Slovenija

Nepravilnosti v avtošoli: priče na sodišču spremenile svojo zgodbo

Krško, 21. 11. 2013 09.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sojenje eni od šol voženj, v kateri naj bi se dogajale nepravilnosti, se bliža koncu. Inšpektorica je pred tremi leti zapisala izjave kandidatov, ki so trdili, da je vse skupaj potekalo bolj po domače. Zdaj so svojo zgodbo spremenili.

Kandidati so inšpektorici povedali eno, zdaj na sodišču trdijo drugo. (Fotografija je simbolična.)
Kandidati so inšpektorici povedali eno, zdaj na sodišču trdijo drugo. (Fotografija je simbolična.) FOTO: Thinkstock

Šola vožnje Alfa-R je ena od tistih šol, v katerih naj bi se dogajale nepravilnosti. Šola, njen zastopnik, strokovni vodja in trije inštruktorji se na sodišču branijo pred obtožbami o ponareditvi ali uničenju poslovnih listin. Po poročanju Dela jim očitajo, da so v šoli, ki ima sedež v Novem mestu ter poslovni enoti v Krškem in Brežicah, kršili zakone in delali kar po svoje.

Delo poroča, da se je inšpektorica Tadeja Savnik Ivanuša z Inšpektorata RS za notranje zadeve raziskovanja delovanja šole Alfa-R lotila pred tremi leti na podlagi anonimke, v kateri so šoli vožnje očitali nepravilnosti. Inšpektorica je skušala ugotoviti, ali so kandidati opravili teoretično usposabljanje – 40 pedagoških ur. Odgovori, ki jih je dobila od kandidatov, so bili skrb vzbujajoči. Denar za teoretično usposabljanje so dajali tudi "na roke", nekaterim usposabljanja sploh ni bilo treba opravljati, med tistimi, ki so ga, pa se je število ur opravljanja usposabljanja razlikovalo. Eden od kandidatov je povedal celo, da je izpitno polo reševal kar v avtomobilu, pravilne odgovore pa mu je narekoval inštruktor.

Minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel je zaradi afere prodajanja vozniških dovoljenj odredil nadzor ne le na agenciji za promet, z delom katere ni zadovoljen, ampak tudi na direktoratu za promet. Ocenjuje, da je nedopustno, da se je kaj takega dogajalo. Na ministrstvu že teče proces reorganizacije agencije, je še dejal. Na vprašanje, kdaj bodo znani rezultati nadzora, pa je odgovoril, "samo vedeževalka lahko odgovori".

Zanimivo je, da zdaj na sodišču priče pripovedujejo povsem drugačno zgodbo. Eden od kandidatov je na primer inšpektorici povedal, da se je z inštruktorjem dogovoril, da ne bo hodil na teoretični del, teste pa je pisal kar pri inštruktorju doma. Na sodišču je isti kandidat povedal, da je hodil na predavanja na sedež šole vožnje, kjer je pisal tudi teste. Da priče spreminjajo svojo zgodbo, naj bi bil krivo to, da vodstvo avtošole, ki je videlo zapisnik inšpektorice, pritiska nanje. To je ministrstvu za notranje zadeve povedal neki moški, ki pa po prepričanju obrambe ni verodostojen. 

Delo dodaja, da je inšpektorica o svojih ugotovitvah obvestila policijo in šoli vožnje Alfa-R izdala odločbo, da mora usposabljanje voznikov izvajati skladno z zakonom. Šola mora inšpektorat v prihodnje obveščati o izvajanju posameznih usposabljanj. Po besedah inšpektorice šola zdaj redno javlja o tečajih CPP, zadeva na sodišču pa naj bi kmalu dobila epilog.

Delo ima tudi zdravniška zbornica

Kot je znano, je pred dnevni kriminalistična preiskava pokazala skrb vzbujajoče razsežnosti trgovanja z vozniškimi izpiti v Sloveniji in potrdili o opravljenih tečajih varne vožnje. Senca dvoma je padla tudi na zdravniška potrdila. Na Zdravniški zbornici Slovenije so namreč prejeli zahtevo za izredni strokovni nadzor zaradi suma nepravilnosti pri izdajanju zdravniških potrdil. Ker se pojavljajo informacije, da se na tem področju dogajajo nepravilnosti v večjem obsegu, bodo na zbornici opravili tematsko razpravo, ki bo vključevala tudi pregled vseh strokovnih nadzorov s tega področja za preteklo petletno obdobje.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (145)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tali?ni tom
21. 11. 2013 20.50
+6
drugače je pa tole po moje isto kot z možakom na amzs ki je bojda šenkaval tehnične preglede! vrli polcaji al kdo so po podatkih sveta zafurali pol milijona evrov da so to raziskali in na koncu se je izkazalo da je vse skupaj negdo grdo potegnil za nos! isto je z temi vozniškimi po moje! pa saj moraš bit neumen da bi plačal za vozniško več kot ti pride če voziš lepo po predpisih! in ne avtošola ne inštriuktor nimata tle nič ampak negdo če je ki je v komisijo kot je spodaj napisano! drugače je pa to spet en velik blef in nateg javnosti da je pozornost usmerjena drugam! mamo mi večje probleme! čufer je pridelal pol milijarde evrov minusa pa nič! slovenija se zapufa za milijardo pa pol pa nič! vsakodnevni mobing in fizično nasilje na delovnih mesti pa nič! 800000 tisoč ljudi na paketih rdečega križa pa karitasa pa nič! za pet vozniških pa velika vstaja levakov! bedno in nesramono do naroda ki fotra to zalego!
wolfterier
22. 11. 2013 09.52
+1
Na amzs so "prodajali"homologacije uvoženim rabljenim vozilom.
tali?ni tom
21. 11. 2013 20.42
+1
žlender pa štaba napihujeta po moje! res!
fahrer
21. 11. 2013 18.00
+6
a ti avtošola da izpit, ali tisti, ki je v komisiji in se ga bojijo tudi inštruktorji, ne pisat bedarij, kaj imajo avtošole z izdajo izpitov, one samo izurijo za izpit, odobri ga izpitna komisija, ki ni v sklopu avtošole
skorumpiranpolitik
21. 11. 2013 17.46
+3
takoj jim dejte dve leti zaradi krivega pričanja! pa odvzem vozniške!
klldmoll
21. 11. 2013 19.27
-1
funi
21. 11. 2013 17.39
+6
Gdo lahko proda izpit za avto,sigurno ne avto šola ampak izključno privilegirani dobro plačani uslužbenci državne uprave. Zakaj ne poveste resnice
skorumpiranpolitik
21. 11. 2013 17.34
+5
a mislte, da Bine Kordež sodi na zaprtem oddelku? NE! Je nastanjen na odprtem oddelku garsonjeri v okolici Mirne! To je naša država!
matija888
21. 11. 2013 18.08
+1
Sta Tovšakova in Zidar gradila, zraven pa še rov in vzporedni vhod-izhod, tako, da ni problema za izlet.
Sputnik
21. 11. 2013 17.17
+3
valda spreminjajo zgodbo če jim bodo pa vzeli izpit in še enkrat bo potrebno delat vse od začetka kar pa stane ogromno denarja pa še živcev
M_teorija
21. 11. 2013 17.08
+0
Po tej aferi in če bodo odvzeti kupljeni izpiti, bo na cestah več levih kot desnih šoferjev!?
M_teorija
21. 11. 2013 17.06
+1
A je kakšna razlika med vozniki, ki so kupili izpite in oboroženimi roparji. Oboji imajo v rokah smrtonosno orožje. Samo, da ga roparji verjetno obvladajo in znajo uporabljat!?
tali?ni tom
21. 11. 2013 20.43
+1
Gosposvetski
21. 11. 2013 16.56
+1
Mi za vogalom prodajajo vsakovrstne stvari,odkar je Država na psu mi še celo ponujajo vozniške,potne liste,kartice raznovrstne,da ne naštevam robe katere je povsem dovolj za potešitev zahtev tržišča !
klldmoll
21. 11. 2013 19.33
+1
t.im. zlate bančne kartice ter "banane" na ZZS, kjer si ti hvalospevil LAVDE o blaginji tamkajšnjim zdravnikom, pa tam prodajajo že 15 let !! ......... še kaj ?
kren77
21. 11. 2013 16.14
+5
Na koncu je še vedno država podelila vozniško dovoljenje, preko upravnih enot oz. izpitne komisije. Nobena avtošola ga ne more izdati. Varne vožnje se je pa potrebno samo udeležiti, pa podaljšajo vozniško, če tudi ne pokažeš nikakršnega znanja, tu je napaka in sploh ni razlike ali kupiš potrdilo ali pa se samo pojaviš tam. Ne eno ne drugo ne zagotavlja oz. ti ne da potrebnega znanja. Uspešno opravljena varna vožnja bi morala biti pogoj za izdajo VD ne samo za podaljšanje. Pa še to, država je v pravilnik zapisala, da prve 3 mesece sploh ne smeš opravljati tečaja varne vožnje, to je samo ena izmed cvetk pravilnikov, ki jih je naredila država, jih je pa še veliko drugih.
aojz
21. 11. 2013 14.20
+14
Tudi otroke je v črni avto vabil moški, ki sploh ne vozi. Rekla, kazala. Visokoizobražena inšpektorica z še višjo plačo pa ne zna zagotoviti dokazov. Vse stroške preiskave naj plača.
ikoz
21. 11. 2013 13.54
+5
Tudi jaz bi kupil če bi vedel kje se je to delalo
Terezinka
21. 11. 2013 14.02
+4
A te ni sram, da nisi sposoben pošteno narediti. Še ceneje bi bilo
OneManBand.
21. 11. 2013 15.14
+4
Prav v vsaki avtošoli se kupi vozniško dovoljenje, oziroma papirji, da si naredil izpit. Pika. Tudi jaz. Če dobiš račun, si torej kupil neko stvar, uslugo,... Če se pa pojavijo nepravilnosti pri kupovanju, je pa druga zadeva. Jaz sem pošteno kupil 10 ur in 1 izpitno vožnjo!
Terezinka
21. 11. 2013 15.21
+2
Eno je kupiti ure, voziti in narediti preverjanje vožnje, drugo pa plačati izpit brez preiskusa znanja ali pa kar z zagotovilom, da v komisiji vožnje sedijo plačani ljudje
OneManBand.
21. 11. 2013 16.11
+3
Torej je bilo pri kupovanju narejena NEPRAVILNOST ali ZLORABA. Zaradi tega naj odgovarjajo tisti, ki so to nepravilnost naredili. Moja fanta, ko sta delala izpit sta tudi plačala (kupila) ure, izstavljen je bil račun. Na žalost pa sta morala še kupiti na nepravilen način vsak po dve uri, BREZ RAČUNA! Tu pa sem tudi sam kriv, ker tega nisem prijavil. Verjetno nista bila edina.
MIGLA
21. 11. 2013 13.50
+17
če gledam pahorja ta verjetno ima izpit legalen, kaj pa vem mogoče tudi ne, baha se, da ima samo eno skromno katrco, neupa si pa na glas povedat, da se cel svoj politični mandat (kar ga je že 30 let) vozi na račun države, katerega plačujem jast in vi vsi ostali malce premislite koliko je denarja v vseh teh letih, pa razne večerje in kosila, to so ogromni milijoni, ki nas na koncu košta en navaden politični nakladač
monika je štor
21. 11. 2013 14.10
-3
kaj ima tvoj komentar opraviti s tem člankom?
Mejduš
21. 11. 2013 15.13
+3
mirmir2121 saj je prav napisal kaj se pa tebi šteka to je napisal da so različni lopovci
klldmoll
21. 11. 2013 13.22
+8
izgleda pa, da so tudi dejstva glede "ginekologa" Marjana RadeTIČA, potem, ko so izvedeli, da je to kompanjon in pa pomočnik t.im. direktorja Metoda Mezeka, nekoliko spremenili ... kakor koli, dejstvo je, da ta zdravniški izprijenec NI končal v zaporu, in na ZZS mu - ZARADI LAŽNE SOLIDARNOSTI, itd., ipd. tudi zdravniške licence niso odvzeli ! ......... W njihova blaginja ! ......... BRUHHHHHHHHHHHHHHHHHhhhhhhhh !
drekecfifi
21. 11. 2013 13.10
+26
kolk politikov ma kaj ponarejenih diplom mene bol zanima...
Terezinka
21. 11. 2013 14.04
+12
Njihova vožnja je podobna vožnji s plačanimi izpiti
POŠTENO JEBENO
21. 11. 2013 12.58
+8
Milan Kučan je tud kupu izpit......
NSjezek
21. 11. 2013 13.04
+12
še ve ne čist točn na keri strani je volan :D
Dbist
21. 11. 2013 13.09
+0
A za masažerja, da lohka Štefko mal pocrka?!?
maneno48
21. 11. 2013 13.39
+2
terezinka, je glih med bračo iskal kdo bo nadomestil stepišnika in mencingerjevega nečaka
MIGLA
21. 11. 2013 13.44
+6
janša še za kolo nima izpit, ga že od osamosvojitve naprej država naokol prepeljava, plačamo pa mi je-bem ti take ljudi
Terezinka
21. 11. 2013 13.59
+0
Mamica, mislim, da bi bilo dobro, da bi med nekdanjimi direktorji res lahko poiskali kaj primernega. V NG bi spet poklicali starega direktorja HITa, v Portorožu bivše direktorje Casino Portorož, v Kopru spet direktorja Luke, Istrabenza in še koga, da poberejo spet kar so zavozili novi upi. Če bi trdo roko nad njimi še uspel držati Kučan pa dvomim, ker je po vaših poročanjih podlegel sklerozi in ne ve več kaj je leva in kaj desna stran
wolfterier
22. 11. 2013 10.00
+1
Terezina,ti budna sanjaš.Stari direktor je uničil Hit,bil obsojen in pomiloščen.Ne želimo takšnih nazaj.
comment123
21. 11. 2013 12.50
+27
Razumljivo je, da so spremenili svoja pričanja, saj se je v medijih vpivo, kako bodo vsi po vrsti ostali brez dovoljenj in, da bodo izpit določenem času morali še enkrat delati,
mogerad
21. 11. 2013 12.57
+14
pa saj to država hoče da bi še enkrat kupili te vozniške in plačali 22%DDV
Ramzess
21. 11. 2013 12.57
+3
in plačati, dvojno, ali celo trojno, ker je tretjič, odvisno kakšen je sistem.
Glavavtorbi
21. 11. 2013 12.42
+3
Avtošola uči voziti, nihče ne more pripraviti voznikov na preventivo, kaj bi se lahko zgodilo, če bi se zgodilo in kaj vse lahko kdo sklepa iz raznih ugotovitev, ogromno vozniških dovoljenj so preklicali brez enega samega neposrednega dokaza, zgolj na podlagi dramatičnih komentarjev policistov, ki so jim verjele sodnice, iz takih neuporabnih podatkov ni mogoče ustvariti učinkovite prometne varnosti, so pa nekaterim fassisti zagotovo zelo otežili ali celo uničili živl jenje, kar je bil najbrž tudi smisel prometne reforme.
Terezinka
21. 11. 2013 12.48
+10
To, da so nekateri nedolžni pri nas izgubili vozniško kar tako na besede nekega policaja brez, da bi naredili prekršek je bolno. Pri nas so cestni divjaki še premalo kaznovani. Dejstvo je, da samo kazen naredi strah in red. Ko gremo v Avstrijo poteka promet umirjeno, celo kamionisti imajo varno razdaljo. Takoj ko prestopijo mejo pa pozabijo na red. Isto velja v Italiji. Tam vozijo po predpisih ne zato ker so tako disciplinirani in navajeni ampak ker so kazni visoke in policaji striktni pri kaznovanju
mogerad
21. 11. 2013 12.54
+0
v italiji nisi bla dlje od občin v avstriji pa ne dlje od pliberka
McMxL
21. 11. 2013 12.59
+7
V Italiji vozijo po predpisih ? hahahah... V kateri Italiji pa? Tam, kjer sem jaz živel sigurno ne!!!!
Terezinka
21. 11. 2013 13.03
+4
Nekoč ne, sedaj pa se kar pelji po avtocesti proti Veneciji in videl boš kaj je nov red in nove kazni
Terezinka
21. 11. 2013 13.04
+2
Ko prestopijo našo mejo se razdalje med kamioni zmanjšajo takoj in prehitevajo vsi vprek
klldmoll
21. 11. 2013 13.26
+0
HA HA HA, @mogerad - mislim, da si jo pravilno razkrinkal ! ... :-))
Terezinka
21. 11. 2013 14.07
+5
klldmol, ha ha ha, ti in tisti, ki niste videli spremembe na cestah v Italiji po novih zakonih in pred njimi ste res verjetno le redko na poti. Avstrici in Italijani pa naše predpise in nedoslednost izgleda dobro poznajo, ker se njihov način vožnje pri nas in pri njih doma tudi zanje zelo razlikuje
Marko Novak 1
21. 11. 2013 14.42
+1
terezinka odvisno jaz sem vozil kamjon pri italjanu prvič ko sem pršu v firmo mi je rekel da grem z enim šoferjem ki dela pri njemu na furo, prvo kar je reku da ti ki imaš italjanske tablice na vozili se ti ni treba držati omejitev v italiji samo kar se tiče prehitevanja se je potrebno držati. ko greš v tujo pa se je potrebno držati in tako velja za vsako državo. kar se tiče pri nas znaki lepo pravijo za tovorna vozila je prepoved prehitevanja od 6-9 ure in od 14-17 ure.
Terezinka
21. 11. 2013 14.55
+2
Maro7, bilo je nekoč Danes je v Italiji vožnja drugačna in kazni tudi. Nekoč je bilo voziti na AC Milan Trst skoraj podobno norišnici. Danes je stvar čisto drugačna. Kazni pa so take, da si ob avto zelo hitro
Glavavtorbi
21. 11. 2013 12.35
+1
Prometni zakon je zelo krivičen in diskriminatoren, predvsem pa neučinkovit. Kljub temu, da je država pobrala že na tisoče vozil in preklicala veljavnost potrdil o opravljenem znanju, je število najhujših nesreč še vedno neka žalostna konstanta, ki se zaradi takšne nezakonite preventive ni bistveno spremenila. Vozniki so si prišli gor, da pljuvajo v svojo skledo, zdaj bodo spet najbolje prišli skozi največji lažnjivci in skupine, ki so se med seboj že zmenili. Dokažite jim, da niso vozili in se učili, če so poznali prometne predpise in dobro vozili že pred tem. Največji škandal so skorumpirani policisti, ki so si nekatere razloge za odvzem dovoljenj preprosto izmislili, sodišče jih je pa vseeno potrdilo, ker pač verjamejo njim in so kaznovali samo določene, ki se ne znajo ali ne morejo braniti z dobrim odvetnikom. Potrdila niso kupovali reveži, oni so zapravili denar že za prvo avtošolo in so zdaj najbrž jezni, ker država ne spoštuje lastnih pravil oziroma jih lahko posamezni javni uslužbenci poljubno uporabljajo, za reševanje osebnih težav in obračunov, pod izgovorom ubogih otrok. Kaj bo šele, ko za skorumpirane policiste izve Štaba, najbrž bo iz razočaranja nad svojimi kolegi storil še harakiri. Če v pravni državi sodniki in policisti niso pošteni, komu lahko sploh še zaupaš, najbrž ne inštruktorjem iz avtošol.
klldmoll
21. 11. 2013 13.28
+1
>> Če v pravni državi sodniki in policisti niso pošteni, komu lahko sploh še zaupaš, najbrž ne inštruktorjem iz avtošol. << Bravo, naTanko tako !!