Slovenija

'Nesposobni ste, zato odstopite'

Ljubljana, 07. 02. 2010 17.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Tako je vsestranska Svetlana Makarovič pozvala ministra Pogačnika, naj odstopi zaradi Baričeviča in bulmastifov. "Premier Pahor pa si je vzel cel teden za razmislek. Imamo pa misleca," je brez dlake na jeziku dodala.

V torek so psi do smrti zgrizli lastnika Saša Baričeviča, ki si je več let prizadeval, da psov, pasme bulmastif, zaradi napada leta 2006, ko so napadli naključnega mimoidočega Stanislava Megliča, ki še vedno ni povsem okreval po napadu, ne bi usmrtili.

V TV Klubu je voditeljica gostila kmetijskega ministra Milana Pogačnika, ki mu je vsestranska Svetlana Makarovič zabrusila, da "je nesposoben in da ni osebnost, zato naj odstopi z ministrskega položaja". Makarovičeva je bila neusmiljena tudi do predsednika vlade Boruta Pahorja, ki si je po njenih besedah "vzel cel teden časa za razmislek o Pogačnikovi usodi. Imamo pa misleca," je pomenljivo dodala.

Minister vztraja, da je bil postopek zakonit, "v kolikor pa se ugotovi, da je potekal nezakonito, potem bo odstopil".

Stanislav Meglič, sicer žrtev bulmastifov leta 2006, prav tako ni skoparil s kritiko ministrovega dela. Meni tudi, da je država izgubila legitimnost, ker ni ukrepala. "Gre za neukrepanje aktualnega ministra in njegovih predhodnikov, za odpoved celotnega sistema. Če je lani sprejel odločitev (Pogačnik, op. p.), da vrne te zveri nazaj lastniku, ali je takrat ravnal v skladu s svojo vestjo in svojim strokovnim prepričanjem? Če ste, potem ste izgubili strokovno in politično kredibilnost. Če pa niste, se sprašujem, zakaj niste že takrat odstopili," je dejal, na kar mu je Pogačnik odvrnil, da je postopek potekal v skladu z zakonodajo, kot minister pa se mora držati zakonov.

Tv Klub
Tv Klub FOTO: POP TV

Kinolog Jože Vidic, ki so ga izločili iz komisije, je dejal, da Saši Baričeviču ne bi vrnil psov. "Pse bi morali poslati daleč stran od Baričeviča, ne pa nazaj k njemu domov," meni.

Makarovičeva: Primer smrdi po korupciji do neba

Makarovičeva opozarja, da je šlo v tem primeru za pse, ki so statusni simbol. "Če bi bili navadni mešančki, bi jih takoj usmrtili. Afera pa je nastala, ker je umrla ugledna oseba, bogataš, biznismen z uglednimi zvezami, z uglednimi pacienti iz vrst politikov, estradnikov itn. Zato je zdaj to tragedija. Ko so ti psi mesarili njega, to ni bila takšna tragedija. To je bil neprijeten dogodek, zato Megliča sprašujem, ali vas je ta gospod obiskal v bolnišnici, ali se vam je opravičil, ali vam je ponudil kakšno odškodnino," opozarja.

Meglič je dejal, da mu ni znano, ali ga je Baričevič obiskal v bolnišnici. "Ni se opravičil, nikoli ni ponudil odškodnine," je odgovoril na vprašanja Makarovičeve, ki meni, "da, ker gre za elito, je nastala huda stvar". Dodaja, da bi bulmastife morali usmrtiti že prej, saj so bili popadljivi in nasilni.

Preseneča pa jo, da minister Pogačnik ni poznal Baričeviča. Pogačnik jo je opozoril, da njegovo trditev lahko tudi preveri.

Na vprašanje voditeljice TV Kluba, ali je Sonja Bukovec kot državna sekretarka na njegovem ministrstvu vplivala na postopek, je Pogačnik odgovoril, da mu je na to vprašanje kolegica odgovorila negativno.

Šterman: Kršil je pogoje, tako da bi mu pse morali odvzeti

Napad bulmastifov 2010
Napad bulmastifov 2010 FOTO: I.A.

Po napadu bulmastifov na Megliča leta 2006 je ministrstvo za kmetijstvo oblikovalo posebno strokovno komisijo, naloga katere je bila ugotoviti vedenjske značilnosti teh psov, njihovega vedenja in odzivanja v različnih okoljih ter vplivih. Sestavljala sta jo kinologa Franc Šterman in Alenka Černe ter veterinar Marjan Kastelic. Izdali so mnenje, da se pse pod določenimi pogoji lahko vrne lastniku, ki jih je želel nazaj. V njem je med drugim tudi zapisano, da se lastniku – ob neupoštevanju pogojev – pse takoj odvzame.

Šterman je danes opozoril, da je lastnik nekatere pogoje kršil, tako da bi mu pse morali odvzeti. Pogačnik je v TV Klubu tudi sam priznal, da "se lastnik ni držal strogih pogojev, ki jih je predpisala ekspertna komisija". "Držal se jih je le v smislu varovanja javnega interesa oz. varovanja okolice," je dodal.

Spomnimo ...

Baričevič je bil ugleden zdravnik in direktor zasebne klinike Barsos, prve zasebne zdravstvene ustanove z zdravniki splošne in specialističnih strok.

Trije bulmastifi so na dvorišču domače hiše raztrgali 52-letnega lastnika Baričeviča. Sosedje so slišali njegove krike in poklicali policiste. Ob prihodu na kraj so poskušali odvrniti napad psov na lastnika in sebe, pri čemer so enega s strelnim orožjem usmrtili, drugega pa ranili. Še živa psa sta se nato zatekla v uto na dvorišču, kjer so ju imeli pod nadzorom do prihoda veterinarskega inšpektorja. Pozneje so ju uspavali, lastnik je bil mrtev že na kraju dogodka. Zanj so odredili sodno obdukcijo, o zbranih ugotovitvah bodo obvestili tožilstvo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3