Slovenija

Nepredvidljiva politična jesen: bo pod ultimatom Levice koalicija še zdržala?

Ljubljana, 03. 09. 2019 06.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Kos / 24UR ZVEČER
Komentarji
193

Bo pod ultimatom Levice o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja Šarčeva koalicija zdržala? Levica s tem predlogom cilja tudi na volivce Židanove SD, Erjavčevega Desusa in SAB Alenke Bratušek - bodo te stranke dale prednost koaliciji ali lastnim interesom? Ali lahko sprememba v vrhu SMC pripelje do oblikovanja Janševe vlade? Kako politično oslabljen je LMŠ po aferi Kralj?

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Nepredvidljiva politična jesen
    05:10
    Iz 24UR ZVEČER: Nepredvidljiva politična jesen
  • Iz 24UR ZVEČER: Bo koalicija zdržala ali bo sledil razpad?
    18:57
    Iz 24UR ZVEČER: Bo koalicija zdržala ali bo sledil razpad?

Tako kot si prvošolčki včeraj niso mogli predstavljati, kaj jih čaka v šoli, si tudi državljani ne moremo predstavljati, v kakšno jesen vstopamo in kaj nas čaka. Po napovedih bo, kot kaže, zelo turbulentna.

Afera Kralj je vzela nedolžnost LMŠ in pokazala, da se ena največjih rak ran, upravljanje naše države, ne spreminja. Še vedno imajo, kot kaže, prednost pri zaposlovanju za dobre državne službe tisti, ki imajo močno strankarsko zaslombo vladajočih. Kot strela z jasnega pa je takoj po aferi Kralj padla še ena grožnja koaliciji Marjana Šarca - če ne boste ukinili dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, Levica novembra ne bo podprla proračuna, kar pomeni, da lahko proračun pade, posledično tudi Šarčeva vlada. Dodaten vihar na političnem prizorišču lahko sproži menjava vodstva SMC. Ni namreč skrivnost, da je kandidat za njeno vodstvo Zdravko Počivalšek bil naklonjen temu, da gre SMC v vlado tudi z Janezom Janšo.

Kakšna bo politična jesen?
Kakšna bo politična jesen? FOTO: Bobo

Ob vsem tem pa še nespodbudne novice iz Nemčije, kjer industrijska proizvodnja pada. In ko kihne Nemčija, imamo v Sloveniji gripo, radi rečejo ekonomisti. To pa pomeni tudi manj dela za delavce in posledično njihov manjši zaslužek. Pa tudi v državno blagajno, iz katere se financirajo javno zdravstvo (kolikor je od njega še ostalo) in šolstvo, ter v preostali javni sektor, pade manj denarja. In če vlada napove zategovanje pasu v javnem sektorju, je tukaj Branimir Štrukelj, ki je doslej zlomil še vsako vlado.

Bo vladajoča koalicija vse to zdržala? Kako bomo torej preživeli jesen? In zakaj smo sploh tukaj, kjer smo?

Še bo vroče to jesen v Šarčevi koaliciji. Če je prvaka SDS vsaj na Twitterju premier lahko utišal z blokado, ultimatov Levice pač ne more. "Mi ne prekinjamo sodelovanja, bomo pa razumeli, da vlada prekinja sodelovanje z nami," je v četrtek dejal koordinator Levice Luka Mesec.

Če se dopolnilnega zavarovanja ne ukine, ne bo glasov podpore proračunu, za katerega tudi stroka že več čas opozarja, da ni vzdržen.

"Slovenija v svojih proračunskih načrtih še vedno računa na triodstotno gospodarsko rast v tem letu in temu primerno je nastavljena tudi javna poraba - torej bo verjetno proti koncu leta šlo že zelo na tesno," je v začetku avgusta menil predsednik fiskalnega sveta Davorin Kračun in dodal da odgovorno ravnamo, če imamo že danes vse izračune pripravljene. In to pogreša.

Pa bodo javne finance vzdržale predvideno višanje pokojnin? Državna blagajna, ki jo polnijo naši podjetniki, opozoril kot da ne sliši. Ne le da z davčno reformo računa na 110 milijonov evrov iz njihovih žepov - preveč, če vprašate njih. "Zlasti zato, ker smo gospodarstvo in državljani prispevali v državno blagajno čez milijardo več že samo v lanskem letu," je februarja letos izpostavljala Sonja Šmuc, generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije (GZS).

Tudi zaton gospodarskega cikla v Nemčiji očitno še ni dovolj za alarm, pa čeprav je od nje odvisnih okoli 500 naših podjetij, osemmilijardna letna prodaja naše avtodobaviteljske industrije, pa prihodnost 40.000 v njej zaposlenih Slovencev in Slovenk. Naročil je že manj tudi za 10 odstotkov, kar potrjuje tudi Aleš Cokan, vodja prodaje Magnetov Ljubljana. "Čeprav se to ne vidi pri končnih uporabnikih, avti še vedno prodajajo, ampak mi čutimo glede naročil."

Od prve bojne linije do zakulisja, kjer se kuhinja imenuje korporativno upravljanje, mizo pa servirajo politični apetiti. 

"Koalicija je sestavljena iz petih strank. Pritiski so takšni in drugačni," je pred slabima dvema tednoma pritrdila predsednica nadzornikov SDH Karmen Dietner. "Torej, če smo za vse krivi, potem moramo imeti tudi kakšno besedo," pa pravi premier Šarec.

Do kam, predvsem pa kako gre lahko kadrovanje mimo vseh pravil, smo videli pred Telekomovo skupščino: znotrajkoalicijski boj med LMŠ in Židanovo SD se konča kot afera Kralj. V ozadju tesne povezave prijaviteljice, prve nadzornice Uradnega lista Irene Prijović z Borutom Jamnikom, nečakom Brede Pečan, vplivne nekdanje poslanke SD. V ospredju pa sum korupcije, ki bi ga morala vsa koalicija na čelu s predsednikom vlade prva obsoditi. "Gospod Kralj je seveda ravnal zelo naivno," je prejšnji teden na to dejal Šarec.

Toliko o predvolilnem programu. "Kriminal in korupcija se ne bosta izplačala," je očitno le s simpatično floskulo zagotavljal Šarec, ter da bo do korupcije veljala ničelna toleranca. Ta Slovence mimogrede letno stane 3,5 milijarde evrov.

O tem namreč pričajo tudi ugotovitve KPK o korupcijskih tveganjih ljubljanskega župana. Prvi mož komisije Boris Štefanec je pred dnevi namreč dejal, da razmišljajo o predlogu za odpoklic župana. Pa bodo poslanci predlog podprli?

Z roko v roki z njim gre tudi vprašanje drugih navez - na primer lobiranje nekdanjega šefa Sove, Janeza Zemljariča, pri ministru Počivalšku, ki je Štefanecu lani odgovoril s tožbo. Pod njegovo taktirko se uspešno izvaja privatizacija, ki to ni, medtem pa brez hrbtenice pri davčni reformi, ki zaradi vpliva Levice na gospodarstvo in državljane prihaja z višjimi oziroma celo podvojenimi davki na kapitalske dobičke.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (193)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sodelujem
03. 09. 2019 18.07
+0
Kaj je z milijoni Kamnika..kaj je z ....kaj....Novinarji samo kuhajo....a,ja Janše ne pozabit omenit.!
zmago56
03. 09. 2019 16.37
+4
Jesen ne bo niti malo politično vroča in neprdvidljiva. Dokler bo koalicijo združeval antijanšizem, vse poslance pa ljubezen do gretja poslanskih stolčkov, ne bo nobenih sprememb, niti predčasnih volitev, ker se večina zaveda, da bo ob udoben poslanski stolček, vsi pa se zavedajo, da trenutno ne more priti do preobrata v desno, le na levi bi morali eni ponovno stranko zamenjat, da bi se v poltiki obdržali.
PUTINOVI?
03. 09. 2019 17.56
+0
janša je sam zato ker se ni zmožen dogovorit se ama nič ,pač ima dikatorsko razmišlanje...on bo še do smrti cvili o komunistih.....
Heineken 1A
03. 09. 2019 16.08
-2
ZMAGOVALKA PARLAMENTRANIH VOLITEV BI VEDNO MORALA DOBITI ŠE 10 POSLANCEV ZA ZAGOTAVLJANJE STABILNOSTI VLADE DO NASLEDNJIH PARLEMENTARNIH VOLITEV! TAKO BI SE IZOGNILI ŠIBKIH IN NESPOSOBNIH VLAD!
Kollerik
03. 09. 2019 16.05
+3
Ne bo to noben ultimat levice, pač pa ultimat zavarovalniških lobijev. Šarec z svojo naslednjo odločitvijo stoji ali pade...kot človek in kot poštenjak.
Kruh+sol!
03. 09. 2019 15.23
+13
Vse bodo naredili, da bodo ostali na oblasti in se naprej uspesno vodili drzavo v pogubo. Pri tem jim ucinkovito pomagajo novi volilci.
Principat
03. 09. 2019 16.01
+1
novih volilcev ni ,,,,, eni odidejo - drugi pridejo in vse bolj se pojavljajo no(r)i volilci ,, ,, če mu tu ne paše pa takoj k drugim , kjer praktično nasedajo in posledično dobivamo za državljane samo anekse in dopolnila , ki so vse slabši za nas državljane
tlunar
03. 09. 2019 14.37
+14
Sami ste krivi,lahko bi se že enkrat kaj naučili ko vas na vsakih volitvah peljejo žejne čez lužo.Vso tole kar so spravili skupaj to koalicisko skropocalo ni drugega kot igra iza ozadja in v vsaki igri mora nekdo peljati ovce na pašo.Ko so pašniki prazni ne zmanjšajo število govedi ampak požro še rušo na sosedovem-vglavnem ti levaki nam bodo slekli še trikrat ubrnjene gate!
poneumljanje
03. 09. 2019 14.43
+3
Vaš veliki vodja vas že 25 let vozi na pašo, pa še niste ugotovili, da trave sploh ni !
Perrun
03. 09. 2019 16.00
+1
ja zadnjič vidim v trafiki naslovnici reporterja, in oni še vedno lovijo kučane, jankoviče, zemljariče.. res 30 let iste naslovnice, pa da se ti ne zmeša ko to bereš.
Kollerik
03. 09. 2019 16.05
+0
nonac
03. 09. 2019 16.45
+1
Upam, da nimaš otrok, saj jim boš zelo težko razložil, kako je bilo mogoče, da so krojili politiko in basali denar toti tvoji heroji, brez skrivljenega lasu...
sodelujem
03. 09. 2019 18.02
+3
Ja eni se pa že 75 let pasejo na naši travi.!
sodelujem
03. 09. 2019 18.04
+1
Loviti bi jih morali tisti,ki so tudi plačani za to.....In to že več kot 30 let.!
mallonge
03. 09. 2019 14.28
+8
Do volitev so bili vsi za ukinitev. Tudi klovn! Aja, klovnom ni nič za verjet, še manj, niso verodostojni niti prisebni!
poneumljanje
03. 09. 2019 14.50
-4
Ja vsi so bili za ukinitev SDS, prav imaš. Saj bo kmalu, samo še malo migajo !
jelovnik
03. 09. 2019 13.55
+7
Težko bi rekli da se trese gora, mogoče le majčkeno vibrira, rodila pa se bo zgolj miš - pa še ta mrtva.
Infraping
03. 09. 2019 13.50
+6
js ne razumem slovenske politike
masni
03. 09. 2019 13.45
+18
Levica,desnica je čisto enako,uničiti je treba starega Milana in njegov FORUM 21,ki ima lovke pri vseh ustanovah ,ki imajo na pretek denarja ,da jih lahko izčrpavajo.Ne pravijo zastonj denar je sveta vladar.
martinov
03. 09. 2019 17.25
-1
Brez prvega predsednika bi ta država spadala že v humanitarno potrebne države, glede standarda. Po pameti modro rumeno, belo črne in še kakšne miselnosti, pa bi morali biti v kameni dobi !! Rdeča zvezda je v evropskem parlamentu ustoličena in predstavlja napredek za delavce ! Za birokrate pa rumene in vsake druge barve zvezde !!
Nosmoke
03. 09. 2019 13.24
+11
Nikakršne spremembe ne more biti,dokler vladajo,za večino državljanov, NEVIDNI ! Nekaj je pač treba pisat....
poneumljanje
03. 09. 2019 14.51
-5
Imaš prav, princ teme je res neviden, sploh ponoči !
nonac
03. 09. 2019 16.47
+3
Daj spremeni si vzdevek v PONEUMLJEN, ti bolj pristoji... ali pa opranoglavec
OrodniK
03. 09. 2019 13.15
+18
Levica ne bi ukinila dodatnega ampak za višino dodatnega povečala osnovno (ukinit ga zaradi primankljaja pač ni mogoče-vsaj dokler se bo v zdravstu toliko pokradlo in preplačevalo)! Že sedaj zdravstvo joče da je podhranjeno. Toliko o populizmu in všečnim predlogom levice! Včasih smo rekli temu ˝Isto sr***je drugo pakovanje˝.
Transformerji
03. 09. 2019 12.50
+11
Saj lahko državljani naredijo svoje - nikakor ne moreš priti hitreje na vrsto, še pri družinskem zdravniku ne, pa tudi če imaš probleme. Vendar te vedno usmerjajo, če hočeš priti prej na vrsto ali pa nujno potrebuješ zdravnika - pokličite številko 112! Kako neki bi vse to izpadlo? Včeraj pa dobil položnico za dopolnilno zavarovanje skoraj 43 evrov! Na mesec!
Principat
03. 09. 2019 12.45
-1
populistična Levica je kvečjemu za mešanje dela v kar so stopili ,,,,,,, to bi lahko poskusila vsaka stranka , sedaj pa s pogojevanje in brez ene same odgovornosti v koaliciji pa delajo sramoto levi opciji ,, zelo sem prepričan da bo v tem poskusu luno oblak prekril
LeviPretepac
03. 09. 2019 12.23
+16
Končno ena pametna poteza Levice. Zakaj bi zavarovalnice imele miljone dobička, če bi ta denar lahko ostal v ZZZS. Zakaj bi sploh imeli 2 zavarovanja? Ahhh sicer bodo pa sedaj zavarovalnice podkupile kakšno drugo stranko, ki bo potegnila z vlado in do ukinitve ne bo prišlo....
OrodniK
03. 09. 2019 13.10
+8
Koga imate tu za norca? Če se ne bo plačevalo dopolnilnega zavarovalnicam, se ga bo pa direkt v ZZZS!!! Ta dodatni denar bodo MORALI POBRATI ali preko zavarovalnic ali preko ZZZS!!! Ravno tako pa ga bodo netransparentno še več pokradli, za storitve pa bi ostalo še manj kot ostane sedaj od zavarovalnic, kljub dobičkom zavarovalnic.NE ZAVAJAJTE LJUDI!
EkonomskaSvoboda
03. 09. 2019 14.42
+2
Tule si poglej odgovor. Mimogrede, JPD je simpatizer Levice. Pa jim je na svojem blogu 29.8. lepo natočil čistega vina. Poguglaj tole "Kako ekonomsko smiseln je predlog stranke Levice glede ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja". Potem blebeči dalje.
OrodniK
03. 09. 2019 16.14
In kaj je ugotovil g.Kordežev Bine? Da ga boo pač naje**lo spet gospodarstvo- oni bodo pač morali plačati razliko, da bodo upokojenci v najboljšem primeru ˝prišparali˝ za kavo na dan. Naj raje razmišljajo kako porihtat najnižje pokojnine ki so okoli 450€. Drugače povedano, ukvarjajo se s populističnimi muhami, slone pa skozi zadnja vrata ven vozijo (kradejo).
korintos23
03. 09. 2019 12.04
+27
Nič nimam proti levici, narod jih je izvolil, samo če nam oni vladajo 4 leta smo pa res gotovi. Ne moreš trošiti več kot ustvariš.
JApajaDAja
03. 09. 2019 12.13
+18
zajebant2
03. 09. 2019 13.42
+4
spreminja mnenje se počasi spametuje ali pa so mu socijalko ukinili
EkonomskaSvoboda
03. 09. 2019 14.43
+5
Če si Levica, lahko. Oni so izumili finančni perpetum mobile. Že pri dodatnem zdravstvenem zavarovanju bo 95% ljudi na boljšem:)))) Se pravi preostalih 5% bo sfinanciralo za teh 95%. Malo sutra.
jspatipaon
03. 09. 2019 11.58
+32
Ko razpade nardim veselico, ker to kar nam vlada, na čelu z gospodom klovnom - komikom, pa od cmerarja,sivilje, zidana, bratusek, erjavec, alo? Tako je govoril o novih obrazih, a vsi stari v vladi? mislim eh, sploh niso izvoljeni bli pa vladajo!!
JApajaDAja
03. 09. 2019 12.02
+10
korintos23
03. 09. 2019 12.03
-9
Ministri ne rabijo biti izvoljeni, si spet pozabil?
JApajaDAja
03. 09. 2019 12.15
+18
je pa sramota, s 100 + glasovi podpore slo naroda, prevzeti takšno funkcijo!
jesenvoyo
03. 09. 2019 11.58
+18
Ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja bi bili najbolj veseli upokojenci, pa tisti z minimalci, kar pa pomeni, da vladajočim dol visi za sirotinjo.
maršal Broz
03. 09. 2019 11.41
+5
Vlado bo namesto levice podprl Jelinčič, kar je že javno povedal. Tam kjer ne bo potrebnih glasov levice, bo on priskočil na pomoč. Mogoče pa tudi NSI. Janševci, ne se bat, ne boste prišli na oblast.
bikoborec69
03. 09. 2019 11.57
+1
sds bi lahko že davno vladal, če ne bi tako odkrito podpiral nacizem, fašizem, domobrance in ostalo gnus. Tako pač niso zaželjeni.
JApajaDAja
03. 09. 2019 12.03
+0
oni so še vedno v letu 1945-48....do 2019 je še dolga pot!
masni
03. 09. 2019 13.49
+1
In kam ti preštevaš komunajzarje?????haloooòoo
poneumljanje
03. 09. 2019 14.57
+0
Skoraj vsi vodilni spreobrnjeni komunisti so na desnnimi. Na Trstenjakovi je štab. Masten, pojdi jih pozdravit, saj so tvoji !
tron3
03. 09. 2019 11.36
+23
Tale zadeva s Kraljem ni tak nedolžna kot se zdi na prvi pogled, kot kaže se je center moči odloču, da ga bo počas odžagu, sej ga je tud center moči tud predlagu zato bi mogu ubogat tete in strice, komedijant pa misl, da bo delu po svoje, to pač ne gre je sporočilo centra moči v zadev Kralj. Torej tete in strici že imajo nov abraz prpravljen, levi sektor se bo združu, pa novga predsednika bo dobu tako imenovan ta nov obraz.