Slovenija

'Nesprejemljivo, da se kot najnižja pokojnina opredeljuje znesek v višini 222,52 evra'

Ljubljana, 12. 10. 2016 13.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predsednik ZSSS Dušan Semolič je prepričan, da bo bela knjiga črna knjiga, če bodo obveljali zdajšnji predlogi. Odbor za enake možnosti pa meni, da bi ukinitev ukrepov pozitivne diskriminacije v korist žensk drastično poslabšala položaj žensk. Menijo tudi, da je nesprejemljivo, da se kot najnižja pokojnina opredeljuje znesek v višini 222,52 evra.

Upokojenka
Upokojenka FOTO: Thinkstock

Odbor za enake možnosti Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) v celoti zavrača izhodišča bele knjige o pokojninah, je danes na novinarski konferenci poudarila predsednica odbora Andreja Poje. Kot najbolj boleč predlog pa je izpostavila ukinitev ukrepov pozitivne diskriminacije v korist žensk v okviru pokojninskega sistema.

Pojetova je opozorila, da bi ukinitev teh ukrepov drastično poslabšala položaj žensk, saj bi resno ogrozila ekonomsko neodvisnost žensk v starosti in povečala njihovo tveganje za revščino. Odbor po njenih besedah nasprotuje tudi vsakršnemu podaljševanju obdobja za izračun pokojninske osnove, saj bi tak ukrep močno znižal pokojnine, predvsem ženskam.

Spomnila je, da ženske v večji meri prevzemajo starševske in druge skrbstvene obveznosti, kar ima vpliv na pokojninsko osnovo. Obenem je bila kritična tudi do predloga odprave višjega odmernega odstotka ob vpeljavi točkovnega sistema, kar bi po njenih besedah prineslo dodaten negativen učinek predvsem na znižanje že tako bistveno nižjih pokojnin žensk.

"V odboru zato odločno zahtevamo, naj se ohranijo višji odmerni odstotki za ženske, vse dokler enakost žensk ne bo dejansko dosežena in uresničena," je dejala. Za odbor je po besedah Pojetove prav tako nesprejemljivo, da se kot najnižja pokojnina opredeljuje znesek v višini 222,52 evra, ki ne dosega niti ravni denarne socialne pomoči.

Ministrstvo za delo je belo knjigo predstavilo sredi aprila. Kot temeljni upokojitveni pogoj predvideva starost 67 let z dopolnjenimi 15 leti zavarovalne dobe. Pokojninsko osnovo za izračun pokojnine naj bi podaljšali z veljavnih 24 na 34 zaporednih najugodnejših let. Bela knjiga naj bi se nanašala na pokojnine generacij, ki šele študirajo ali so na začetku karierne poti.

To bo znova najbolj prizadelo ženske, tiste z najnižjimi dohodki in kratko pokojninsko dobo, je opozorila. Odbor za enake možnost ZSSS po njenih besedah zavrača tudi prilagoditev zahtevane starosti za pridobitev pravice do vdovske pokojnine s starostjo, ki je zahtevana za pridobitev pravice do starostne pokojnine.

"Takšno poslabševanje pogojev za pridobitev pravice do vdovske pokojnine bo močno poslabšalo položaj žensk v starosti. Vdovska pokojnina namreč predstavlja enega od elementov za zmanjševanje tveganja revščine za ženske na starost, saj izboljšuje njihov materialni in socialni položaj," je dodala Pojetova.

'Bela knjiga bo črna knjiga, če bodo obveljali zdajšnji predlogi'

Nasploh v ZSSS menijo, da predlogi bele knjige drastično poslabšujejo položaj upokojencev, saj po besedah predsednika zveze Dušana Semoliča zasledujejo zgolj en cilj, to je dolgoročna vzdržnost pokojninske blagajne, pozabljajo pa na dostojne pokojnine. "Bela knjiga bo črna knjiga, če bodo obveljali zdajšnji predlogi," je bil kritičen.

Predsednik ZSSS je tudi pozval k takojšnji vzpostavitvi rezervnega demografskega sklada, kot ga narekuje in nalaga že sprejeta zakonodaja. Sicer je potrdil, da pogovori vlade, sindikatov in delodajalcev o beli knjigi potekajo. Opozoril je na zavezo vpletenih strani, da v javnosti ne komentirajo ali polemizirajo aktualnih predlogov, ki so na pogajalski mizi.

Ministrstvo: Bela knjiga je za zdaj le podlaga za širšo razpravo

Bela knjiga o pokojninah je po mnenju vodje skupine za njeno pripravo Andraža Rangusa strokovni dokument, ki služi zgolj kot podlaga za širšo javno razpravo o možnih načinih zagotavljanja dolgoročne vzdržnosti pokojninskega sistema. Tako se je odzval na stališče svobodnih sindikatov, da bo bela knjiga drastično poslabšala položaj žensk.

Kot so sporočili z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, bo bela knjiga o pokojninah služila tudi kot podlaga za možne bodoče načine zagotavljanja ustrezne ravni pokojnin in za pravočasen sprejem nadaljnjih zakonskih rešitev. Vsebuje celovito analizo demografskih razmer ter njihovega vpliva na dolgoročno vzdržnost pokojninskega sistema, je zapisal Rangus.

Za vsak ključni parameter pokojninskega sistema je pripravljen seznam možnih rešitev, obenem pa so izpostavljena tudi odprta vprašanja za nadaljnjo razpravo, skupaj z ocenjenim vplivom na dolgoročno vzdržnost pokojninskega sistema in primernost pokojnin. Dokument tako po navedbah Rangusa ne podaja dokončnih rešitev, ampak bodo te oblikovane v okviru socialnega dialoga in opravljene javne razprave.

Vsi ukrepi in rešitve, ki se bodo na podlagi ugotovitev iz bele knjige uvedli, bodo po zagotovilu Rangusa predmet širšega družbenega konsenza in bodo "vsebovali zgolj tiste predloge, ki bodo v največji možni meri usklajeni s socialnimi partnerji".

Pokojninski sistem namreč zadeva vse posameznike in interesne skupine, zato je po njegovi oceni potrebno odločitve sprejemati premišljeno, na podlagi razprave vseh deležnikov, predvsem pa na temelju socialnega dialoga ter v iskanju čim večje stopnje soglasja na vseh ravneh.

Kot je opozoril, je ministrstvo pristojno tudi za področje enakih možnostih, zato je bila bela knjiga med drugim tudi predmet javne razprave na strokovnem svetu za enakost spolov. Gre za posebno posvetovalno telo, ki ga sestavljajo neodvisni strokovnjaki, ki ministrici svetujejo pri sprejemanju novih ukrepov, s katerimi se zagotavlja enakost med spoloma. Razprava o beli knjigi se bo v okviru tega sveta po trditvah Rangusa nadaljevala še naprej.

Poudaril je, da je razprava glede upokojitvenih pogojev in odmere pokojnine predvidena šele na naslednjih sejah delovne skupine Ekonomsko-socialnega sveta za belo knjigo o pokojninah, tako da bodo takrat natančneje preučeni argumenti sindikalne strani. Doslej pripomb oziroma predlogov od sindikatov niso prejeli.

Znova je poudaril, da bela knjiga vsebuje ukrepe, ki naj bi v celoti zaživeli šele v letu 2040 in kasneje, tako da je potrebno njihove učinke gledati z vidika prihodnjega stanja v družbi in generacij, ki trenutno zaključujejo študij oz. se šele vključujejo na trg dela, ne pa generacij, ki so tik pred upokojitvijo oz. so se že upokojile.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (170)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tali?ni tom
12. 10. 2016 20.48
+4
takole na hitro,snovalci takih"belih knjig" bi ,orali biti za vzgled ostalim katerim to porivajo in se prvi da dokažejo da sistem funkcionira odreč svojim prevelikim nekajkrat in nezasluženim plačam ter nato abnormalno visokim pokojninam da nam ostalim dokažejo da se da z 222 evri ali pa 400 dostojno preživet mesec! in potem verjamem da bomo vsi ostali za tako knjigo! prej pa ne! ne bo mi en lapal da ni denarja za penzijo če mi ga vsak mesec trgasjo in vem da je to medgeneracijsko poslovanje ki so ga pogruntali v težjih časih kot je današnji , vendar je bila razlika v tem da ni bilo prisesanih na pokojninski sklad toliko pijavk kot je danes! če pogledamo samo koliko folka se pase na račun penzij pa ne dela nič ali skoraj nič je noro! pa to ne delajo za milijon,deset milijonov ljudi ampak za 600000 tisoč! nemčija ma na pokojninskem zavodu ali kako mu pravijo verjetno manj zaposlenih! pa ma penzičev na milijone!
walter2
12. 10. 2016 20.17
+0
Preberite si članek bolj pazljivo!222,5 eur je za 15 let delovne dobe,kar je"dovolj"napram tistim,ki za polno delovno dobo 40 let dobijo borih 520 eur!
LAC
13. 10. 2016 08.20
+6
Eitipatapa
12. 10. 2016 20.11
+5
Vem za gospo, ki je delalakot računovodja pri nekdanjem jugoslovanskem podjetju s podružnico v Sloveniji. In je sama rekla, da jo je sram priznati ampak ima 2300 evrov pokojnine. Dokler je v službo hodila, pa je imela plačo le nekoliko višjo od ostalih v drugih podjetjih. Seveda se ji smeji. Ampak ne smemo biti nastrojeni proti posameznikom pač pa proti sistemu, ki to dovoljuje.
LLLEPI
12. 10. 2016 20.16
+1
Taksno pokojnino bi morali imeti vsi ki so delali bogat posameznik oziroma celota bogata drzava in obratno
ROMELS
13. 10. 2016 10.02
+0
Zato so pa odstranili janeza, ker je hotel narediti red pri privilegiranih pokojninah.
helvecijaner
12. 10. 2016 18.40
-2
Delali ste za jugo in še danes vam jugaši maslo s kruha vlečejo.V naši državi ste pa pozabili delat temveč ste zalčeli svoje državljane sovražit in jugo osatanke poveličevat. Naredili ste SINDIKATE ti pa so postavili ovire za razvoj in napredek. Potem ste pomagali na glasovanju UDBO sprevržencem v upanju,da vas bodo dalje vodili kot ovce v socijalizmu. Iz poznane SLO hudobije ste glasovali vedno za jugonostalgijo in levo udbo mafijo ,ki je hitro pograbila fabrike in jih prodala denar pa niste dobili volilci temveč vaši izvoljenci na konta v CH,Li.Kaiman ailend, Lux itd. Sedaj šimfate prek podjetnike a niste toliko pošteni,da se bi pogledali v ogledalo.Mladina vas zapušča vi pa čakate na komponista naslednje zarote proti desnim strankam,naivno neumno narod ,ki bi rad imel dobre penzije, plače ,zdravstvo in še in še a glasuje za socijalizem ,ki prinaša dokazano po celem svetu samo SOCIALO in revščino.
korintos23
12. 10. 2016 18.43
+2
helvec, ti si župni, veš kako lepa penzija se je v Jugi zaslužila???
helvecijaner
12. 10. 2016 19.35
+1
.Zato pa juge več ni in če bo šlo tako dalje s jugo vladami bomo tam kjer smo nekoč bili v P.M. Ne sasnjaj o jugi pomagaj rešit SLO. A ti, čeravno neboš mojega mišljenja ti povem, da s socijalističnimi utopijami rešitve ni in je nebo.Levaki ste svoj kredit zakartali.
nestabilen
12. 10. 2016 19.50
+1
helvecijaner
12. 10. 2016 19.59
+0
nestabilen. Naivnež to lahko govoriš vedno včerajšnjim. A je tudi DDR in ČSSR, Rumunijo in Bolgariji. Zahod komandiral??? Cele dobrine so vam šle na usta not pri tazadnji pa ven. Dodane vrednosti in ustvarjanja dobrin pa nikjer. Ravno tako dela sedanja garnitura levakov na vladi in vodilnih mestih. Demokratsko nepismene horde zla.
artus
12. 10. 2016 18.33
+2
Zidar, ki je delal v avstrijskem Alpine bau, pa se predčasno upokojil, ima 1400 € penzjona, ob temu, da se severni sosedje srečujejo z enakimi demografskimi kazalci, kot mi. Kako je to možno, g. Erjavec?
korintos23
12. 10. 2016 18.38
+1
LLLEPI
12. 10. 2016 20.12
+1
to je cisto enostavno slo narod ne razmislja z glavo in hodi na volitve ze 25 let in pricakuje da drugi kaj naredijo zanj Narod zbudi se in pocisti z kriminalci in si naredi prijazno zivljensko okolje in blagostanje.Politiki poskrbijo samo zase. Ne polagajte svoje prihodnosti v njihove roke ker se ji z tem odrekate
Important notice
12. 10. 2016 18.29
+0
Rešitev je UTD! Ali pa vsem, ki imajo plačo nad 2000 neto, vzeti razliko in bo dovolj za vse.
Important notice
12. 10. 2016 18.26
+3
Cerarjeva povišica je bila višja!
korintos23
12. 10. 2016 18.27
-1
mijavci
12. 10. 2016 18.25
+11
Nekdo ki je šel leta 2005 v penzijo je dobil 85% danes je faktor za moške že 57% v prihodnje govorijo da bo šlo do 42% od minimalne plače 604€ zdaj pa računajte in še naprej volite Erjavca ki lepo skrbi za vas še posebej pa za tiste kulturnike ala Svetlana Makarovič ki za nič vplačanega dobiva 1800€ pa še veselo pljuva po naši državi, KJE JE ZDAJ TA SOLIDARNOST. Pa še to generacija ki naj bi poskrbela za vaše pokojnine v prihodnosti trenutno lovi pokimone po Sloveniji.
korintos23
12. 10. 2016 18.27
+0
mijavci
12. 10. 2016 18.31
+2
EU ja samo ne balkanska Slovenija če misliš da smo mi evropa se krepko motiš.
korintos23
12. 10. 2016 18.38
-1
Evropa pravi da mejo delajo Karavanke, a smo potem balkanezi?
Tomvojo
12. 10. 2016 18.54
+1
LLLEPI
12. 10. 2016 20.14
+1
Eu je ustanovil skupek politikov ki so najvecji lopovi in svoja dejanja zakonsko podpirajo
LLLEPI
12. 10. 2016 20.17
+2
CVET teh politikov iz vseh clanic eu se je zbral v bruslju
?asjeza
12. 10. 2016 18.23
+3
ko si enkrt star in ne moreš več se raje poknš ker raje tako kot životartit .........enrkt bomo vsi umrli
Eitipatapa
12. 10. 2016 20.04
Še prej pa počakaš kakšno vaško veselico na katero je povabljen kdo od predstavnikov parlamenta in pokneš še njega, da je pravici zadoščeno. Če bi se bo tem vzorcu kdaj delalo, mogoče pa ne bi pristali tu kjer smo.
peacebok
12. 10. 2016 18.21
+3
Dokler bo 1 delavec delal za 1 upokojenca, 2 študenta in 5 ljudi bolnikov se bojim da ne bo nič boljše. In demografska slika kaže, da bo delavcev napram prejemnikom še manj
Skalinada
12. 10. 2016 18.27
-1
In to zato, ker generacija, ki zdaj javka, da z 200 euri ne more prezivet, ni izpolnila svojega dela socialnega sporazuma. Ta generacija je na veliko gradila hise, vikende..., skratka grabila na kup, ki ga zdaj ne more vzdrzevat, ob tem pa "pozabila" OTROKE DELAT!!!
vodniborci
12. 10. 2016 18.40
+4
Ti lahko preživiš z 200€ "verjetno ne plačuješ položnic ker jih nekdo dtug
LLLEPI
12. 10. 2016 20.21
+3
Za otroke delat rabis stabilno sluzbo in pri danasnjh cenah kar izdatno placo.Tega pa nima sedaj skoraj nobeden.A si zelite da vasi otroci trpijo pomankanje ze od rostva naprej?? Je bolse da jih nimas
?asjeza
12. 10. 2016 18.16
+10
socialno dobiš pa 290 euro kje tu logika en ki je delal 40 let dobi slabih 400 eurov
donato
12. 10. 2016 18.22
+5
encijandupli
12. 10. 2016 17.15
+8
Ta problem se da rešit, tisti, ki imajo neupravičeno preveč, vzeti in prenakazati, tistim s premalo pokojnino. Če si bil član partije in zasedal kakšno ,malo večjo pozicijo (npr delovodija) imaš danes sigurno najmanj 1100 eur neupravičene pokojnine. Če si bil direktor že kakšne manjše delovne organizacije (da o velikih sploh ne govorim), imaš danes najmanj 2000 eur nezaslužene pokojnine, ker so ti partijski tovariši zrihtali, da ti je za pokojnino vplačevalo podjetje in ne ti sam. Se pravi, če poenostavljeno povem, denar katerega so prigarali delavci in bi se moral steči v njihove plače, je šel za direktorjevo penzijo. Potem imate pa še tu cel kup ljudi z preveliko nezasluženo penzijo krepko nad 1000 eur predvsem psi čuvarji bivšega režima, kod npr: bivši politični delavci, bivši udbovci, miličniki, "borci" (ne rečem za onega pravega borca, ki se je res boril, teh pa je danes bore malo)...
marmilan
12. 10. 2016 17.31
+0
Se vidi da nimaš pojma. Kdo je imel od direktorjev podjetij takšno plačo napram delavcu kot jo imajo direktorčki danes. Zato pa ne flancaj neumnosti.
encijandupli
12. 10. 2016 17.56
encijandupli
12. 10. 2016 17.56
+6
Direktor Unior- ja ,Zreče, zelo uspešnega podjetja, ki je v tujem lastništvo, ima plačo 5000 eur, se pravi petkrat več od navadnega delavca. Takšna razmerja so bila tudi v jugi, s tem, da so direktorji še kradel kod malo kje na svetu. Imajo pa plače direktorji tudi po 15 000 eur, 20 000 eur, to so pa izrecno podjetja v državni lasti in tajkunjska podjetja, ki so jih od ljudi ukradli bivši partijski funkcionarji. Ta državna in tajkunska podjetja so se pa samo izčrpavala.
korintos23
12. 10. 2016 18.10
+1
felix58
12. 10. 2016 18.23
-2
hudo je, ko te preganjajo komunisti....zato pa jaz nimam rad liderja sekte sds, ker je še v edno prevelik komunist
nikhrast
12. 10. 2016 16.40
+1
Saj to niso pokojnine, to je sociala, pokojnine se zaslužijo z investicijami, te pa vodijo spsobni managerji in aktuarji. Pokojnine pa nimajo nobene veze s proračunom.
caspera1
12. 10. 2016 16.25
+6
Meni so vse te pokojninske reforme odhod v penzijo zelo podaljšale in znižale pokojnino. Res, da se tale bela knjiga ne nanaša konkretno name, ampak a morajo sedaj še našim otrokom uničit starost. Mi nismo dovolj?
est
12. 10. 2016 16.24
+21
Če bi leta 1991 uvedli osebni pokojninski račun, bi danes vsak vplačnik vedel koliko ima na računu in za koliko so mu oplemenitili njegova sredstva. Ker je danes ves denar v eni vreči so pa težave. Koliko se mesečno izplača neupravičenih pokojnin, vedo na PZ ali pa še tam ne.
caspera1
12. 10. 2016 16.27
+4
Malo bolj bi morali polagat račune nam, ki vsak mesec polnimo to jamo.
korintos23
12. 10. 2016 16.23
+4
Kje so še tisti časi ko še nismo hodili k maši, osnova za penzijo je pa bila 85%?!? hahaha
caspera1
12. 10. 2016 16.29
+8
Delovna doba za žensko pa 30 let. Tako pa danes niti bolnega vnuka ne moreš popazit, ker moraš v službo.
korintos23
12. 10. 2016 16.41
marmilan
12. 10. 2016 17.33
+1
Ja saj pa dobijo za bolnega vnuka bolniško. Pa naj za njega skrbijo starši in ne hotel mama. Imam tri vnuke in vem kako je.
Andrej Merljak
12. 10. 2016 16.22
+4
A se ta frajer iz Prvačine sploh namerava kdaj upokojiti in neha lomit škatle. Že zdavnaj je izpolnil vse pogoje za upokojitev. Domnevam, da ima razlog. Humanitaren verjetno ni, me ne bo prepričal!! Odžira delo kakšnemu brezposelnemu, no res pa je, da bo njegova penzija skoraj pol nižja, od plače, ki jo prejema sedaj. Naj pove ta SINDIKALIST, koliko neto mesečno prejema, če zmore. Prepričan sem, da komente na njega tangiranem članku spremlja. Da vidimo!
ROMELS
12. 10. 2016 16.14
+9
Vse tvorce pokojninskega sistema je treba postaviti pred "ljudska" sodišča. Barabine, ki so znižali pokojnine ta novim upokojencem, ta starim pa privilegije ohranili, namesto, da bi jih vsem nižali, če so že to počeli.
ivan.z Doba
12. 10. 2016 16.40
Potem bi gospodje še bolj in več lahko kradli.
ONniON
12. 10. 2016 15.55
+4
pod pragom revščine je bilo po zadnjih podatkih kar 14,5 % slovencev največ po osamosvojitvi
NiVseRes
12. 10. 2016 16.01
+4
Sicer nevem kako oni to zracunajo ampak je cifra vecja sigurno
korintos23
12. 10. 2016 16.11
+2
korintos23
12. 10. 2016 15.39
-10
Juga je bila tako siromašna da ni bilo niti nekih zajamčenih socialnih dodatkov ali socialnih kuhinj! Stradanje vam rečem, plače nikakve, penzij itak ni bilo, dobro da je Dr. Ivan spelo osamosvojitev, Bavčar bi še sedaj imel 85 kg. ne pa sedaj 185!
bertoolin
12. 10. 2016 15.46
+2
ivan.z Doba
12. 10. 2016 16.01
+3
korintos23
12. 10. 2016 16.11
+1
ivan.z Doba
12. 10. 2016 16.42
+1