Slovenija

'Neprihod sindikatov je grozen način reševanja Slovenije'

Ljubljana, 03. 04. 2012 15.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
M.R./U.Z./STA
Komentarji
65

Pri podpisu besedila izhodišč za socialni sporazum 2012–2016 so sodelovale le tri sindikalne centrale od devetih. Kot je pojasnil predsednik sindikata KNSS neodvisnost Drago Lombar, je okoli 60 ukrepov sprejemljivih, o 25 so se pripravljeni pogovarjati, okoli 15 pa jih je popolnoma nesprejemljivih.

Medtem ko se vlada in sindikati pogajajo o predlaganih varčevalnih ukrepih, so socialni partnerji danes podpisali besedilo izhodišč za socialni sporazum 2012–2016. A med podpisniki so bili le trije predstavniki delojemalske strani, in sicer Slovenske zveze sindikatov Alternativa, Zveze delavskih sindikatov Slovenije - Solidarnost in Zveze reprezentativnih sindikatov Slovenije.

Minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak je po podpisu dokumenta izrazil zadovoljstvo. Kot je poudaril, so izhodišča pomembna, saj Slovenijo čakajo korenite sistemske spremembe na področju trga dela, pokojnin, zdravstva ipd. Ob tem je izrazil upanje, da sindikati, ki še niso podpisali izhodišč, ne bodo raztegovali rokov in da bo socialni sporazum dokončno sklenjen do 20. junija.

Minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak upa, da sindikati, ki še niso podpisali izhodišč, ne bodo raztegovali rokov.
Minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak upa, da sindikati, ki še niso podpisali izhodišč, ne bodo raztegovali rokov. FOTO: Aljoša Kravanja

Naj čim prej podpišejo izhodišča, je sindikate pozval tudi generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole. Pri tem je spomnil, da so se z izhodišči na petkovi seji Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) strinjale vse sindikalne centrale.

Tudi prvi mož Gospodarske zbornice Slovenije Samo Hribar Milič je izpostavil, da morajo predstavniki delojemalske strani, ki jih danes ni bilo, izhodišča podpisati čim prej. Razmere v Sloveniji so po njegovih besedah zelo resne, saj ni gospodarske rasti, število brezposelnih je ogromno, številna podjetja pa so pred bankrotom. Za izhod iz nezavidljivega položaja je potreben tvoren dialog, je dejal.

Podpredsednik upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Ivan Jani Ulaga je menil, da je "današnji neprihod sindikatov grozen način za reševanje Slovenije", saj je država v hujšem položaju kot leta 1990. Zatrdil je še, da so sindikati z neudeležbo pri podpisu tako splošnega dokumenta prevzeli odgovornost za nadaljnje dogajanje v Sloveniji.

Generalni sekretar Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije Igor Antauer je izrazil upanje, da se predstavniki sindikalnih central današnjega dogodka niso udeležili zaradi formalnih razlogov, saj naj bi morali izvesti še nekatere postopke na organih central. "Socialni dialog ni šala, temveč resno, odgovorno delo do te družbe," je še povedal.

Izhodišča so dobra osnova za nadaljnje delo socialnih partnerjev, pa je dejala direktorica Trgovinske zbornice Slovenije Mija Lapornik. Dodala je, da si vsi želijo razumnih rešitev, dobrih za vse.

Predsednik Alternative Zdenko Lorber je medtem pojasnil, da je podpis izhodišč na njihovi strani razumljen kot logično nadaljevanje petkove uskladitve na ESS. Dodal je, da ima socialni sporazum zanje globlji pomen kot zaostrovanje, povezano z rebalansom. V tej luči je obžaloval neudeležbo sindikalnih kolegov pri podpisu in izrazil bojazen, da sporazuma ne bodo sklenili do zastavljenega roka.

Upanje, da bodo sindikalni kolegi pristopili k podpisu, je izrazil tudi predsednik Zveze reprezentativnih sindikatov Slovenije Rajko Bakovnik. Franc Zupan iz Solidarnosti pa je opozoril, da nihče ne trdi, da so izhodišča idealna, da pa je nekje treba začeti oz. da so potrebni temelji za izhod Slovenije iz krize.

'Okoli 15 ukrepov vlade je popolnoma nesprejemljivih'

Oglasili so se tudi predstavniki sindikalnih central, ki izhodišč niso podpisale. Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič je v imenu svoje zveze sindikatov povedal, da so izhodišča za socialni sporazum solidna osnova za nadaljevanje dialoga, ki naj bi pripeljal do socialnega sporazuma. Izhodišča so kompromis med vlado, sindikati in delodajalci. Ob tem pa z večjo hitrostjo in dinamiko teče proces, ki lahko prizadene veliko število ljudi, opozarja Semolič, s čimer misli na predlog vlade varčevalnih ukrepov za prihodnji dve leti.

Semolič priznava, da je nekaj ukrepov dobrih in jih lahko podpišejo takoj.
Semolič priznava, da je nekaj ukrepov dobrih in jih lahko podpišejo takoj. FOTO: Aljoša Kravanja

V teh predlogih je nekaj ukrepov, s katerimi se absolutno ne strinjajo. Priznava, da je nekaj dobrih in jih lahko podpišejo takoj. Ob tem je predsednik sindikata KNSS neodvisnost Drago Lombar povedal, da je okoli 60 ukrepov povsem sprejemljivih, za okoli 25 želijo sindikalisti še dodatna pojasnila in so se o njih pripravljeni pogovarjati, okoli 15 ukrepov pa je za sindikate popolnoma nesprejemljivih.

Tak je na primer prenos nekaterih zdravstvenih storitev iz obveznega zavarovanja v dodatnega, nadaljuje Semolič. Pri tem opozarjajo, da to v bistvu pomeni podražitev obveznega zavarovanja, ki bo prizadelo pravice ljudi z najnižjimi plačami. Zavračajo tudi posege v področje plač in regresov. So proti ukinitvi subvencij za mlade družine, nasprotujejo pa tudi ukinjanju rekreacijskega dodatka za upokojence. "Saj to ni več rekreacijski dodatek, vendar za številne to predstavlja sredstva za preživetje," poudarja Semolič.

Sindikalne centrale so tudi proti znižanju otroškega dodatka in proti znižanju nadomestil za brezposelne. "Večina – 99 odstotkov – je takih, ki bi rada delala, pa ne morejo delati," trdi Semolič, ki pri tem dodaja, da številni mladi pošljejo 200, tudi 300 prošenj za delo, pa so še vedno brezposelni. Na koncu je še povedal, da nasprotujejo tudi znižanju nadomestil za porodniški dopust.

Vladi ponujajo svoje predloge

Imajo pa tudi svoje predloge. Pohvalili so sistem, po katerem se od novega leta dodeli socialna pomoč. Saj omogoča pregled vsega premoženja posameznika, ki za njo prosi. Ta sistem je Semolič imenoval e-sociala, v tem duhu pa vladi predlagajo tudi sistem e-utaja. Z njim bi vlada lahko bolje obdavčila vse nepremičnine, pregledovala bančna posojila, stanje finančnih sredstev posameznikov v tujini. Semolič je še povedal, da je v Italiji tak sistem dal dobre rezultate.

Lombar pravi, da je okoli 15 ukrepov za sindikate popolnoma nesprejemljivih.
Lombar pravi, da je okoli 15 ukrepov za sindikate popolnoma nesprejemljivih. FOTO: Aljoša Kravanja

ZSSS predlaga tudi postopno zviševanje prispevka za pokojninsko blagajno za delodajalce, hkrati pa tudi uvedbo progresivnega davka na izplačane plače, ki je bil leta 2009 ukinjen. "Obstajajo tudi druge alternative," pravi. Predlagajo tudi obdavčitev cerkvenih nepremičnin. Pozdravljajo 20-odstotno znižanje sredstev za verske skupnosti, ki ga napoveduje vlada, hkrati pa menijo, da bi lahko bile obdavčene tudi njihove nepremičnine.

Tudi predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) Branimir Štrukelj je poudaril, da vladi ponujajo alternativo. Pri tem je povedal, da so pripravljeni na pogajanja do zadnjega diha. "Dajmo si ne samo čas, dajmo si pravico, ki je bila izrečena tudi na ESS, saj v kolikor pride do sprememb tega dokumenta, bo naš organ odločal, ali bo pristopil k podpisu izhodišč za socialni sporazum," pa je dejal Lombar.

14 dni časa za osnutek sporazuma

Podpisniki izhodišč za nov socialni sporazum so se nato zavezali, da bodo v 14 dneh pripravili svoje predloge za oblikovanje osnutka sporazuma. Vizjak  je izrazil upanje, da bo ta rok, četudi dokumenta ni podpisalo še šest sindikalnih central, začel teči še danes. Delovna skupina podpisnikov naj bi nato v roku tedna dni oblikovala osnutek dokumenta, ki bo v primeru večjega števila predlogov o istih vprašanjih vseboval variantne rešitve.

Dokument izhodišč predvideva še, da naj bi najpozneje 30. dan po njihovem podpisu stekel intenziven in neprekinjen socialni dialog v okviru podpisnikov izhodišč, ki bo trajal do sklenitve sporazuma. Socialni partnerji so se s podpisom izhodišč zavezali, da si bodo prizadevali za podpis sporazuma do 20. junija letos. Nov socialni sporazum bo veljal med 1. julijem 2012 in 31. decembrom 2016.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (65)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jože Zaplati?
05. 04. 2012 19.44
PAHOR NAJLEPŠE SE JE SEDAJ VSEMU IZUMIKAT KAJ BOŠ DEJAL KMALU, KO BO NA VRSTI PRVENSTVO V KOŠARKI VSI VARČUJEMO TI BOŠ RASIPAVAL DENAR ZA NEPOTREBNO TAKO MAJHNO SLOVENIJO VEMO MISLIL SI, ČE SO JANKOVIČU USPELE STOŽICE NE BOM SE DAL, DA BI ME NEKDO PREMAGAL
bezina
04. 04. 2012 11.45
-2
Slovenska levica nujno potrebuje resetiranje. Tega se tudi sama zaveda. Kljub temu nenehno brca v temo. Njen problem ni zgolj programska zblojenost, ki je mnogokrat v popolnem nasprotju s sodobnimi levičarskimi programi, ampak predvsem popolna zaslepljenost z Janšo. Zdaj levi ideologi razpredajo o legitimnosti Janševe vlade, obenem pa se ne vprašajo o legitimnosti svojih predlogov, ko zahtevajo umik Boruta Pahorja in Zorana Jankovića, ki se borita za primat na levici. Po drugi strani rešitev iščejo v propadlih malih strankah, ki so povsem pogorele na parlamentarnih volitvah. Jedra problema se pri tem niti ne dotaknejo. Če želijo renesanso levice na Slovenskem, bi morali najprej Milana Kučana, znanca diktatorja Lukašenka, pozvati k popolnemu umiku iz javnosti in tudi iz ozadja. Šele potem bi slovenska levica našla svojo novo pot. Namesto tega imamo zdaj Zorana Jankovića, ki bi bil rad vodja slovenske levice, čeprav sploh ne ve, kaj naj bi zastopala sodobna levica. Pa kaj potem! V svojem klasičnem slogu »my way or the highway«, po mojem ali spokaj, meni, da mu ta pravica preprosto pripada. In pika! Tako se je pred volitvami razglasil za največjega levičarja. Njegovih opredelitev levičarstva kot odnosa do dela, do NOB
flamengo
04. 04. 2012 08.32
-3
Pa je spet Cerkev na tapeti! Koliko turistov bi prišlo pogledat na primer Ljubljano, če ne bi cerkvenih stavb? Rešitev je štrajk pred sodišči, ki ne preganjajo gospodarskega kiriminala, da naj začenjo delat po zakonu in ustavi, saj naj bi bil vsi ljudje pred zakonom enaki. In pa štrajk pred državnimi mediji, ki podpirajo tako politiko. Sindikati naj tudi pri sebi pogledajo, koliko prejemajo od države, v času pahorjeve vlade pa niso nič naredili, samo politikom in direktorjem so držali korita.
flamengo
04. 04. 2012 09.57
Kdo ve zakaj minus? Saj ni, da bi me prizadelo, zanima me razmišljanje.
usi-glih
04. 04. 2012 08.04
+1
eden prvih ukrepov te marionetne hunte je bila odprava uredbe 50 €, ki je najbolj prizadela janševe " poštene podjetnike " ki niso več mogli tako na izi goljufati državo pri davkih.
godhead
04. 04. 2012 07.50
+3
kje je zdaj previrant z vsem svojim nadpoštenjem?
bingo 1
04. 04. 2012 06.51
+1
vdolinitihi--------Si napisal da nekateri obrnite ploščo na forumu o javnem sektorju------ Ni potrebno obračati ker iz državnega proračuna ti vsi navedeni,gasilci,medicinske sestre,tajnice,vzgojiteljice,učiteljice,zdravniki in drugi so deležni normalnega plačila za delo pač se gre nasproti tem pridnim delavcem na sto tisoče kateri pridni delavci niso dobivali plačo po nekaj meseci in so firme šle v stečaj pa se do zdaj ni brigal nobeden samo so nemo gledali enako ko danes po takih firmah tukaj je glavna poanta vseh obravnavah kako se dela do teh problemov-----------bingo x Ljubljana------------
Tadej Skof
04. 04. 2012 05.41
+1
NEMCI NAJ NAS VODIJO ALI PA EU!
Tadej Skof
04. 04. 2012 05.40
NITI ŽA PENZIJO!
Tadej Skof
04. 04. 2012 05.39
NE VRJAMEM VEČ TOTI DRŽAVI NIĆ!
Tadej Skof
04. 04. 2012 05.38
1700 PLAČAM DAVKA NA LEZTO ! PA MI DAVČNA POŠLJE RAČUN DOMOV DA ŠE MORAM PLAĆAT 100 E!
Tadej Skof
04. 04. 2012 05.36
zdravstvo plačujem na mesesc 150 e ! pa pridem zdravniku pa plaćaj to pa to !TO JE PRAVA KATASTROFA!
Tadej Skof
04. 04. 2012 05.32
nič sprejez! nisem suženj da bom delal 40 za male pare!
perozobale
05. 04. 2012 08.33
Tadej, če že tako rad tipkaš, se vsaj nauči tipkat.
vdolinitihi
03. 04. 2012 23.04
+1
Vodja Konfederacije sindikatov javnega sektorja, ki so ga demokratično izvolili člani in članice, ima 2100 evrov neto plače (javen podatek), kar je plača direktorja srednješolskega zavoda, uvrščenega v 52. plačni razred. Je to preveč ali premalo za delo, ki ga opravlja, za blatenje in žalitve, ki jih je deležen, za odgovorno in zahtevno zastopanje več deset tisoč javnih uslužbencev nasproti kapitalistično-lastniškim strukturam (ali po domače, delavcev proti oblasti), za ohranjanje socialne države? Malo jih je, ki bi se v tej popolnoma skregani državi izpostavljali na ta način, ni ga denarja, kajne? Tisti, ki ste člani sindikatov, predlagajte druge, izvolite druge, če sedanje tako sovražite. Če ne bi bilo sindikatov, marsikatere delavske pravice ne bi bilo (ne le v Sloveniji). Res je, tudi neumnosti delajo, najhujše takrat, kadar so spolitizirani, prepočasni, neodzivni, v službi drugih interesov, ne delavskih. A takim članstvo hitro obrne hrbet. To, kar nekateri pišete na tem forumu, da je javni sektor nepotreben in da živi samo zato, ker mu delavci iz gospodarstva dajejo denar, je tako kratkovidno in neresno ... pa obrnite ploščo: kaj bi bilo, če ne bi bilo medicinske sestre, gasilca, tajnice, vzgojiteljice, hišnika, kuharice, učiteljice, psihologa, zdravnika, vojaka, socialne delavke, čistilke, ...? Smo mi res le paraziti, vi, realni sektor, pa vsemogočni gostitelji? Lepo bi bilo, če bi se poenotili vsaj delavci obeh sektorjev, javnega in realnega, če bi začutili, da eden brez drugega ne moremo in da je naš sovražnik nekdo drug, ne pa mi med seboj.
titovka
03. 04. 2012 23.59
+3
pa saj janša in njegovi to delajo...skregaj pa vladaj!!to jim je cilj!
Vik Klas
03. 04. 2012 22.00
+1
Sindikati so bili proti reformam,še preden je vlada dala predloge,tako da ni važno zakaj gre, oni so proti.
usi-glih
04. 04. 2012 08.01
+1
s to razliko da je prej janša ščuval sindikate proti pahorju in reformam
izbriši mi profil admin
03. 04. 2012 21.53
+3
Nekateri sindikati se KONČNO prebujajo porkaduš !
ian00
03. 04. 2012 21.42
+0
Pa kaj mislijo sindikalisti,da jih bodo delavci v industriji, trgovini,gostinstvu...... podprli????? MALO MORGEN! ma F..! pa naj še javni sektor kaj prišpara,pa saj gospodarstvo ne more več. Pa javna uprava in zavodi. vse ki so bili v zadnjih šestih mesecih zaposleni,na cesto z njimi.
Mr.JanHara
03. 04. 2012 21.21
+1
'Neprihod sindikatov je grozen način reševanja Slovenije' . . . So šli raje vladine avte z granitom obmetovati? Tudi temu se ne bi čudil!
titovka
03. 04. 2012 21.47
+3
a misliš, da je bila šobova poleg...ona ima dobro prakso??
godhead
04. 04. 2012 07.49
+2
šobova me na kresalko spominja, samo da je sds-ovka
Mr.JanHara
03. 04. 2012 21.11
+0
BANDA RDEČA !
Mr.JanHara
03. 04. 2012 21.18
+3
Tisti upokojeni Red Bul, ki je leta 1993 vodil svoje Pergamovce na pohod in obmetavanje parlamenta z jajci (tudi ministrico Kuharjevo), je pognal celotno branžo k vregu, žrl neznosno velike denarje, sedaj si pa v pensziji naprej barva lase, prej je samo Pergamove delavčke.
godhead
04. 04. 2012 07.49
+1
res je, tako rdeče vlade, kot imamo zdaj, še nismo imeli nikoli
Drago Kurnik
03. 04. 2012 20.40
+6
Če predlaga Samo Hribar Milič, da je treba čimprej podpisat se zavedajmo, da se delavcu oz. malem človeku slabo piše, ker on je strašen zagovornik tajkunov in bogatih delodajalcev , ki delavcu dajo še vsaj drobtinico !!
titovka
03. 04. 2012 21.48
+2
miliš je tapravi...naj ukinejo gospodarsko zbornico saj je na rabimo!!!
Moros
03. 04. 2012 19.35
+3
Povprečna plača v javnem sektorju je za 20% večja kot v gospodarstu, kar je dejstvo in kar je samo v SLoveniji in nikjer drugje v Evropi čene kar na celem svetu, Vse od začetka krize 2008, so se plače v določenih delih javnega sektorja povečevale, namesto da bi svoj delež k premagovanju krize prispevali, ko so bile plače v gospodarstvu za 10% manjše, delalo se je uradno povečini podjetjih zgolj 36ur, neuradno pa se je delalo 40 ur na tden in so se kao te 4 ure nam prenesle v dobrobit, in naj bi bile izplačane ko bodo boljši časi, tko da ne mi stokat in prispevajte svoj delež. Pa ne mi zdaj govoriti da niso delavci v javnem sektorju krivi za krizo, ker tudi delavni v gospodarstvu nismo, tko da če smo mi si primorani k rezanju tanjšega kosa kruha, zakaj bi si ga pa še vi nebi mogli! če podam čisto realno primerjavo dveh biplomantov (začetnikov) z 7 stopnjo izobrazbe. Sam delam v gospodarstu in kot začetnik imam 750€ neto, medtem ko kolegica dela v javnem sektorju kot učiteljica pa ima osnovni neto 1000€. Pa mi zdaj povejte kako male plače imate v javnem sektorju, STAMOTA, da je takšna razlika pa se nebom spuščal na področje kateri študi je težji in podobno, dodal bom samo to da imam poklic ki velja za deficitaren in pa kljub temu imam zelo malo plačo! Se pa tudi strinjam da med čestilkama v gospodarstu in javnem sektorju ni tako velikih razlik v plači, ampak kljub temu so razlike!
botjabotja
03. 04. 2012 20.28
+1
Miki, to je dejstvo. redko kateri uslužbenec JS je na "minimalcu"