Slovenija

Nepremičninski davek: to morate storiti, da se izognete težavam ali si morda celo znižate davek

Ljubljana, 09. 12. 2013 13.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Pred začetkom obračunavanja nepremičninskega davka pristojne službe usklajujejo potrebne podatke. Pravilnost le-teh čim prej preverite tudi sami. Pravilni podatki vam lahko v primeru napačno navedene rabe ali stanja nepremičnine prinesejo celo nižji davek.

Potem ko je zakon o davku na nepremičnine po številnih zapletih le dobil zeleno luč, so zdaj v polnem teku priprave državnih organov na to, da bo prihodnje leto v predvidenem roku tudi obračunan.

Hiša
Hiša FOTO: Thinkstock

Preverite podatke!

Podatke za obračun davka pripravljajo na Gursu, kjer ob tem lastnike nepremičnin pozivajo, da še enkrat preverijo podatke o svoji nepremičnini. S tem si sicer lahko celo znižate višino davka, ki ga boste morali plačati.

Nad nepremičninskim davkom visi napovedana ustavna presoja, ki pa na delo služb, ki pripravljajo vse potrebno za obračun davka, ne vpliva, pravijo.

Še posebej bodite pozorni na podatke, ki najbolj vplivajo na vrednost nepremičnine in s tem na višino davka. Gre za podatke o lokaciji nepremičnine, njeni dejanski rabi (na to bodite pozorni, če gre za nedokončano nepremičnino ali nepremičnino, ki ni primerna za bivanje ali uporabo) in podatke o velikosti stavbe. Ob tem pa ne pozabite niti na podatke o lastniku, na vpis osebne služnosti, če ga želite in pravilno prijavo bivališča na upravni enoti (s prijavo na številko stanovanja, ne le hišno številko).

Podatke lahko spreminjate s pomočjo spletne aplikacije "Spreminjanje podatkov registra nepremičnin", ki je dosegljiva na naslovu www.e-prostor.gov.si, za prijavo uporabite geslo, ki ste ga prejeli v obvestilu o poizkusnem izračunu vrednosti nepremičnin leta 2010. Če gesla več nimate, ga lahko dobite v geodetski pisarni, kjer lahko prav tako uredite popravke o vaši nepremičnini, samo tam pa je mogoče urediti popravke, pri katerih so zahtevana dokazila.

Da so podatki o vaši nepremičnini urejeni in pravilni, je vaša skrb

Na Gursu še poudarjajo, da podatki o nepremičnini morajo biti urejeni. Najbolje čim prej, zagotovo pa po prejemu obvestila Gursa z informativnim izračunom davka.

Zaradi velikega števila zahtev Gurs podaljšuje rok za prijavo najemnih poslov v evidenco trga nepremičnin s 15. decembra do 31. marca 2014.
Žugajo pa tudi tistim, ki bi morda razmišljali o izogibanju plačevanja davka, s tem, da nepremičnine ne bi vpisali v uradne evidence. Takšnim lastnikom bodo namreč, ko jih bodo ujeli, davek zaračunali za nazaj, čaka jih tudi kazen.
Ker bo sistem kmalu sposoben preverjati tudi popravke podatkov, pa prav tako odsvetujejo prirejanje podatkov v evidenci, z namenom nižanja davka.
Naselje
Naselje FOTO: Thinkstock

Na Gursu delajo s polno paro

Na Gursu sicer pravijo, da so jim predvsem spremembe, ki jih je v zadnji fazi doživel zakon in zahtevajo zbiranje dodatnih podatkov, otežile delo. Zaradi tega so namreč potrebne posodobitve programske opreme in njene dopolnitve, da bodo sistemi sposobni izdelovati informativne izračune. V naslednji fazi pa bodo opremo posodobili tudi za izmenjavo podatkov z Dursom.

Prav tako se na Gursu že zdaj pripravljajo na naval pritožb, ki bo najbrž sledil informativnim izračunom, zato bodo uvedli sistem naročanja lastnikov, ki jim tako ne bo treba čakati v vrsti, da popravijo morebitne napake.

Prav tako Gurs že zdaj sodeluje z upravnimi enotami, da bi še pred pošiljanjem izračunov uredili čim več podatkov, med drugim matične številke lastnikov, lotili pa so se tudi urejanja upravljavcev državnega premoženja. Na vprašanje, kako lahko država terja red od lastnikov nepremičnin, če sama nima reda na področju svojih nepremičnin, vodja Gursa Aleš Seliškar pravi, da je očitno podobno kot drugi lastniki nepremičnin čakala na skrajni trenutek.

Na Gursu sicer trenutno še vedno čakajo tudi podatke, ki jih bodo pridobili iz evidenc drugih služb, na primer s kulturnega ministrstva, od koder bodo posredovali podatke o kulturnih objektih. Do tega statusa bodo pri obračunu davka namreč upravičeni le objekti iz njihove evidence.

Obetajo se spremembe

Kot je povedal direktor urada za nepremičnine Dušan Mitrović, so predvidene tudi spremembe zakona o množičnem vrednotenju.

Po spremembi naj bi bilo v primerih posebnih okoliščin mogoče določiti vrednost nepremičnine z individualno cenitvijo.

Posebne okoliščine naj bi presojale posebne strokovne komisije, med posebne okoliščine pa naj bi med drugim spadale konstrukcijske napake, posledice požara ...

Hiše
Hiše FOTO: Thinkstock

Pomembni datumi:

1. 1. 2014 – Veljati začne zakon, s katerim se uvaja nepremičninski davek.

1. 2. 2014 – Okoli tega datuma boste lastniki nepremičnin prejeli informativni izračun davka.

31. 3. 2014 – Rok, do katerega lahko lastniki nepremičnin spreminjajo podatke, ki ne odražajo dejanskega stanja.

1. 4. 2014 – Presečni datum za podatke, ki jih Gurs nato posreduje Dursu, kjer izračunajo davek in izdajo odločbe o odmeri davka na nepremičnine.

31. 5. 2014 – Lastniki nepremičnin dobijo odločbe Dursa.

30. 6. 2014 – Lastniki nepremičnine, ki niso prejeli odločbe Dursa, morajo do tega datuma to sporočiti Dursu.

Davek: obračun, plačevanje in olajšave

Osnova za obračun nepremičninskega davka je splošna tržna vrednost nepremičnine, ki je bila ugotovljena v procesu množičnega vrednotenja nepremičnin.

Leta 2014 se za odmero upošteva 80 odstotkov ugotovljene vrednosti, leta 2015 90 odstotkov, leta 2016 pa polna ugotovljena vrednost.

Davčne stopnje so določene po skupinah nepremičnin:

Za stavbe ali dele stavb skupaj z zemljišči, na katerih stojijo 
za rezidenčne stanovanjske nepremičnine0,15%
za nerezidenčne stanovanjske nepremičnine0,50%
za poslovne in industrijske nepremičnine, razen energetskih nepremičnin0,75%
za energetske nepremičnine0,40%
za kmetijske stavbe0,30%

za druge stavbe

za rezidenčne in nerezidenčne nepremičnine, katerih vrednost presega 500.000 evrov

0,50%

+0,25%

 

Za zemljišča brez stavb 
za kmetijska zemljišča0,15%
za gozdna zemljišča0,07%
za zemljišča za poslovno in industrijsko rabo0,75%
za zemljišča za namene energetike0,40%
za zemljišča za gradnjo stavb0,50%
za ostala zemljišča0,50%
za zemljišča za stanovanjsko rabo (funkcionalna zemljišča)0,15%

Davek bo nad 50 evrov mogoče plačati v obrokih. V višini od 50 do 200 evrov v dveh obrokih, v višini od 200 do 400 evrov v treh obrokih in nad 400 evrov v štirih obrokih.

Nižji davek bodo plačali tisti, ki so upravičeni do socialne pomoči ali varstvenega dodatka. Za nepremičnino, kjer imajo prijavljeno stalno prebivališče, bodo plačali polovični davek.

Za 30 odstotkov nižji davek pa bodo od nepremičnine, kjer imajo prijavljeno stalno prebivališče, plačali invalidi. Pravico do znižanja davka bo na podlagi odločbe Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije ugotavljal Durs, zato te olajšave ne bodo zajete v Gursovem informativnem izračunu.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (441)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Timy15
10. 12. 2013 15.51
+14
Seznanite nas raje,kaj storiti,da ne bo moje skromno stanovanje ocenjeno več kod sosedova vila,ki je za najmanj cca.10 mojih stanovanj.Torej,kako do PRAVIČNEGA DAVKA!
jakomasi
10. 12. 2013 12.06
+5
V Rusijo je šla,--v minico oblečena,---pete si je skrajšala,da lažje bo za njimi capala.---!!!!!
santamaura
10. 12. 2013 12.16
+2
Medvjedjev skazal harašo da njet leopard kikla bi pomože Putin not ustreljot
Nejeverni_Tomaz
10. 12. 2013 11.33
+9
Toliko denarja, kot je šlo za popis nepremičnin, in spet bomo SAMI morali popravljati podatke?! Torej je bilo vse vrženo vstran! Kje je proti korupcijska komisija, da bo to razčistila? Aja, razpada, kot vse v naši državi. Naj sedaj ti pametni in spretni (nekateri podkupljivi) uradniki popravijo evidenco v svojem prostem času na svoje stroške. Sramota države, kaj vse nam naprti na pleča!
santamaura
10. 12. 2013 11.40
+3
Problem je v tem, da popisovalci nepremičnin nikakor niso hoteli dojeti, da peskovnik ni garaža, čeprav so tam parkirani avtomobilčki
23345
10. 12. 2013 15.03
+4
točno tako, je država plačala ogromno denarja za nesposobne popisovalce, sedaj pa si moramo sami kontrolirati. Banda pokvarjena na geodetski pa sedi in čaka na plačo, regres,božičnico in 13 plačo
-BZ-
29. 12. 2013 12.30
+0
pravila so bila jasna, popis je bil profesionalno izveden, sam sem bil del tega velikega projekta, tudi ljudje so bili odlično informirani in pripravljeni, kdo rpa se ne zanima za nič pa zdaj zaman jamra. Prav tako pa se takrat še ni točno vedelo kako, čemu in v kolikšni meri bodo ti podatki služili, modeli vrednotenja in metode izračunov so bile narejeni mnogo pozneje, sprejem zakona o davku pa šele letos. zlorab pa se dogajajo povsod, ljudje, sploh premožnejši so vedno korak pred vso birokracijo, strinjam se da bi morali biti sankcionirani ker niso javili ali so zamolčali prave podatke GURSU ob popisu.
santamaura
10. 12. 2013 11.29
+7
Jaz imam nerezidenčni grad na Marsu pa me sedaj zelo skrbi kako naj pristojnim službam omogočim posnetek iz zraka, ker tam ni zraka. Pa še to ne vem ali se marsovec lahko šteje kot podnajemnik, čeprav je njegova mati iz en lune, ki kroži okrog Saturna
Aven
10. 12. 2013 10.57
+3
Koliko pa obdavčijo šotor? Samo vpraša,.
korintos1
10. 12. 2013 11.14
+0
jakomasi
10. 12. 2013 11.22
-1
Ti pa veš kaj je kamp,----< veš samo kaj je "kramp""to pa je prišlo iz yuge.>!!!
santamaura
10. 12. 2013 11.32
+2
Če je šotor postavljen je rezidenčen - če ni, je pa nerezidenčen - davčni svetovalci bi rekli: Šotor naj bo celo leto postavljen in davek bo manjši.
Aven
10. 12. 2013 10.24
+3
Hmm, prodajam - dajte obiskat nepremicnine-net. Kupujem pa na Hrvaškem.
Aven
10. 12. 2013 10.27
+2
Davek bom plačal. Hmm, veliko jih ne bo moglo plačat - vse bo zelo poceni -> nekaj mi pravi PRODAJ PRODAJ v SLO VSE:
korintos1
10. 12. 2013 11.15
+0
Zakaj bi prodajal če mislim tu živeti, še kupil bom!
jakomasi
10. 12. 2013 11.20
+2
korintos----nisi včeraj rekel,da si vse prodal ----živiš pa pri otrocih,ki so si zgradili svoje hiše,---<pozabljaš ali pa lažeš--kot prašek.>!!!?????
prašek
10. 12. 2013 11.23
-1
Še en nepismen ! Daj še enkrat preberi njegov komentar od včeraj ! Joj, joj, uboga Zemljica, kaj moraš nositi !!!!
prašek
10. 12. 2013 12.05
+2
Pri svojih 190 cm in 105 kg sem res zelo majhne postave ! Imaš prav ,:-))
zdrava.pamet
17. 02. 2014 11.51
zdrava.pamet
17. 02. 2014 11.52
obiskovalecsmetisca
10. 12. 2013 10.21
+4
.....najboljše je,da si narediš vilurino,pol ti jo pa ocenijo za vrtno lopo.....ampak.....moraš imeti ful dobre zveze
njofra47
10. 12. 2013 10.06
+10
To da si neka vlada privošči sprejeti zakon za katerega sama priznava da ima še polno pomanjlkjivosti : nepopolne in nepravilne evidence, vprašljiva ocena tržne vrednosti, pomanjkljiva in ustavno sporna pravna varnost, je odraz kaotičnega stanja in pomanjkanja drugih potrebnih ustreznih ukrepov na drugih področjih.. Vse te pomanjkljivost sicer skušajo prevaliti na državljane-zavezance in jih prisliti, da sami popravljajo tisto česar sami niso bili sposobni urediti in pripraviti tako kot se za urejeno pravno državo spodobi. Saj bi se človek še smejal, če ne bi bilo tragično in žalostno.
23345
10. 12. 2013 15.05
+2
ŽE DAVNEGA LETA 2005 JE JANŠISTIČNA DIKTATURA ZAHTEVALA POPIS PREMOŽENJA. SEDAJ TAISTI KRITIZIRAJO KAR SO SAMI PRED LETI ŽELELI UVESTI, NE RAZUMEM. GEODETSKA UPRAVA PA JE ENO VELIKOSRANJE. SEDIJO NA SVOJIH DEBELIH ZADNJICAH IN ČAKAJO DA JIM BOMO MI DRŽAVLJANI NAREDILI TISTO KAR BI MORALI ONI. JIH IZGNATI IZ PISARN PARAZITE
denden
10. 12. 2013 09.07
+5
Že vidim kako bodo takšni, kot na primer slovenjegraška sodnica Kreblova in njej podobni, hiteli popravljat podatke o svoji nepremičnini na GURS.
Darko32
10. 12. 2013 08.03
+21
KAko bodo lastniki popravljali namerne napake uradnikov. Po Sloveniji se dogaja, da so recimo kmetijska tzemljišča, ki nimajo nikakršnih zgradb zaradi nenatančne izmere prišteli kar sosedove objekte in posledično imamo kot dele istih parcel kot gradbene parcele, čeprav je recimo po drugih določilih celo prepovedana gradnja. Torej kdo se sedaj dela norca iz ljudi. ČE je recimo slabo izmerjeno oziroma se ne ujema z letalskimi posnetki je nedopustno, da se malomarno delo teh uradnikov kar prikriva. ZAto pravim, da je potrebno v JU zmetati na cesto 45% vseh in brez odpravnin. Saj so naredili več škode kot koristi. Tukaj bi bilo potrebno uvesti kazenske sankcije proti uradnikom, ki so namerno delali slabo z ciljem, da si zagotovijo delo za naprej.
dule100
10. 12. 2013 07.55
+13
Vstajniki, to ste hoteli !
prašek
10. 12. 2013 08.37
-10
Hoteli smo, da podkupljiva vlada pade in padla je !!!!!!!!
jakomasi
10. 12. 2013 09.23
+4
Ne prašek,---začela je padati,,,samo ti tega "Nočeš videti"----Bom te spomnil februarja 2014,----lep dan---!!!
23345
10. 12. 2013 15.07
+0
JAKOMASI, GDO JE ZAFURAL DRŽAVO ???? POMLADNE STRANKE KO SO LETA 91 NAPISALE ZAKON PO SVOJIH MERILIH IN ZAČELE ROPATI DRŽAVO. SEDAJ PA TAISTI LEPO SEDIJO V EU PARLAMENTU- ALA PETERLE.
picijulka1
10. 12. 2013 06.56
+3
Tale, tretji odstavek 6. člena zakona je v neskladju z ustavo, ker krši enakopravnost pred zakonom. Državljani drugih držav imajo priznano rezidenčnost nepremičnine z začasnim bivališčem slovenski pa ne. (3) Za rezidenčno stanovanjsko nepremičnino se šteje nepremičnina, ki se v skladu s seznamom iz Priloge I tega zakona po modelu in šifri dejanske rabe uvršča med stanovanjske nepremičnine in ima v njej na dan 1. januarja leta, za katero se davek odmerja, zavezanec prijavljeno stalno prebivališče, oziroma zavezanec, ki ni državljan Republike Slovenije, prijavljeno stalno ali začasno prebivališče. Če ima nepremičnino v lasti več solastnikov oziroma skupnih lastnikov, se za rezidenčno stanovanjsko nepremičnino šteje delež nepremičnine solastnika oziroma idealni delež skupnega lastnika, ki ima na njej prijavljeno stalno prebivališče. Za rezidenčno stanovanjsko nepremičnino se šteje tudi nepremičnina, v kateri je v letu pred letom, za katerega se davek odmerja, v evidenci trga nepremičnin v skladu s predpisi, ki urejajo množično vrednotenje nepremičnin, najmanj šest mesecev evidentiran najemni pravni posel neprofitne oddaje ali oddajanje na prostem trgu. Vse ostale stanovanjske nepremičnine se štejejo za nerezidenčne. Vpisu osebne služnosti v zemljiško knjigo je MATKETINŠKA akcija notarjev za povečanje prihodkov. Za rezidenčnost stanovanjskega objekta v kateri lastnik nima prijavljenega stalnega prebivališča je dovolj pogodba o oddaji nepremičnine, ki pa je brezplačna. Na žalost pa je ravno člen, ki to določa v neskladju z ustavo.
Frane Šajn
10. 12. 2013 07.39
+6
Za tujce smo bili in bomo eni najuslužnejših hlapčkov!
layers
10. 12. 2013 00.15
+6
a vi res mislite solidarnostno odpreti toslne??????? zakaj bi sploh kdo placal kaj takega???????????????????????
DrekiSte
09. 12. 2013 23.11
+28
kaj jokate... ste protestirali in dobili novo vlado... kje je problem. zdaj pa plačajte in konec.
jakomasi
10. 12. 2013 09.25
+5
Točno tako+++++++++++++++++++++++++++++++
juwel
09. 12. 2013 22.51
+15
SLOVENIJA - BANANASTAN !!!
MaTakoKotJama
10. 12. 2013 00.24
+8
Ribi? Štefi
09. 12. 2013 22.36
+41
folk na ulice je treba...kdo vam je kaj dal poleg ko ste gradili??? še tam so vas obdavčli. Še čudn da nas ne obdavčjo ko gremo na stranišče!!!banda
k_komet
09. 12. 2013 22.50
+18
MaTakoKotJama
10. 12. 2013 00.25
+9
najprej bo davek na prdek, nato se davek na vdihan zrak
SlikaBrezOkvirja
09. 12. 2013 22.21
+33
Iščite denar tam, kjer se je izgubil, banda skorumpirana!
k_komet
09. 12. 2013 21.21
+40
mene zanima, zakaj so zapravli tolk ogromno denarja za popis nepremičnin, če moramo zdaj sami na svoje stroške popravljat podatke...../:
MaTakoKotJama
10. 12. 2013 00.28
+7
tisti ki imajo kes bojo popravili tako da bojo manj placali ali se izginili placilu. v bananistanu je vse mogoce. poglejmo samo kaj pocneta Bahir in Zahir, kaj sele nasi vrli oblastniki.
korintos1
09. 12. 2013 21.06
+0
Še ne dolgo se je hvalil da ima kmetijo s 5o hektarji, sedaj pa joka ker bo moral 450 evrov davka plačati!
Owce yallowe 159, pa to ...
09. 12. 2013 21.22
+5
A lažnivi prašek, pa to ... pa mu ja nis verjel, pa to ...
9201950313
10. 12. 2013 07.13
+2
SEBE poglej bodičasti ...delat pojdi rajši...
prašek
09. 12. 2013 21.05
-2
Pa lahko noč vsem skupaj. Pozdrav pa tudi adminu.
srebrnibreg
09. 12. 2013 21.06
-4
Grem tudi jaz v vodoravni položaj. Lahko noč vsem.
korintos1
09. 12. 2013 21.06
-5
korintos1
09. 12. 2013 21.07
-6
srebrnibreg
09. 12. 2013 21.08
-5
korintos1
09. 12. 2013 21.08
-5