Slovenija

Nesprejemljivo: Javni uslužbenci za uro dodatnega dela zaračunali tudi 20 evrov in več

Ljubljana, 19. 02. 2015 12.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaračunavanje dostopa do informacij javnega značaja, pa četudi imajo javni uslužbenci s tem dodatno delo, je nesprejemljivo, opozarja informacijska pooblaščenka. Javni uslužbenci, ki so računali tudi 20 evrov in več za uro dela, so namreč že plačani iz proračuna.

Nesprejemljivo je, da bi morali prosilci dodatno, po urnih postavkah, plačevati stroške javnih uslužbencev, ki sicer že prejemajo plačo iz proračuna. Opozorila informacijskega pooblaščenca

Informacijski pooblaščenec s svojim mnenjem nasprotuje mnenju ministrstva za javno upravo. Prepričani so, da je v postopku dostopa do informacij javnega značaja zaračunavanje stroškov dela javnih uslužbencev, ki so sicer že plačani iz proračuna, nesprejemljivo. "Ker dobivamo veliko vprašanj prosilcev in novinarjev, ali se jim v postopku pridobivanja informacije javnega značaja lahko zaračunava tudi stroške dela javnih uslužbencev, kot pritožbeni organ pojasnjujemo, da gre za neustrezno prakso zaračunavanja," navajajo v uradu pooblaščenca.

Novinarka Dela, ki ji je bilo naloženo plačilo stroškov za vpogled v dokumente, ki jih je zahtevala po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja, se je pritožila zoper ministrstvo za izobraževanje. Informacijski pooblaščenec je ugodil njeni pritožbi in odpravil sklep, s katerim je bilo prosilki naloženo plačilo stroškov dela javnih uslužbencev, ki so nastali z iskanjem in pripravo dokumentacije za vpogled, in sicer tudi stroške za 11 ur dela dveh javnih uslužbenk.

Dostop do informacij javnega značaja ni v celoti brezplačen, težava pa je v zaračunavanju stroškov dela po urnih postavkah, opozarja informacijska pooblaščenka.
Dostop do informacij javnega značaja ni v celoti brezplačen, težava pa je v zaračunavanju stroškov dela po urnih postavkah, opozarja informacijska pooblaščenka. FOTO: Thinkstock

"Pravica dostopa do informacij javnega značaja je temeljna človekova pravica, ki jo zagotavlja ustava. Informacijski pooblaščenec zato meni, da mora višina stroškov izvrševanja te pravice ostati v najnižjem možnem obsegu in ne sme nesorazmerno ovirati dostopa do informacij javnega značaja. Ravno iz tega razloga so vse vloge v postopku dostopa do informacij javnega značaja oproščene plačila upravne takse," navajajo v uradu pooblaščenca in dodajajo, da je nesprejemljivo, da se stroški dela "prevalijo" na novinarje in druge prosilce.

Na urad pooblaščenca se je obrnilo več novinarjev in drugih prosilcev s pritožbami, da jim organi zavezanci na podlagi stroškovnikov, ki jih je potrdilo ministrstvo za javno upravo, zaračunavajo tudi urne postavke za stroške javnih uslužbencev. In to celo 20 evrov na uro dela (plus DDV) za iskanje in pripravo dokumentov za vpogled.

Ob tem informacijski pooblaščenec poudarja, da dostop do informacij javnega značaja ni v celoti brezplačen, problematično pa je zaračunavanje stroškov dela javnih uslužbencev po urnih postavkah. "Iz veljavne ureditve izhaja, da se za posredovanje informacij javnega značaja (fotokopije, elektronskega zapisa, prepisa) lahko zaračunajo le materialni stroški, kamor pa stroški dela javnih uslužbencev nedvomno ne sodijo. Povsem nesprejemljivo je namreč stališče, da bi morali prosilci dodatno, po urnih postavkah, plačevati stroške javnih uslužbencev, ki sicer že prejemajo plačo iz proračuna," še dodajajo v uradu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (142)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NiMiLahko
19. 02. 2015 19.38
-1
nenasitne barabe . No vsaj kap jih ne bo zadela ,ker sta le dve obliki .
CIGU MIGU
19. 02. 2015 18.01
+11
nekaj moramo vsi vedeti-dokler bodo vsa ministrstva v ljubljani ne bo nikoli nič iz slovenije zato ker je vsa ljubljanska smetana in kvazi znanstvena srenja zaposlena in te službe vemo kako izgledajo.vsi so z vsimi povezani in od toaletnega papiraja pa do medicinske opreme je vse v domeni ljubljanskih mulcev ki se poleti preseravajo poleti po portorožu in še kje-zato pa narod ministrstva po regijah in ljubljana bo ostala samo še obvoznica za austrijsko nemške turiste-srečno
krekerji2
19. 02. 2015 17.25
+3
Kmalu bodo začeli zračunavati pogled do strank.
zvit kot presta
19. 02. 2015 16.05
+20
Za malo boljše razumevanje. Četudi je državni organ prosilcu zaračunal delo uslužbenca pri pripravi odgovora na podlagi zakona o dostopu do inf.javnega značaja, tega denarja ni dobil uslužbenec ampak DRŽAVNI PRORAČUN:
Sovražim24ur2
19. 02. 2015 15.58
+3
To je banda, ki vodi državo-BIROKRATSKA (NE)DELOVNA SILA.
CIGU MIGU
19. 02. 2015 15.29
+24
itak imajo zunanje svetovalce oni pa v maxiju in nami in po kafičih sončijo zobe,edini ki nima zunanjih sodelavcev je vratar
yokerxdinterfan
19. 02. 2015 15.27
+12
cccc če bi zmetali vse nesposobneže iz ju vn bi imeli še +100k brezposelnih
Cambi7
19. 02. 2015 15.16
+8
Lea 1918 so ljudje razmislii pravilno.Kje so Oni in kje smo Mi!! Ale, nima smisla komentirati ker bom izbrisan.
13ans
19. 02. 2015 14.54
+7
usi skp. lažete sam seb.....ni več poštenosti
štrekeljc
19. 02. 2015 14.51
+24
Nedolgo nazaj se iz Avstrijskega vojnega arhiva naročil neke dokumente. Dobil sem jih in seveda tudi račun za materialne stroške (fotokopiraje, CD,..) in po urni postavki 12€ za iskanje tistih domumentov, za katere niso vedeli, kje so. Ampak samo za tiste in to kljub temu, da nisem avstrijski državljan in da od mojih davkov avstrijski javni uslužbenci ne dobe niti centa. Pri nas pa računajo tudi tisto, kar imajo v elektronski obliki na nekem serverju in najdejo v tolikem času, kot ga porabijo za tipkanje po tipkovnici, računajo pa najmanj eno uro. Preverjeno!
štrekeljc
19. 02. 2015 15.26
+8
p.s. pri vsem pa niti ne vem, ali so iskani podatki sploh informacije javnega značaja. So pravzaprav le dokumenti (tehnični podatki o A-O topovih, zemljevidi), ki so jim je zaradi starosti potekle avtorske pravice.
scipio
19. 02. 2015 14.49
+22
to je zgodba o tem, kako se majhen narod odloči graditi demokratično državo in uvaja razne visoke inštitute javnih in posameznih pravic, ne more pa postaviti in vzdrževati aparata, ki bi izvajanje teh pravic državljanom zagotovil tako kot je treba. to je tako kot bi se odločili, da bo vsak v mestu dobil do osme ure zjutraj vsak dan tri žemlje in kapučin, pekov in kelnaric za izvedbo te naloge, pa ne ali vsaj ne dovolj. Do osmih bi nastale vrste, do 9h prerivanja pri koritih in do 10h diskriminacija in korupcija. In tako to je. Že kopiranje gradiv, pregled kaj je tam v dokumentih osebnega ali poslovno ali upravno tajnega in se mora izčrtat, zahteva čas in ljudi. Če si država in hočeš z novimi pravicami ljudi servisirat in si hkrati manjšati javni sektor, si na poti v shizoidno stanje. To je pa stanje, ki i ga imamo v tej državi par excellence in se tudi slabša iz dneva v dan. Vsaj to smo si učinkovito uspeli pridelat: zafrustrirano administracijo in nezadovoljne uporabnike, vmes pa v tej megli še naprej lepo hara peščica organizirancev in demokratično pobira smetano.
?ampl
19. 02. 2015 14.47
+5
in vse tiho je bilo... RESNICA BOLI ANE.... zadnjo uro sta skoz visela na netu pa pametovala,namesto,da bi delala za šuške,ki jih od nas dobita! BANDA
?ampl
19. 02. 2015 14.34
+5
trapo inpinkponk,očitna delavca na JU. Kolikor vem,so sedaj uradne ure za stranke in da delata tisto, kar bi morala,vidva pa vrjetn v imenu tistih,ki mate cmok v grlu,visite na spletu. Sami seb pljuvate v skledo.
batom@pinkponk.com
19. 02. 2015 14.49
-5
pojma nimaš, ded :-) in tako neko pavšalno forsiranje stališč, ki jih v svoji glavi pleteš v imenu drugih je - bolano. Moraš bit pa res en zafrustriran cinik. bogi tvoji bližnji.
trapo
19. 02. 2015 14.50
+0
Nak. Tako kot sem rekel - danes je četrtek, izpolnil sem 40 ur na teden in sem doma. S takim mišljenjem kot ga imaš ti pa ne mislim razpravljat ker je škoda mojega časa.
tej?i30
19. 02. 2015 15.26
+11
ja danes je četrtek izpolnila sem 40 ur na teden in do nedelje me čaka še najmanj 30 ur dela!! tako pa se razmišlja v gospodarstu oz.zasebnem sektorju!!
batom@pinkponk.com
19. 02. 2015 15.44
-1
ja, ampak dajte potem to reševat z delodajalcem, ne z javno upravo!
štrekeljc
19. 02. 2015 16.43
+7
trapo in batom, redko sem imel v tednu manj kot 50 ur. Ves presežek so mi vsak mesec limitirali na 8 ur. Nadure? Ha, ha! In precejšen del teh presežnih ur je šlo na račun dela, ki sem ga imel z in zaradi JU. Cel kup nekih poročil sem moral tedensko pošiljati na MInistrstvo za finance in svoje kohones grem staviti, da vsega tistega tam ni nikoli nihče prebral. Zahtevali so jih samo zato, da so opravičevali svojo velepomembost in obstoj, seveda.
batom@pinkponk.com
20. 02. 2015 12.43
Bošček... In kaj imam jaz z MF? Nič id nič...
batom@pinkponk.com
19. 02. 2015 14.34
+8
bistveno vprašanje tukaj je - kaj je vir te prakse? A kakšen predpis ali samovoljoja specifičnega uslužbenca? Če je predpis, se spravite na predpisodajalce, če ne, pa na posameznike. Ampak to bi moralo biti razčiščeno že od vsega začetka v članku.
kristofus@email.si
19. 02. 2015 14.32
-1
Preprosta logika je takšna: Če je pooblaščenka res izjavila, da so javni uslužbenci že plačani in da zato ne smejo ponovno računati dodatnega dela, potem mora odstopiti, ker je jasno, da zaračunani stroški ne gredo na TRR uslužbencev. Torej gre za namerno zavajanje! V nasprotnem pa naj se novinarka malce poduči in piše le tisto, kar nekdo res izjavi!
štrekeljc
19. 02. 2015 14.52
+3
kje pa si ti prebral, da ta denar dobe uslužbenci?
1xy
19. 02. 2015 14.24
+5
preprosta logika je takšna: če je delo opravljeno ZNOTRAJ delovnega časa, potem je strošek NEUPRAVIČEN.......upravičeno bi bilo samo plačilo materialnih stroškov, papir, kopije.........
Bourne
19. 02. 2015 14.24
+34
Jaz se vedno trdim, da bi morale biti vse javne place tudi javno objavljene na netu. Ime, priimek, delovno mesto, neto znesek. In komur to ne bi bilo vsec, si lahko poisce sluzbo izven javnega sektorja.
trapo
19. 02. 2015 14.27
-14
štrekeljc
19. 02. 2015 14.31
+20
trapo, mislim, da ima vsak davkoplačevalec pravico vedeti, kam gre njegov denar. Imaš pa očitno slabo vest azradi svoje plače, torej dobiš več, kot si zaslužiš?
njofra47
19. 02. 2015 14.32
+17
bourne ima prav. Verjemi da bi se velika večina v JU s tem strinjala, ti pa bi bil presenečen ko bi videl podatke.
Hugh_Mungus
19. 02. 2015 14.42
+13
trapo
19. 02. 2015 14.53
-20
štrekeljc Na tvojo žalost ne boš nikoli izvedel. Glede na to da me je šolala država kot strokovnjaka imam še premalo plačano svoje delo.
Ofca1A
19. 02. 2015 15.03
+18
Moja placa ka delam z zd. Ustanov kot bolnicar je lahko javno dosegliva...kar povem vam....820eura s potnimi stroski....in dodatki za delo ob nedeljah..ponoc...itd.... brez ddatkov neb dubu pa nc....bi mi lohk kar rubit zacel bajto. Pa se to bom povedal.....skor vsak mesec morm fotru dat 200eura da sploh pride s poloznicami cez....seveda pr nas bajt zamujamo za en mesc ampak nekak se placa. Fotr bil prevec posten...zdej dobi pa kvazi 480 penzije...to je sramota
?ampl
19. 02. 2015 15.22
+6
TRAPO.ku tok gobcaš in braniš JU,so te izšolal za GOBEZDAČA,ki nima pojma.
zagor:)
19. 02. 2015 15.30
+0
To je ze vse javno, samo trik je da je to osnova, kaj si pa zraven talajo pa ni vec javno.
M@ko
19. 02. 2015 19.45
+2
Trapo, poznamo take strokovnjake... in zato smo tam kjer smo.
mzz66
19. 02. 2015 14.14
+6
Najbolj žalostno je to, da niti eden , ki je zaposlen v JU in ki ima otroke, ne izšola in zaposli otroka v gospodarstvu. Vam to lahko dokažem iz svojega okolja. Vsi profesorji in doktorji in odvetniki in drugi javni uslužbenci vpišejo svoje "pametne" otroke najprej v Gimnazijo, potem pa na nek FDV faks, po katerem jih že vse čaka služba v JU. In potem vi pričakujete, kako bo v Sloveniji kdaj kaj boljše. Nam pa nabijajo, kako perspektivni so poklici ala strojnik.....Jaz bom svojega sigurno ugural v JU, če se bo le dalo, ker podjetniško žilico itak lahko izkaže s popoldanskim S.P.-jem, kar tudi vsi v JU delajo. Čista zmaga.
batom@pinkponk.com
19. 02. 2015 14.22
+10
"niti eden , ki je zaposlen v JU in ki ima otroke, ne izšola in zaposli otroka v gospodarstvu" + "kar tudi vsi v JU delajo" - ej, kaka posplošena in žaljivo-obtoževalna trditev?! In to se potem rola od ust do ust in ustvarja slab vtis!? Čisti fail.
donmega
19. 02. 2015 14.25
-1
trapo
19. 02. 2015 14.27
-1
batom@pinkponk.com
19. 02. 2015 14.31
+7
jaz tudi - NI RES. In ne govorite "vsi" in "vedno", če veste za en ali dva primera. Jaz tudi poznam par zanič privatnikov, pa zato ne mislim, da so vsi slabi.
vozilo1234
19. 02. 2015 14.12
+2
takoj jih je treba suspendirati
batom@pinkponk.com
19. 02. 2015 14.23
+3
kameltrajbar
19. 02. 2015 13.55
+23
..dodatne storitve je treba plačati..nič spornega...jasno je,da to ne gre v žep uslužbencev,ampak državi......)))...raven novinarstva,beri pamet...je strmo padla...in še pada....:))
batom@pinkponk.com
19. 02. 2015 13.56
+6
poptv sindrom. članke jim pišejo 12-letniki (po slovnici in smislu sodeč...)
praschek
19. 02. 2015 14.13
+0
praschek
19. 02. 2015 14.17
+5
Ups, ni še 16h. Jih je še več iz JU tukaj. Naporne službe, ni kaj.