Slovenija

Nepotizem na MZZ?

Ljubljana, 21. 12. 2007 13.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Protikorupcijska komisija meni, da napredovanje uslužbenke enega izmed ministrstev ustreza definiciji korupcije. Ministrstvo to zanika.

Komisija za preprečevanje korupcije je prejela anonimni prijavi o nepravilnostih pri napredovanju uslužbenke v enem od ministrstev, ki je bila v začetku novembra 2006 začasno premeščena v eno od vladnih agencij in bila po manj kot enem letu ponovno zaposlena v istem ministrstvu. 15. septembra 2007 je tako ponovno nastopila službo v ministrstvu in istega dne napredovala v poseben naziv – pooblaščena ministrica.

Naziv pooblaščenega ministra oziroma ministrice imajo v Sloveniji samo na ministrstvu za zunanje zadeve
Naziv pooblaščenega ministra oziroma ministrice imajo v Sloveniji samo na ministrstvu za zunanje zadeve FOTO: POP TV

V pogovoru za 24ur.com predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos ni želel komentirati, za katero ministrstvo, agencijo in uslužbenko gre v obravnavanem primeru. Po nekaterih informacijah, ki smo jih prejeli v naše uredništvo, se je omenjeno napredovanje zgodilo na ministrstvu za zunanje zadeve.

Uradna oseba, ki o napredovanju javnega uslužbenca oziroma uslužbenke odloča v nasprotju s skupnimi načeli Zakona o javnih uslužbencih in standardi poklicne etike, določenimi v Kodeksu ravnanja javnih uslužbencev, krši dolžno ravnanje in s tem omogoča drugemu neupravičeno korist, kar ustreza definiciji korupcije po 3. alinei drugega člena ZPKor. Drago Kos, predsednik protikorupcijske komisije

Šlo naj bi za uslužbenko, ki je bila v vmesnem času premeščena na Slovensko obveščevalno-varnostno agencijo (Sova), ki jo je takrat vodil Matjaž Šinkovec. Ko se je Šinkovec konec poletja poslovil od Sove, naj bi očitno službo zamenjala tudi omenjena sodelavka, ki je 15. septembra 2007 znova nastopila službo na ministrstvu za zunanje zadeve. Protikorupcijska komisija je v primeru omenjene uslužbenke ugotovila kar nekaj kršitev.

Napredovala za kar pet uradniški mest

Po navedbah v anonimnih prijavah je v tem času uslužbenka večkrat neupravičeno napredovala v višje nazive in plačilne razrede. Na podlagi gradiva, ki ga je pregledala, je Komisija ugotovila, da je uslužbenka med začasno premestitvijo iz ministrstva v agencijo in nazaj v ministrstvo napredovala za 5 uradniških nazivov. S tem se ji je povečal tudi količnik za določitev osnovne plače, od 4,40 na 7,60.

Drago Kos, predsednik Komisije za preprečevanje korupcije
Drago Kos, predsednik Komisije za preprečevanje korupcije FOTO: POP TV

Komisija je v anonimni prijavi sprejela v obravnavo in pozvala oba državna organa, da odgovorita na trditve prijaviteljev. Anonimni prijavi je posredovala tudi inšpekciji za sistem javnih uslužbencev. Zunanje ministrstvo je odgovorilo, da navedbe v anonimnih prijavah o nepravilnostih pri napredovanju uslužbenke niso resnične. Vse premestitve na zahtevnejša delovna mesta oziroma napredovanja uslužbenke Barbare Žvokelj so bila skladna s predpisi, vztrajajo na MZZ ter poudarjajo, da je na Sovi dobila odlične ocene. Zato je pri prestopu na zunanje ministrstvo napredovala na položaj pooblaščene ministrice, ki ji zagotavlja uspešno diplomatsko kariero.

Komisija je ugotovila, da gradivo agencije vsebuje podatke in dokazila, ki v nasprotju z odgovorom ministrstva kažejo na določene nepravilnosti pri napredovanju uslužbenke. V zvezi s tem je Komisija ugotovila, da je kadrovska služba agencije svoje nadrejene opozarjala na pomanjkljivosti v postopku napredovanja uslužbenke in ob tem upravičeno izražala pomisleke o zakonitosti konkretnih pravnih aktov, izdanih v tej zadevi.

Dogovor ministra in nekdanjega direktorja

Protikorupcijska komisija je med drugim ugotovila, da je bila odločba o napredovanju uslužbenke v ministrstvu z dne 23.10.2006, agenciji predložena brez potrebnih podpisov, kar pomeni, da pravno ni bila veljavna. Podpisano odločbo so prejeli šele kasneje, na opozorilo pristojne službe, da je pomanjkljiva, in sicer po tem, ko je uslužbenka že napredovala v agenciji. Odločba se v obrazložitvi sklicuje na premestitev uslužbenke na zahtevnejše delovno mesto v ministrstvu, vendar ne določa, kdaj in na katero zahtevnejše delovno mesto je bila premeščena.

Uslužbenka je bila 2. novembra 2006 začasno, za obdobje dveh let, z ministrstva premeščena v agencijo. V zvezi s tem je pristojna služba agencije 24.oktobra 2006 prejela odločbo ministrstva, da je uslužbenka s 1. novembrom 2006 imenovana v višji naziv.

Medtem je agencija izdala svojo odločbo, s katero je uslužbenka z 2. novembrom 2006 imenovana v višji uradniški naziv (podsekretar), z 12. julijem 2007, pa v naziv sekretarka. 17. septembra 2007 je nekdanji direktor agencije z ministrom podpisal aneks k pogodbi o zaposlitvi, da uslužbenka s 15. septembrom 2007 ponovno nastopi službo v ministrstvu in istega dne napreduje v poseben naziv – pooblaščena ministrica.

Omenimo, da aneks o začasni premestitvi usluženke v agencijo v 6. členu povzema zakonsko določeno obveznost posebnega izpita za uradne osebe agencije, katerega bi morala uslužbenka opraviti v roku 6 mesecev od sklenitve aneksa, to je od 27. oktobra 2006.

Sedanja pooblaščena ministrica naj bi slabo leto službovala na Sovi
Sedanja pooblaščena ministrica naj bi slabo leto službovala na Sovi FOTO: POP TV

Vseeno je opravljala najzahtevnejša dela

“Področni zakon določa, da uslužbencu agencije, ki tudi v drugem roku ne opravi tega izpita, preneha delovno razmerje. Komisija je ugotovila, da uslužbenka izpita ni opravila oziroma k izpitu ni niti pristopila. Takratni direktor agencije ji je rok za opravo izpita podaljšal na eno leto od dneva podpisa aneksa o premestitvi v agencijo, torej od 27. oktobra 2006. Ker pa je bila s 15. septembrom 2007 premeščena nazaj v ministrstvo in ob tem napredovala v naziv pooblaščena ministrica, je uslužbenka v času premestitve v agenciji opravljala najzahtevnejša dela in naloge uradne osebe, ne da bi opravila izpit, ki ga zakon enako zahteva za vse javne uslužbence s statusom uradnih oseb v agenciji,“ menijo v protikorupcijski komisiji.

Za komentar smo po telefonu poprosil tudi ministrstvo za zunanje zadeve. Pojasnili so nam, da nam bodo pripravili pisne odgovore.

Načelno mnenje št. 114

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tirolec
21. 12. 2007 18.48
...halo, vsaka vlada ima svoje fore in zvijače, da izvede ali kako drugače izpelje napredovanja "zaslužnim" delavcem-pa se med ostalim pokakajo na vse zakone, ki so pravna podlaga-rednega ali izrednega napredovanja. Nadzor je tudi tukaj v celoti odpovedal pa lahko hvalite Viranta in njegovo CAF in ISO Državno upravo kolikor hočete. Znotraj tega se dogaja veliko sranje in res je, da štejejo samo dobre zveze in veze, jogi sistemi, podkupovanje in ostalo šikaniranje strokovnih, izobraženih in sposobnih dolgoletnih delavcev na račun napredovanja "zelencev", ki še danes ne poznajo načel v postopkih, bontona in ostalih pravil, ki so nenapisana pravila v Družavni in Javni upravi....Ja napisana zgodba ni osamljen primer - takšnih je veeeeelikooo, le do novinarjev ne pridejo te novice! Hvala, da ste prebrali moj prispevek, ki ima temelje na lastnih izkušnjah zato ne blefiram! Bravo Kos in njegova komisija-le tako se lahko ugotavljajo in obelodanijo vse packarije..., ki še pridejo na plan!
Tonček Balonček
21. 12. 2007 18.28
Vedno smo mislili, da je na MZZ le še zalega nekih izrabljenih partijskih aktivistk in jugoslovenarskih kadrov, ki vsi skupaj ne morejo več, tisto ocenjevanje jošk iz lanskega leta je bilo kot neka nostalgija! No, zdaj pa spet razvrat!! Nujna bi bila duhovna oskrba, saj so ti ljudje veliko na terenu!! Predlagam vikariat, pa naj se angažira še kak mlad kaplan!
brainiac
21. 12. 2007 18.17
drago, drago.ko bi vedel, kakšen je šele virantov "harem" na mju! tudi tam, lepe punce napredujejo v "fotofinišu" - "za prsa" pred konkurenco!
Tonček Balonček
21. 12. 2007 18.10
Ali je zgornja slika Mladike spet le zgolj simbolična ali se ta izprevržena dejanja dogajajo prav tam?
DarthRevan
21. 12. 2007 17.20
Matej.rojc, jaz pa ne. Mene neizmerno zabava ta t. i. "drhal". Prav nasmejem se vsakič, ko malo prelistam tele forume.
DarthRevan
21. 12. 2007 17.19
Temačni, kok si ti pameten, a se te lahko dotaknem?
Matej Rojc
21. 12. 2007 17.18
Tončka Balončka in podobne drhali imamo na teh forumih že dovolj.
Tonček Balonček
21. 12. 2007 17.15
Te komunistične drhali imamo že dovolj, stalno nekaj ovajajo in si izmišljajo zgodbe, ki jih iz lastne prakse še kako dobro poznajo! Vsi vemo, da Rupel dela dobro, če ne celo odlično, z njim so bili zadovoljni tako na desnici kot na levici, sredini, v Ameriki, Rusiji in še kje! Tako bo tudi vnaprej, do bridkega konca. Zakaj to blatenje tik pred prevzemom predsedovanja, menda mu ja nočete uničiti praznikov?!!
naarcisa
21. 12. 2007 17.11
temacni: V kakšni povezavi si pa ti z njo?
brainiac
21. 12. 2007 17.00
iz 4.40 na 7.60??!! punca mora imeti zelo prepričljive "argumente" med nogami!
jansa-arms
21. 12. 2007 16.59
temačni: Ta desni naredijo zmeraj vse prav,ta levi pa zmeraj vse narobe! A ne?
123_Zoke_vec_ni
21. 12. 2007 16.47
Drhal je najboljša definicija za vas vse tu prisotne. Če bi bili nekaj stoletij v rikverc, bi verjetno pa linčali ubogo žensko, ker bi nek prepotentnež (tokrat je to novinar) natolceval čez njeno čarovništvo. Niti ne veste dejstev, niti ne veste imena, niti še ni noben organ zadeve obravnavala, pa ste že prišli do zaključkov. Le kaj nam bodo sodišča!?? Vas bomo zaposlili!! Živela nova inkvizicija ali naj temu rečemo z modernejšo frazeologijo - "ljudska sodišča"!!
bonsai9@email.si
21. 12. 2007 15.57
Je zelo podobno tudi pri odvetnicah. Goljufa in namenoma zgublja primere pri svijih klientih, vendar zaradi svojih posteljnih karier ji ne more nobena disciplinska komisija na odvetniški zbornici do živega. To je Mazi Jana.
DarthRevan
21. 12. 2007 14.52
Ni nujno da je žlahta. Lahko gre tudi za t. i. "posteljno kariero".
orchid21
21. 12. 2007 14.50
To se zal ne dogaja samo v javni upravi, tudi po firmah je isto. Ce niso v zlahti so pa frendi od zlahte.
doki007@email.si
21. 12. 2007 14.33
ja ja ,...take stvari se dogajajo v javni upravi ,....to sploh ni osamljen primer tega je ogromno ,.....pa čeprav sedaj vlada pošteni janez janša in njegova koalicija ,...... ----vse gre preko vez pa četudi niso ustrezne izobrazbe ,...izkušnje ,...in še marsikaj ,...!!!
manja.petrovec@gmail.com
21. 12. 2007 14.14
Verjetno se ta uslužbenka zdaj sprašuje: "Toliko nas je takšnih, pa so se spravili ravno name!"