Slovenija

Nepripravljeni na širitev?

Berlin, 31. 01. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropski komisar za širitev je prepričan, da se EU pred širitvijo sooča s hudimi težavami.

Günter Verheugen
Günter Verheugen FOTO: Reuters

Kot je evropski komisar za širitev Günther Verheugen pojasnil v intervjuju za nemški časnik Reutlinger General - Anzeiger, so izpolnjeni zgolj tehnični pogoji za širitev, s političnega vidika pa Unija na širitev ni pripravljena. Strogo tehnično gledano so pogoji za širitev, ki se bo zgodila 1. maja, izpolnjeni, je menil Verheugen in pri tem izpostavil predvsem enoten trg in evropsko monetarno unijo. Vendar pa bodo pomembni evropski cilji, denimo nameni, da bi EU postala gospodarsko najbolj dinamična svetovna regija, srednjeročno komajda dosegljivi, za kar naj bi bili, tako Verheugen, krivi "nacionalni egoizmi".

Kritično do decembrskega neuspeha

V EU naj bi 1. maja sicer vstopile Ciper, Češka, Estonija, Latvija, Litva, Madžarska, Malta, Poljska, Slovaška in Slovenija.

Evropski komisar je nezadovoljen tudi z decembrskim propadom pogajanj o reformi razširjene EU in sprejemu evropske ustavne pogodbe. Izpostavil je predvsem obnašanje Poljske, ki se je po njegovih besedah "podala na nevarno pot osamitve". Vendar pa naj bi si Varšava kmalu premislila, saj so, kot zatrjuje komisar za širitev, Poljaki spoznali, da so v napačnem položaju.

Bo Irska boljša od Italije?

Irska, ki trenutno predseduje povezavi, je v prvem mesecu letošnjega leta vložila veliko truda v iskanje sprejemljive rešitve in predsedstvo je ves januar opravljalo razgovore z voditelji sedanjih in prihodnjih članic EU, da bi na marčevskem vrhu povezave lahko predstavilo poročilo o napredku v pogajanjih. Vendar pa v možnost, da bi 25 prihodnjih držav članic kompromis doseglo v času polletnega irskega vodenja unije, ni povsem prepričana.