Slovenija

Nepravilnosti pri koncesiji za pohorsko vzpenjačo?

Ljubljana / Maribor, 23. 06. 2011 13.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Računsko sodišče je izreklo negativno mnenje na poslovanje Mestne občine Maribor med letoma 2008 in 2009. Med drugim je sporna podelitev koncesije za gradnjo krožno-kabinske žičnice v vrednosti 12,2 milijona evrov.

Občina v Mariboru
Občina v Mariboru FOTO: Rok Plevnik

Računsko sodišče je revidiralo poslovanje občine med letoma 2008 in 2009 v delu, ki se nanaša na način izvrševanja proračuna, prihodke in odhodke občine ter zadolževanje.

Najvišji znesek, ki ga je računsko sodišče postavilo pod vprašaj, je podelitev koncesije za gradnjo krožno-kabinske žičnice v vrednosti 12,2 milijona evrov, ki naj ne bi bila v skladu z zakonom o javno-zasebnem partnerstvu. Kot piše v poročilu, ki ga je danes na svojih spletnih straneh objavilo sodišče, občina od koncesionarja ni zahtevala vračila zneska plačil za investicijsko dokumentacijo in je potrdila ekonomsko ceno vozovnice izbirne gospodarske javne službe, ki ni bila izračunana v skladu z določili koncesijske pogodbe.

Mariborska občina po ocenah računskega sodišča ni poslovala v skladu s predpisi tudi v nekaterih drugih primerih. Med drugim je realizacija na več proračunskih postavkah znašala več, kot je bilo načrtovano v proračunu, v letu 2009 pa je občina z dogovorom prevzela pol milijona evrov več obveznosti, kot je imela za ta namen načrtovanih sredstev v proračunu. Prav tako je v dveh letih izplačala direktorici mestne uprave Milici Simonič Steiner 8018 evrov preveč sredstev za redno delovno uspešnost.

Neustrezno je občina ravnala v več primerih oddaje poslovnih prostorov v najem ter prodaji zemljišča. Javnemu podjetju je dopustila, da je ustanovilo stavbno pravico na nepremičninah v lasti občine. Pravna oseba, ki je v lasti občine, je bila ustanovljena kot javno podjetje za opravljanje dejavnosti, ki ni gospodarska javna služba. Obenem občina ni začela postopkov za uveljavljanje ničnosti kupoprodajne pogodbe za nepremičnine, ki jih je nato v last pridobila na podlagi menjave za 9,9 milijona evrov vredne nepremičnine.

Pri plačilu obveznosti iz proračuna mariborska občina ni upoštevala zakonskih plačilnih rokov ter med drugim plačala okoli 156.000 evrov za opravljena gradbena dela, ki niso bila dogovorjena s pogodbo. V letu 2008 je v dveh primerih sklenila pogodbo po začetku izvajanja del, v enem pa celo po zaključku izvajanja del.

Kangler: Računskemu sodišču smo poslali utemeljene argumente

Mariborskega župana Franca Kanglerja mnenje računskega sodišča ni presenetilo. "V zadnjem času me v tej državi nič ne preseneča," je dejal v današnji izjavi za javnost. Pojasnil je, da so računskemu sodišču poslali "utemeljene argumente, ki so jih zagovarjali največji pravni strokovnjaki v Mariboru", a jih to ni upoštevalo.

"V primeru mariborske vzpenjače nam tako ne upoštevajo dokumenta ministrstva za promet, kjer to govori, da smo koncesijo podelili v skladu z zakonom o žičniških napravah, računsko sodišče pa ima drugačno mnenje," je pojasnil.

"To je en dokaz več, da v tej državi vlada anarhija, saj se niti finančno ministrstvo in ministrstvo za promet ne moreta uskladiti, kdo ima prav. Presenečen pa sem, da na podlagi tega računsko sodišče potem presoja v škodo Mestne občine Maribor," je poudaril.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

badb0y
24. 06. 2011 09.59
HAahh kaj to Kangler stiska na "minuse"
badb0y
23. 06. 2011 21.00
... in kaj je dobil za uslugo ko se je gradila vzpenjača. Ne zatiskajmo si oči!!!
badb0y
23. 06. 2011 20.59
major1: Kakih odkazih??? NI dovol jasno da v roku 5 let ni logike da bi si nakopal toliko premozenja kot si ga je "šerif" z župansko plačo. Tudi če bo kdo rekel, da ima premoženje od prej pa tudi ni jasno kako lahko policajček zasluzi toliko... sami pa vemo kje vse ima vikende in stanovanja.. in kdo jih je gradil.
Katja Ostrš
23. 06. 2011 19.14
NAJ SE LJUBLJANČANI SAMI VPRAŠAJO ZA VLEČNICO NA LJUBLJANSKI GRAD
franceljtancelj
23. 06. 2011 14.55
Kaj pa ostale lumparije???
major1
23. 06. 2011 13.38
Ne dvomite in ne sejajte dvomov. Če ni dokazov, li so iz trte zviti bodite tiho, če so trdni in obremenjujoči dokazi, zatolčite župana in njegove strokovne službe za vzgled vsem.
badb0y
23. 06. 2011 13.27
Daj Kangler odmakni se že 1x predno bo Maribor čisto potonil.