga tudi zaslišanje nekdanjega predsednika nadzornega sveta Vegrada Vladimirja Koruna, ki naj bi pojasnil, ali je bil seznanjen z izposojanjem denarja iz blagajne vzajemne pomoči.

Po Kandutijevih besedah je Vegrad naročil na lastne stroške, da se družini enega izmed umrlih delavcev poišče ustrezno stanovanje v Bosni in Hercegovini. Predlagal je tudi imenovanje izvedenca finančne stroke, ki bi ugotovil prilive in odlive iz blagajne vzajemne pomoči od leta 2007 dalje ter manjkajoča sredstva.

Tovšakovo je doslej doletelo kar 24 kazenskih ovadb.
Tovšakovo je doslej doletelo kar 24 kazenskih ovadb. FOTO: Damjan Žibert

Priče o dogovoru ne vedo nič

Tožilec Pintar je dejal, da zapisnika izvršilnega odbora sindikata iz leta 2004 doslej ni nihče vložil v sodni spis in je za tožilca ta zapisnik nepomemben, saj sindikat ni bil pristojen odločati o uporabi sredstev iz blagajne, ker so ta bila v lasti delavcev.

Pintar je tudi pojasnil, da so med preiskavo zaslišali priče, ki so povedale, da o dogovoru med sindikatom in Vegradom o izposojanju denarja ne vedo nič.

Zaslišanje Koruna kot nekdanjega predsednika nadzornega sveta Vegrada je za tožilca neprimerno, saj mu je mandat potekel konec leta 2009 in potem ni več imel vpogleda v Vegradove transakcije. Po navedbah Pintarja pa je družina enega izmed umrlih delavcev na pomoč Vegrada čakala več kot leto dni.

Zagovornik Gabrielove Rafael Mohorko je podprl vse Kandutijeve predloge in ocenil, da njegova stranka potrebuje primeren čas, da se o teh dokazih izjasni nemudoma ali na naslednjem naroku. Mohorko je predlagal zaslišanje številnih prič, med drugim tudi treh stečajnih upraviteljic Vegradovih družb.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (342)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KisloZelje333
12. 07. 2012 16.29
+1
itak je verjetno tud v samem začetku bilo zapisano nekje nekakšno nepisano pravilo, da lahko vatikan, bilderbergi, kraljevi dvori in vsi *v vseh vladah in zraven seveda še razni baroni kot so zidar, tovšakova....obvladujejo VSE, jim je dovoljeno VSE, obvladujejo 90% vsega, mi pa si delimo ostanke, ampak hey to je demokracija, saj vidite kako pridno jo izvažajo, še preveč je majo doma....lepo so jo dobili v afganistanu in iraku, pa tudi v libiji so jo precej dobili, jeseni pa verjetno sirija in iran....no v siriji jo že pridno izvažajo, kakopak, saj tisti asad pobija oborožene upornike, ki jih je CIA pripravila in oborožila na boj proti lastnemu ljudstvu, mislim kako si Asad sploh upa braniti, zakaj ne stoji križem rok in ne počaka, da mu uporniki do konca uničijo državo?
boffy
12. 07. 2012 11.43
+3
Pri nas v Sloveniji ni nikoli nihče kriv vsi obtozeni so nedolžni!kar poglejte Hildo kako skruseno sedi na zatozni klopi! Ubogica je! saj jih bo še tožila za psihične bolečine in blatenje dobrega imena! To je možno samo v naši preljubi Sloveniji!
gospakatja
12. 07. 2012 06.57
+5
a ni taista hilda bila blagajničarka LS v času mladega podobnika, in so bile že takrat čudne malverzacije?
medovit
12. 07. 2012 02.56
+6
ga. hilda, tvorka političnih programov, je veliko svojih zamisli menda snovala tudi v opera baru v Lj. njeno brezkompromisnost so imeli čast spoznati mnogi podizvajalci....taki ljudje pač ne zaslužijo da bi se komu smilili, lahko pa čakamo da jim usoda plača kar so prizadejali drugim. amen
papaaa!
11. 07. 2012 19.45
+9
slika nedolžnih angelčkov pove več kot milijon besed. sta si tovšakova in kraševec kaj v sorodu?
cyklon
11. 07. 2012 20.09
+7
A zato,ker sta obe grdi?? Menda ne!! Samo značaj jima ven seka!!
papaaa!
11. 07. 2012 19.39
+11
slovenija - zgodba o uspehu, ali po domače: welcome to botswana! a so naši tožilci in sodniki res tako nesposobni? odvetnik kandutti: "..sindikat soglašal z uporabo sredstev." ljudje božji! tovšakova ni na zatožni klopi, ker je denar vzela! "pozabila" ga je vrniti!!! za krajo imamo na slovenskem, kot edini na svetu, dve razlagi: 1. kraja je če si "sposodiš" in "pozabiš" vrniti in 2. kraja je če nekaj najdeš, še preden kdo izgubi....
freiburg611
11. 07. 2012 19.23
+8
kako se sploh še potika takole okol mene al kerga druzga bi že zdavnej pohopsal če bi to naredil
Glagla
11. 07. 2012 19.22
+9
ne razumem kok je ni sram!!! ni pravice v Sloveniji...
Mohandas
11. 07. 2012 20.02
+9
Sramota in občutek slabe vesti sta čustvi, ki ju občutijo ljudje v pravem pomenu besede, z zdravo in razvito osebnostjo. Hilda in velik del našega političnega vrha je popolnoma razčlovečen. Te ljudi stroka opisuje kot psihopate. Nekatere lastnosti psihopatov (vir;wiki): površinska privlačnost poveličevanje samega sebe potreba po stimulaciji, nagnjenost k dolgočasenju patološko laganje pretkanost, manipulativnost odsotnost obžalovanja in krivde plitvo čustvovanje brezčutnost, nezmožnost empatije parazitski način življenja šibka samokontrola spolna promiskuitetnost odsotnost realističnih, dolgoročnih ciljev impulzivnost neodgovornost nezmožnost sprejemanja odgovornosti za svoja dejanja številna kratkoročna ljubezenska razmerja mladostna delinkvenca (pri obsojencih) kršitev pogojnega izpusta kriminalna raznolikost Zdaj pa poskusite te lastnosti povezati z osebami, ki jih zadnjih 20 let volite...
cyklon
11. 07. 2012 19.20
+5
Zdaj bi se moral najti kakšen badžo iz podzemlja,ki bi odkupil nekaj tehle neizplačanih plač!!
prognostik
11. 07. 2012 19.03
+3
Tovšak in Kanduti,hudodelska združba.
cyklon
11. 07. 2012 18.31
+9
Pravica je slepa!! V Sloveniji je pa tudi gluha in vago ima pokvarjeno!!
FAUSTOS1
11. 07. 2012 17.18
+10
ČE SI UPAMO REČI KAJ JE RES-DA JE TOVŠAKOVA IN PODJETJE NAJVEČ GRADILO OBJEKTE V LASTI CERKVE TER VSEM HIŠE PREDVSEM ČLANOM TAKRATNIH KRŠČNSKIH DEMOKRATOV TER SDS IN SLS JE TEŠKO VERJETI DA BO KRIVA KAJTI NOVA VLAda je pretežno iz teh strank
b15
11. 07. 2012 18.27
+3
hubertfast
11. 07. 2012 16.49
+13
Kot prvo sram bi me bilo biti Hildin odvetnik, kot drugo je pa vse skupaj laž za lažjo.
hubertfast
11. 07. 2012 16.50
+8
Če pa bil sindikat res vpleten, pa je treba še vodjo sindikata zapreti in kje je zdaj tisti denar?
lopatko
11. 07. 2012 17.07
+3
bat*el
11. 07. 2012 16.49
+7
Ma ji kar verjamem da je nedolžna ta naša hildegard. Ja kdo pa bi jo, ogabna od znotraj navzven in njena dejanja so samo posledica tega... čuza je zanjo predobra, ta samo v kamnolom sodi - doživljensko
fakinshit
11. 07. 2012 16.37
-2
to je bolj en navaden lesen stol ne pa zatozna klop, kaj a so se na hitr nekje dobl a kaj ?
I G N O R A N T
11. 07. 2012 16.49
+6
Ne mores verjeti da tako eminentne osebe lahko sedijo na cem takem
odpisan2x
11. 07. 2012 16.15
+1
tudi če napišetze da je dobila 20 let aresta,vam ne bom verjel
M_teorija
11. 07. 2012 16.06
+3
~Sindikat in vodstvo dogovorjena o izposojanju denarja~ Važno, da so se dogovorili. Potem je pa vse vredu, pa tudi, če bi spajsarjem dvigali denar na bankomatu!?
WikiX
11. 07. 2012 15.42
+9
Če bi jaz bil danes policist, bi me bilo sram, toliko nedolžnih ljudi so v zadnjem času preiskovali.
I G N O R A N T
11. 07. 2012 15.50
+4
kameltrajbar
11. 07. 2012 16.13
+1
..a sploh kdo sexa???....sami nedolžneži.....:)
I G N O R A N T
11. 07. 2012 15.41
+9
Predlagam isto kot v primeru SATEX.Oprostilno sodbo.
tron3
11. 07. 2012 15.37
+6
Bravo Hilda in odvetniki nesposobni tožilci z Žaberlom na čelu so že puhnal, tako kot vedno, res se postavlja vprašanje kako si upajo zaposleni na Celjskem tožilstvu iti po plače če cel mesec niso nič naredili, še enkrat bravo Hilda in odvetniki, da se ne boste spet jezili na sodnike, tožilstvo mora dokazati krivdo, če je ne jo bo moralo sodišče pač oprostiti. Moje osebno mnenje glede Hilde je pa takšno da sigurno sodi za rešetke, da ne bo pomote