Slovenija

Nesreča vlakov: Bi lahko strojevodja zaviral prej?

Ljubljana, 30. 10. 2012 12.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V nesreči dveh vlakov je bilo poškodovanih kar 29 ljudi, so sporočili policisti, preiskovalci pa so že zavihali rokave. Glavni preiskovalec Danijel Lenart nam je zaupal, da bodo najprej preverili podatke iz lokomotive.

Po včerajšnjem trčenju dveh vlakov na železniški postaji Vižmarje, v katerem naj bi bilo poškodovanih 18 potnikov, je danes policija postregla z novim podatkom. Kot je ugotovila, je bilo v nesreči lažje poškodovanih kar 29 ljudi, od tega pa so 7 poškodovanih prepeljali v ljubljanski klinični center. Vsi so bili po oskrbi odpuščeni domov.

Ena od potnic nam je zaupala, kako je bilo v trenutku trka, Več o tem ...

Po prvih ocenah je škode za okoli 300.000 evrov.
Po prvih ocenah je škode za okoli 300.000 evrov. FOTO: Miro Majcen

Tako javnost kot tudi pristojni organi se sprašujejo, zakaj je vlak zapeljal na tir, na katerem je stal pokvarjen vlak? Najverjetneje je nesrečo resnično zakrivil človek, a na sodno odločanje o tem bo treba najprej počakati na ugotovitve in priporočila glavnega preiskovalca železniških nesreč Danijela Lenarta. Prav z njim smo danes govorili o postopku preiskave.

"Jaz iščem vzroke, na osnovi katerih se nato napišejo priporočila. Pregleda se dokumentacija, tehnološki procesi dela, opravijo se analize zapisov, analize vožnje vlaka, reproducirajo se posneti pogovori in tako dalje. Na osnovi tega se pripravi neka skupna analiza in s tem se ugotovijo tudi dejanski vzroki,“ je pojasnil.

Bi lahko strojevodja prej zaviral?

Čez Vižmarje se lahko sicer vozi 100 kilometrov na uro, a on je vozil mimo razveljavljenega rdečega uvoznega signala. V teh pogojih je hitrost omejena na 50 kilometrov na uro. Glede na izkušnje bi lahko rekel, da hitrost ni bila prekoračena. Glavni preiskovalec železniških nesreč Danijel Lenart o ravnanju strojevodje

Lenart je že včeraj namignil, da je za nesrečo najverjetneje kriv človeški faktor, mogoče prometnik. ''Ljudje smo pač ljudje," je dejal in dodal, da je jasno, da strojevodja, ki je upravljal mednarodni potniški vlak, ni mogel pravočasno zaznati, da je na njegovem tiru vlak, saj ni bilo znaka, ki bi ga na to opozoril. "Postaja je v krivini in ni mogel pravočasno zaznati te garniture. A to ne igra neke velike vloge, saj je on pač dobil dovoljenje za vožnjo in zato je vozil,“ pojasnjuje Lenart.

Strojevodja je po njegovih besedah zavrl in zmanjšal hitrost, vozil pa je pod posebnimi pogoji, ki predvidevajo hitrost 50 kilometrov na uro. "Čez Vižmarje se lahko sicer vozi 100 kilometrov na uro, a on je vozil mimo razveljavljenega rdečega uvoznega signala. V teh pogojih je hitrost omejena na 50 kilometrov na uro. Glede na izkušnje bi lahko rekel, da hitrost ni bila prekoračena,“ je dejal in dodal, da bi bile v obratnem primeru posledice nesreče bistveno hujše. Strojevodja se je ob uvozu na postajo osredotočil na izvozni signal, ki je bil v legi prosto. Ta signal je videl mimo stoječega vlaka s potniki, za katerega pa se s mesta, kjer je bil, ne vidi, na katerem tiru stoji, je še pojasnil.

Danes bodo sneli podatke iz lokomotive

Tako lokomotiva kot uničena garnitura, v kateri so sedeli potniki, sta v nekdanji centralni delavnici Moste oziroma v prostorih sedanjega podjetja SŽ – Vleka in tehnika. "Danes imamo namen sneti podatke iz vgrajenega elektronskega medija v lokomotivi. Podatki se snamejo ter pregledajo in analizirajo. Trak iz garniture, ki je stala na mestu, v tem primeru nima nekega velikega pomena,“ pravi Lenart.

Na naše vprašanje, ali bo Slovenskim železnicam podal kakšna priporočila, ki bi izboljšala varnost v prihodnosti, je odgovoril, da sam pogleda tudi tehnološke procese dela in da lahko na osnovi ugotovitev izda priporočilo, da se kaj spremeni, dopolni izobraževalni proces in podobno. "Za ta primer je še preuranjeno govoriti, čeprav vedno izdam kakšno priporočilo. Smernice so že, a je preuranjeno govoriti,“ je dejal. Rok za končanje preiskave je po njegovih besedah  eno leto, a meni, da bodo preiskavo končali že prej.

Včeraj se je potnikom, ki so bili udeleženi v nesreči dveh vlakov, opravičil tudi generalni direktor SŽ Dušan Mes. "Potnikom se iskreno opravičujem za preživeti strah in neprijetnosti," je sporočil in dodal, da je varnost železniškega prometa v Sloveniji primerljiva z varnostjo na drugih evropskih železnicah.
Včeraj se je potnikom, ki so bili udeleženi v nesreči dveh vlakov, opravičil tudi generalni direktor SŽ Dušan Mes. "Potnikom se iskreno opravičujem za preživeti strah in neprijetnosti," je sporočil in dodal, da je varnost železniškega prometa v Sloveniji primerljiva z varnostjo na drugih evropskih železnicah. FOTO: M.K.

Delodajalec dolžan vpletene odstraniti z dela

Postopek, ki ga izvaja, je ločen od pravosodnih postopkov. "Mi imamo nalogo ugotavljati vzrok, odgovornosti pa ne,“ pravi, a dodaja, da je delodajalec ob ugotovljenih prvih znakih neke subjektivne odgovornosti dolžan izvesti neke ukrepe. Tako upravljavec železniške infrastrukture kot prevoznik morata vpletene odstraniti iz delovnega procesa, dokler se ne ugotovi odgovornost. "Oni so dolžni izpeljati te ukrepe. Taka oseba ne more delati, saj je pod stresom. Ko se ugotovi odgovornost, se začne disciplinski postopek, delavca se odstrani iz dotičnega delovnega mesta oziroma ne sme opravljati dela niti v vodenju prometa ali na primer v vleki,“ pojasnjuje. Delavec lahko v takem primeru opravlja le administrativna dela, vzporedno pa teče pravosodni postopek. Policija lahko poda kazensko ovadbo in zadeva gre na sodišče, ki nato ugotavlja odgovornost posameznika.

"Stoodstotne varnosti ni nikjer. Ko se kolesa obračajo, s hitrostjo nevarnost narašča. Sreča je, da se je vse končalo brez smrtnih žrtev in huje poškodovanih,“ je še povedal Lenart.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (53)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

golouhec
04. 11. 2012 05.36
Kako da ni stoodstotne varnosti, poglejte samo na nove omejitve hitrosti vožnje v Ljubljani iz 50 na 30. Ko bomo z ozaveščanjem ter "posebnimi metodami" dosegli uzakonitev maksimalne dovoljene hitrosti v naselju 0 km/h bo tudi varnost v cestnem prometu stoodstotna.
Drago Kurnik
30. 10. 2012 19.47
Tukaj je popolnoma jasno gdo je kriv !!!!
mijavci
30. 10. 2012 19.47
+0
A so akumulatorje odklopil?
NB20
30. 10. 2012 19.25
+4
Nekateri ste tako pametni, da kar glava boli.
TOPSIKRET
30. 10. 2012 18.40
-2
v sloveniji imamo 5 vlakov pa še to dva trčita...
BitterMan
30. 10. 2012 18.40
+4
Kakšen prometnih madona.Operativni center ima nadzor nad celo progo do meje, ne pa da jim pred nosom ni blo jasno kaj se dogaja na enem tiru. Uporabnik007 - pojdi delat na železnico če je tako super. Na račun nočne ima en dan frej, dela pa pred tem 12 ur. Dela v turnusih, plači ima pa 900 eur z leti dodatki, nočnimi in vsem. Penzijo bo imel 450 eur (ker se noben dodatek ne šteje v plačo). Drugač pa mislim da si se zmislu, ker kretničarji prakitčno ne obstajajo več. ;) Mogoče misliš premikača ali kaj podobnega. kako pa veš da se je situacija poslabšala? Sž so trdnjava mayerja, tko da se na njega obrni.
križar
30. 10. 2012 18.45
-2
Očitno si slabo seznanjen o zaposlenih na SŽ,kretnike najdeš na zelo lepi postaji na Bledu,tko,da obstajajo,pa ta o penziji je tut mal napihnjena navzdol Iz noče si frej 48 ur,če ni kakih bolniških al dopustov,nekateri imajo celo 72 ur prosto!
BitterMan
30. 10. 2012 18.50
Jao bled je pa res pomembna mednarodna linija. Pa še vseen ne verjamem da obstajajo kretničarji na bledu (bom šel prav preverit, ker sem lokalc in imam tudi izobrazbo iz te smeri).
bossanoga
30. 10. 2012 18.52
-4
To, koliko delajo, ne flancat. Delajo manj kot redne ure, res pa delajo v turnusu in ponoči. Da se dodatki ne štejejo v plačo je pa VELIKA LAŽ. Na železnici se šteje v plačo vse razen dodatka za malico, terenskih dodatkov in povračil stroškov (vožnja v službo itd). Zato ne lažite ampak govorite resnico. In če je nekdo kriv, naj pošteno prizna, da je nekaj naredil narobe. Sigurno ni namerno, ampak se mu je zgodilo nenamerno. Res pa je, da je danes lahko prometnik ali strojevodja vsak, pa čeprav s slaščičarsko šolo. Tega sta pa kriva berdajs in pavlić.
BitterMan
30. 10. 2012 18.59
+2
Skratka ne šteje se vse v plačo. Kaj sem pa jaz rekel? Vem dobro kakšna je situacija. To da pa delavec ne dela 100% efektivno je pa kriv njegov nadrejeni, itn..ne pa delavec. Brdajs in pavlič samo ustavljata vlake za janšo...
uporabnik007
30. 10. 2012 18.59
-6
BitterMan - po nočni je frej 2 dni ! Potem ima pa še mesečno neke proste dneve. Plačo ima čez 1.500 evrov neto. O tem včasih bolj potiho potoži sodelavka ( njegova žena ) ker delamo v privatni firmi in ima ona za bistveno več dela manj kot 1.000 evrov plače. SŽ so leglo lenuhov. Je pa res, da vsakemu paše manj delati če ima to možnost. Možnost pa imajo, ker jim davkoplačevalci vsako leto pokrivamo par 10 milijonske izgube. zato bi bilo potrebno to firmo čim prej prodati. V vsakem primeru pa bi bilo potrebno odpustiti približno polovico zaposlenih. In to ni rečeno kar tako. Po mednarodni primerjavi imajo SŽ 3x !!! več zaposlenih kot npr. Avstrijci na km proge.
bljah
30. 10. 2012 19.29
+4
uporabnik007 prvo poglej koliko novejše in modernejše proge ima Avstrija glede na Slovenijo in šele potem blebeči o 3x!!!!!
križar
30. 10. 2012 19.54
+2
uporabnik 007@ Tole s plačo si pa mal preteral,okol 850-900€ neto je prava cifra z vsemi dodatki in malico!Dela se malo,ker vse več dela prevzemajo privatni prevozniki,Rail cargo,Schenker etc.,tko,da človek ni sam kriv,da nima dela.Tisti,ki so zadolženi za organizacijo dela imajo hujše skrbi,kako se zbasat globje v zadnjico SDS-ovcem in Pavliču ter Berdajsu,saj ona dva vodita SŽ in njihovi podrepniki.Generalni bo dober samo tolk časa,dokler bo tulil v isti rog z Berdajsom in Pavličem,potem bo pa dobil nogo,tko,kot vseh 542? direktorjev pred njim
uporabnik007
30. 10. 2012 18.05
-4
Nesreče ne bi bilo mogoče preprečiti saj so navodila v slovenskem jeziku :) To bom povedal za povprečje ( seveda odstopajo navzgor in večinoma navzdol): zaposleni na SŽ so dobesedno polpismeni ljudje ( pa mislim polpismeni že v srbohrvaščini ), ki imajo za slovenske razmere dobesedno izjemne plače. Poznam kretničarja od sodelavke in dela 14 dni v celem mesecu saj ima kup nekih prostih dni na račun ene nočne. Je pred penzijo in še vedno ne govori slovensko. Kar je najbolj žalostno je to, da se je situacija odkar smo samostojni še poslabšala. Mi se v tej državi sami do sebe obnašamo kot bi bili nori.
Draža
30. 10. 2012 17.46
+3
Srbski Blic piše. Vlak iz Beograda proti Avstriji je bil preusmerjen na stranski tir pod komando slovenskih železnic,kjer je pa bil že ustavljen slovenski vlak.
odpisan2x
30. 10. 2012 17.42
+3
tole se je še dobr izšlo pri isti fori kok je blo mrtvih v divači pa borovnici
odpisan2x
30. 10. 2012 17.48
-1
1984 Divača Železniška nesreča 31 mrtvih 33,ranjenih 76 preserje 17 mrtvih 39 ranjeni,zgoraj mi oprostite sem se zmotil pa ne morem popravt
odpisan2x
30. 10. 2012 17.53
-1
odpisan2x
30. 10. 2012 17.56
-2
za primerjavo1991 Trzin Vojni spopad udeležencev 120,mrtvih, 6 ,ranjenih23
anzex1
30. 10. 2012 17.13
+1
ni mi jasno zakaj bodo sedaj odpustil delavca v čigar "šolanje in izobrazbo" so vložil toliko denarja.... :) če se mu je prvič to nardilo nevem če se mu bo še kdaj, če se mu je že večkrat pol nevem kaj išče tukaj...
Milan Jandri?
30. 10. 2012 16.23
+7
TUDI S.Ž. NEKAJ STARIH VLAKOV TREBA OTPISATI
Pecikltigr
30. 10. 2012 17.10
+2
liskub
30. 10. 2012 15.47
+20
Naj bo nesreča na železnici,avijonska nesreča ali pa prometna vedno ste nekateri pametni da bolj nemorete biti Vse veste kaj je narobe kdo je kriv tako ste pametni da vam škodi.Lahko je vse skritizirat iz fotelja pojma pa nimate o realnosti niti malo
rockorama
30. 10. 2012 15.05
-14
Potrebna je splošna prepoved vlakovne vožnje po Sloveniji in to dokler ne zrihtajo drugega tira na vseh progah, vso infrastrukturo popolnoma obnovijo, odprejo še nove proge, kupijo nove kompozicije, izgradi se vsaj ena super hitra povezava in nenazadnje se vzpostavi celoslovenski potniški promet, da lahko prideš iz vsake vukoj..... kamorkoli želiš z eno samo samcato vozno karto! (ah ja, tako je v Švici...).Vidimo se leta 2040!
rockorama
30. 10. 2012 15.25
-5
Le zakaj minusi, dragi moji? Treba je železnice posodobiti, to je enkrat ena. Treba jih je dat v druge roke, ker tole tukaj ni prineslo nobenega razvoja. Pa da ne pozabim: odpustiti je potrebno slehernega zaposlenega na železnici, ker še sami ne vejo zakaj so v službi, sorry.
Tir1
30. 10. 2012 16.15
+15
1. Kdo si ti, da lahko rečeš, da je potrebna splošna prepoved vožnje vlakov? 2. Železnica ima velik strateški pomen, četudi dela finančno izgubo - vendar pa s svojimi storitvami skrbijo za bolj stabilno gospodarstvo, kolikor ga še imamo. 3. Odpustiti je treba slehernega posameznika na železnici - lepo te prosim! Kakšne bedarije govoriš...železnice so ogromen in močan aparat v državi in verjemi, da se najdejo ljudje, ki vedo, zakaj so tam....mogoče to velja za kakšne pisarnike! Sicer pa železnice zajemajo skoraj vse možne poklice: od šoferjev tovornjakov, strojevodij, do mehanikov, električarjev, strojnikov, logistikov itd. 4. Strinjam se s tabo, da je treba obnoviti železnice, vendar to ne gre na tako lahek način - ne bodi "strokovnjak".
SuperLolek
30. 10. 2012 17.18
+4
5. Če gre ves denar v avtoceste, ker tako zahtevajo tebi podobni, kdo bi potem obnavljal železnice...
BitterMan
30. 10. 2012 18.42
+2
rockoram ti se hecaš ali pa imaš klinično diagnozo, ki jo zaradi adminov ne bom omenjal.
carlo38
30. 10. 2012 15.04
+9
Železnice so država v državi. Velik aparat, ki troši državni denar, notri so zaposlene cele družine po vezah. Ko si enkrat notri si notri. Med posameznimi "podjetji" znotraj železnic si izdajajo račune visokih vrednosti in se jim j...be za cel svet. Ni čudno, da je tako, življenje je lepo :))
Super Huey
30. 10. 2012 16.12
+0
Tako je z vso državno upravo (JS/JU), samo da oni ne zapravljajo državnega denarja temveč zapravljajo denar sužnjev na minimalcu! Država ni nek surealni pojem ki ima čudežen strojček ki tiska denar...ne, država ima hordo davkoplačevalcev ki PROIZVAJAJO DOIDANO VREDNOST! To je to! SŽ pa so itak vreča brez dna, par miljard na leto ponikne notri!
križar
30. 10. 2012 14.53
+10
Problem je v komunikaciji v izvršilni službi,85% poteka v ex-yu jezikih,pismenost zaposlenih na SŽ je porazna,prometniki se usposobijo v 3 mesecih,kljub zahtevani 5. stopnji izobrazbe,so sindikalisti "zaslužne" ne glede na izobrazbo vrinili na izobraževanje,in rezultat kakršen je tale bo še kje viden ,če nekdo ne bo korenito spremenil poslovanja na SŽ in ugasnil velike "šefe",ki nimajo pojma o tehnološkem procesu,ampak so del.mesta zasedli z dokazovanjem pripadnosti sindikatom in SDS-ovcem,ki upravljajo SŽ!
BitterMan
30. 10. 2012 18.44
+1
prometnik se ne izobrazi v 3 mesecih. Mogoče res dobijo v B&B naziv v enem letu, sam tako prometni tehnik je neuporaben.
bossanoga
30. 10. 2012 18.59
-1
Na žalost je res. 3 mesece hitrega tečaja in pošljejo nekoga s teoretičnim izpitom na postajo vežbat, kjer naj bi po treh mesecih praktirčnega dela pod nadzorom opravil izpit in delal sam. Potem pa pride na postajo in ugotoviš, da o železnici nima pojma, misli da lahko operacije ponavlja kot v igrici na računalniku. potem na izpitu pade prvič, pa drugič tretjič mu ga pa šenkajo, ker je v pravem sindikatu (berdajs,pavlič), nato se pa dogajajo take stvari.
Ajzi
30. 10. 2012 14.34
+3
@pacifik12 ti bi rabil tečaj strpnosti in kulture, drugače pa se vse o železniških predpisih da prebrati v Signalnem in Prometnem pravilniku, ki sta dostopna na spletu tako da se ne komentira stvari kje v tri dni.
pacifik12
30. 10. 2012 14.45
+5
A na tečaj strpnosti in kulture bi me ti poslal, kaj to je tisti program Kulturologija na FDV? Ma glej, ti si to vzel preveč osebno. Jaz sem samo povedal kar sem jaz videl in doživel ko sem se še vozil z vlakom.To da je ogromno sprevodnikov ki niti tekoče slovensko ne govorijo je malo čudno.
Ajzi
30. 10. 2012 14.58
+2
Očitno se nisi dolgo peljal z vlakom. Glede jezika a si se mogoče vprašal kdaj,kako in zakaj so ti ljudje prišli v Slovenijo oziroma na kakšen način so prišli gor. Velika podjetja so v bivši jugi z avtobusi nabirala delovno silo in vozila v Slovenijo in tu so dobili kramp, lopato kdor je imel malo sreče pa sprevodniške klešče.
pacifik12
30. 10. 2012 15.08
+2
Lahko bi tiste sprevodnike prerazporedili na druga delovna mesta ne da tam delajo sramoto SŽ. Mislim pa da je že zgornji komentar križarja povedal vse. Zdaj v času recesije je postalo jasno kaj SŽ so, eno veliko nepotistično gnezdo polpismenega ex-yu brača in SDS mafije, ki jih potem še morajo financirat davkoplačevalci.
Lukec Tav?ar
30. 10. 2012 14.23
+6
seveda bi zaviral ta masa se ustavi v trenutku kot kolo
pacifik12
30. 10. 2012 14.20
+8
Ko vidiš kaki ljudje so zaposleni na teh železnicah te samo prime srat. Lahko bi jim vsaj organiziriali kakšen tečaj slovenščine.
rockorama
30. 10. 2012 15.35
+9
BitterMan
30. 10. 2012 18.45
+3
Vsak zaposeni mora biti državljan in kot tak je moral opraviti tečaj slovenskega jezika in opraviti izpit, ki je enakovreden maturi. tako da se obrni na koga drugega kako da taki neznalci lahko delajo v SŽ. ;)
Buco -
30. 10. 2012 14.19
-12
seveda bi lahko zaviral prej, sploh če bi gledu na tire, če ne že na odprtem, vsaj na postajališčih bi lahko gledu, ne vem čemu sedi gor? zato da te ob prečkanju ceste k čakaš ob zapornicah začudeno ven gleda? dvomim!
Buco -
30. 10. 2012 18.26
-1
tisti, k ste dal minuse, upam, da se vam kdaj v lajfu zgodi, da bo kdo gledu stran, in v nasprotnem primeru bi vam bilo prizaneseno, tako vam pa ne bo, takrat se spomnite mojega komentara, "da bi lahko zaviral prej, sploh če bi gledal na tire" če se ga bote le lahko
Tonček Balonček
30. 10. 2012 14.16
-8
Seveda bi lahko zaviral, kdo mu je pa branil?!