Slovenija

Neodvisna romska skupnost

Murska Sobota, 08. 12. 2006 16.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Murskosoboški župan Anton Štihec je poudaril, da je sožitje med romsko skupnostjo in občani mogoče.

Krajevna skupnost Pušča
Krajevna skupnost Pušča FOTO: POP TV
Krajevna skupnost Pušča je po mnenju Štihca prva samostojna krajevna skupnost Romov v Sloveniji
Krajevna skupnost Pušča je po mnenju Štihca prva samostojna krajevna skupnost Romov v Sloveniji FOTO: POP TV

Sožitje med romsko skupnostjo in ostalimi občani je možno, dokaz temu je sožitje med Romi in ostalimi v Mestni občini Murska Sobota. V omenjeni občini so po besedah murskosoboškega župana Antona Štihca na današnji proslavi ob četrti obletnici krajevne skupnosti (KS) Pušča ponosni, da je ta KS prva samostojna krajevna skupnost Romov v Sloveniji in da je kot taka zgled vsem ostalim občinam, so sporočili z MO Murska Sobota.

Po županovih besedah sta za sožitje potrebni dve strani, ki spoštujeta družbeno sprejete norme. Štihec, ki je tudi član vladne komisije za pripravo zakona o romski etnični skupnosti, je še dodal, da je že izdelan osnutek zakona o Romih prava pot za izboljšanje pogojev življenja Romov v vsej Sloveniji.

Naselje Pušča pri Murski Soboti je že dolga leta dom za Rome. Najbolj znano romsko naselje v državi je danes praznovalo četrto obletnico, odkar so uradno postali prva in edina samostojna romska krajevna skupnost v Evropi
Naselje Pušča pri Murski Soboti je že dolga leta dom za Rome. Najbolj znano romsko naselje v državi je danes praznovalo četrto obletnico, odkar so uradno postali prva in edina samostojna romska krajevna skupnost v Evropi FOTO: POP TV

Zagotovili denar za ceste

Župan MO Murska Sobota je še povedal, da je služba vlade za regionalni razvoj letos zagotovila 28 milijonov tolarjev za gradnjo ceste v dolžini 952 metrov in pločnika v dolžini 390 metrov v naselju Pušča. Za naslednje leto pa je že zagotovila enak znesek za nadaljevanje povezovanja naselja Pušča z Gederovsko cesto. Občina pa si bo še naprej prizadevala pridobiti sredstva iz državnega proračuna za potrebe romske skupnosti, pri čemer je izpostavil gradnjo kanalizacijskega omrežja in športno-rekreacijskih površin.

Romsko naselje
Romsko naselje FOTO: POP TV

Naselje Pušča je postala samostojna krajevna skupnost po odločitvi njenih prebivalcev na zboru krajanov leta 2002, kjer je bil prisoten tudi sedanji župan Mestne občine Murska Sobota. Do takrat je namreč Pušča spadala pod krajevno skupnost Černelavci. Sedanji predsednik KS Pušča je Ignac Horvat.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tomi90
03. 10. 2009 18.20
ja jst sm iz pušče pa vem kok nam je tle lepo
biba66
13. 12. 2006 06.50
dejstvo je, da so Strojani kriminalna združba, kar dokazujejo tudi izjave nekaterih ostalih Romov in tudi udeležba le-teh na barikadah v Kočevju...zakaj jih nočejo medse???? sicer pa malasutra, jih lahko vzamete v Prekmurje...tam jih boste s svojimi lepimi človeškimi navadami že znali prevzgojit v normane ljudi...Strojanov žlhtnik iz NM je dejal, da so to živali na dveh nogah....pol si pa lahko misliš, zakaj jih Dolenjci ne maramo v svoji sredini....in mama Jelka je dejala, da jim prebivalci nismo nikoli nič hoteli (poišči posnetek na POP-u)...sicer pa zakaj bi se moralo okoli 2000 ljudi prilagajat 30-im????
pomi@auspuh.com
12. 12. 2006 11.43
Kje konkretno živiš Malasutra?
malasutra@gmail.com
11. 12. 2006 14.20
pa vi dolenjci od prekmurcev!!! eno ti povem, it.sucks2, ko boste na dolenjskem znali rome spoštljivo in enakopravno obravnavati (kot je to primer v prekmurju), se bodo tudi oni drugače obnašali. zakon vzroka in posledice. kako vem? sem odraščal v prekmurju, zato zelo dobro vem, kakšni so tam ljudje. že v najzgodnejšem otroštvu sem videl medsebojno spoštljiv odnos med prekmurskim večinskim in romskim prebivalstvom. mogoče pa se pozna, da so prekmurci v glavnem protestanti in ne dvolični in hujskaški rimokatoliki. bo že nekaj na tem. zdaj se pa dolenjci tolčete po prsih - češ, slovenci nismo rasisti. prekmurci niso, dolenjci pa so. taka je ta zgodba.
it.sucks2@yahoo.com
11. 12. 2006 11.53
ja le naj se dolenjski cigani kaj naučijo od prekmurskih romov!!! povej jim malasutra!
zupancicevajama@email.si
11. 12. 2006 11.36
No evo.Torej slovenci nismo rasisti in ksenofobi.Kaksen halo zaradi ene kriminalne druzine.Kriminalce v zapor in nebo nihce ksenofobicen, rasisticen..itd.. Pozdrav v Pusco iz Ljubljane!
svecka@email.si
10. 12. 2006 01.25
in kaj ima to veze s kom?
malasutra@gmail.com
10. 12. 2006 00.58
bravo prekmurje. naj si dolenjci pogledajo vaš primer in se česa naučijo. poklon!